Carti agricole - Cultivarea Plantelor

Bolile si daunatorii speciilor de legume solanacee: Tomate, Ardei, Vinete

Boli si daunatori solanacee Tomate Ardei VinetePrin aceste pagini am incercat sa aduc in atentia cititorilor conceptul de combatere integrata prin masuri si mijloace care sa substituie, intr-o proportie cat mai mare, produsele toxice. Notiunea de combatere a unui agent daunator nu insemneaza eradicarea acestuia ci mentinerea sa la un nivel cat mai scazut la care sa nu produca daune majore culturilor agricole.

Citeşte mai departe...

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

 

Citeşte mai departe...

Cultura vitei de vie. Lucrarile de infiintare si intretinere a plantatiilor familiale

Lucrarea Cultura vitei de vie, se adreseaza indeosebi celor care doresc sa-si infiinteze o vie familiala, dar care nu au suficiente cunostinte de specialitate. Rostul cartii este de a-i initia in tainele viticulturii, de a-i scoate de sub influenta paguboasa a vecinului atotstiutor. In egala masura ea se adreseaza locuitorilor de la sate care vor sa-si infiinteze un petic de vie in gradina de langa casa, vie bazata pe soiuri nobile,..ale caror produse sunt de o calitate net superioara celor obtinute din soiurile de hibrizi.

Citeşte mai departe...

Ghidul culegatorului de ciuperci

Ghidul culegatorului de ciuperciAceasta carte il va ajuta pe cititor sa invete cu usurinta si sa recunoasca fara dubii cele mai importante soiuri de ciuperci comestibile si otravitoare autohtone. Cartea incape intr-un loc mic - chiar si in buzunar - constituind un ghid deosebit de util pentru culegatorii de ciuperci. Autorii cartii, dr. Locsmándi Csaba si dr. Vasas Gizella, sunt specialisti recunoscuti (micologi) in cercetarea ciupercilor. Au publicat carti, numeroase studii de specialitate, memorii cu prezentari ale ciupercilor si predau diverse cursuri de recunoastere a ciupercilor.

Citeşte mai departe...

Ciupercile din flora spontana a Romaniei

Microenciclopedie ilustrata. Manualul culegatorului si consumatorului autohton. Ghid de identificare a peste 300 de specii de ciuperci comestibile si otravitoare de pe teritoriul Romaniei.

Aceasta lucrare se doreste a veni in sprijinul celor ce recolteaza ciuperci din flora spontana pentru a putea evita greselile si confuziile inerente. Nu este o lucrare pentru micologii specializati, nu abordeaza detaliile ce tin de expunerea la microscopul optic, electronic sau cu baleaj a unor parti componente ale ciupercilor. Se face referire la partile componente ce se pot observa cu ochiul liber, forma, culoare, gust, consistenta, miros, reactie la atingere, rupere sau taiere etc. 

Citeşte mai departe...

Cultura capsunului in camp si in spatii protejate

cultura-capsunului-camp-spatii-protejate
 
Lecturand aceasta carte, unica in felul ei, cititorul, specialist sau amator, va intelege, mai mult ca oricand, ca pentru a obtine o productie economica la capsun, are nevoie de mai multe cunostiinte de biologie, tehnologie si management. Extrem de utila tuturor cultivatorilor.

Citeşte mai departe...

Cultura protejata a legumelor in sere si solarii

Importanta producerii legumelor protejate * Notiuni generale despre constructiile folosite la protejarea culturilor legumicole * Rolul factorilor de vegetatie si particularitatile dirijarii acestora la cultura protejata a legumelor * Pregatirea materialului pentru insamantarea culturilor * Pregatirea spatiilor si terenurilor pentru infiintarea culturilor * Infiintarea culturilor * Elemente generale de tehnologie la culturile protejate * Tehnologia culturilor legumicole in sere si solarii * Elemente de eficienta economica * Masuri de protejare a mediului si consumatorului in cultura protejata si fortata de legume

 

Citeşte mai departe...

Pajisti si plante furajere - tehnologii de cultivare

Intr-o agricultura moderna, durabila, cresterea animalelor ocupa un loc important, deoarece acestea asigura o mare parte din hrana omenirii, insa dezvoltarea acestui domeniu al agriculturii este dependent de asigurarea necesarului de furaje.
De-a lungul timpului pajistea a constituit prima si cea mai importanta sursa de hrana a animalelor domestice la care s-a adaugat ulterior plantele furajere cultivate.
Volumul se adreseaza tuturor acelora care sunt preocupati de marirea bazei furajere prin marirea productivitatii pajistilor si prin cultivarea plantelor furajere.

 

Citeşte mai departe...

Lucrarile de taiere de la A la Z

Lucrarile de taiere la pomi fructiferi vita-de-vie arbusti floriIn aceasta carte sunt prezentate lucrarile de taiere efectuate la plantele lemnoase, respectiv la pomi si arbusti fructiferi, vita-de-vie, arbori si arbusti ornamentali, la conifere si trandafiri. Se stie ca, odata cu trecerea fazelor de crestere din tinerete si de productie, plantele lemnoase se epuizeaza, imbatranesc. Taierile stabilesc un echilibru intre crestere si rodire, prelungesc durata de viata a plantelor, imbunatatesc sanatatea acestora, perioada lor de rodire si - nu in ultimul rand - le confera un aspect ingrijit si mai placut.

Citeşte mai departe...

Cultura trandafirilor pentru flori taiate si decor

Cultura trandafirilorStructurata pe parcursul a patru capitole, lucrarea de fata este un adevarat ghid de cultivare a trandafirilor, util atat celor care vor sa porneasca o afacere cu trandafiri, cat si celor care au deja experienta in acest domeniu. Cultura trandafirilor pentru flori taiate si decor cuprinde pe 172 de pagini color tehnologia de cultura in sere reci si solarii a trandafirului pentru flori taiate precum si cultura pentru decor in parcuri si in gradini, cu soiuri si alte intrebuintari ale trandafirului.

Citeşte mai departe...

Noutati

FieldBee: Face Agricultura de Precizie Accesibilă și Sustenabilă pentru Toți Fermierii

21-07-2025 Masini si utilaje agricole

FieldBee: Face Agricultura de Precizie Accesibilă și Sustenabilă pentru Toți Fermierii

● FieldBee ajută fermierii să reducă risipa și să îmbunătățească eficiența într-un mod sustenabil● Utilizatorii economisesc combustibil, timp și își pot urmări activitățile cu ușurință● Tehnologia face ca agricultura de precizie să fie accesibilă și prietenoasă cu mediul Mai multe>>

Artesana și Booster Capital semnează un parteneriat strategic pentru accelerarea dezvoltării

18-07-2025 Stiri agricole

Artesana și Booster Capital semnează un parteneriat strategic pentru accelerarea dezvoltării

Artesana, brandul românesc de lactate artizanale recunoscut pentru autenticitate și calitate fără compromis, anunțăsemnarea unui parteneriat strategic cu Booster Capital. Tranzacția, semnată oficial pe 14 iulie, marchează exit-ul complet al fondului ROCA Investments și atragerea de capital proaspăt pentru susținerea planurilor ambițioase de creștere. Mai multe>>

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>