Invitatie in Tara Hategului ca sa descoperiti mestesugul painii traditionale

De aproape 2 ani sunt pasionat de brutaria artizanala si fac paine traditionala aproape zilnic iar din toamna anului 2010 m-am mutat impreuna cu familia intr-un sat din Tara Hategului..

 









Loc unde am ales sa traim si unde va invitam sa veniti sa va bucurati de linistea locului si unde va vor “ tulbura “ doar mugetul indepartat al vacilor placide, beheitul vreunei capre vesele, cantatul cocosilor neastamparati ori mata lenesa ce vi se strecoara usor printre picioare si vantul ce adie prin teiul din gradina.



Daca vrei sa inveti sa faci si tu paine ca pe vremea bunicii, da-mi un telefon la 0727 733 828 sau la 0724 144 447 şi te primim cu bucurie.




Ce va putem oferi ?

Va invitam sa veniti la noi sa descoperiti viata autentica de la sat si mestesugul painii traditionale.



Adu-ti cortul ( sau poti sta in rulota noastra ), stai la noi in livada si te invatam cum sa faci paine cu mainile tale. Daca vrei si asta te face sa te simti si mai bine, poti sa ne si ajuti la treburile gospodariei.



Oricum ar fi, noi ne vom bucura sa ne faci o vizita. Vei gasi un loc linistit unde poti sa te relaxezi, fara pretentii si fara fite. Doar natura si mancare buna !



Pe parcursul catorva ore veti invata sa faceti paine traditionala cu maia, fara drojdie de bere sau alte adaosuri.




Vom plamadi painea, o vom lasa la crescut si o vom coace la tast.


Apoi ne vom ospata cu bucati sanatoase din painea ce tocmai am copt-o, mangaiate de felii de cas dulce si untos, ceapa rosie si mandra sparta in pumn si rupta din gradina noastra unde toate cresc in mod natural, fara chimicale, toate insotite de felii de slaninuta impanata cu un firicel de carne sau de perechi vesele de carnaciori Virsli de Salas si acompaniate de un vinars aromat.



Pentru desert ne putem desfata cu clatite moi si pufoase umplute din belsug cu dulceata de macese colorate sau de mere dulci si zemoase ori cu placinte imbietoare cu branza sau gem si ne vom racori cu un pahar de socata.




Intre timp, va voi arata cum se pot face grisine, lipii, chifle, cornuri sau chiar pizza. In plus, de la noi din curte se pot admira crestele Retezatului iar cine doreste poate face si excursii in zona, stiind ca Tara Hategului "intruneste in sine tot ce are Ardealul mai bun si mai frumos.” ( Ion Pop Reteganu ) si ca „Probabil ca nu exista in Romania un perimetru asa de restrans care sa concentreze atat de multe lucruri de vazut si admirat.” (Adrian Andrei Rusu)


Puteti veni in orice zi a saptamanii, numai sa dati un telefon inainte la 0727 733 828 sau la 0724 144 447 si daca va place, puteti sta chiar si mai multe zile.


In aceasta situatie, cazarea voastra se poate face si in rulota noastra ( maxim 8 persoane - verificati la telefon daca e disponibila in perioada dorita de voi ) sau va puteti aduce cortul si atunci nu mai e nici o problema.


In rest, conditiile de la noi sunt destul de " rustice " ( pentru cei ce stau la cort), toaleta e in curte iar spalatul se poate face la rau sau la furtun.


Pentru cei ce s-au saturat de asfaltul oraselor si vor sa petreaca timp liber in natura, in conditii nepretentioase, sunt bineveniti.


Chiar si cei ce nu au chef de plamadit paine, pot veni sa se relaxeze la noi. Dati doar un telefon si sigur gasim o solutie si pentru voi.


Puteti vedea un slideshow cu locatia noastra AICI


In acelasi timp ma pot deplasa si in tara pentru a tine un astfel de workshop in locatia dumneavoastra. Puteti vedea imagini de la atelierele sustinute de mine la Timisoara, AICI


Mai multe informatii despre ateliere sustinute deja, puteti afla de AICI


Pentru a va tine la curent cu toate evenimentele ce au ca tema " Atelierele de mestesugit paine ", puteti vizita blogul Turtita Fermecata.


Ne puteti gasi in Satul Rau Alb la Nr.20, Comuna Salasu de Sus, Tara Hategului, Judetul Hunedoara.


De la DN, soseaua din dreptul scolii de la Baiesti ( e galbena, pe dreapta cum veniti dinspre Timisoara / Caransebes / Otelu' Rosu / Hateg sau pe stanga cum veniti dinspre Petrosani ), mergeti vreun km si prima casa pe dreapta dupa biserica, casa in constructie, in dreptul scolii.



Coordonate GPS: 45.520060 / 23.004443



Va asteptam cu drag !


Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>