Nominalizarile pentru Gala initiativelor locale – Oamenii cresc satul se pot propune pana pe 21 septembrie!

Oportunitati rurale - Gala initiativelor locale - Oamenii cresc satulRuralNet – reteaua pentru dezvoltare comunitara anunta prelungirea perioadei de nominalizari pentru Gala initiativelor locale – Oamenii cresc satul pana luni, 21 septembrie 2015, ora 18:00. De 13 ani, RuralNet – reteaua pentru dezvoltare comunitara se implica in dezvoltarea satului romanesc. Pe 13 octombrie 2015, RuralNet premiaza oameni si organizatii cu initiativa, aducand povestile lor de succes in cadrul primei editii a Galei initiativelor locale - Oamenii cresc satul, un eveniment dedicat dezvoltarii comunitare, satului romanesc si potentialului mediului rural.


Pentru ca avem incredere in puterea oamenilor de a schimba lucrurile de jos in sus, cu bine, am hotarat sa prelungim perioada de nominalizari pentru ca povestile lor de succes sa ajunga la public in numar cat mai mare. Oamenii cresc satul, iar noi de dorim sa ii sustinem, cu timp si energie, declara Marton Balogh, purtatorul de cuvant al retelei RuralNet.

Cele 13 organizatii membre ale retelei sustin oamenii si organizatiile cu initiativa din mediul rural, care fac lucrurile sa se intample de jos in sus, voluntar, pas cu pas.

Impact. Sustenabilitate. Implicare. Inovatie. Povesti care ne inspira. Ne dorim sa facem cunoscute actiunile oamenilor care cresc astfel satul, cu viziune, mandrie si determinare. De asemenea, ne dorim ca aceasta prima editie a Galei initiativelor locale - Oamenii cresc satul sa aduca mai aproape de public dezvoltarea comunitara si sa prezinte modele ce pot fi puse in practica si replicate, pentru a dezvolta sanatos mediul rural romanesc, a completat Marton Balogh.

Astfel, pana pe 21 septembrie, publicul poate propune:

    • Structuri asociative/comunitare (asociatie, fundatie, grup de initiativa locala, grup de actiune local, grup de producatori etc.); acestea au desfasurat programe de dezvoltare comunitara locala in mod participativ (la nivel de sat si/sau comuna) in ultimii 2 ani (ian. 2014 – sept. 2015), avand o contributie remarcabila prin mobilizarea altor oameni, institutii si resurse, stimuland voluntariatul local sau implicarea sociala, in special a celor din grupurile vulnerabile.
    • Organizatii de suport pentru procesele de dezvoltare comunitara; aceste organizatii isi propun, prin misiune si viziune, initierea si sustinerea de procese de dezvoltare comunitara/ dezvoltare locala participativa/ dezvoltare de sus in jos in comunitate etc.; ele sunt organizatii care genereaza si sustin initiative locale, fara a implementa ele direct solutiile, ci oferind suport membrilor comunitatile locale sa gaseasca cele mai bune cai de a rezolva probleme din comunitate.
    • Institutii si autoritati publice care sustin dezvoltarea comunitara; acestea implica membrii comunitatii in luarea deciziilor legate de actiuni ce vizeaza dezvoltarea economica si sociala a acelei comunitati, promoveaza participarea si creeaza cadrul pentru ca cetatenii sa se implice activ in viata comunitatii.
    • Jurnalisti care contribuie la vizibilitatea povestilor cu si despre dezvoltare comunitara, dezvoltare rurala, dezvoltarea locala cu implicarea comunitatii; acestia sunt oamenii din media care cauta in mod activ si reactioneaza prompt la oportunitati de promovare a schimbarilor pozitive produse din interiorul comunitatii, pentru comunitate.


Pentru mai multe detalii, criteriile integrale si regulamentul pot fi consultate pe site-ul retelei RuralNet.

Nominalizarile pot fi facute prin completarea formularului specific categoriei vizate si trimiterea acestuia la anemarie@fundatiapact.ro pana la data de 21 septembrie, ora 18.00, alaturi de cel putin un material foto si/sau video reprezentativ. Se accepta, de asemenea, autonominalizari pentru toate cele 4 categorii listate mai sus.


Jurizarea va avea loc pana pe 5 octombrie, urmand ca in perioada urmatoare sa fie anuntata si componenta juriului. Persoanele implicate in procesul de jurizare vor fi specialisti in domeniu, personalitati din mediul de afaceri/media care au sustinut anterior procese de dezvoltare comunitara si dezvoltare rurala.

Evenimentul este sustinut de partenerii media: Gazeta de Agricultura, Decat o revista, CARIERE, jurnal de leadership.


Acest eveniment este organizat in cadrul proiectului RuralNet – reteaua pentru dezvoltare comunitara, implementat de Fundatia PACT in parteneriat cu Fundatia CIVITAS Cluj-Napoca si Centrul de Asistenta Rurala Timisoara si finantat prin granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG Romania.

Ne dorim sa promovam practicile, principiile si rezultatele dezvoltarii comunitare ca solutii noi la probleme de politici publice a caror rezolvare se lasa asteptata.



Despre RuralNet
RuralNet – reteaua organizatiilor active in dezvoltare comunitara in mediu rural a fost fondata in anul 2002 si este constituita dintr-un numar de 13 organizatii membre active in toate regiunile de dezvoltare ale tarii. Cele 13 organizatii lucreaza cu organizatii comunitare / structuri comunitare asociative / comunitati din mediul rural, iar in momentul de fata, ca rezultat direct al interventiei in teren a acestora, exista peste 100 de organizatii comunitare active in satele din Romania.

In plus, RuralNet este singura retea de dezvoltare comunitara la nivel national care contribuie activ la procesul de elaborare a Programului National de Dezvoltare Rurala. Direct sau prin membrii sai, RuralNet face parte din organisme consultative ce vizeaza dezvoltarea si monitorizarea de politici publice si programe de finantare cu fonduri europene aferente Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerului Fondurilor Europene.

Astfel, RuralNet este membra in:

    • Comitetul de monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020,
    • 4 din 6 grupuri tehnice de lucru PNDR 2014-2020 (Leader, Inovare, Infrastructura rurala, Dezvoltare economica in mediul rural),
    • Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014-2020.

 

Gala initiativelor locale - Oamenii cresc satul

 

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>