Telemea de Sibiu - Produs cu Indicatie Geografica Protejata (IGP) in UE

Telemeaua de Sibiu devine al saptelea produs romanesc inregistrat la Uniunea EuropeanaMinisterul Agriculturii anunta ca in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 16 octombrie 2019, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de Sibiu” (IGP), o branza semi-tare, produsa integral din lapte de oaie crud proaspat muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatica cu cheag. Aceasta se comercializeaza proaspata sau maturata, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.


Laptele folosit pentru fabricarea produsului ”Telemea de Sibiu” provine de la animale crescute in zona geografica delimitata si hranite in principal pe pasune. Totalitatea factorilor ce vizeaza modalitatea de crestere si alimentatie a animalelor, precum si tehnicile de prelucrare locale determina specificitatea laptelui ca materie prima si contribuie la asigurarea caracteristicilor si calitatii produsului ”Telemea de Sibiu”. Particularitatea acesteia este data de gustul intens si placut, discret acrisor, sarat, care dupa degustare lasa o senzatie onctuoasa.

Asociatia producatorilor de ”Telemea de Sibiu”, compusa din zece persoane juridice situate in arealul geografic delimitat, a dorit obtinerea recunoasterii oficiale europene pentru a-si proteja reteta traditionala mostenita din timpuri stravechi si a oferi consumatorilor produse naturale si sanatoase.

Reamintim ca Romania detine sapte produse inregistrate pe sisteme de calitate europeana: Magiun de prune Topoloveni – IGP (2011), Salam de Sibiu - IGP (2016), Novac afumat din Tara Barsei -IGP (2017), Scrumbie de Dunare afumata – IGP (2018), Carnati de Plescoi (2019) si Telemea de Ibanesti Denumire de Origine Protejata (2016), Telemea de Sibiu – Indicatie Geografica Protejata.

Telemeaua de Sibiu devine al saptelea produs romanesc inregistrat la Uniunea Europeana IGP

 

Despre Telemeaua de Sibiu:

Telemeaua de Sibiu este o branza obtinuta din lapte de oaie si preparata timp de secole de baci. Telemeaua proaspata are un gust dulce, dar in acelasi timp usor sarat, care devine mai intens si suculent atunci branza se matureaza.

Specificitatea branzei este data de gustul intens si placut, discret acrisor, sarat, care dupa degustare lasa o senzatie onctuoasa, cu un miros usor de lapte de oaie imbinat cu alte mirosuri caracteristice produsului, precum cel de ierburi mature de camp si cel de fan, fara ca vreunul dintre acestea sa predomine, cu o usoara predominanta a mirosului de oaie.

Gustul caracteristic se datoreaza anumitor componente, precum terpenele si sescviterpenele, prezente in cantitati considerabile doar in anumite familii de plante, precum gramineele, cruciferele, umbeliferele, compozitele si alte plante consumate in mod normal de oi prin pascut. Deoarece acesti compusi sunt puternic aromatici si caracteristici pentru anumite plante, prezenta lor in branza indica zona in care au pascut animalele. Microflora salbatica este cea care determina caracteristicile organoleptice in Telemeaua de Sibiu.

In aceasta zona, meseria de baci (pastor insarcinat cu prepararea branzei) este considerata prestigioasa si este marturie a unei traditii stravechi, documentate din punct de vedere istoric. Priceperea baciului este un element de specificitate important, procesul de productie fiind manual. Este esential ca baciul sa stie sa identifice stadiul oportun de coagulare a laptelui pentru a trece la prelucrarea coagulului. Cu o traditie multiseculara, productia de branza a permis pastrarea tehnicilor de productie constante si neschimbate de-a lungul timpului. Priceperea baciului este un element de specificitate important, procesul de productie fiind manual.

In fiecare an, un numar mare de festivaluri si sarbatori populare legate de cresterea oilor si productia acestui tip de branza (de exemplu, festivalul „Sus pe muntele din Jina”, festivalul Branzei si al tuicii, festivalul Bujorului de munte) sunt organizate pentru a celebra produsul emblematic al regiunii sibiene.

 

Indicatie geografica protejata (IGP)

Indicatiile geografice permit consumatorilor sa aiba incredere si sa distinga produsele de calitate, ajutand, de asemenea, producatorii in comercializarea lor.

Indicatia geografica protejata arata legatura dintre regiunea geografica specifica si denumirea produsului, in cazul in care o anumita calitate, reputatie sau alta caracteristica poate fi atribuita in mod esential originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de aceasta eticheta de calitate, cel putin una dintre etapele de productie, prelucrare sau preparare trebuie sa aiba loc in regiune.

In cazul vinului, aceasta inseamna ca cel putin 85% din strugurii utilizati trebuie sa provina exclusiv din aria geografica in care se produce efectiv vinul.

    

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>