Consumul de produse traditionale romanesti intr-o usoara crestere, la nivel local

produse traditionale romanestiPiata de produse de manufactura romanesti a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii 5 ani, atat romanii, cat mai ales strainii, devenind din ce in ce mai interesati de produsele autohtone, potrivit unei analize realizate recent de Pravalia Mica, un nou concept de magazin online specializat in comercializarea de produse alimentare, terapeutice si cosmetice 100% romanesti.


“Trendul national de promovare a vechilor valori si traditii romanesti a inceput sa se rasfranga in ultimii ani si asupra evolutiei brandurilor de produse romanesti. Astfel, desi retetele produselor de manufactura sunt vechi de cateva sute de ani, piata de produse autohtone romanesti este relativ tanara, majoritatea producatorilor facandu-se remarcati pe piata in ultimii 5 ani”, a declarat Tudor Barbu, Managing Partner Pravalia Mica.

Potrivit acestuia, micii producatori locali au inceput sa isi faca loc pe piata odata cu cresterea interesului pentru vechile traditii si valori romanesti, promovate si sprijinite tot mai des in ultima perioada prin intermediul majoritatii canalelor de informare in masa (reportaje TV, materiale editoriale, bloguri de specialitate etc.). Astfel, desi in ultimii ani romanii sunt incurajati sa consume cat mai mult de pe piata locala, in scopul de a sprijini economia tarii, cererea pentru produsele romanesti ramane in continuare mult mai mare la nivel european, traditiile romanesti fiind inca mai apreciate si mai bine vandute in strainatate. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care o parte dintre brandurile locale aleg sa exporte in proportie de 100% catre Europa, inainte de a testa piata interna.

Spre deosebire de romani, la care interesul pentru produsele naturale si pentru un stil de viata sanatos a inceput sa se dezvolte mai mult in ultimii ani, consumatorii europeni au deja o cultura foarte puternica in acest sens, apreciind si, totodata, intelegand mai bine conceptul de produs natural, realizat in sistem de manufactura”, a mai spus reprezentantul Pravalia Mica.

 

Si romanii sunt din ce in ce mai interesati de produsele realizate pe piata locala

Cu toate acestea, si la nivel local se resimte o crestere usoara, dar constanta, in ceea ce priveste consumul de produse romanesti, de la un an la altul.

 

Comparativ cu ultimele luni ale lui 2014, cand am deschis magazinul, in 2015 se observa clar un reviriment al pietei de produse autohtone. Numarul clientilor Pravaliei a crescut considerabil in ultima perioada, cu peste 25%, iar interesul tot mai ridicat al acestora este sesizabil si prin prisma intrebarilor tot mai amanuntite pe care le pun odata cu initierea sau livrarea comenzilor”, a subliniat reprezentantul Pravalia Mica.

 

De asemenea, doar daca analizam valorile Google pe termeni cheie precum “produse traditionale romanesti” se poate observa ca interesul acestora pentru produsele locale este in crestere in ultimii ani.

 

Potrivit lui Tudor Barbu, in prezent, cosul mediu de cumparaturi in online depaseste de cele mai multe ori valoarea de 100 de RON, iar in perioada sarbatorilor acesta creste de pana la 3 ori mai mult, produsele alimentare, terapeutice sau cosmetice pe baza de miere, conservele naturale din legume si fructe (dulceturi, sosuri, zacusca), mezelurile traditionale si branzeturile artizanale regasindu-se in topul preferintelor romanilor.

 

In ceea ce priveste profilul consumatorului de produse autohtone in functie de regiune, Capitala conduce detasat, peste 50% dintre comenzi venind din Bucuresti, imediat dupa aceasta urmand Constanta si Cluj-Napoca.

 

Statul roman a inceput sa ia masuri pentru a sprijini micii manufacturieri locali

O veste foarte buna pentru micii producatori romani este ca statul a inceput, la randu-i, sa ii sprijine din ce in ce mai mult. Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% pe segmentul de produse alimentare, dar si noul proiect de lege pus in discutie cu privire la inchiderea magazinelor mai mari de 2.500 mp duminica au rolul de a incuraja romanii sa se orienteze si spre targurile de profil sau spre micii comercianti, care sunt de cele mai multe ori si distribuitori de produse autohtone, a mai punctat Tudor Barbu.

 

De asemenea, din perspectiva acestuia, alte metode prin care statul ar putea sprijini micii producatori romani ar fi si prin oferirea de consiliere gratuita pentru acestia sau prin sustinerea financiara a diferite proiecte cu potential: „Oferirea unor credite bancare de investitie garantate partial de stat ar putea impulsiona mai multi producatori romani sa se afirme pe piata”, a mai spus acesta.

 

Cum se pot distinge produsele autentice, de manufactura, de cele fabricate in sistem industrial?

In ceea ce priveste una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta piata de produse de manufactura romanesti si care scade totodata increderea consumatorului, este comercializarea produselor traditionale realizate in sistem industrial.

 

Astfel, potrivit reprezentantului Pravalia Mica, odata cu cresterea interesului pentru autohton si manufactura, marii procesatori de legume-fructe sau carne si-au creat branduri ce adopta imaginea unor produse traditionale „realizate in sistem de manufactura” care, desi folosesc ingrediente naturale obtinute de cele mai multe ori de la furnizori locali, sunt realizate in sistem industrial, lucru care de cele mai multe ori se reflecta si in calitatea produsului.

 

Pretul, eticheta produsului, sursa de achizitie, dar si gustul acestuia fac de cele mai multe ori diferenta intre un produs traditional romanesc realizat dupa vechi retete locale, in sistem de manufactura, si unul care pretinde a avea aceste beneficii ”, a subliniat Tudor Barbu.

 

In general, potrivit acestuia, un produs original romanesc poate avea un pret cu pana la 20-30% mai ridicat decat optiunile gasite in comert, insa acesta diferenta de pret este foarte usor sesizabila in calitatea, gustul si nivelul de procesare al acestuia.

 

Pentru a creste increderea clientilor Pravaliei cu privire la originalitatea produselor, Tudor face de cele mai multe ori personal livrarea catre clientii din Bucuresti, in scopul de a oferi consiliere profesionala si pentru a putea oferi raspuns la toate temerile acestora. De asemenea, produselele Pravaliei Mici sunt prezente la aproape toate targurile de profil din Bucuresti, reprezentantul companiei fiind de parere ca romanii inca au o reticenta atunci cand vine vorba de prima interactiune cu un produs alimentar in mediul virtual, acestia fiind obisnuiti sa poata mirosi, gusta sau vedea produsul.

 

Mai multe detalii cu privire la gama de produse comercializate de Pravalia Mica puteti gasi pe site-ul magazinului www.pravaliamica.ro

 

Pravalia Mica

 

 

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>