Dezvoltarea durabila a Muntilor Carpati

3ceahlau.jpg



Romania trebuie sa urmeze exemplul Austriei si Elvetiei, care au o indelungata experienta, din punct de vedere a dezvoltarii economice a zonei montane.












Daca Austria, pe aproape doua treimi,
este ocupata de catre Alpii de Est, Carpatii Romaniei reprezinta peste 32% din teritoriul tarii, avand o suprafata de ~ 74.000 kmp.

In Romania delimitarea zonei montane este reglementata prin legislatia nationala. Zona montana romaneasca este populata de 2.905.377 locuitori (cca. 13,2% din populatia tarii) din care 1.307.869 agricultori.

Numarul gospodariilor este de 954.922 din care 815.813 detinatoare de teren agricol.

Fondul funciar in zona montana este de 7.325.274 ha, din care suprafata agricola este de 2.894.573 ha (12,14% din teritoriul tarii si 19,67% din suprafata agricola totala) iar suprafata neagricola este de 4.430.701 ha (18,59% din suprafata tarii si 48,57% din suprafata neagricola totala).

In Romania trebuie sa creem asa zisele "ferme de munte" prin asocierea producatorilor sub forma de asociatii familiare sau grupuri de exploatatie agricola, formate din 2-10 fermieri, pentru a se ajunge la punctele necesare in vederea primirii de subventii pentru productia agricola si de fonduri nerambursabile pentru dezvoltare rurala. Si este bine o asociere la nivel de parcela pentru a efectua lucrarile agricole pe curbele de nivel si nu din deal in vale, asa cum se intampla in prezent. Solurile din zona montana sunt degradate in primul rand din cauza eroziunii si spalarii stratului fertil.

Pentru a dezvolta durabil zona montana, exista posibilitatea ca prin fotografieri aeriene si prin bonitarea terenurilor sa se poata delimitata pasunile alpine si zonele de crestere a animalelor, de zonele forestiere, de rezervatiile si parcurile nationale sau naturale, de cele destinate culturilor agricole, viticole, sau pomicole. Astfel se pot crea harti aeriene cu ajutorul carora putem intocmi planuri de dezvoltare a regiunilor respective. Se pot da puncte fiecarei zone de dezvoltare in functie de panta, traditionalitate, populare, economie, servicii, drumuri pentru masini si tractoare, poteci, distante fata de statiile de autobuz sau gara, conditii si amenajari turistice, date despre conditiile pedoclimatice, etc.

Media unei ferme de munte, in Austria, este de 13,5 ha. In Romania marimea unei gospodarii taranesti este de 10 ori mai mica. Spuneam ca putem motiva producatorii pentru asocierea in grupuri de exploatatii agricole taranesti, sau mici companii agricole formate din tineri stabiliti la tara. Aceste motivatii pot fi fondurile nerambursabile pentru tineri, pentru fermele de semisubzistenta, pentru grupurile de producatori, companii sau cooperative formate din minim 5 producatori, etc.

Zona monta ofera posibilitatate ca prin suprafete intinse de pajiste, fanate, si pasuni alpine sa produca peste 70% din carnea si laptele de vaca, oaie si capra a tarii. Si va trebui sa avem peste 50% dintre aceste ferme, certificate ecologic. Se stie ca veniturile in fermele ecologice vor fi mai mari si exista posibilitatea certificarii unor produse de origine animaliere ca si produse traditionale si ecologice romanesti. Acvacultura, fermele de vanat, produsele de padure (zmeura, afine, bureti, plante medicinale, etc), pot oferii alte solutii de dezvoltare pe plan loc si regional.

70 % din fondul silvic se gaseste tot in zona montana. Si acest sector are enorme posibilitati de dezvoltare durabila. Centralele ecologice de energie termica si electrica pe baza de biomasa vegetala, industria mobilei si a lemnului, produsele artizanale din lemn, ofera zonei montane alte idei de afaceri. De asemenea putem creea cooperative pentru producerea de energie eoliana asa cum vedem peste tot Europa.

In programul de munte si programul AGROMEDIU se ofera sume compesatorii de bani pentru imbunatatirea mediului si peisajului. Astfel se vor da bani pentru intretinerea pasunilor, a unor specii de pasari si animale, sume pentru prima impadurire, etc. De asemenea, vor fi promovate masurile de bunastare a animalelor pe pasune si in ferma, etc.

In zona monta turismul si mai ales agroturismul, trebuie sa fie o prioritate nationala. Cele 21 de municipii, 67 de orase, 656 de comune si 2973 de sate amplasate in cele 744 de unitati administrative, amplasate in 28 de judete trebuie sa reprezinte pentru Romania, cea ce reprezinta Cantoanele pentru elvetieni, sau Tirolul pentru austrieci.

L-am cunoscut pe domnul Radu Ray, cel mai mare montanolog din Romania. Cred ca este singurul care viseaza la o zona montana romaneasca de nivel europen.

A aparut si o lege a muntelui. S-au facut cativa pasi, dar prea putin. Nu mai este vremea asteptarilor "mura-n gura", ci a venit vremea transformarilor radicale pentru o dezvoltare durabila a Muntilor Carpati.

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>