SALAMUL DE SZEGED (Ungaria)

 
 Salamul „SZEGEDI SZALAMI sau SZEGEDI TELISZALAMI” (DOP) din Republica Ungaria, a fost inregistrata in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.

 

 

 

            Descrierea produsului traditional „SZEGEDI SZALAMI sau SZEGEDI TELISZALAMI”

Tipul produsului:

Clasa 1.2: Produse din carne.

Descriere:

„Szegedi szalami” sau „Szegedi teliszalami” reprezinta un produs din carne obtinut din carne si grasime de porc in proportii egale, tocate in bucati cu dimensiuni de 2-4 mm, cu adaos de sare si condimente (piper alb, piper de Jamaica, piper alb macinat), infasurat in intestin natural sau artificial permeabil identic cu intestinul natural a carui suprafata este acoperita cu mucegai nobil de culoare alba, dupa ce in prealabil, compozitia astfel preparata a fost afumata cu lemn de fag si lasata intr-un mediu uscat.

Salamul are o forma cilindrica alungita, cu diametru uniform, extremitatea de care suspendat fiind „strangulata”, iar cealalta rotunjita.

In functie de umplutura: lungimea salamului poate varia intre 54 cm („normal”), 36 cm („midi”), 19 cm („turist”) și 16 cm („mini”). Membrana, usor cutata, nu este perforata, este acoperita uniform cu un strat de mucegai nobil de culoare alba, prezinta o aroma specifica si o aderenta excelenta. Produsul are o consistenta compacta, elastica, solida, se feliaza usor, este gata pentru a fi taiat in felii si nu este foarte tare.

Prin sectionare, se observa granulele de carne de porc de culoare rosie-bruna si granulele de grasime de culoare alba, cu o dimensiune de 2-4 mm si cu aspect de mozaic uniform. Aroma specifica, placut afumata si condimentata a feliilor de salam se obtine datorita condimentelor folosite, operatiunii de afumare, de maturare a carnii si aromelor care se formeaza pe durata intregului proces — 90 de zile — chimic, microbiologic, fizic si biochimic de maturare, precum si datorita gustului si armoniei mucegaiului nobil care se formeaza in timpul maturarii.

Zona geografica:

„Szegedi szalami” sau „Szegedi teliszalami” se prepara pe teritoriul administrativ al orasului Szeged.

Pentru prepararea salamului se folosesc doar semicarcase de porci crescuti si sacrificati in judetele Bacs-Kiskun, Csongrad, Bekes, Hajdu-Bihar, Baranya.

Urmatoarele informatii dovedesc respectarea conditiilor stabilite la articolul 2 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006:

In judetele din Alfold (Marea Campie) si din sudul Ungariei, datorita numarului de ore de vreme insorita peste medie (1 968 de ore/an comparativ cu 1 903 ore/an), datorita toamnelor lungi si iernilor mai blande, s-au infiintat firme si exploatatii producatoare de cereale si mici exploatatii agricole care asigura aprovizionarea permanenta cu porci ingrasaati in mod traditional cu cereale furajere si produse derivate din furaje.

Animalele vii utilizate pentru prepararea salamului trebuie sa aiba varsta de cel putin un an si greutatea peste 150 kg; pot fi masculi castrati sau femele retrase de la crestere, fatati si crescuti in judetele mentionate.

Normele privind alimentarea cu furaje a porcilor crescuti in exploatatii sunt urmatoarele:

Purceii sunt selectionati cel mai devreme la varsta de sase saptamani; apoi, la greutatea de 40 kg, primesc o alimentatie de baza, completata cu cereale furajere si floarea-soarelui si imbogatite cu proteine.

Cand purceii trec de 40 kg, la cerealele furajere de baza utilizate in perioada de ingrasare (grau, porumb, orz), se adauga alte cereale obtinute in exploatatiile agricole din zona in functie de sezon (lucerna verde, dovleci furajeri, sfecla furajera, cartofi).

Proportia de cereale furajere trece de la 30-40 % orz si grau la 70-60 % porumb la inceputul perioadei de ingrasare, la 10 % orz si grau si 90 % porumb la final.

Cerintele in materie de furaje sunt incluse in fisa privind calitatea furajelor.

Cumparatorii verifica respectarea acestor cerinte de calitate prin monitorizarea personala a exploatatiilor agricole. Veterinarii responsabili analizeaza caracteristicile calitative pe care trebuie sa le indeplineasca animalele vii si verifica respectarea normelor de crestere si de alimentatie pe baza documentelor furnizate de crescatori si intocmesc un proces-verbal de inspectie a exploatatiei — inainte de livrarea porcilor spre sacrificare. Acest proces-verbal atesta respectarea normelor de calitate impuse pentru animalele vii, precum si respectarea normelor de crestere, alimentatie si de sanatate a animalelor.

Dovada originii:

Zona geografica de origine si posibilitatea de monitorizare a acesteia sunt demonstrate si garantate dupa cum urmeaza:

Porcii vii achizitionati de societatea Pick Szeged ZRt pot fi identificati prin crotalia auriculara autorizata de ENAR (Sistem unic de identificare si de inregistrare), aplicata pe urechea dreapta. Numarul ENAR permite identificarea teritoriului de origine, precum si a coordonatelor geografice si teritoriale ale locului de crestere. Sistemul ENAR este conectat la sistemul de inregistrare a raselor (TIR), asigurand astfel monitorizarea animalelor de la locul de crestere si pana la abator (si sacrificare).

Coordonatorul ENAR autorizat se asigura ca normele ENAR sunt respectate, iar responsabilul ENAR verifica respectarea acestor norme in abatoare.

Porcii poarta crotalia auriculara pana la sacrificarea in abatoare, unde li se aplica un numar pe picior in momentul examinarii de catre veterinar. Acest numar al semicarcasei poate fi identificat prin crotalia auriculară ENAR aferenta porcului viu, care permite identificarea locului de crestere.

Intrucat se cunosc numarul aplicat pe picior si data de livrare (sacrificare) a semicarcaselor furnizate fabricii producatoare de salam de catre abatoarele situate in zona de crestere, se cunosc, de asemenea, crescatoriile din care provin porcii a caror carne este destinata prepararii salamului „Szegedi szalami” sau „Szegedi teliszalami”.

Dezosarea separata si numarul lotului (numărul aferent umpluturii) atribuit in momentul umplerii intestinelor, garanteaza continuitatea procesului de identificare. Prin utilizarea numarului de identificare a umpluturii, este posibila identificarea fiecarui salam, demonstrandu-se, astfel, prepararea acestuia pe teritoriul administrativ al orasului Szeged.

Metoda de productie:

Produsul se prepara din semicarcase, fara cap si picioare, de porci care provin din incrucisari intre rasele Mangalita, Cornwall (Marele Negru), Berkshire, Marele Alb maghiar, Lapaly maghiar, Duroc, Hampshire si Pietrain. Dupa portionarea exclusiv manuala, se utilizeaza spata, pulpele, coastele si coloana vertebrala, precum si grasimea de pe piept fara glande si grasimea de pe gat.

Bucatile de carne si de grasime, dezumidificate la 0 °C si ulterior congelate la o temperatura cuprinsa intre – 4 °C si – 6 °C, se cantaresc in functie de proportiile necesare si se toaca mecanic pana se obtin granule de 2-4 mm. In timpul amestecarii granulelor, se adauga condimente si sare grunjoasa. Intestinele se umplu in mediu vid cu pasta astfel obtinuta, a carei umiditate trebuie sa fie de cel mult 50-52 %; extremitatile se inchid, se leaga si se pun pe un cadru. Pentru umplere se utilizeaza intestine naturale sau artificiale permeabile la abur, cu un diametru de cel putin 65 mm.

Dupa finalizarea operatiunii de umplere, se procedeaza la afumare cu lemn de fag la maximum 12 °C, timp de 12-14 zile.

Maturarea cu formarea de mucegai si uscarea produselor afumate constituie urmatoarele etape, in cursul carora salamul este depozitat intr-o incapere destinata uscarii si maturarii, in care microflora naturala prezenta in incapere se depune pe salam.

Pentru formarea peliculei de mucegai, sunt necesare conditii de temperatura si umiditate (16-17 °C, umiditate relativa de minimum 86 %) care permit sau favorizeaza raspandirea mucegaiului si depunerea uniforma a acestuia pe salam. Procesele de maturare-uscare necesita o atentie deosebita, intrucat nivelul pH-ului produselor „Szegedi szalami” sau „Szegedi teliszalami” fiind mai mare de 5,6, uscarea trebuie sa se produca lent. In timpul procesului de maturare uscare, umiditatea relativa a aerului trebuie sa fie de 60-90 %, iar circularea aerului trebuie sa fie astfel incat puterea de dispersare sa fie de maximum 4-5 % (diferenta dintre umiditatea relativa si umiditatea de echilibru). In acest sens, este necesara combinarea aerului din mediul extern cu aerul produs de instalatiile de climatizare.

Procesul de maturare-uscare durează 2-3 luni; prin urmare, pentru ca un salam sa ajunga la maturare si sa fie gata pentru a fi taiat, sunt necesare 90 de zile incepand din momentul umplerii intestinelor.

Salamul se comercializeaza intreg sau feliat, preambalat la locul de origine. Salamul este prevazut cu un sigiliu de plumb si ambalat in celofan, este distribuit sub forma de bucati, cu o lungime de 54 cm („normal”), 36 cm („midi”), 19 cm („turist”) si 16 cm („mini”). Feliile de salam sunt ambalate in vid sau in atmosfera protectoare.

Operatiunile de feliere si de ambalare sunt efectuate exclusiv in zona geografica de productie. In acest mod se asigura monitorizarea si controlul, garantandu-se provenienta produsului din zona geografica stabilita si pastrarea proprietatilor organoleptice si microbiologice.

Legatura:

Salamul „Szegedi szalami” sau „Szegedi teliszalami” se produce de peste 130 de ani la Szeged, unde unicul producator existent respecta metode locale neschimbate si unde raul Tisa din apropiere creeaza microclimatul care garanteaza prepararea unui salam de iarna cu proprietati care se disting de cele ale produselor similare.

In aceasta regiune, adeseori numita „granarul Ungariei” pentru conditiile climatice favorabile, s-au infiintat numeroase exploatatii producatoare de cereale si mici exploatatii agricole care asigura aprovizionarea continua cu porci ingrasaati, in mod traditional, cu cereale furajere si produse derivate din furaje.

Orașul Szeged este situat pe malul Tisei, in sudul Alfold (Marea Campie). Prezenta raului Tisa din apropiere, mai exact nivelul mai ridicat al umiditatii relative, ca urmare a evaporarii continue a apei fluviului favorizeaza dezvoltarea unui „mucegai specific” care determina in mod esential calitatile naturale ale produsului numit „Szegedi szalami” sau „Szegedi teliszalami”.

Pentru pastrarea compozitiei originale a „mucegaiului specific” si propagarea acestuia este nevoie de aerul exterior incarcat cu umiditatea degajata de fluviu. De asemenea, aerul asigura conditiile climatice necesare in incaperea de maturare. De fapt, pentru formarea mucegaiului in etapa de productie, nu se foloseste nicio cultura initiala de mucegai, ci numai „flora locala” a carei compozitie a fost controlata din momentul formarii sale si pana in prezent, garantandu-se eficienta acesteia, formeaza pelicula superficiala de mucegai. In acest mod, se asigura in continuu multiplicarea sporilor prin dispersia acestora in atmosfera.

Numarul speciilor de mucegai, compuse in mare dar nu exclusiv din specii de Penicillium, este peste 10, dar cel putin 10 specii diferite de mucegai adera la suprafata produsului finit, garantand culoarea gri alba a salamului. Datorita perenitatii „florei locale”, se ofera, de asemenea, garantia propagarii unei flore identice pe fiecare salam in timpul maturarii care succede depozitarea, asigurand aroma, gustul si aspectul caracteristice produsului numit „Szegedi szalámi” sau „Szegedi téliszalámi”. Formarea stratului de mucegai detine, in afara de aceasta, un rol esential in timpul procesului de uscare, intrucat previne uscarea rapida; uscarea uniforma favorizeaza perenitatea florei superficiale si previne rancezirea rapida prin formarea unui strat opac.

Trebuie evidentiat, in special, faptul ca mucegaiurile care acopera suprafata produselor „Szegedi szalami” sau „Szegedi teliszalami” preparate de peste 130 de ani cu aceeasi tehnica si compozitie, constau dintr-o flora a carei perenitate nu este afectata de pelicula rezultata prin afumare, astfel incat aceasta adera si se disperseaza in mod optim pe suprafata salamului, lucru care nu ar fi posibil prin folosirea unor culturi initiale sensibile la afumare.

Fabrica infiintata de Mark Pick in 1869 in orasul Szeged s-a dezvoltat si s-a extins in mod progresiv. In 1883, prepararea salamului devenise un sector independent al Intreprinderii. Prepararea salamului la scara larga a fost lansata in 1885 de Mark Pick, folosind personal din Italia. In timpul primei decade a secolului XX, salamul devine specialitatea societatii infiintate de catre Mark Pick. Dupa moartea fondatorului sau, societatea devine proprietatea vaduvei acestuia si a unuia dintre fratii acesteia, Mihaly Weisz.

Fiul cel mare, Jeno Pick, se implica in activitatea intreprinderii incepand din 1906. Acesta a marcat inceputul unei noi ere in istoria intreprinderii. Jeno Pick a amplificat in mod considerabil valoarea echipamentelor si, incepand din 1934, a continuat singur productia salamului sub marca Mark Pick.

Etichetare:

Denumirea produsului:

„SZEGEDI SZALAMI”, sau

„SZEGEDI TELISZALAMI”.

Termenii pot fi utilizati in ordine inversa sau separat unul de celalalt; pentru export, denumirea „SZALAMI” sau „TELISZALAMI” se poate inlocui „SALAMI”.

Grup:

  • Nume: Pick Szeged Szalamigyar es Husuzem ZRt. (cererea de inregistrare nu a fost inaintata de un grup de producatori, ci de o persoana juridica)
  • Adresa: Szabadkai ut 18.
  • H-6726 Szeged
  • Telefon (36-62) 567-000
  • Fax (36-62) 567-313
  • E-mail: varrone@pick.hu
  • Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Altii ( )



Sursa: www.agriculturae.ro

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>