Tara mica - oameni mari

Pentru a avea o agricultura infloritoare, pe cele 6000 de hectare, tot atat cat are o comuna medie in Romania, guvernul Principatului Liechtenstein ofera un premiu anual pentru idei inovatoare de 10 000 euro.

 

Obiectivul premiului este acela de a stimula inovarea in agricultura, de a arata ca agricultura este o profesie atractiva si de a imbunatii imaginea produselor traditionale si ecologice locale. Concursul este conceput ca o platforma pentru producatorii locali de a promova produse si servicii noi si este destinat asociatiilor agricole locale, unitatilor de procesare, si persoanelor fizice.

 

Dupa cum am spus mai sus Principatului Liechtenstein are o suprafata agricola de doar 6000 de hectare din care pasunile reprezinta 40%. Clima blanda din Valea Rinului si calitatea solurilor ofera conditii bune pentru agricultura.

 

Pentru nevoile umane principalele se cultiva: cartofi, legume, sfecla de zahar etc. Culturile furajere, reprezinta baza productiei de lapte si de carne, In afara de pajistile cultivate din vale si pasunile montane, se mai cultiva porumb si grau. Pomii fructiferi imbogatesc peisajul si creeaza nise ecologice iar legumele proaspete sunt apreciate pentru gustul natural si pentru faptul ca asigura o mai buna sanatate populatiei. In Principat se mai cultiva pe 26 ha vita de vie, cu peste 20 de soiuri diferite de vinuri. Sunt aproximativ 100 de cultivatori de vita de vie. Soiul principal este Pinot Noir.

 

 

Targurile premium sunt organizate cu scopul de a premia cele mai bune vaci de lapte iar vizitatorii si detinatorii de animale au o frumoasa vremea toamna, care contribuie la buna dispozitie.

 

In domeniul politicii agricole, Principatul Liechtenstein promoveaza o serie de masuri care includ mai multe domenii, precum: imbunatatirea subventiilor, compensatii pentru mediu si bunastarea animalelor; sprijin special pentru zona de deal si munte; investii in infrastructura agricola; sprijin financiar pentru construirea de cladiri agricole, sprijin pentru tineri, promovarea agriculturii de munte, sprijin structural pentru procesarea laptelui, conservarea terenurilor agricole din extravilan si intravilan, etc.

 

 

Modelul de agricultura este concetrat pe sase domenii mari care au fost legiferate de catre parlament. Cresterea animalelor este foarte importanta pentru agricultura Liechtenstein. Doua treimi din terenurile agricole sunt utilizate ca pasuni de animale. Prin utilizarea terenurilor de catre animalele care mananca furajele, mentinerea peisajului este garantata.

 

Produsele de origine animala, in special laptele si carnea sunt un factor important de venituri in cele aproximativ 60 de ferme din Liechtenstein, care produc intre 14 la 15 milioane litri de lapte pe an. Jumatate din subventile agricole merg spre zootehnie. Pasunile si terenuirle agricole sunt un tampon intre zona alpina de padure si zonele de agrement si cele populate puternic industrializate. Doar 1 % din numeroasa populatie lucreaza intr-o agricultura moderna restul populatie are la dispozitie o diversitate de locuri de munca in industria alimentara si cea de varf. Principatul Liechtenstein importa doar strictul necesar deoarece urmareste sa produca in agricultura sanatos, de inalta calitate, sa protejeze resursele naturale si sa aduca agricultorului un venit anual sigur.

 

 

Mentinerea peisajul cultural, conservarea diversitatii habitatelor, utilizarea durabila a solului si mediului prietenos sunt preocuparile majore ale Principatului. Fermierii sunt aici pentru a oferi servicii de intretinere a spatiului. Timp de secole, agricultorii prin intermediul selectie continue au creat soiuri care s-au adaptat in mod specific pentru fiecare locatie. Aceste soiuri, au proprietati speciale, cum ar fi proprietatile de manevrabilitate excelenta, un gust distinctiv deosebit si o mare rezistenta la boli.

 

 

Fermele din Liechtenstein produc o varietate de produse agricole. Statul sprijina vanzarile de produse agricole. Acest lucru a fost realizat in iunie 2008, cand s-a crea Fundatia de Marketing Agricol de catre VBO (Federatia organizatiilor taranesti din Liechtenstein), Asociatia de lactate Liechtenstein si Camera de Comert din Liechtenstein. Fundatia de Marketing Agricol si-a stabilit obiectivul de promovarea a vanzarilor prin sporirea aprecierii produselor agricole regionale. In acest scop, Fundatia a lansat un brand regional "natürlig VO DO" .

 

 

Putem spune, in final, ca Principatului Liechtenstein este o tara mica cu oameni mari. Si noi ar trebui sa avem asemenea programe, in fiecare comuna din Romania. Spre exemplu, in Judetul Arad, exista comuna Semlac, care are o suprafata de teren de peste 6000 de hectare, cu posiblitatea de a fi irigat in intregime cu apa din raul Mures. Acolo este un fermier numit Marina Traian, care in fiecare an lucreaza, o luna de zile, ca voluntar, la o ferma din Elvetia, si cand vine acasa se cearta cu autortatile locale ca nu sprijina agricultura la fel cum este sprijinita ceea de acolo. Acest om are o frumoasa ferma de vaci cu lapte, este un om mare, ca orice agricultor din Principatul Liechtenstein, dar nu-l vede si nu-l baga nimeni in seama.

 

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=1GJmbP9hzS8

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>