Protectia indicatiilor geografice pentru mestesugurile traditionale?

mestesuguri traditionaleComisia Europeana a lansat o consultare pe marginea cartii verzi privind o posibila extindere a protectiei indicatiilor geografice asupra produselor neagricole. produsele traditionale cum ar fi ceramica, marmura, tacamurile, articolele de incaltaminte, tapiseriile, instrumentele muzicale nu beneficiaza in prezent de o protectie unitara a indicatiei geografice la nivelul UE dincolo de prevederile nationale.


In lumea globalizata de astazi, consumatorii cauta modalitati de a identifica produse autentice, originale, si se asteapta ca atat calitatea, cat si caracteristicile din reclama sa corespunda efectiv realitatii.


O indicatie geografica serveste la identificarea unui produs originar dintr-o tara, regiune sau localitate in cazurile in care o calitate, o reputatie sau alte caracteristici ale produsului sunt legate de originea sa geografica, cum ar fi vinul de Bordeaux, sticla de Murano sau sunca de Parma. Produsele agricole (branzeturi, vinuri, produse din carne, fructe si legume) cu o anumita origine geografica care au anumite calitati sau care sunt realizate dupa metode traditionale pot beneficia de protectia indicatiei geografice la nivelul UE (parmezanul, de exemplu). Cu toate acestea, produsele neagricole (cum ar fi ceramica, marmura, tacamurile, articolele de incaltaminte, tapiseriile, instrumentele muzicale) nu beneficiaza in prezent de o protectie unitara a indicatiei geografice la nivelul UE dincolo de prevederile nationale.

Michel Barnier, vicepresedinte al Comisiei si comisar pentru piata interna si servicii, a declarat: „Uniunea Europeana poseda o bogatie de produse care se bazeaza pe un know-how si pe metode de productie traditionale si care sunt deseori inradacinate in patrimoniul cultural si social al unui anumit loc geografic, de la cristalul de Boemia si tartanele scotiene pana la marmura de Carrara si tapiseriile de Aubusson. Aceste produse nu numai ca fac parte din know-how-ul si din competentele Europei, dar si au un potential economic considerabil, pe care poate nu il exploatam pe deplin. Prin extinderea protectiei indicatiilor geografice la nivelul UE in scopul includerii acestor produse s-ar putea crea beneficii potentiale considerabile pentru IMM-uri si regiunile europene. In acest fel, am putea sa ne conservam patrimoniul unic si divers si, in acelasi timp, sa aducem o contributie semnificativa la crearea de locuri de munca si la cresterea economica in Europa.”

Cartea verde este alcatuita din doua parti. Prima parte contine intrebari despre modalitatile actuale de protectie prevazute la nivel national si la nivelul UE si despre eventualele beneficii economice, sociale si culturale care ar putea fi obtinute prin imbunatatirea protectiei indicatiilor geografice in UE. A doua parte contine intrebari mai degraba tehnice, prin care se doreste a se afla ce cred partile interesate despre optiunile posibile de protectie a indicatiilor geografice la nivelul UE in cazul produselor neagricole. Printre obiectivele posibile ale oricarei noi masuri se numara indeplinirea cerintelor minime de protectie a indicatiilor geografice, stabilite in Acordul privind aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuala, dar si furnizarea unor criterii suplimentare de protectie, precum cele incluse in legislatia UE privind indicatiile geografice agricole.

Toate partile interesate – de la consumatori la producatori si de la distribuitori la autoritatile locale – sunt invitate sa isi transmita observatiile si sugestiile pana la 28 octombrie 2014. Comisia va publica rezultatele consultarii si va tine seama de acestea cand va analiza daca se impun masuri suplimentare la nivelul UE.

In baza unor norme, UE are obligatia de a proteja indicatiile geografice care intra sub incidenta Acordului privind aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul se aplica tuturor celor 159 de state membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si acopera atat produsele agricole, cat si produsele neagricole. In toate tarile membre ale OMC, indicatiile geografice trebuie sa fie protejate pentru a nu induce in eroare publicul in privinta originii produselor si pentru a preveni concurenta neloiala. Membrii OMC au dreptul sa utilizeze diferite instrumente juridice pentru a asigura aceasta protectie. Unii membri ai OMC, inclusiv 14 state membre ale UE, dispun de o legislatie specifica in domeniul protectiei indicatiilor geografice pentru produsele neagricole.

O protectie a indicatiilor geografice unitara la nivelul UE exista in prezent in cazul vinurilor, al bauturilor spirtoase, al vinurilor aromatizate si al produselor agricole si alimentare. Pentru produsele neagricole insa nu exista deocamdata nici armonizare, nici o protectie unitara a indicatiilor geografice la nivelul UE. In cazul produselor neagricole se aplica instrumente juridice nationale, ceea ce inseamna ca nivelurile de protectie juridica variaza de la un stat la altul in Europa. Daca doresc sa protejeze o anumita indicatie geografica in UE pentru produsele lor neagricole, producatorii trebuie sa depuna o cerere de protectie in fiecare stat membru in care este disponibila indicatia geografica respectiva, ceea ce nu este eficace in piata unica a UE, sau sa introduca actiuni in instanta in cazul abuzurilor.

Comisia a evidentiat aceasta problema in comunicarea din 2011 intitulata „O piata unica pentru drepturile de proprietate intelectuala” si a propus o analiza amanuntita atat a cadrului juridic existent in domeniul protectiei indicatiilor geografice pentru produsele neagricole in statele membre, cat si a implicatiilor acestui cadru pentru piata unica.

In 2012 s-a solicitat efectuarea unui studiu extern referitor la protectia indicatiilor geografice in cazul produselor neagricole in piata interna. Rezultatele acestui studiu au fost publicate in martie 2013 si ele arata ca instrumentele juridice existente, pe care le au la dispozitie producatorii la nivel national si european, sunt insuficiente. De asemenea, Comisia a organizat o audiere publica la 22 aprilie 2013 pentru a discuta rezultatele studiului si pentru a oferi o platforma de dezbatere mai ampla cu privire la necesitatea unei protectii mai eficiente a indicatiilor geografice pentru produsele neagricole la nivelul UE.


Pagini Utile

Comisia Europeana



Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>