Bolile vacilor

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada de iarnaNinsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii.

Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Acetonemia - acetonurie - la vacile de lapteUn metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor.

Mai multe>>

Boala vacii nebune (ESB)

Boala vacii nebune - ESB - Encefalopatia spongiforma bovinaAceasta boala mai poarta denumirea de Encefalopatia spongiforma bovina, dupa prima aparitie a bolii, in Anglia, la mijlocul anilor 80 ai secolului XX, cand aceasta tara s-a confruntat cu o explozie de imbolnaviri (in jur de 200 000 de cazuri). Apoi au aparut cazuri si in alte tari europene si extra-europene. Pana acum, in Germania au fost diagnosticate sub 300 de cazuri, rata de imbolnavire scazand puternic, ca si in alte tari, insa nu se poate spune daca se va reusi o eradicare completa.

Mai multe>>

Masuri pentru prevenirea si combaterea zoonozelor

Masuri pentru prevenirea si combaterea zoonozelorZoonozele sunt boli produse de numerosi agenti patogeni ai animalelor, ce se pot transmite de la animale la om, dar si invers. Un rol important pentru prevenirea si combaterea zoonozelor le revine medicilor veterinari, autoritatilor, crescatorilor de animale si nu in ultimul rand populatiei, prin implementarea masurilor de profilaxie, de proceduri si mecanisme tehnologice specifice care sa asigure ca riscul contaminarii este redus la minim.

Mai multe>>

Protejarea animalelor in caz de inundatii

Masurile care trebuie luate pentru a proteja animalele si pasarile in caz de inundatiiFenomenele meteorologice extreme (ploi torentiale, furtuni, caderi de grindina) pot provoca inundatii in diferite zone ale tarii. Aceste fenomene pot afecta sanatatea animalelor, prin declansarea de afectiuni specifice intemperiilor sau boli transmisibile. Medicii veterinari avertizeaza crescatorii de animale, precum si autoritatiile locale cu privire la obligatia de implementa masuri de profilaxie generala/specifica si de ecarisare a teritoriului pentru prevenirea si limitarea posibilelor imbolnaviri la animale, sau boli cu transmisibilitate de la animale la oameni.

Mai multe>>

Dezinfectia in Fermele de Animale - Mijloc esential de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale

Dezinfectia - mijloc esential de profilaxie combatere si limitare a raspandirii bolilor transmisibile la animaleDezinfectia reprezinta un complex de operatiuni de baza in complexul masurilor de prevenire si combatere a bolilor infectioase la animale, prin care se urmareste distrugerea microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafete (inclusiv tegumente). Din punct de vedere al scopului urmarit, dezinfectia poate fi profilactica sau de necesitate (in combaterea unor boli) care este la randul ei curenta si finala.

Mai multe>>

Masuri pentru prevenirea antraxului la animale

Antraxul la animaleAntraxul (carbunele, buba neagra sau dalac) este o boala infectioasa comuna omului si animalelor, fiind intalnita mai frecvent la paricopitate (bovine, caprine, ovine) produsa de un bacil, (Bacillus anthracis) care in mediul ambiant se transforma in spori, ca forma de supravietuire a acestui microb, care ii confera o rezistenta inalta la actiunea factorilor mediului extern (razele solare, substante dezinfectante) si care favorizeaza mentinerea focarelor telurice (teritorii cu sol contaminat cu spori) pe o perioada indelungata de zeci de ani si imbolnaviri la animale mai numeroase primavara si in anii cu precipitatii abundente.

Mai multe>>

Obligatiile si responsabilitatiile crescatorilor privind bolile transmisibile la animale

Obligatiile si responsabilitatiile crescatorilor de animale privind bolile transmisibileAvand in vedere ca starea de sanatate a animalelor reprezinta o conditie esentiala pentru realizarea unui spor de efective si implicit de produse animaliere scontate  cantitativ si calitativ, se impun responsabilitati si obligatii din partea crescatorilor de animale, a asociatiilor de profil, a autoritatiilor locale, precum si a serviciilor sanitare veterinare. Rentabilitatea cresterii animalelor este conditionata in primul rand de modul in care crescatorii de animale respecta legislatia privind conditiile de bunastare, normele privind miscarea animalelor,  precum si normele de protectie sanitara veterinara.

Mai multe>>

Oportunitati export animale: Status-ul de sanatate al Romaniei faciliteaza costuri mai scazute de export pentru fermieri

Status-ul de sanatate al Romaniei - stat liber de Bruceloza Bovina Gripa Aviara inalt Patogena si Boala de Newcastle - Consecintele sunt costuri mai scazute pentru fermieriCa urmare a faptului ca Romania a fost recunoscuta pe plan mondial, ca fiind libera de mai multe boli in ultima perioada (Bruceloza Bovina, Gripa Aviara inalt Patogena si Boala de Newcastle), a fost creata o mare oportunitate pentru crescatorii de animale domestice si de pasari, care vor putea derula operatiuni de export animale vii catre tari terte la costuri mult mai scazute si in perioade de timp mai reduse.

Mai multe>>

Prevenirea si combaterea efectelor infestatiei cu tantari

Prevenirea si combaterea tantarilorTantarii, fac parte din categoria de insecte care sunt considerate de departe cele mai periculoase, constituind o mare problema la nivel global, deoarece au un areal de raspandire foarte vast, mai ales acolo unde exista si balti, lacuri, etc. La animale anumite specii de tantari sunt vectori pentru transmiterea Bolii limbii albastre, sau a Dermatozei nodulare contagioase la bovine, dar si alte boli care produc morbiditate si mortalitate ridicata la animale, precum si insemnate pierderi economice.

Mai multe>>

Prima operatie veterinara transmisa online, asistata de studentii de la Medicina Veterinara USAMV Cluj-Napoca

Operatie veterinara transmisa online in premiera cu participarea a peste 750 studenti de la Facultatea de Medicina Veterinara  USAMV Cluj-Napoca care au asistat la transmisiunea online a Disciplinei Chirurgie si ATIPeste 750 de studenti la Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina (USAMV) din Cluj-Napoca au asistat, in premiera, pentru medicina veterinara clujeana, la o interventie chirugicala transmisa ”online”, joi seara, de catre echipa medicala de la Disciplina Chirurgie si ATI a facultatii. Operatia – rumenotomie - a fost facuta unei vaci in varsta de patru ani, din rasa Holstein, care a fost diagnosticata cu reticulita traumatica, iar interventia s-a incheiat cu bine dupa aproximativ doua ore.

Mai multe>>

Conditii pentru acordarea de despagubiri la animale

Conditii pentru acordarea de despagubiri la animale si pasari catre fermieri din fondurile autoritatiilor guvernamentaleProprietarii de animale si pasari, pot beneficia de despagubiri de la autoritatile guvernamentale, in vederea lichidarii rapide a bolilor transmisibile la animale, inclusiv pentru cazurile de suspiciuni de boala, situatie care implica taierea sau uciderea acestora, cu exceptia sumelor recuperate prin valorificarea produselor si a subproduselor de la animalele taiate, ucise sau altfel afectate.

Mai multe>>

Supravegherea si prevenirea bolilor transmisibile la animale | Obligatii si responsabilitati pentru fermieri

Supravegherea si prevenirea bolilor transmisibile la animale - Obligatii si responsabilitati pentru fermieriAvand in vedere ca starea de sanatate a animalelor reprezinta o conditie esentiala pentru realizarea unui spor de efective si productie, se impun responsabilitati si obligatii pentru proprietarii si detinatorii de animale de a respecta masurile de asigurare a protectiei si bunastarii animalelor si de a evita aparitia unor boli transmisibile, respectiv:

Mai multe>>

Ce pot face medicii veterinari pentru fermieri? Responsabilitati si obligatii ale serviciilor sanitar-veterinare

Medicii veterinari si actiunile serviciilor sanitar-veterinare pentru fermieriPrioritatea serviciilor sanitare veterinare de stat si private, o constituie implementarea legislatiei U.E, transpusa in legislatia nationala, prin promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar. In acest context se regasesc responsabilitati si obligatii din partea serviciilor sanitare veterinare, prin medicii veterinari, care efectueaza si asigura o gama larga de servicii de specialitate, in beneficiul celor care investesc in cresterea animalelor si in domeniul procesarii, depozitarii si comercializarii produselor de origine animala, prin:

Mai multe>>

UE asigura fonduri pentru supravegherea, prevenirea si combaterea bolilor transmisibile

Actiuni de supraveghere prevenire si combatere a bolilor transmisibile cofinantate cu fonduri UEPentru situatiile cu risc epidemiologic major, cu implicatii pentru sanatatea publica si economia nationala, precum si in spatiul intracomunitar, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigura fonduri prin cofinantarea monitorizarii, prevenirii si combaterii unor boli transmisibile precum Bluetongue, encefalopatii spongiforme transmisibile, pesta porcina clasica, pesta aviara, salmoneloza, turbarea sau rabia la vulpi.

Mai multe>>

Expertii avertizeaza: "Utilizati antibioticele in mod responsabil in zootehnie sau faceti fata consecintelor"

Utilizarea antibioticelor in mod responsabil in zootehnieIntotdeauna solicitati sfatul specialistilor veterinari inainte de a utiliza antimicrobiene. Aceasta este recomandarea ferma a organizatiilor internationale, condusa de FAO, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE). Incepand de astazi, 10 noiembrie, FAO lanseaza Saptamana Mondiala privind Antibioticele in Budapesta, impreuna cu experti din OIE, OMS, Uniunea Europeana si altii.

Mai multe>>

Sanatatea animalelor: o cale comuna de urmat privind pregatirea pentru situatii de urgenta

Sanatatea animalelor o cale comuna de urmat privind pregatirea pentru situatii de urgentaLa 23 iunie 2017, in cadrul unei reuniuni a grupului de lucru al Consiliului UE, desfasurata in Malta, sefii serviciilor veterinare din cele 28 de state membre ale UE au convenit cu privire la o cale comuna de urmat privind pregatirea pentru situatii de urgenta legate de bolile transmisibile ale animalelor in UE.

Mai multe>>

Tetania de lactatie a viteilor

Tetania de lactatie a viteilorTetania de lactatie a viteilor este o afectiune caracterizata prin accese de tetanie, intalnita la vitei de diverse varste, de la sugari pana la cei care au trecut la alimentatia suplimentara cu concentrate si fanuri. Frecventa este mare in timpul iernii si primaverii, fiind foarte rara in timpul verii.

Mai multe>>

Hipotrepsia la animale

Hipotrepsia la purcei pui vitei si mieiHipotrepsia este un sindrom intalnit la tineretul animal, caracterizat prin subdezvoltare staturala si ponderala, hiporeactivitate de adaptare si de nutritie progresiva. Se intalneste la toate speciile de animale fiind mai frecventa la purcei, pui, vitei si miei. Hipotrepsia este o tulburare polifactoriala provocata de interventia factorilor de solicitare dar si de cauze nutritionale, biotice, endocrine etc, cu implicatii metabolice complexe de metabolism.

Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Optilit - prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de bovine ovine caprine porcine si pasariGrajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii.

Mai multe>>

Conferinta ministeriala „Dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor” de la Sofia, Bulgaria

MADR - Conferinta ministeriala - Dermatoza nodulara contagioasa a bovinelorMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, participa in perioada 8 - 9 septembrie 2016, la Sofia (Bulgaria), la Conferinta ministeriala privind „Dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor”, organizata de catre Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare al Republicii Bulgaria si Comisia Europeana.

Mai multe>>

Prevenirea si combaterea Bolii Limbii Albastre (Bluetongue)

Prevenire si combatere Boala Limbii Albastre - BluetongueEste o boala infecto-contagioasa a rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) si a rumegatoarelor salbatice, care nu se transmite la alte specii de animale fata de cele enumerate mai sus sau la oameni.

Mai multe>>

Dermatoza nodulara contagioasa (D.N.C.) - Evolutia focarelor si recomandari pentru fermieri

Dermatoza contagioasa nodulara a bovinelor - Evolutia forarelor - masuri pentru fermieriDermatoza nodulara contagioasa (Lumpy Skin Disease) este o boala virala specifica bovinelor si bivolitelor, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizata prin evolutie rapida si pierderi severe in efectivele infectate, mai ales la cele tinere, respectiv la animalele fara imunitate. Boala cauzeaza pierderi importante datorita restrictiilor care trebuie impuse miscarii si comertului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea.

Mai multe>>

Romania a discutat la Bruxelles restrictiile de export si situatia bolilor la animale pe teritoriul national

MADR export animale si situatie boli porcine si ovineMinistrul Agriculturii impreuna cu Secretarul de stat al ANSVSA, au participat la intalnirea cu Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentelor. In cadrul intalnirii comisarul a fost de acord ca trebuie schimbat statutul Romaniei cu privire la pesta porcina clasica si au fost abordate aspecte legate de pesta porcina africana, sistemul de colectare si distrugere a cadavrelor de animale si dermatoza nodulara contagioasa.

Mai multe>>

Dermatoza nodulara virala a rumegatoarelor - Reguli pentru fermieri

Dermatoza nodulara virala a rumegatoarelor - Reguli pentru fermieriDermatoza nodulara virala a rumegatoarelor (Lumpy Skin Disease) afecteaza bovinele si bubalinele de toate varstele si este produsa de un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus. Pana la aceasta data, in Bulgaria au fost confirmate 55 de focare. Masurile pe care trebuie sa le respecte fermierii in vederea evitarii introducerii bolii in exploatatii sunt urmatoarele:

Mai multe>>

Dermatoza Nodulara Contagioasa si nevoia de vaccinare voluntara preventiva

Vaccinare voluntara preventiva Dermatoza NodularaIn cursul zilei de ieri, 10.05.2016, a avut loc o intalnire intre reprezentantii HolsteinRo si ANSVSA. HolsteinRo au sustinut faptul ca, avand in vedere situatia din ultima perioada, din tari precum Israel, Turcia, Macedonia, Grecia si mai nou Bulgaria, privind diagnosticarea Dermatozei Nodulare Contagioase, precum si riscul crescut de extindere a acestei boli in fermele comerciale din tara noastra, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

Mai multe>>

CCE: Programele vizand bolile animalelor sunt, in general, solide, insa unele costuri sunt nejustificat de mari

Programe UE de combatere boli animaleIntr-un nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeana, s-a ajuns la concluzia ca programele din UE vizand bolile animalelor reusesc sa limiteze in mod adecvat raspandirea acestora, insa este dificil de stabilit daca ele sunt eficace din punctul de vedere al costurilor implicate. Desi s-au inregistrat unele succese notabile, de exemplu, scaderile inregistrate in numarul de cazuri de encefalopatie spongiforma bovina (ESB) la bovine, Curtea avertizeaza asupra caracterului insuficient al unora dintre controale si asupra faptului ca unele costuri sunt nejustificat de mari.

Mai multe>>

Alerta: Dermatita nodulara virala la bovine - in Bulgaria

Dermatita nodulara virala bovineS-a confirmat evolutia unor focare de dermatita nodulara la bovinele din Bulgaria. Expertii ANSVSA supravegheaza si monitorizeaza miscarile, deocamdata nu avem cazuri in Romania. Boala evolueaza grav mai ales la tineret, fiind insotita de simptome ca: anorexie, reticenta la miscare urmate de dezvoltarea unor noduli pe piele, inflamarea ganglionilor limfatici, necrozarea acestora. Pentru reducerea riscului aparitiei bolii in efectivele din Romania se recomanda:

Mai multe>>

Afectiuni ale parului la animale

Afectiuni ale parului la animale de companie si de fermaAlopecia inseamna pierderea partiala sau totala a parului, lanii sau penelor sau absenta lor congenitala. Trichorexia presupune ruperea firului sau firelor de par, iar prin seboree se intelege secretia excesiva a glandelor sebacee, manifestata printr-un strat grasos uleios care imbacseste parul.

Mai multe>>

Sindromul vacii grase

Sindromul vacii graseSindromul vacii grase este o combinatie de tulburari metabolice, digestive si de reproductie care afecteaza vacile periparturiene obeze. Boala are o frecventa rara si apare in unitatile in care, datorita greselilor la intocmirea ratiilor, se creeaza posibilitatea consumului excesiv de nutreturi de buna calitate, cu un continut energetic crescut, dar pe un fond de ratii dezechilibrate.

Mai multe>>

Reducerea consumului de antibiotice pentru animale, votat de Parlamentul European

Reducerea consumului de antibiotice veterinare in cresterea animalelorPentru a lupta impotriva rezistentei tot mai mari a antibioticelor actuale la bacterii, ar trebui restrictionata utilizarea medicamentelor antimicrobiale existente, altele noi urmand a fi dezvoltate. Texul votat joi de Parlamentul European vizeaza propunerea de actualizare a legislatiei UE privind medicamentele veterinare mai sustine si interzicerea tratamentelor colective si preventive ale animalelor, sustinand masuri de stimulare a cercetarii pentru noi medicamente.

Mai multe>>

Tetania de repaus (Tetania de grajd) la vitei

Tetania de repaus - Tetania de grajd - Tetania de nutritie la viteiTetania de repaus a fost denumita in mai multe feluri, fie tetania de grajd, tetania de iarna etc, dar credem ca denumirea corecta a bolii ar fi ''tetania de nutritie" a tineretului taurin supus ingrasarii. Factorii alimentari sunt reprezentati de iarba tanara, luxurianta, consumul de foi si capete de sfecla, de turte bogate in albumine, porumb in exces asociat cu tarate de grau, tarate de grau asociat cu faina de ciocalai, srot de macese, taitei de sfecla, melasa si uree, etc.

Mai multe>>

Situatia declansata in randul crescatorilor si exportatorilor de rumegatoare dupa anuntul de ridicare a restrictiilor ESB

Comertul si exportul de bovine - Ridicarea restrictiilor ESBCa urmare a informarii ANSVSA privind ridicarea restrictiilor comerciale in directia ESB din 12 decembrie 2015, fermierii romani au fost bucurosi si au trecut rapid la realizarea de contracte cu parteneri din tari terte, urmand sa inceapa livrarile de animale in luna ianuarie 2016. La pregatirea livrarilor, fermierii au aflat consternati ca ridicarea restrictiilor din 8 decembrie 2015 notificata oficial de ANSVSA in 12.12.2015, nu a fost definitivata si ca nu pot livra animalele deja contractate. Fermierii si comerciantii vor plati, se pare, penalitati contractuale, daca situatia nu se clarifica de urgenta.

Mai multe>>

161 de milioane de euro pentru combaterea bolilor animalelor si zoonozelor

CE - Combaterea bolilor animalelor si zoonozelorRomania este unul dintre statele membre ale carui programe de sanatate animala au fost aprobate recent de Comisia Europeana. Cele opt domenii vizate includ: pesta porcina africana si cea clasica, gripa aviara, boala limbii albastre, rabie, salmoneloza si encefalopatiile spongiforme transmisibile.

Mai multe>>

Romania a reprimit statutul de tara cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiforma Bovina

Romania statut de tara cu risc neglijabil pentru ESBOrganizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a informat oficial ANSVSA ca, incepand cu data de 8 decembrie 2015, Romania si-a recapatat statutul ”de tara cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiforma Bovina”. Decizia a fost luata de Comisia Stiintifica a OIE, care a concluzionat ca Romania s-a conformat prevederilor Codului Terestru si s-a calificat pentru restabilirea statutului de “tara cu risc neglijabil pentru Encefalopatia Spongiforma Bovina”.

Mai multe>>

Autorizarea fermelor de carantina va permite reluarea exporturilor de animale vii spre Italia

Autorizare ferme de carantina reluare exporturi animale vii spre Italia2CCIRO Italia propune un parteneriat cu Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine. Autorizarea fermelor de carantina in Romania va duce la reluarea exporturilor de animale vii spre Italia, dupa ce acesta a fost restrictionat inca din 2014, din cauza suspiciunilor de boala limbii albastre. Camera de Comert si Industrie a Romaniei in Italia doreste sa ajute cresterea exporturilor romanesti spre Italia, ajutand in acest mod fermierii autohtoni.

Mai multe>>

Update: Situatia “Bolii limbii albastre” (Bluetongue) in exploatatiile non-comerciale din jud. Botosani

Update Bolii limbii albastre bovine BotosaniIn data de 04.09.2015, in Romania, a fost diagnosticata “Boala limbii albastre” (Bluetongue), in judetul Botosani, in localitatea Bobulesti, in apropiere de raul Prut si de granita cu Republica Moldova. Ulterior, au mai fost identificate animale infectate si in alte doua localitati din aceeasi comuna, respectiv Badiuti si Stefanesti. Pana la aceasta data, boala a fost confirmata la 18 bovine, din 18 exploatatii, dupa cum urmeaza:

Mai multe>>

Diagnosticarea “Bolii limbii albastre”(Bluetongue) in 10 exploatatii non-comerciale din judetul Botosani

Bolii limbii albastre - Bluetongue - BotosaniIn data de 04.09.2015, in Romania, au fost diagnosticata “Boala limbii albastre” (Bluetongue), in judetul Botosani, in trei exploatatii din localitatea Bobolusti, in apropiere de raul Prut si de granita cu Republica Moldova. Suspiciunea data din 24.08.2015 cand, dupa examinarea unor bovine dintr-o gospodarie, medicul veterinar de libera practica a constatat leziuni bucale, mamare si podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre si a prelevat probe de sange de la acestea, probe care au fost trimise spre analiza laboratorului din cadrul DSVSA Botosani.

Mai multe>>

Excesul in proteine (disproteinoze) la animalele domestice

Exces de proteine la pasari porcine bovineProteinele au un rol principal in organismul animal. Ele au rol plastic, energetic, biocatalizator in apararea organismului. In acest fel, proteinele intervin hotarator in desfasurarea proceselor vitale, in reproductie, in productiile de carne, lapte, oua, lana etc. Tulburarile metabolismului se pot manifesta sub forma excesului de proteine (hiperproteinoza) sub forma carentei in proteine (hipoproteinoza) sau sub forma perturbarii unor mecanisme metabolice (osteoporoza, guta, disproteinemiile, porfiriile).

Mai multe>>

Insolatia si "socul" de caldura la animale

Insolatia - socul de caldura la animalele de fermaInsolatia este posibila in primul rand la animalele aflate la pasune, mai rar la cele scoase in padocuri, dar nebeneficiind de un refugiu la umbra. Insolatia mai este posibila in cursul transporturilor pe jos, in bataia soarelui, sau in vehicule fara protectie. “Socul” de caldura se produce in cazul supraincalzirii persistente a mediului, in sezonul canicular, cand eventual coexista si o mare umiditate, care impiedica pierderea de caldura prin transpiratie.

Mai multe>>

Sanatatea animalelor - Un nou regulament mai clar aprobat de deputatii europeni

Regulament UE Sanatatea animalelorUn regulament unic si cuprinzator privind sanatatea animalelor a fost aprobat de deputatii europeni si reprezentanti ai Comisiei si guvernelor nationale pe 1 iunie. Propunerea doreste simplificarea regulilor deja existente si abordeaza febra aftoasa, boala limbii albastre si gripa aviara. Masurile se refera la boli care sunt transmisibile intre animale, dar si de la animale la oameni. Cu 13,7 milioane de exploatatii de animale in UE, valoarea fermelor se ridica la 156 de miliarde de euro pe an. 70% dintre bolile infectioase sunt comune animalelor si oamenilor.

Mai multe>>

Campania nationala de vaccinare impotriva antraxului este in desfasurare

Vaccinare impotriva antraxuluiCampania de vaccinare impotriva antraxului se desfasoara la nivel national. Aceasta campanie are loc o data pe an, inainte ca animalele sa fie scoase la pasunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele si ovinele, indiferent de sexul animalelor, dupa implinirea varstei de o luna. Vaccinarea este gratuita pentru proprietarii de animale, costul acestei actiuni fiind suportat de la bugetul de stat, in cadrul Programului Strategic.

Mai multe>>

Intalnire pe tema vaccinarii impotriva febrei catarale si ridicarea restrictiilor miscarii porcului viu

Vaccinare Bluetongue si miscarea porcilor viiAstazi a avut loc reuniunea conducerii A.N.S.V.S.A. si a reprezentantilor Federatiei Pro-Agro si Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de bovine, Ovine si Porcine. Au fost abordate doua teme de importanta majora pentru comertul cu animale, respectiv vaccinarea impotriva febrei catarale si ridicarea restrictiilor miscarii porcului viu din Romania catre alte state membre.

Mai multe>>

ACEBOP solicita inceperea de urgenta a procedurii de redobandire a statutului de tara cu risc neglijabil de E.S.B.

redobandire statut tara cu risc neglijabil ESBA.C.E.B.O.P. a solicitat prinr-o adresa oficiala in data de 18 martie 2015 Presedintelui Interimar al A.N.S.V.S.A. urgentarea procedurii de restabilire a statutului Romaniei in directia ESB (statut suspendat in mai 2014) astfel incat, la reuniunea din mai 2015 a Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animale Romania sa se poata alatura Ciprului, Republicii Cehe, Frantei si Irlandei cu statutul de tara cu risc neglijabil in directia ESB (Encefalopatia Spongiforma Bovina / Boala vacii nebune).

Mai multe>>

Bluetongue: ANSVSA analizeaza strategia vaccinarii animalelor impotriva Bolii limbii albastre

Vaccinare bluetongue Boala limbii albastreConducerea ANSVSA a convocat, in data de 20 noiembrie, o sedinta a Consiliului Consultativ al Autoritatii, pentru a analiza in acest for oportunitatea demararii la nivel national, a vaccinarii animalelor receptive impotriva bolii limbii albastre. In cadrul intalnirii, specialistii Autoritatii au prezentat situatia existenta in prezent, sub raportul evolutiei acestei boli in tara noastra si masurile intreprinse pentru limitarea raspandirii si eradicarea acestei boli.

Mai multe>>

Situatia "Bolii limbii albastre" (Bluetongue) in Romania - 13 octombrie 2014

Boala limbii albastre - 13 octombrie 2014In 13 octombrie 2014 procentul animalelor afectate de boala, din totalul animalelor receptive existente in cele 26 judete, a fost de 0,02%, totalizand un numar de 1895 animale de afectate de boala si 384 mortalitati. Incepand cu data de 10 octombrie 2014, zona de restrictie pentru Bluetongue a fost extinsa pe intreg teritoriul Romaniei.

Mai multe>>

29.09.2014 Actualizare: Situatia evolutiei focarelor de 'Boala limbii albastre' (Bluetongue) in Romania

29-09-2014 Evolutie Boala Limbii Albastre - BluetongueIn data de 29 septembrie 2014 procentul animalelor afectate de boala, din totalul animalelor receptive existente in cele 23 judete, este de 0, 01%. Boala evolueaza in 158 de comune, inregistrand un numar 935 de animale infectate din care 212 mortalitati.

Mai multe>>

UPDATE: evolutia focarelor de “Boala limbii albastre” (Bluetongue) din tara la 18 sept. 2014

Evolutie boala BluetongueANSVSA sanctioneaza abaterile de la normele sanitar-veterinere in cadrul evolutiei Bolii limbii albastre pe teritoriul Romaniei. Situatia focarelor de Bluetongue in data de 18 septembrie 2014, la nivel judetelor, se prezenta astfel:

Mai multe>>

Boala limbii albastre - procentul animalelor afectate este de 0, 011% in 12 judete

Boala limbii albastre - 6 judeteLa data de 3 septembrie 2014, procentul animalelor afectate de boala, din totalul animalelor receptive existente in cele 12 judete, este de 0,011%. Situatia actualizata a evolutiei acestei boli si masurile intreprinse pana in prezent se prezinta astfel:

Mai multe>>

Despre Boala Limbii Albastre (Bluetongue)

Despre Boala Limbii Albastre - BluetongueEste o boala infecto-contagioasa a rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) si a rumegatoarelor salbatice, caracterizata prin inflamatia catarala sau ulcero-necrotica a mucoasei nazale, bucale si a bureletului coronanian transmisa si intretinuta de vectori reprezentati de diferite specii de insecte Culicoide (tantari) existente in mediul natural.

Mai multe>>

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>