KeysFin: Afacerile cu cozonaci bat recordul istoric in 2016

Afacerile cu cozonaci bat recordul istoric in 2016Sezonul de Craciun va fi cel mai bun din ultimii 10 ani pentru producatorii de cozonaci din Romania, afacerile cu acest produs urmand sa ridice cifra de afaceri anuala a acestor firme peste nivelul de 1,5 miliarde de lei, arata o analiza realizata de KeysFin. Potrivit datelor KeysFin, pe piata romaneasca activeaza peste 50 de companii producatoare de cozonaci, cele mai multe fiind infiintate in 1994 (12). Cele mai vechi sase firme din domeniu apar in statistici inca din 1991.


Afacerile firmelor producatoare, printre care cele mai cunoscute sunt SC Vel Pitar SA si SC Boromir IND SRL, au evoluat sustinut in ultimii ani, de la 1,19 miliarde de lei in 2011 la 1,41 miliarde de lei in 2015, iar perspectivele anului 2016, avand in vedere datele financiare partiale, indica faptul ca, in premiera, se va depasi granita de 1,5 miliarde de lei.

„Statistica ia in calcul numai firmele care au declarat legal productia acestui tip de produs. Exista, bineinteles, o marja statistica ridicata, avand in vedere ca, in preajma Sarbatorilor de Paste sau de Craciun, sunt foarte multi producatori de panificatie care isi reorienteaza productia catre cozonac, pasca si alte specialitati”, afirma analistii KeysFin.

Datele financiare arata ca afacerile cu cozonaci sunt un business cu potential, dovada ca profitabilitatea firmelor producatoare s-a dublat in intervalul 2011-2015 de la 36,4 milioane lei la 82,2 milioane lei. 

Afacerile cu cozonaci bat recordul istoric in 2016 - grafic


Numarul salariatilor din acest sector a avansat, in perioada analizata, de la 10383 la 11182 de angajati. 

„Vorbim de piata legala din acest sector. O perspectiva mai larga, care sa includa si activitatile din zona gri a economiei dubleaza practic aceste cifre, profitabilitatea celor care evita taxele fiind, bineinteles, superioara”, au mai spus expertii.

Rezultatele financiare pozitive sunt sustinute si de faptul ca dintre cei 50 de producatori luati in calcul de KeysFin, numai trei se afla in insolventa.

 

Cati cozonaci mananca romanii de Craciun?

In perioada sarbatorilor de iarna, patiserii si brutari mizeaza pe un consum de aproape 10 milioane de cozonaci. Potrivit datelor Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), consumul de cozonaci a crescut in fiecare an cu aproximativ 1 milion de bucati, de la 7,3 milioane in 2014, la 8,1 milioane in 2015.

„In conditiile in care conditiile economice s-au imbunatatit, iar romanii si-au vazut veniturile in crestere in 2016, un avans semnificativ in privinta productiei este posibil sa fie atins, mai cu seama ca si exporturile de cozonaci au inceput sa conteze tot mai mult in business-ul producatorilor”, afirma analistii KeysFin.

Potrivit ROMPAN, cozonacul romanesc are succes la export in principal in tari precum Germania, Marea Britanie, Spania si Italia, acolo unde sunt si comunitati importante de romani.

Statisticile patronatului, din care fac parte 300 de societati, arata ca patiserii romani domina piata autohtona in fata importurilor, 80% dintre consumatori preferand cozonacii traditionali.

Afacerile cu cozonaci bat recordul istoric in 2016 - TOP COZONACI

 

Cine a inventat cozonacul?

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, din punct de vedere etimologic, termenul romanesc cozonac ar veni din limba greaca, din cuvantul kosonáki; in limba greaca cuvantul kosóna inseamna papusa, forma care se da uneori cozonacului. Termenul este folosit pentru acelasi produs si in limba bulgara, cu o mica diferenta de scriere si pronuntie: kozunak.

Dictionarele romanesti mai vechi definesc cozonacul ca fiind „o paine“ facuta din aluat dospit, cu oua, unt, zahar etc., unele mentionand ca forma cozonacului este de papusa. Cam dupa 1960, dictionarele romanesti mentioneaza cozonacul ca fiind „o prajitura“ din aluat dospit etc., si numai rar este mentionat ca fiind „un produs alimentar“ din aluat dospit, framantat cu lapte, oua, unt, zahar si mirodenii.

Aceleasi dictionare stabilesc ca prajitura este un produs de patiserie, consumat de obicei ca desert, care se face din aceleasi ingrediente indicate la cozonac, iar painea este un aliment de baza al omului sau produs alimentar realizat, ca si cozonacul, din aluat si diverse ingrediente, dospit si copt in cuptor.

Forma cozonacului poate fi de paralelipiped, de cilindru, de trunchi de con, sau care sa imite un miel, un porumbel, o papusa.

In ultimele decenii se constata tendinta de a face cozonaci inalti si foarte inalti (traditional, astfel de cozonaci se faceau in Moldova si in estul Europei si se numeau babe, mosi, mosnegi). In spatiul transilvanean, spre sud-est, s-a remarcat si devine cunoscut mult in afara tarii, datorita unei promovari sustinute, un fel de cozonac de o forma speciala, tubulara, a carui denumire ungureasca este chiurtos colaci (kürtős kalács) – insemnand cozonac impletit in forma de horn, iar in limba germana este numit baumstritel (Baumstriezel)- care inseamna cozonac cu aspect de coaja de copac. Atat comunitatea saseasca brasoveana, cat si cea secuiasca din Covasna revendica paternitatea culturala a acestui multisecular cozonac.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

KeysFin ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca. Detalii aflati de pe www.keysfin.com

KeysFin detine si aplicatia KeysFin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii si PFA-uri active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise via e-mail sau SMS oricarui contact din agenda.

Doriti sa analizati o afacere, un grup sau un sector de activitate din Romania? Luati legatura acum cu unul dintre consultantii nostri pe: office@keysfin.com 

keysFin

     

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>