15 Mai - Ziua Nationala a Medicului Veterinar

Ziua Nationala a Medicului VeterinarIn fiecare an, la data de 15 Mai, se sarbatoreste Ziua Nationala a Medicului Veterinar, aniversare, care a devenit incepand cu luna mai 1995, o manifestare profesionala emotionanta, constituind un bun prilej de intalniri, de schimburi de opinii si de solidaritate profesionala. 15 mai a fost stabilita ca Ziua Nationala a Medicului Veterinar la Congresul National de Medicina Veterinara din anul 1994, deoarece de aceasta data sunt legate o serie de evenimente foarte importante pentru medicina veterinara romaneasca.

 

Pe 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a inceput sa functioneze Scoala de Medicina Veterinara, in cadrul Scolii de Medicina si Farmacii, infiintata si condusa de Carol Davilla. Zece ani mai tarziu, tot pe 15 mai, un colectiv de 14 medici veterinari au semnat o «Declaratiune», care a stat la baza infiintarii Societatii de Medicina Veterinara. Aceasta a fost desfiintata in 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 sa se reinfiinteze, iar ulterior sa fie denumita Asociatia Medicilor Veterinari din Romania.

Medicina veterinara, ca profesie, a aparut o data cu cresterea animalelor, in perioada inceputurilor societatii omenesti, fiind aplicata la inceput instinctiv, nu a existat diferentiere intre maiestria vindecarii bolilor la om si animale, urmand ca mai tarziu aceasta activitate sa se diferentieze, devenind o profesie de sine statatoare.

Prima scoala veterinara din lume a luat fiinta la Lyon, in 1762, iar in tara noastra, primele cursuri de medicina veterinara au inceput in cadrul a doua institutii medicale umane din Cluj si Sibiu, aparand mai tarziu si in alte zone ale tarii.

Pe parcursul anilor scolile de medicina veterinara s-au dezvoltat si perfectionat permanent, asigurand societatii specialisti de inalta tinuta profesionala pentru acest important domeniu in care medicul veterinar, are ca obiectiv promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor, sanatatea publica, protectia si bunastarea animalelor, protectia mediului si siguranta alimentelor, monitorizarea operatorilor din industria alimentara si protejarea oamenilor care consuma produse alimentare de origine animala si non animala.

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata. Este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari.

Primul Colegiu al Medicilor Veterinari s-a infiintat prin Decretul – Lege nr. 3594 din 30 septembrie 1939, semnat de Regele Carol al II-lea. Colegiul a fost condus de Dr. Gheorghe Ionescu – Braila, primul sau Decan.

Primul Colegiu a fost organizat in 11 sectiuni corespunzatoare celor 10 Tinuturi administrative ale tarii si Municipiul Bucuresti. Activitatea s-a intrerupt in anul 1948, reluandu-se in anul 1998, odata cu adoptarea Legii 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, ca forma de organizare autonoma, non-guvernamentala, apolitica si non-profit, an in care a fost constituit si Colegiul medicilor veterinari din judetul Sibiu, ca filiala a Colegiului National.

Odata cu infintarea in anul 2004 a A.N.S.V.S.A, ca organ de specialitate, cu personalitate juridica in subordinea Guvernului si in coordonarea PrimuluiMinistru, cu rol de reglementare si control in domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, s-a consolidat si imbunatatit, pe langa activitatea medicilor veterinari din reteaua de stat si activitatea medicilor veterinari de libera practica.

O parte din aceasta categorie profesionala, cu libera practica, s-a organizat in circumscriptii sanitare veterinare teritoriale, concesionand cu autoritatea sanitara veterinara efectuarea unor actiuni de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om cuprinse in programul national, asigurand prin aceasta statusul de sanatate animalelor si creerea de locuri de munca.

Trecerea la economia de piata, aplicarea masurilor de reforma in agricultura, aparitia si consolidarea rapida a proprietatii private asupra animalelor si produselor de origine animala au condus la o diversificare a domeniilor in care se exercita profesiunea de medic veterinar.

Statutul de stat membru al Uniunii Europeane impune un mod de organizare si exercitare a profesiei de medic veterinar in Romania, pentru a o face compatibila cu principiile legislatiei Uniunii Europene in domeniu, medicii veterinari avand posibilitatea sa-si valorifice in deplina libertate, cunostiintele si experienta pe care au dobandit-o, in conditii de dotare tehnica din ce in ce mai bune si cu siguranta intr-o competitie profesionala.

In acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celui mai apropiat partener, crescatorul de animale.

Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu are in evidenta 181 de medici veterinari, in activitate, din care un numar de 49 profeseaza in sectorul de stat, 44 gestioneaza circumscriptii sanitare veterinare care au incheiat contract de concesiune cu D.S.V.S.A. Sibiu, 36 sunt titulari la unitati medicale veterinare private si 52 sunt angajati in unitati medicale, unitati economice sau in invatamant.

Conducerea Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu tine legatura si cu cei 53 de medici veterinari pensionari, existenti in judetul nostru, care nu mai profeseaza medicina veterinara, dar care in perioada de activitate au contribuit prin profesionalism si devotament la cresterea prestigiului medicului veterinar, fiind totodata exemple de urmat pentru generatiile mai tinere.

Medicii veterinari in activitate sunt organizati in 46 cabinete medicale veterinare care acopera activitatea a 54 circumscriptii sanitare veterinare concesionate, 29 cabinete medicale private de asistenta si 21 unitati farmaceutice, care au titulari medici veterinari cu libera practica, iar 52 de medici veterinari cu libera practica activeaza ca angajati in diferite unitati de profil.

Personalul sanitar veterinar in activitate, din judetul Sibiu, gestioneaza din punct de vedere sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor un efectiv de 50.180 capete bovine, 7.550 capete cabaline, 808.240 capete ovine si caprine, 59.140 capete porcine, 924.000 pasari, 43.100 animale de companie, precum si alte specii (animale de blana, iepuri, familii de albine, pesti, etc).

Sunt supravegheate pe traseul lantului de siguranta alimentara, 3.850 de obiective care cuprind unitatii de procesare materii prime de origine animala si vegetala, depozite alimentare, unitati de comercializare, unitati de alimentatie publica, cantine scolare si sociale, laboratoare de cofetarie, patiserie, alte unitati specifice, de procesare si comercializare produse de origine animal si non animala.

In aceasta zi de sarbatoare, medicii veterinari din judetul Sibiu, au ocazia de a prezenta rezultatele activitatii depuse in ultimul an.

Astfel, pentru a se asigura o stare de sanatate si bunastare a animalelor si pasarilor care se cresc in scop economic in judetul nostru, in anul 2015 au fost efectuate 195.400 examene de supraveghere, a bolilor la animale si pasari, 6.420.000 operatiuni de vaccinari profilactice, peste 520.000 tratamente antiparazitare preventive si 130.200 examene de laborator, pentru supravegherea bolilor transmisibile, actiuni care au asigurat, ca in judetul nostru sa nu evoluieze boli infecto contagioase majore.

De asemenea prin efectuarea a peste 7.400 de inspectii si controale, s-a urmarit implementarea legislatiei din domeniul alimentar in unitati care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala si non animala, actiuni care au asigurat populatiei produse alimentare de calitate si salubre.

Se urmareste permanent, in coordonarea Colegiului Medicilor Veterinari, perfectionarea profesionala prin participarea la instruiri, specializari, simpozioane si conferinte,organizate la nivel national si local, pentru ca medicul veterinar sa se pozitioneze in continuare ca rol de frunte in societatea romaneasca, pentru toate domeniile in care actioneaza, sa prezinte un tot mai mare interes si aport pentru dezvoltarea economiei nationale.

Cu aceasta ocazie medicii veterinari din judetul Sibiu doresc sa transmita populatiei, mesajul ca sunt pregatiti sa actioneze corect prin mijloace profilactice sau de combatere, pentru implementarea legislatiei din domeniul cresterii animalelor si pentru siguranta lantului alimentar, ca veriga importanta in dezvoltarea economica si sociala, ca exista toate premizele precum si dorinta de colaborare cu factorii responsabili pentru realizarea programelor impuse de legislatia din domeniu, tinta fiind apararea sanatatii animalelor cat si a populatiei.

Pentru ca profesia noastra sa realizeze acesta menire, se impune sa fim uniti, activi, increzatori in noi si in fortele noastre.

La multi ani dragi colegi !

Dr. Pentea Ioan
Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

 

 

 

Noutati

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Obezitatea la animale

04-12-2016 Sanitar / veterinar

Obezitatea la animale

Obezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitate... Mai multe>>

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

19-11-2016 Sanitar / veterinar

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

Transmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic). Mai multe>>

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

17-11-2016 Sanitar / veterinar

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

Mai multe focare mari de pesta porcina africana au fost identificate atat in Rusia, cat si in tarile invecinate, iar subtipul de gripa aviara H5N8 a revenit pe continentul european, fiind detectat la pasari salbatice si domestice din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Polonia, Tarile de Jos, Danemarca si Croatia. Mai multe>>

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

01-11-2016 Sanitar / veterinar

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

In data de 1 noiembrie 2016, la Palatul Parlamentului, a avut loc loc seminarul cu tema 'Rezistenta Antimicrobiana' organizat de catre ANSVSA in colaborare cu Ambasada Olandei. Seminarul s-a dovedit a fi o platforma de dezbatere si schimb de experienta intre specialistii din cele doua tari privind cooperarea dintre autoritati, medici veterinari si fermieri pentru promovarea si aplicarea utilizarii prudente a antimicrobienelor in medicina veterinara. Mai multe>>

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

20-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animalele furnizoare de produse alimentare. Esecul multor tari europene in actiunile de stopare a utilizarii excesive a antibioticelor in cresterea animalelor a fost aspru criticat de catre expertii comunitari. Mai multe>>

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

17-10-2016 Zootehnie

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

09-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Grajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii. Mai multe>>

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

28-09-2016 Sanitar / veterinar

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

Anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Aliantei Mondiale pentru Controlul Rabiei se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii), avand ca scop de a sensibiliza populatia despre riscul de imbolnavire si de a informa asupra modului de prevenire si a modalitatilor prin care cetatenii si autoritatiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel national si global. Mai multe>>

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

16-09-2016 Cabinete veterinare

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. in acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celui mai apropiat partener, crescatorul de animale. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

22-08-2016 Sanitar / veterinar

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

Pentru ca populatia sa detina informatii cu referire la unele date caracteristice acestei specii, despre rolul pe care capusele il au ca vector in transmiterea unor boli grave la oameni si animale, dar si despre implementarea unor actiuni menite sa limiteze prezenta acestor paraziti in zonele favorabile inmultirii lor, precum si de prevenire a infestarii specilor receptive, facem urmatoarele precizari: Mai multe>>