Restaurarea paradisului pe pamant

gradina1.jpg


Omul a creat cu propriile maini nevoia de munca si truda.









Scopul final al omului
nu este cresterea animalelor si cultivarea plantelor ci cultivarea si perfectionarea fiintei umane.

Tehnologia de perfectionare si crestere umana se bazeaza pe niste principii de care nu prea tinem seama. Este vorba de cele 10 porunci. In loc sa ne ocupam de ele noi am creat propria noastra munca si truda.

Va aduceti aminte cum traiau Adam si Eva in paradis. Nu trebuiau sa trudeasca si nici nu trebuia sa puna mana pe ceva. Un singur lucru nu trebuia sa-l faca, sa manace din fructul oprit. Au mancat si astfel au ajuns din paradis in infern, iar urmasii lor au trebuit, pana astazi, prin munca si truda sa-si castige mancarea cea de toate zilele.

Suntem in Uniunea Europeana dar nu suntem in paradis. Ba putem spune ca ne-am indepartat si mai mult.

De fapt ce este paradisul? Pot spune ca reprezinta biodiversitata naturala existenta, la facerea lumii si a omului, in care plantele cresteau fara ingrasaminte chimice, pesticide sau erbicide. Omul a dorit ceva mai mult, respectiv productii mai mari, fructe mai frumoase. A dorit sa abuzeze de aceasta biodiversitate. Prin aceasta dorinta excesiva, sau placere bolnavicioasa, a dorit mai mult si astfel s-au creat dezechilibrele naturale prezente si in care natura a fost pus in incapacitate de auto-reinoire. Omul a intrerup legatura dintre pamant si Dumnezeu prin mandria si ambitia de a demonstra ca creatia sa lumeasca este mai buna decat cea divina.

Sunt cinci principii pentru a avea un paradis, oriunde in lume:

  • SA NU CULTIVAM TERENUL;
  • SA NU INGRASAM TERENUL;
  • NU NU FOLOSIM PESTICIDE;
  • SA NU PLIVIM CULTURILE;
  • SA NU FACEM TAIERI;

Pare ceva absurd. Noi credeam ca vom avea nevoie de multa munca si truda pentru a crea un paradis terestru, si cand colo constatam ca in afara de a semana si conserva biodiversitatea nu trebuie sa facem mai nimic, la fel ca si Adam si Eva.

Vom constata ca arborii si ierburile vor da seminte, care vor cadea pe pamant si din care vor creste noi plante. Frunzele cazute, toamna in padure, in cateva luni se transforma in compost si devine ingrasamat natural pentru un nou ciclu de viata al plantelor. Milioane de organisme vii, aproximativ 4 tone de rame/ha, si aproape o tona de insecte si animale/ha, participa la realizarea paradisului in locul muncii noastre.

Agricultura stiintifica conventionala si cea ecologica pe care o facem noi, nu reprezinta de fapt paradisul terestrul mai sus prezentat. Masurile pe care le luam pentru protejarea naturii sunt de fapt masuri distructive.

Desi peste o mie de boli ataca padurea in fiecare an, natura este in echilibru, si nu este nevoie acolo de pesticide. In loc sa ne folosim de cunostiinte, pentru a crea echilibrul natural, creem confuzie prin identificarea bolillor si insectelor daunatoare, pentru combaterea carora avem nevoia de munca si truda.

Natura poate recicla multa materie organica pentru a avea un mediu echilibrat. Dar pentru asta e nevoie si de un pic de sprijin din partea noastra. Omul a primit in dar, de la Dumnezeu, pamantul pentru a avea grija de el. Dar a uitat de datorie.

Cum arata milioanele de hectare de teren agricol din tara noastra? Daca am fi semanat salcam in zona nisipurilor am fi avut un mic paradis. Daca am fi creat perdele de protectie naturale, in zonele secetoase am fi avut un mic paradis. Daca am fi cultivat in fiecare regiune atat culturi perene de leguminoase, cat si legume, vii, arbori si pomi fructiferi, am fi transformat tara intr-un paradis.

Multi oameni sunt ingrijorati, astazi, de uscarea terenurilor arabile si de pierderea vegetatiei in intreaga lume. Civilizatia umana a gresit iar metodele de cultivare moderne si monocultura, au dus la aceasta situatie dezastroasa.

Nu trebuie sa amenajam lacuri in zonele secetoase ci trebuie sa infiintam paduri care sa atraga ploile si care sa refaca vegetatia distrusa.

Noi cautam cauze si efecte. In natura nu exista nici cauza si nici efect. Natura nu face nimic impotriva ei. Omul este acela care nu se poate subordona. Sau mai bine zis nu a ajuns la nivelul de perfectiune sau de disciplina, prin care se va subordona si el sistemului natural.

Ar trebui sa reinvetam soiurile locale si sistemele de inmultire pe cale naturala. Intr-o ferma naturala trebuie sa existe o padure, o livada, o gradina de legume, piersici, pruni, stupi de albine, plantele pentru ingrasaminte verzi si flori impreuna. Se cunoaste simbioza intre plante si bacterii sau ciuperci, compatibilitatea intre culturi, insecte si animale folositoare agriculturii, rolul unor culturi de a elimina sau inabusii buruienile.

Toate aceste cunostiinte ne pot ajuta sa restauram paradisul pe pamant. Dar mai intai sa nu uitam sa semanam si sa udam. Nu credeti ?

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>