9 fermieri din Romania investesc in educatia prin lectura

9 fermieri din Romania investesc in educatia prin lectura in mediul ruralCare este sansa unui elev din mediul rural sa studieze la o facultate? Statisticile spun 2%, iar realitatea ne confirma.

Cauzele sunt multe: fie parintii nu ofera suportul necesar, fie scoala nu ii ajuta sa creasca frumos, fie nu exista sprijin reciproc intre membrii din comunitate, dar de cele mai multe ori lipsa banilor este raspunsul. Componenta financiara determina de fapt viitorul unui copil, desi cu totii sunt talentati si inteligenti. Multi sunt aceia care nu au nicio carte acasa, la fel de multi sunt cei pentru care o singura carte de pe raft este cea de colorat sau manualul scolar ori dictionarul folosit de parintii plecati sa munceasca in afara tarii. Pentru cineva care are acces la lectura in mod constant, pare greu de crezut, insa este adevarul multor zone rurale din tara noastra.

Noua fermieri din Romania au inteles ca nu este suficient sa faca agricultura pentru a avea succes pe termen lung si ca este nevoie de grija si sprijin in comunitate, de educatia noii generatii care nu are acces la programe alternative de educatie, sa investeasca in viitorii angajati. Au ales sa sprijine programul national de lectura 'Cartile copilariei' si sa organizeze donatii de carte astfel incat nu doar au dotat bibliotecile din sat, ci au oferit fiecarui copil din comunitate o carte noua potrivita varstei. Impreuna cu Asociatia Curtea Veche au reunit copiii si adultii din localitatatile unde isi desfasoara activitatea. In cadrul unui eveniment memorabil unde li s-a prezentat celor mici cum pot (re)descoperi cititul intr-un mod distractiv si profesorilor rolul decisiv pe care il au in dezvoltarea acestora. La donatiile de carte au participat si personalitati din spatiul public (Loredana Groza, Horia Brenciu, Dragos Bucurenci, Adrian Hadean etc.) pe care copiii le admira si care au raspuns intrebarilor legate de rolul lecturii in viata si cariera lor.

Dan Corbut (AGROIND CAUACEU) a fost primul agricultor care a oferit 2.000 de carti copiilor in colaborare cu Asociatia Curtea Veche, in localitatea Biharia din judetul Bihor. A fost un inceput care a demonstrat ca implicarea fermierului local in problemele comunitatii poate duce la rezultate imediate.

Aurel Placinschi (AGRICOLA 96 SA) s-a implicat in asigurarea accesului la carte pentru elevii din comuna Tiganasi din judetul Iasi. Pentru ca in comuna nu exista un camin cultural, donatia de carte a avut loc intr-o sala de clasa unde domnul Placinschi a pus in cuvinte convingerea tuturor celorlalti agricultori implicati: 'Cand eram eu mic, ni se spunea ca fara carte o sa ramai la sapa. Acum nu ramai nici macar cu sapa'. Pentru ca sunt multi copii care provin din familii defavorizate pentru care nevoile primare nu sunt inca indeplinite pentru a constientiza importanta lecturii, fermierul le ofera si o masa calda celor mici.

Narcis Nita (BIZ SOLUTIONS SRL) a oferit 1.400 de carti noi copiilor din comunele Dobrotesti si Amarastii de Jos din judetul Dolj in cadrul unui eveniment organizat la Centrul Cultural unde cei mici au avut ocazia sa il aiba alaturi de ei pe Horia Brenciu pe care il mai vazusera doar la televizor. 'Sunt de parere ca lectura trebuie incurajata inca din primii ani de scoala pentru ca reprezinta baza educatiei si punctul de pornire catre o viata mai buna. Sustin initiativa Asociatiei Curtea Veche si incurajez toti antreprenorii sa se alature acestei campanii si sa se implice in comunitatea in care isi desfasoara activitatea pentru a forma cititorii de maine si implicit noua generatie. Ar trebui sa constientizam din ce in ce mai mult cat de importanta este lectura si educatia indiferent de meseria pe care o alegem.' declara domnul Nita.

La ceva timp dupa aceasta donatie de carte, una dintre eleve din clasa a VI-a povesteste: 'Nu credeam ca va veni vreodata in scoala noastra un om faimos, dar de cand a venit echipa Asociatiei Curtea Veche impreuna cu domnul Horia Brenciu, parca totul s-a schimbat. Cartile pe care le-am primit sunt foarte frumoase si interesante. Acum imi place sa citesc mai mult si sper ca vietile multor elevi din aceasta scoala sa se schimbe cum s-a schimbat si a mea.'

Anton Sinel (AZOCHIM) le-a oferit copiilor din Calugareni, judetul Giurgiu, o experienta similara 'Sunt de parere ca lectura si educatia trebuie sa fie printre principalele obiective ale antreprenorilor romani cand vine vorba despre implicarea in comunitate. Fara aceste doua elemente, evolutia tinerelor generatii si a societatii, in general, va fi extrem de incetinita. Elevii romani au mare potential, insa nu toti au resursele necesare pentru a isi imagina macar un viitor mai bun'.

Paul Banu (APROMAT S.A) se implica in comunitatea din Nucsoara de Jos, judetul Prahova, unde a oferit carti copiilor alaturi de Gabriela Szabo, model sportiv de perseverenta si dedicare pentru cei prezenti la eveniment. Acesta declara ca 'prin educatie inteleg in primul rand dreptul la lectura si crearea de noi oportunitati pentru elevii din satele romanesti care sunt uneori nevoiti sa abandoneze studiul din cauza situatiei sociale. Aici, copiii invata in mai multe locuri si invatamantul se desfasoara cu cateva dificultati generate de distanta pana la scoala.'

Stefan Marinel (DAFCOCHIM) are sub indrumare mai multe comunitati din judetul Mures pentru care isi propune sa ofere carti in continuare demonstrand ca sta in puterea fiecaruia sa faca viata mai frumoasa copiilor la inceput de drum: 'Suntem o companie care, prin activitatea noastra economica, sustine mediul rural. Este important pentru noi sa sprijinim astfel de proiecte care dezvolta educatia si pregatesc viitoarea generatie.'

Ilie Mihai (AGRICULTORUL SRL) se implicat activ in comunitatea din Barsanesti, judetul Bacau, si sprijinit organizarea unei donatii de carte la care a participat Loredana Groza care a copilarit aproape de aceasta localitate, la Onesti. Pentru copii a fost un eveniment deosebit nu doar datorita darurilor primite, ci si pentru ca au putut afla cum cineva aproape de comunitatea lor a reusit sa isi construiasca o cariera de succes citind, dezvoltandu-si constant imaginatia si increderea in fortele proprii.

Sorin Belu (AMEROPA GRAINS) si Gelu Scutaru (COMCEREAL SA) au oferit si ei carti copiilor din localitatile unde isi desfasoara activitatea: in Ciorcarlia din judetul Constanta, respectiv comuna Ciorasti din judetul Vrancea: 'M-am bucurat sa vad elevi si cadre didactice, deopotriva, redescoperind bucuria unei carti primite in dar. Stiu cat de important este ca micutii sa descopere placerile si beneficiile lecturii si am incredere, dupa evenimentul din Ciorasti, ca impreuna cu Asociatia Curtea Veche am reusit sa punem o piatra la temelia formarii agricultorilor — si nu numai — de maine.' a spus domnul Gelu Scutaru.

Cei noua fermieri prezentati mai sus au reactionat la initiativa domnului Mihai Anitei, directorul companiei Azomures, cel mai important producator de ingrasaminte minerale pentru agricultura din Romania, cu care Asociatia Curtea Veche colaboreaza de aproximativ doi ani: 'Prin ingrasamintele minerale pe care le realizam la Tirgu Mures avem o relatie speciala cu mediul rural. Suntem una dintre verigile esentiale in dezvoltarea culturilor agricole si implicit a fermelor si a familiilor din aceste zone. Este de dorit ca nivelul calitativ al educatiei din mediul rural sa nu difere foarte mult de cel din mediul urban pentru ca zona rurala din Romania ar trebui sa devina un spatiu in care oamenii ar trebui sa isi doreasca sa locuiasca si sa munceasca, beneficiind de infrastructura moderna. Copiii nu trebuie privati de o educatie corespunzatoare pentru ca nu invata intr-o scoala de renume, de oras. Sustinem programul national 'Cartile copilariei' pentru sansa pe care o ofera fiecarui copil de a decoperi lectura.' declara acesta.

Exista o discrepanta foarte mare in ceea ce priveste pregatirea copiilor din mediul rural fata de cei din mediul urban, dar cu ajutorul unor astfel de oameni implicati activ in comunitatile lor, nu exista indoiala ca elevii vor reusi in timp sa deprinda obiceiul lecturii. Conteaza extrem de mult sprijinul partenerilor locali, oamenilor din comunitate care nu asteapta ajutor extern si se implica direct. Marea problema, lipsa cartilor de acasa si de la scoala a fost combatuta.

Pe termen lung ramane grija pentru continuitate, programe si activitati interactive de formare a copiilor si profesorilor cu tehnici de citire creative.

Pentru mai multe detalii despre acest program si alte proiecte ale Asociatiei Curtea Veche, va invitam sa vizitati site-ul www.asociatiacurteaveche.ro sau pagina Facebook.com/AsociatiaCurteaVeche 

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>