Carnatii de Plescoi obtin certificarea IGP - Indicatie Geografica Protejata

Carnatii de Plescoi devin protejati si recunoscuti la nivel europeanVineri, 4 octombrie 2019, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 27 septembrie 2019, in cadrul caruia „Carnatii de Plescoi” (IGP) au fost inregistrati ca produs de Indicatie Geografica Protejata.

Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate, nu a fost depusa in termenul legal nicio declaratie de opozitie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere in aplicare al Comisiei Europene, produsul „Carnatii de Plescoi” (IGP) dobandeste denumirea de indicatie geografica protejata, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019

Asociatia pentru promovarea carnatilor de Plescoi, infiintata in anul 2009, a solicitat protectia la nivel european din dorinta de a duce mai departe traditia si de a pastra gustul autentic al carnatilor de Plescoi.

„Carnatii de Plescoi” sunt carnati afumati din carne de oaie si vita. Proportia de carne de oaie este de minimum 55 %, iar cea de vita de maximum 45 %. Sezonier, toamna-iarna, carnea de oaie se poate inlocui in proportie de maximum 10 % cu carne de capra fara a se modifica semnificativ proprietatile organoleptice.

Carnatii de Plescoi se fabrica si se comercializeaza sub doua tipuri: afumati si crud-uscati afumati. Ambele tipuri de carnati sunt iuti datorita ardeiului iute rosu din compozitie.


Carnatii de Plescoi certificati IGP - Indicatie Geografica Protejata


Reputatia produsului „Carnati de Plescoi” este atribuita faptului ca este un produs regional de traditie. Reteta si maiestria localnicilor au fost transmise din tata in fiu, deoarece prepararea carnatilor si valorificarea lor era principala sursa de venit a localnicilor din Plescoi.

Traditia in cresterea ovinelor, caprinelor si bovinelor in zona Buzaului se datoreaza existentei celor trei trepte de relief (munti, dealuri, campie) si a pozitiei in curbura Carpatilor care induc o serie de nuante climatice specifice zonei de munte, de deal si de campie cu pasuni si fanete pentru toate categoriile de erbivore.

„Carnatii de Plescoi” se disting de alti carnati din aceeasi categorie prin gustul specific datorat combinatiei dintre carnea de oaie/capra si vita, ardei iute, sare (amestec de sarare), usturoi si cimbru. Gustul picant al „Carnatilor de Plescoi” este rezultatul unei combinatii de usturoi, ardei iute rosu si cimbru. Astfel, identitatea si specificitatea gustului nu pot fi ignorate sau confundate pe teritoriul romanesc.

La amestecul de carne, condimente, sare (amestec de sarare) se adauga supa de oase, iar dupa parcurgerea etapei de maturare se supune afumarii cu fum din lemn de esenta tare.

Pentru a obtine „Carnati de Plescoi” afumati, carnatii se afuma timp de 2-3 ore la o temperatura de 50-80 °C (afumare calda), pana ce carnatii capata culoarea brun-roscat deschis.

Etapa de afumare, pentru „Carnatii de Plescoi” afumati, se considera finalizata atunci cand la atingerea siragurilor de carnati acestia fosnesc, se aude un zgomot specific de membrana uscata.

Pentru a obtine „Carnati de Plescoi” crud-uscati afumati, se afuma la o temperatura de 25-40 °C (afumare rece), iar la 2 zile are loc prima presare longitudinala a acestora. Urmeaza apoi o alta etapa de afumare timp de 2-3 zile si sunt din nou presati. Dupa maiestria localnicilor mostenita in prepararea acestor carnati, afumarea poate continua 1-2 zile pana ce carnatii capata culoarea brun-inchis. Presarea manuala cu vergeaua de lemn (facalet), in repetate randuri pe axul longitudinal in alternanta cu afumarea pentru eliminarea surplusului de apa, este specifica carnatilor crud-uscati afumati, care capata astfel forma aplatizata si consistenta caracteristica.

Reteta prepararii „Carnatilor de Plescoi” este pastrata de localnicii din zona Plescoi-Berca, acolo unde s-a nascut si legenda haiducilor. Legenda spune ca, din dorinta de a-i ajuta pe nevoiasi, haiducii luau oi de la muntenii bogati cand acestia veneau la targul din Buzau si le faceau pastrama si carnati pe timp de noapte, cand temperaturile erau mai scazute si carnea putea sa se raceasca mai bine. Astfel, metoda prepararii „Carnatilor de Plescoi” a fost preluata de sateni de la haiduci.

Carnatii se preparau in fiecare casa si constituiau rezerva de hrana uscata, care nu se altera. Pentru ca o anumita cantitate de carnati era consumata in cateva zile, acestia erau doar afumati, iar o alta cantitate era pusa la uscat pentru a reprezenta rezerva de hrana pentru o perioada mai lunga de timp, obtinandu-se astfel produsul crud-uscat afumat.

Mostenirea retetei din generatie in generatie si maiestria localnicilor (din arealul delimitat) in prepararea acestui produs au consolidat renumele „Carnatilor de Plescoi” in randul consumatorilor romani si straini.

Carnatii erau cunoscuti inca din secolele XIII-XIV si mai ales dupa intemeierea Tarii Romanesti sub Basarab I (1324-1352), cand erau vanduti in Targul Dragaicii, in zona actualului oras Buzau.

De-a lungul timpului, „Carnatii de Plescoi” au ajuns sa fie o gustare favorita pe mesele festive ale romanilor, fapt ce a generat aparitia unui festival al „Carnatilor de Plescoi”, organizat anual din 2008. In cadrul festivalului se organizeaza concursuri cu diferite teme: Miss Oita, Cel mai lung Carnat de Plescoi, Concurs de mancat „Carnati de Plescoi” – Fomila de Plescoi etc

  

 
 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>