Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

Colegiului Medicilor Veterinari - Filiala judetului SibiuProfesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. in acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celui mai apropiat partener, crescatorul de animale.


Astfel, la aceasta data, in evidenta Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu se regasesc 186 de medici veterinari, in activitate, din care un numar de 48 profeseaza in sectorul de stat, 44 gestioneaza circumscriptii sanitare veterinare care au incheiat contract de concesiune cu D.S.V.S.A. Sibiu, 36 sunt titulari la unitati medicale veterinare private si 58 sunt angajati in unitati medicale, unitati economice sau in invatamant.

Medicii veterinari in activitate sunt organizati in 46 cabinete medicale veterinare si 3 puncte de lucru, care acopera activitatea a 54 circumscriptii sanitare veterinare concesionate, in 21 cabinete medicale de asistenta, 7 cabinete medicale de consultanta si 21 de unitati farmaceutice private, care au titulari medici veterinari cu libera practica.

Personalul sanitar veterinar,in activitate, din judetul Sibiu, gestioneaza din punct de vedere sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor un efectiv mediu de 46.500 capete bovine, 7.550 capete cabaline, 625.240 capete ovine si caprine, 59.140 capete porcine, 924.000 pasari, 31.600 animale de companie, precum si alte specii (animale de blana, iepuri, familii de albine, pesti,etc).

Sunt supravegheate pe traseul lantului de siguranta alimentara, 3.850 de obiective care cuprind unitatii de procesare materii prime de origine animala si vegetala, depozite alimentare, unitati de comercializare, unitati de alimentatie publica, cantine scolare si sociale, laboratoare de cofetarie, patiserie, alte unitati specifice, de procesare si comercializare produse de origine animala si non animala.

in mandatul 2013 – 2016, Conducerea Colegiului Medicilor Veterinari s-a preocupat ca prin medicii veterinari, care activeaza in sectorul de stat si privat sa asigure o gama larga de servicii de specialitate, conforme legislatiei europene, in beneficiul celor care investesc in cresterea animalelor, sau in domeniul procesarii, depozitarii si comercializarii produselor de origine animal, respectiv: 

  • Implementarea bunelor practici din domeniul managementului strategic si de gestiune a unitatiilor sanitare veterinare, a resurselor umane si financiare prin monitorizare, motivare, formare si evaluare s-a realizat prin:
    • dezbaterea in cadrul a 11 sedinte de Consiliul de Conducere al C.M.V. Sibiu a problematicii curente si de perspectiva selectata din activitatea profesionala, sau ca urmare a sesizarilor si propunerilor transmise din teritoriu;
    • perfectionarea si dotarea cu logistica necesara, care sa permita o mai buna rezolvarea a atributiilor specifice, sau alte sarcini in care am fost implicati;
    • distribuirea catre unitatiile medicale veterinare a intregului set de registre, imprimate si documente oficiale, pentru a se asigura o evidenta specifica a activitatii,uniforma si in spiritul legii;
    • cresterea responsabilitatii membrilor C.M.V. fata de drepturile si obligatiile ce le revin conform legislatiei de organizare si exercitare a profesiei de medic veterinar;
  • Implementarea unei abordari eficiente in privinta comunicarii directe, sau in mass-media locala si centrala, prin transmiterea si punerea la dispozitia medicilor veterinari a informatiilor de interes general si professional, a actelor normative componente a legislatiei specifice, a programelor si strategiilor propuse de autoritatea veterinara.
    • In perioada analizata au fost transmise prin e-mail la fiecare medic veterinar in activitate, 83 de mesaje care au cuprins 32 de acte normative si 51 de informari si comunicate de interes profesional. De asemenea din partea C.M.V. Sibiu au fost transmise pentru mass - media locala si centrala un numar de 126 comunicate de presa cu teme din activitatea medicilor veterinari, acte normative, recomandari si imformari din domeniul sanitar veterinar, de interes public.
  • Coordonarea si monitorizarea privind implicarea medicilor veterinar pentru supravegherea, prevenirea si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om prin efectuarea actiunilor de supraveghere, operatiuni de vaccinare preventiva, operatiuni de tratamente antiparazitare si examene de laborator.
    • Astfel, pentru a se asigura o stare de sanatate si bunastare a animalelor si pasarilor care se cresc in scop economic in judetul nostru, anual au fost efectuate 195.400 examene de supraveghere a bolilor la animale si pasari, 6.420.000 operatiuni de vaccinari profilactice, peste 520.000 tratamente antiparazitare preventive si 130.200 examene de laborator pentru supravegherea bolilor transmisibile, actiuni care au asigurat, ca in judetul nostru sa nu evoluieze boli infecto - contagioase majore. De asemenea prin efectuarea a peste 7.400 de inspectii si controale, s-a urmarit implementarea legislatiei din domeniul alimentar in unitati care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala si non animala, actiuni care au asigurat populatiei produse alimentare de calitate si salubre.
  • Sprijin pentru crescatorii de animale in gestionarea efectivelor de animale si pasari, prin:
    • asigurarea elementelor de identificarea ale animalelor prin cabinetele medicate veterinare;
    • inregistrare operativa a animalelor in Baza Nationala de Date si urmarirea miscarii acestora;
    • posibilitatea valorificarii animalelor din exploatatii catre alti beneficiari in conditii legale;
    • colaborarea cu operatorii economici, cu asociatiile profesionale, prin participarea la analize si dezbateri organizate, prin informarea acestora despre modificarile legislative prin 6 intalniri directe, spijin prin acordarea de consultanta de specialitate si prin distribuirea de materiale si pliante documentare informative, din domeniu de activitate si din problematica de interes public;
  • S-a urmarit permanent, in coordonarea Colegiului Medicilor Veterinari, perfectionarea profesionala prin organizarea in colaborare cu Asociatia Medicilor Veterinari a 12 seminarii cu 86 de participanti, sau participare individuala la instruiri, specializari, simpozioane si conferinte, organizate la nivel national si local, pentru ca medicul veterinar sa se pozitioneze in continuare ca rol de frunte in societatea romaneasca, pentru toate domeniile in care actioneaza, sa prezinte un tot mai mare interes si aport pentru dezvoltarea economiei nationale;
  • Conducerea C.M.V. Sibiu a avut permanent comunicare si colaborare cu Institutia Prefectului, cu Consiliul Judetean Sibiu, cu D.S.V.S.A. Sibiu, D.A.J Sibiu, I.P.J Sibiu, I.S.U. Sibiu, D.S.P Sibiu, A.J.V.P Sibiu, C.P.C Sibiu,cu Asociatia Medicilor Veterinari, cu alte autoritati locale, asociatii profesionale si alte organizatii civice, avand drept scop integrarea activitatii sanitare veterinare in ansamblul dezvoltarii economice si sociale a judetului nostru.

In cadrul adunarii generale desfasurate la data de 15 .09.2016, medicii veterinari membrii ai Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu, au ales in spirit democratic noile structuri de conducere, respectiv dr. Nechiti Radu, reales in functia de Presedinte la C.M.V. Sibiu, dr. Rad Nutu si dr. Badea Marius ca vicepresedinti si dr. Pentea Ioan in functia de secretar.

Noua conducere a Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu, prin serviciile veterinare din judet, isi propune sa actioneze cu competenta si fermitate pentru a impune respectarea legii, a normelor tehnice ale Comisiei Europene, sa actioneze prin mijloace profilactice sau de combatere, pentru apararea sanatatii animalelor si pentru prevenirea transmiterea de boli de la animale la om, contribuind astfel la apararea sanatatii publice precum si in derularea schimburilor comerciale intracomunitare si import-export, in protejarea mediului si in realizarea altor prioritati actuale si de viitor.

Dr. Pentea Ioan
secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

  

Noutati

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Obezitatea la animale

04-12-2016 Sanitar / veterinar

Obezitatea la animale

Obezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitate... Mai multe>>

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

19-11-2016 Sanitar / veterinar

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

Transmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic). Mai multe>>

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

17-11-2016 Sanitar / veterinar

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

Mai multe focare mari de pesta porcina africana au fost identificate atat in Rusia, cat si in tarile invecinate, iar subtipul de gripa aviara H5N8 a revenit pe continentul european, fiind detectat la pasari salbatice si domestice din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Polonia, Tarile de Jos, Danemarca si Croatia. Mai multe>>

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

01-11-2016 Sanitar / veterinar

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

In data de 1 noiembrie 2016, la Palatul Parlamentului, a avut loc loc seminarul cu tema 'Rezistenta Antimicrobiana' organizat de catre ANSVSA in colaborare cu Ambasada Olandei. Seminarul s-a dovedit a fi o platforma de dezbatere si schimb de experienta intre specialistii din cele doua tari privind cooperarea dintre autoritati, medici veterinari si fermieri pentru promovarea si aplicarea utilizarii prudente a antimicrobienelor in medicina veterinara. Mai multe>>

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

20-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animalele furnizoare de produse alimentare. Esecul multor tari europene in actiunile de stopare a utilizarii excesive a antibioticelor in cresterea animalelor a fost aspru criticat de catre expertii comunitari. Mai multe>>

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

17-10-2016 Zootehnie

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

09-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Grajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii. Mai multe>>

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

28-09-2016 Sanitar / veterinar

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

Anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Aliantei Mondiale pentru Controlul Rabiei se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii), avand ca scop de a sensibiliza populatia despre riscul de imbolnavire si de a informa asupra modului de prevenire si a modalitatilor prin care cetatenii si autoritatiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel national si global. Mai multe>>

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

16-09-2016 Cabinete veterinare

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. in acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celui mai apropiat partener, crescatorul de animale. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

22-08-2016 Sanitar / veterinar

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

Pentru ca populatia sa detina informatii cu referire la unele date caracteristice acestei specii, despre rolul pe care capusele il au ca vector in transmiterea unor boli grave la oameni si animale, dar si despre implementarea unor actiuni menite sa limiteze prezenta acestor paraziti in zonele favorabile inmultirii lor, precum si de prevenire a infestarii specilor receptive, facem urmatoarele precizari: Mai multe>>