Rase de vaci de lapte

Jurnalul unei vaci | Reproductia

Jurnalul unei vaci - Reproductia la bovineIncepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania.

Mai multe>>

Sura de Stepa: Program de conservare pentru salvarea rasei de taurine. Doar 30 de vaci mai exista

Sura de Stepa - Program de conservare pentru salvarea rasei de taurine - Doar 30 de vaci mai existaAgentia Nationala pentru Zootehnie a aprobat programul de conservare al rasei locale de taurine Sura de stepa, depus de catre Asociatia Crescatorilor de Vaci de Lapte Holboca Iasi. In prezent din rasa Sura de Stepa, mai exista doar un numar de 30 de vaci cu origine cunoscuta, rasa avand un grad critic de risc de disparitie.

Mai multe>>

Rasele mixte de vaci | Rasa Baltata Romaneasca & Rasa Bruna

Rasele de vaci care sunt productive atat pentru lapte cat si pentru carne - Baltata Romaneasca si Rasa BrunaRasele mixte de taurine sunt un bun inceput pentru crescatorii de vaci, deoarece acestea pot fi foarte versatile. Carnea de vita si laptele obtinut de la acestea ofera beneficii pe tot parcursul lantului de aprovizionare, de la crescatori, la procesatori, comercianti cu amanuntul si consumatori. In continuare va prezentam doua din aceste rase, respectiv rasa Baltata Romaneasca si rasa Bruna.

Mai multe>>

Fleckvieh (Baltata germana) - Rasa bavareza de bovine pentru carne si lapte

Fleckvieh - Baltata germana - Rasa bavareza de bovine pentru carne si lapteSectorul bavarez de reproductie al bovinelor este renumit si recunoscut la nivel mondial. Istoria Fleckvieh, rasa principala folosita la productia de carne si lapte bavareza, incepe cu Max Obermaier si Johann Fischbacher din Gmund am Tegernsee, care in 1837 au importat in Miesbach faimoasa rasa de origine elvetiana Simmental.

Mai multe>>

Ziua Nationala a Baltatei 2017 - cel mai mare eveniment dedicat crescatorilor de baltata din toata tara

Ziua Nationala a Baltatei 2017 serbeaza cea mai iubita rasa  de vaci de la noi - Rasa BaltataFermierii alaturi de familiile lor, crescatorii de baltata din toata tara, imbraca straie de sarbatoare si isi dau intalnire la Mures, pentru a sarbatori impreuna, pentru a se bucura impreuna. Rasa Baltata, o istorie de peste 150 de ani, scrisa de catre inaintasii nostri, la care se adauga inca doua pagini de istorie scrise in 1 – 2 septembrie pentru cea mai frumoasa rasa, pentru cea mai iubita vaca – baltata cu rosu.

Mai multe>>

Taurasii de rasa Baltata Romaneasca au intrat in etapa de bonitare

Taurasii de rasa Baltata Romaneasca au intrat in etapa de bonitareIn conformitate cu etapele programului de ameliorare al rasei Baltata Romaneasca recent Asociatia Crescatorilor de Vaci "Baltata Romaneasca" tip Simmental a demarat etapa de selectie a taurasilor proveniti din mame de tauri, in vederea testarii acestora dupa performante proprii si dupa descendenti.

Mai multe>>

Cele mai valoroase animale au fost premiate la AGRARIA 2017

Cele mai valoroase exponate ale raselor de bovine si ovine de interes zootehnic din Romania au fost premiate la AGRARIA 2017In perioada 6 - 9 Aprilie 2017, in localitatea Jucu, judetul Cluj, a avut loc anul acesta Targul International de Agricultura, Industrie Alimentara si Zootehnie, AGRARIA. Ajuns la cea de a 23-a editie, AGRARIA a fost un important loc de intalnire pentru fermieri, specialisti, manageri, asociatii acreditate pentru efectuarea Controlului Oficial al Productiilor, asociatii conducatoare ale registrelor genealogice rasiale si autoritati din domeniul agriculturii.

Mai multe>>

Cresterea traditionala a vacilor brune pe pasunile alpine din Bavaria

Cresterea traditionala a vacilor brune pe pasunile alpine din BavariaIn Bavaria, Germania, se cresc in mod traditional vaci din rasa bruna, in mod special in zona geografica Allgäu. Aceasta este o rasa clasica cu dubla utilizare, atat pentru productia de lapte cat si pentru cea de carne, caracterizata de asemenea prin longevitate si fecunditate.

Mai multe>>

Ajutor de minimis pentru crescatorii de bovine/bubaline pentru achizitia de juninci si tauri de rasa

Subventii crescatori de bovine-bubaline pentru achizitia de juninci si tauri de rasaIn sedinta Guvernului din 5 octombrie 2016 a fost aprobata, printr-o Hotarare, schema 'Ajutor de minimis pentru achizitionarea de catre producatorii agricoli de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline si/sau tauri de reproductie din rase de carne'. Valoarea totala a schemei este de 18.150.000 lei si se asigura integral de la bugetul de stat.

Mai multe>>

Septembrie, luna in care se inscriu vacile in Registrul Genealogic al rasei

Inscriere vaci in Registrul Genealogic al raseiFermierii crescatori de vaci pot solicita numai in luna Septembrie a fiecarui an, inscrierea animalelor in Registrul Genealogic al rasei. Fermierii interesati in acest sens, trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor la lapte/carne (COP), din judetul de resedinta.

Mai multe>>

Procedura de eliberare a Certificatului de origine la Rasa Baltata Romaneasca Tip Simmental si/sau Montbeliard

Procedura eliberare Certificat de origine la Rasa Baltata Romaneasca Tip Simmental - MontbeliardPentru eliberarea Certificatelor de Origine la rasele BR si MO Fermierii solicitanti, trebuie sa transmita catre A.C.V.BR-SIM in forma scrisa sau scanate pe e-mail urmatoarele documente:

Mai multe>>

Poza fermei tale iti poate aduce un tauras de rasa

Concurs fotografic ferme de vaci Baltata RomaneascaAsociatia crescatorilor de vaci Baltata Romaneasca de tip Simmnetal lanseaza concursul cu tema "Cea mai reusita poza din ferma Dumneavoastra". Cea mai buna poza va fi premiata cu un tauras cu certificat de origine.

Mai multe>>

Selectia vacilor de prasila

Selectia bovinelor de prasilaIn ameliorarea vacilor se acorda mai multa atentie taurilor datorita numarului mare de produsi pe care il dau. Faptul ca prin folosirea taurilor testati s-au obtinut rezultate deosebite in ameliorarea taurinelor, nu inseamna ca selectia vacilor de prasila trebuie neglijata. Pentru a obtine in fiecare generatie tauri valorosi care sa ridice in continuare nivelul rasei, este necesar sa existe vaci-mame de tauri cu valoare genotipica si fenotipica ridicata.

Mai multe>>

Expozitia de animale de rasa, la mare cautare in cadrul targului Agromalim 2015

Agromalim 2015 animale de rasaIn perioada 10 - 13 septembrie 2015 a avut loc cea de a XXVI-a editie a celui mai mare targ de agricultura din Vestul tarii, AGROMALIM. Aceasta expozitie de animale de rasa s-a desfasurat la Expo Arad. In urma bonitarii s-au acordat premii si au fost admirate cele mai valoroase exemplare din rasele de vaci si oi de lapte si de carne.

Mai multe>>

Expozitie locala de taurine din rasa Baltata Romaneasca la Sarmasu, jud. Mures

Bovine Expozitie de vaci Baltata RomaneascaTraditionala expozitie de taurine din rasa Baltata Romaneasca, eveniment ajuns la editia a XIII-a, s-a desfasurat sambata, 29 august, cu ocazia „Zilelor Sarmasene 2015”, manifestarea fiind si de aceasta data una de succes.

Mai multe>>

Congresul International al Rasei Baltata tip Simmental 7-8 august 2015

Congres Rasa Baltata tip SimmentalFederatia Crescatorilor de Bovine din Romania, Asociatia de Control Oficial a Productiilor – ACTJM Targu Mures si Organizatia Nationala de Insamantari Artificiale din Romania va invita la Congresul International al Rasei Baltata tip Simmental. Evenimentul va avea loc in data de 08 august 2015 cu incepere de la ora 10.00 in spatiul Depozitului de armasari din str. Parc Sportiv Municipal nr.11, Targu-Mures, jud.Mures.

Mai multe>>

Cele mai valoroase animale de rasa din intreaga tara, premiate la Targul de zootehnie al Romaniei - ZEFA

animale de rasa premiate la Targul de zootehnie  ZEFALuni, 29 iunie, in cadrul primului targ de zootehnie al Romaniei – ZEFA, Expozitia Internationala de Animale de Rasa si Echipamente pentru Zootehnie, au fost decernate premiile pentru cele mai valoroase exemplare de animale de rasa. Un numar de 50 de crescatori de animale din intreaga tara au inscris in competitie peste 200 de animale de rasa prezentate la eveniment. In cadrul festivitatii de premiere au fost acordate 23 de premii la cele 6 categorii principale din concurs: categoria „Tauri”, categoria „Vaci de lapte”, categoria „Vaci pentru carne”, categoria „Ovine”, categoria „Caprine”, categoria „Cabaline”.

Mai multe>>

Agentia Nationala pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”

ANZ Agentia Nationala pentru ZootehnieAgentia Nationala pentru Zootehnie„Prof. d r. G . K . Constantinescu” (ANZ) este o unitate bugetara, cu personalitate juridica, care functioneaza in baza H.G. nr. 1188/2014, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Aceasta Agentie reprezinta autoritatea nationala competenta in domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea si reproductia animalelor, inspectia de stat in zootehnie, controlul la producatorii si prim-cumparatorii de lapte, conservarea si managementul durabil al resurselor genetice animale.

Mai multe>>

Rasa Baltata Romanesca

Rasa Baltata RomaneascaRasa Baltata Romanesca este o rasa locala de taurine mixta si s-a format prin incrucisarea de absorbtie a taurinelor de rasa Sura de stepa, varietatea transilvaneana cu rasa Simmental.

Mai multe>>

Genetica de varf furnizata de Semtest-BVN Mures a ajuns pana in China

Semtest-BVN material seminal rase bovineDupa ce in 2013 unitatea de selectie si ameliorare a taurilor de reproductie Semtest BVN a reusit primul export de material seminal din Romania catre Republica Chineza, iata ca 2015 aduce o noua performanta pentru aceasta unitate. In ianuarie 2015 un numar de 50 000 dz de material seminal congelat au fost comandate si livrate catre China, constand in 6 din taurii de varf ai unitatii noastre: Watnox, Valencia, Malfina, Manling, Mailer si Weinfur care au fost selectionati din oferta bogata a SEMTEST BVN de partenerii din China.

Mai multe>>

Programul national - Achizitia de juninci gestante, cu valoare genetica ridicata

beef-cows copyAsociatia Crescatorilor de Vaci Baltata Romaneasca de tip Simmental, din Brasov, lanseaza programul national "Achizitia de juninci gestante, cu valoare genetica ridicata".

Mai multe>>

Branza protejata DOP din lapte de la vacile Bruna Alpina

bruna-alpina-cow resizeBranza „Strachitunt” DOP, Italia protejata la nivel europeana este produsa din lapte integral si crud in proportie de 90 % de la vaci din rasa Bruna.

Mai multe>>

Valorificarea “Marcii” genetice la vacile cu potential lactogen performant

vaca-apiaSpecialistii apreciaza ca animalele domestice de mare productivitate – din varful genetic al fiecarei rase – au o “marca” proprie, cu totul aparte fata de exemplarele apartinand altor rase si chiar din cadrul rasei respective.

Mai multe>>

Ferma moderna de vaci licitata la 5 milioane de euro

vaci-tnuvaIsraelienii de la Tnuva au o ferma ultramoderna, cu un efectiv de 1000 de vaci care va fi scoasa, pe 7 noiembrie, la vanzare.

Mai multe>>

“Miss vacuta” de la Indagra 2012 valoreaza peste 20000 euro

UK ReserveChampionHolstein smallTitlul de „Miss vacuta" al concursului organizat anual la Targul Indagra a fost castigat de Stela, din Matca, Galati, care are 3 ani si jumatate.

Mai multe>>

Rasa de vaci Baltata Romaneasca

Rasa Baltata Romaneasca, de tip Simmental, cu insusiri de productie mixta, pentru carne-lapte, a fost si reprezinta principala rasa de taurine a tarii, atat prin ponderea numerica, precum si prin insusirile bune pentru ambele productii.

.

Mai multe>>

Montbeliard – o rasa de vaci cu mare viitor in Romania

Montbeliard este o rasa originara din Franta si face parte din grupa raselor mixte de tip lapte – carne.

Mai multe>>

18.09.2011; Targul - Expozitie, „Baltata Romanesca”, Bacia, judetul Hunedoara

Targul - Expozitie, „Baltata Romanesca” se va desfasura in comuna Bacia, judetul Hunedoara, in data de 18 septembrie 2011.

Mai multe>>

Rasa Pinzgau in Romania

 

 

Rasa Pinzgau in Romania face parte din patrimoniul genetic national, apreciata de crescatori sau ignorata de unii specialisti, crescuta de peste un secol in unele zone montane ale tarii.

 

Mai multe>>

Particularitati ale productiei de lapte la rasa bruna

In Romania, rasa Bruna a fost adusa pentru prima data in anul 1881 in Maramures de catre muncitorii forestieri austrieci. Datorita interesului deosebit al crescatorilor si a conditiilor favorabile de mediu cresterea taurinelor din rasa Bruna atat  in rasa curata cat si prin incrucisare cu taurinele locale s-a raspandit foarte mult.

Mai multe>>

Rase de vaci Rosie

 

Rasa Sura de Stepa

Populatiile de bovine din evul mediu din Romania reprezinta tipurile care au stat la baza constituirii rasei Sura de stepa. Aceasta rasa primitiva ocupa aproape intreaga suprafata a tarii cu exceptia regiunii carpatice, unde probabil era raspandita o alta vita primitiva, de talie mai mică – cea de munte, numita si Mocanita. De altfel chiar Dimitrie Cantemir pomenea în Descrierea Moldovei de boii mici de la munte si de „cirezile mari cu boii frumosi zdraveni” de la ses.

.

Mai multe>>

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Reproductia

17-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Reproductia

Incepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania. Mai multe>>