Seminar pentru revitalizarea zonelor rurale prin inovare

Seminar pentru revitalizarea zonelor rurale prin inovareIn data de 30 martie, reprezentantii Unitatii de Sprijin a Retelei Nationale Rurale (US RNDR), ai Autoritatii de Management pentru PNDR si ai Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, au participat la seminarul Revitalizarea zonelor rurale prin inovare, organizat de Reteaua Europeana de Dezvoltare Rurala la Bruxelles, Belgia. Temele principale au fost insotite de exemple de buna practica si au vizat revitalizarea zonelor rurale prin inovarea sociala, cresterea atractivitatii si utilizarea potentialului mediului rural, digitizare si specializare specifica (smart specialisation).


Seminarul a analizat si prezentat exemple privind aplicarea prevederilor declaratiei conferintei de la Cork – Irlanda, respectiv punctele 1 Promovarea potentialului rural, 3 Investitii in utilizarea eficienta a resurselor (viabilitate) si cresterea nivelului de trai (vitalitate) in zonele rurale si 7 Stimularea transferului de cunostinte si a inovarii, inclusiv a cresterii inteligente, durabile si favorabila incluziunii prin initiativa tematica O agenda digitala pentru Europa din cadrul Strategiei Europa2020.

In cadrul atelierelor de lucru au fost prezentate abordari si initiative inovatoare de crestere a potentialului si atractivitatii mediului rural prin LEADER, inovare in agricultura (PEI-AGRI) sau initiative ale comunitatilor rurale locale. Totodata, au fost analizate propunerile de imbunatatire a implementarii LEADER si masurii 16 Cooperare.

Seminarul “Revitalizarea zonelor rurale prin inovare. Afaceri rurale - viitorul este acum” a debutat cu prezentari ale actiunilor realizate de comunitatile rurale privind punerea in practica a solutiilor si metodelor inovatoare de revitalizare a mediului rural.

In cadrul sedintei plenare au fost sustinute prezentari privind initiative inovatoare de succes, din state precum Finlanda (Laponia), Irlanda de Sud (Skibbereen) si Scotia (Eigg).

In primul exemplu, Domnii Ilari Havukainen si Johannes Vallivaara din cadrul clusterului Arctic Smart Community, au prezentat abordarea finlandeza privind cresterea atractivitatii Laponiei rurale si reducerea depopularii acesteia, prin cooperarea dintre comunitatiile rurale si operatorii economici, in cadrul celor 5 clustere Arctic.

Abordarile utilizate vizeaza atat pregatirea profesionala si sprijinirea antreprenerilor, cat si atragerea operatorilor economici din rural inspre actiuni de cooperare si dezvoltare a afacerilor. Un rol important in atragerea si implicarea comunitatii il pot avea LEADER, masurile de infrastructura si turism, energie regenerabila si economie circulara - ceea ce ar imbunatati reducerea depopularii si dezvoltarea sociala.

Un alt aspect important este definirea clara a rolului persoanelor interesate si implicate in dezvoltarea locala, respectiv prin educarea referitoare la potentialul rural, transferul de cunostinte, sprijinirea diversificarii si incurajarea participarii.

Cel de-al doilea exemplu de buna practica, proiectul Hub-ului Ludgate, prezentat de dna. Grainne Dwyer, are in vederea valorificarea potentialului local, reducerea depopularii si cresterea atractivitatii zonei, prin crearea unui spatiu de lucru dotat cu echipamente de ultima generatie, favorabil cooperarii si dezvoltarii de proiecte comune atat pentru dezvoltarea rurala, cat si prin crearea, atragerea, mentinerea si dezvoltarea locurilor de munca in regiune.

Principalele obiective ale proiectului Ludgate Hub au vizat atragerea tineretului si schimbarea mentalitatii referitoare la mediul rural, cat si cresterea potentialului zonei.

Obiectivele sunt atinse prin:

    • atragerea startup-urilor locale si externe si refolosirea unei cladiri – blazon a orasului;
    • facilitarea instruirii digitale, prin cursuri de utilizare a computerului pentru persoanele in varsta si cursuri de robotica si inovare dedicate copiilor;
    • implicarea/sprijinul antreprenorilor de succes din zona;
    • digitalizarea afacerilor prin prezentarea si comercializarea online a produselor;
    • rebranding/promovarea zonei rurale prin organizarea saptamanii digitale nationale.


In cazul celui de-al treilea exemplu, doamna Amanda Bryan a prezentat Fundatia Patrimoniul Insulei Eigg (Isle of Eigg Heritage Trust) – creata ca urmare a implicarii comunitatii locale si cu ajutorul non-rezidentilor, in 1997, ulterior cumpararii terenurilor de la proprietarul initial.

Astfel a luat nastere fundatia – actual proprietar al terenurilor, pastrator si promotor al patrimoniului cultural al zonei, ceea ce a dus la crearea a trei companii subsidiare cu responsabilitati privind energia, serviciile locale, constructii structuri de cazare si infrastructura.

Toate cele trei situatii prezentate au la baza initiative si efortul comunitatii locale, fara a porni de la finantarea specifica dezvoltarii rurale. Referitor la acest aspect, dl. Patrick Klein – reprezentant DG GROW, a mentionat faptul ca politicile europene faciliteaza accesul la finantare al regiunilor si nu sunt un substitut pentru initiative locale. Totusi, se doreste o colaborare stransa in vederea elaborarii unei politici co-constructive, intre statele membre si Comisia Europeana.

Seminar pentru revitalizarea zonelor rurale prin inovare - RNDR


Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicata atelierelor de lucru privind imbunatatirea implementarii masurilor LEADER (M19) si de cooperare (M16) prin Programele de Dezvoltare Rurala (PDR).

Cele trei ateliere au fost organizate pe urmatoarele tematici:

    • Extinderea inovarii in rural prin LEADER (M19)
    • Extinderea inovarii in rural prin Cooperare (M16)
    • Utilizarea Programelor de Dezvoltare Rurala (PDR) pentru implementarea pachetelor de sprijinire a afacerilor


Discutiile din cadrul atelierului
Extinderea inovarii in rural prin LEADER (M19) au vizat aspecte privind integrarea masurii de cooperare prin masura 19 si adaptarea acesteia astfel incat sa sprijine implementarea masurii de inovare in agricultura (M 16).

Astfel, se recomanda utilizarea structurilor si metodelor deja infiintate prin LEADER pentru a raspunde necesitatilor inovarii, avand in vedere ca prin abordarea LEADER au fost create deja structuri ce pot fi adaptate pe masura 16, precum: proiecte locale inovatoare, proiecte pilot si abordari noi, elaborarea de strategii adaptate necesitatilor locale si mai ales implicarea comunitatilor locale.

In acest sens, este indicata o flexibilizare in ceea ce inseamna abordarea si implementarea inovarii, inclusiv in termeni de risc sau esec, comunicarea rezultatelor privind inovarea, conexiunea cu alte fonduri UE si integrarea si consolidarea rolului inovarii in cadrul strategiilor de dezvoltare locala – respectiv in implementarea acestora. Totodata, se recomanda utilizarea GAL-urilor ca brokeri de inovare avand in vedere experienta dobandita si contactele stabilite cu persoanele din comunitatile locale si nu numai.

In concluzie, LEADER nu trebuie sa fie privit doar ca un instrument –subventie al dezvoltarii rurale, ci adaptat astfel incat sa identifice si sa foloseasca inclusiv alte linii de finantare pentru dezvoltarea locala a teritoriului.

In cadrul atelierului Extinderea inovarii in rural prin Cooperare (M16) au fost analizate metodele de imbunatatire a implementarii si sprijinirii masurii 16 – Cooperare si unul dintre elementele de noutate ale perioadei de programare 2014-2020.

In cadrul atelierului a fost prezentata experienta retelei rurale din Austria privind derularea si evaluarea proiectelor-pilot inovatoare pentru dezvoltarea turismului rural.

Referitor la proiectele-pilot privind turismul in zonele rurale, un element de noutate il reprezinta instruirea evaluatorilor in ceea ce priveste criteriile precum inovare si continut inovator, conexiunea si impactul asupra altor sectoare economice,valoarea adaugata prin intermediul proiectului, cat si asistenta oferita acestora de institutiile avizate in domeniu, in functie de tematica (in situatia prezentata – Banca Austriaca pentru Dezvoltare Turistica).

Discutiile din cadrul atelierului de lucru privind implementarea masurii 16 au vizat in special flexibilizarea evaluarii proiectelor inovatoare cu accent pe impact si contributia la dezvoltarea locala si schimbul de experienta, cat si sprijinul prin intermediul altor masuri de dezvoltare rurala – respectiv masurile de formare profesionala si consultanta.

In ceea ce priveste atelierul de lucru Utilizarea PDR pentru implementarea pachetelor de sprijinire a afacerilor, au fost prezentate si analizate aspecte privind imbunatatirea si flexibilizarea programelor de dezvoltare rurala pentru a raspunde mai bine problemelor din teren, cat si pentru o mai buna integrare a initiativelor privind dezvoltarea spatiului rural.

Principalele probleme identificate privind implementarea programelor de dezvoltare rurala si integrarea initiativelor alternative precum inovarea si economia verde, sunt:

    • Lipsuri si suprapuneri in cadrul prevederilor regulamentelor si ghidurilor;
    • dificultati in organizarea si coordonarea masurilor si sesiunilor;
    • inflexibilitate si dificultati in evaluarea poiectelor la scara mica sau identificate ca avand un potential crescut de risc;
    • demarcare rigida – criterii de eligibilitate greoaie si care ingreuneaza conexiunile cu alte domenii de interventie.


Se recomanda ca imbunatatirea programelor de dezvoltare rurala sa aiba in vedere actiuni precum flexibilitatea financiara (posibilitatea identificarii si utilizarii surselor complementare de finantare), dobandirea de cunostinte si sprijinirea schimbului de experienta, accesul la servicii cheie (infrastructura rurala sociala si broadband) si valoarea adaugata generata de proiecte cu abordari inovatoare si alternative.

Cele doua exemple prezentate in cadrul atelierului, respectiv abordarea finlandeza si basca, au vizat atat complementaritatea cu actiunile prevazute in cadrul altor documente europene de baza (Strategia Europa 2020 – initiativa tematica Agenda digitala pentru Europa), adaptarea si simplificarea studiilor de fezabilitate aferente masurilor, cat si lectiile invatate din perioada de programare 2007-2013.

Totodata, actiunile efectuate privind simplificarea, imbunatatirea programelor de dezvoltare rurala si integrarea inovarii trebuie sa se bazeze inclusiv pe realizarea indicatorilor stabiliti in cadrul evaluarii programelor (atingerea tintelor stabilite prin strategia Europa 2020 privind cercetarea si dezvoltarea, inclusiv inovarea si contributia PDR la incurajarea inovarii).

In ce priveste cresterea si specializarea inteligenta – inclusiv digitizarea, acestea au la baza tehnologia, seturi de politici integrate, consolidarea capacitatii si mai ales mobilizarea comunitatilor si transferului de cunostinte. In plus, digitizarea poate contribui la imbunatatirea economiei si competitivitatii acesteia.

Totodata, digitizarea faciliteaza dezvoltarea potentialului rural (promovarea turistica si contactul intre unitatile de cazare si turisti), contribuie la reducerea izolarii (asa cum este cazul in Skibbereen si Eigg), poate crea locuri de munca inclusiv pentru persoanele cu dizabilitati si ofera instruire la distanta.

Concluziile identificate in cadrul celor trei ateliere de lucru au vizat aspecte precum:

    • flexibilitate, in special la nivelul criterilor de eligibilitate si al evaluatorilor;
    • sprijinirea initiativelor locale si identificarea surselor alternative de finantare;
    • strategii si obiective clare;
    • actiuni de constientizare si schimburi de experienta;
    • actiuni de comunicare cu beneficiarii si potentialii beneficiari, inclusiv prin instruire;
    • sprijin financiar si strategii pentru educarea fermierilor, inovare;
    • coerenta pe termen lung.


Mai multe informatii si prezentarile sustinute in cadrul evenimentului aici: http://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/enrd-seminar-smart-and-competitive-rural-businesses_en 

Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>