Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu: Obiective si strategii pentru cresterea calitatii actului medical veterinar

Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu - Obiective si strategii medici veterinariProfesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. In acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celor mai apropiati parteneri al lor, crescatorii de animale si operatorii din domeniul producerii, procesarii si comercializarii produselor alimentare.


La aceasta data, in evidenta Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu se regasesc 188 de medici veterinari, in activitate, din care un numar de 47 profeseaza in sectorul de stat, 44 gestioneaza circumscriptii sanitare veterinare care au incheiat contract de concesiune cu D.S.V.S.A. Sibiu, 36 sunt titulari la unitati medicale veterinare private si 61 sunt angajati in unitati medicale, unitati economice sau in invatamant.

In Registrul Unitatiilor Medicale Veterinare al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu sunt inregistrate 46 cabinete medicale veterinare si 3 puncte de lucru, care acopera activitatea a 54 circumscriptii sanitare veterinare concesionate, 24 cabinete medicale de asistenta, 9 cabinete medicale de consultanta si 21 de unitati farmaceutice private, care au titulari medici veterinari cu libera practica.

Anual personalul sanitar veterinar in activitate, gestioneaza din punct de vedere sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor efectivele de animale crescute in scop economic (bovine, cabaline, ovine, caprine, porcine, pasari) animale de companie, precum si alte specii (animale de blana, iepuri, familii de albine, pesti, animale existente in zona silvatica, etc).

Sunt supravegheate pe traseul lantului de siguranta alimentara, obiectivele, autorizate sau inregistrate la D.S.V.S.A. Sibiu, obiective care cuprind unitatii de procesare materii prime de origine animala si vegetala, depozite alimentare, unitati de comercializare, unitati de alimentatie publica, cantine scolare si sociale, laboratoare de cofetarie, patiserie, alte unitati specifice, de procesare si comercializare produse de origine animal si non animala.

De asemenea sunt supravegheati producatori individuali, inregistrati, care valorifica productia primara de lapte, miere si oua, peste, produse vegetale, precum si alte unitati cu profil zootehnic si prestatoare de servicii in domeniu.

Prioritatea serviciilor sanitare veterinare de stat si private, consta in promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor, sanatatea publica, protectia si bunastarea animalelor, protectia mediului, siguranta alimentelor si monitorizarea crescatorilor de animale si a operatorilor din industria alimentara si nu in ultimul rand a consumatorilor de aceste bunuri.

In acest context Conducerea Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu, are ca obiectiv, prioritar, cresterea calitatii actului medical veterinar prin care se asigura o gama larga de servicii de specialitate, comforme legislatiei europene, in beneficiul celor care investesc in cresterea animalelor, sau in domeniul procesarii, depozitarii si comercializarii produselor de origine animal, prin:

    • Reprezentarea cu cinste si onoare a profesiei in fata organelor guvernamentale, a forurilor profesionale si stiintifice, a persoanelor fizice si juridice si a institutiilor publice de la nivel judetean si national.
    • Implementarea si mentinerea unei structuri organizatorice, comform O.U.G. nr. 42 / 2014 si Legea 160 / 1998, cu modificarile si complectarile ulterioare, ca principalul instrument in realizarea obiectivelor prestabilite.
    • Disponibilitate privind ducerea la indeplinire a hotararilor, deciziilor, reglementarilor si instructiunilor transmise de Biroul Executiv al Consiliului National al Medicilor Veterinari.
    • Implementarea bunelor practici prin preluarea unor noi metode si proceduri din domeniul managementului strategic si de gestionare a resurselor umane, si financiare.
    • Implementarea unei abordari eficiente in privinta comunicarii directe si prin insusirea informatiilor de interes general, a actelor normative componente din legislatia specifica, a programelor si strategiilor propuse de autoritatea veterinara si de conducerea centrala a C.M.V.
    • Imbunatatirea procedurilor de inspectii si control in domeniul sanitar veterinar prin promovarea unui sistem de informare, educare si consultanta de specialitate a operatorilor economici, care sa genereze cresterea calitatii activitatiilor si a serviciilor.
    • Spijin eficient in realizarea operatiunilor de supraveghere, prevenirea si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, prin actiuni de supraveghere clinica a bolilor, vaccinari imunoprofilactice, tratamente profilactice si curative antiparazitare si examene de laborator, comform programelor si a graficelor stabilite.
    • Implicarea efectiva pentru implementarea actelor normative ( O.U.G nr. 23 si a Ordinului 40 / 2010, modificat cu Ordinmul 28 / 2011), privind activitatea de identificare si inregistrare a animalelor, pentru o mai buna gestionare a bazei de date si a sistemului de acordare a suventiilor.
    • Preocupare permanenta, pentru respectarea clauzelor stipulate in contractele de concesiune, in contractele cu proprietarii exploatatiilor cu animale si pasari si alte relatii contracuale, incheiate de medicii veterinari cu libera practica, clauze care se refera, in principal, la sprijinul ce trebuie acordat de angajator pentru realizarea actiuniilor contractate.
    • Monitorizarea circulatiei animalelor, a produselor si subproduselor de origine animala, notificarea si certificarea interna si internationala, in conditiile legii.
    • Monitorizarea si controlul respectarii legislatiei privind utilizarea medicamentele, in special a antibioticelor si produselor antiparazitare, a furajelor medicamentate, precum si a circulatiei acestora.
    • Sustinerea programului de perfectionare permanenta in domeniul sanitar-veterinar, prin participarea medicilor veterinari la pregatiri profesionale de profil, instruiri la nivel central si local, la conferinte si simpozioane, etc.
    • Sprijinirea constanta a autoritatilor publice locale in vederea imbunatatirii starii de sanatate a populatiei si a animalelor, in promovarea produselor traditionale si sprijin in implementarea proiectelor de dezvoltare locala.
    • Comunicarea si colaborarea cu institutiile administratiei centrale, judetene, cu alte autoritati locale, cu asociatii profesionale si alte organizatii civice, avand drept scop integrarea activitatii sanitare veterinare in ansamblul dezvoltarii economice si sociale pe plan local si national.

In exercitarea profesiei de medic veterinar pe langa obiectivele mentionate se regasesc si alte obligatii si responsabilitatii stipulate in actele normative sau care sunt identificate in activitatea curenta, responsabilitati pe medicii veterinari, membrii ai Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu se angajeaza sa le realizeze cu profesionalism si exigenta, avand garantia spijinului conducerii centrale a Colegiului Medicilor Veterinari a conducerii A.N.S.V.S.A. si D.S.V.S.A. judeteana, a operatorilor economici din domeniul cresterii animalelor si alimentar, a autoritatiile locale, a asociatiilor profesionale si a altor autoritati si organisme competente.

Pentru ca profesia noastra sa-si realizeze menirea, se impune sa fim uniti, activi, increzatori in noi si in fortele noastre.

Dr. Pentea Ioan
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

    

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>