Afaceri de secol 21 cu Evul Mediu

 

Transformarea pasiunii intr-o afacere profitabila reprezinta visul multor oameni intreprinzatori, insa putini sunt aceia care au si curajul de a deveni pionieri intr-un segment de bussines.

 




 

Iubitorii de arta si cultura medievala au, prin initiativa unei echipe daruite muncii sale, un loc in care pot gasi obiecte specifice respectivei epoci, precum si posibilitatea de a participa la tabere medievale.

Nicolae Copoceanu are 46 de ani, a absolvit Scoala Populara de Arta, Institutul de Marina Comerciala si, in prezent, activeaza ca artist plastic si producator de evenimente (spectacole medievale). Sub marca Medieval Art, impreuna cu echipa sa, se ocupa de un atelier de manufactura, in care sunt confectionate arme, armuri, costume, scuturi, steaguri si tot ce tine de recuzita epocii; tabere tematice pentru copii, cursuri de echitatie si scrima, dar si de organizarea de evenimente cu specific medieval pentru companii.

Ideea acestei afaceri s-a nascut in urma cu 10 ani, iar activitatea a fost demarata cu o investitie de 1.000 dolari, de o echipa formata din umai doi oameni. In prezent, firma are patru angajati permanenti, sase colaboratori si o cifra de afaceri, pe 2008, de 150.000 de euro.

Sursa de inspiratie pentru realizarea produselor din oferta o reprezinta, in primul rand, cartile de ornamentica si modele expuse in muzee. Cat despre ustensilele folosite la realizarea obiectelor cu specific medieval, am aflat ca numai o forja poate costa peste 1.000 de euro, acesta fiind unul dintre instrumentele absolut necesare pentru desfasurarea activitatii.

"Ideea de spectacol medieval, si cand vorbim de spectacol medieval ne referim la manifestarile de sarbatoare ce defineau epoca medievala: muzica, dansul, spectacolele ecvestre, comediantii, inclusiv desfasurarea intr-o parada a costumului popular imbracat de breslasii vremii, toate aceastea au fost punctul de inceput al ideii de a prezenta spectacole medievale autentice", ne-a marturisit Nicolae Copoceanu. Colaborarile cu institutiile culturale locale din burgurile medievale, insa, a dus la truncherea ideii si la participarea Medieval Art doar inainte de anul 2 000 la esalonul marilor spectacole.

"Dupa esecul spiritual al colaborarii cu aceste institutii, noi ne-am axat pe proiecte ce tin de copii si anume tabere tematice pe perioada de vara, intitulate Tabara Medievala de Arte si Meserii", a mai adaugat initiatorul proiectului.

Pe de alta parte, pentru a putea crea arme, armuri, scuturi sau coifuri specifice perioadei medievale, echipa s-a instruit mult si prin intermediul unei biblioteci de specialitate, dar a fost inzestrata si cu "o dragoste pentru trecutul medieval romanesc si pentru eroii din acea perioada".

Spectacolele Medieval Art au loc in cetati si palate, cum ar fi Palatul Mogosoaia, Palatul Stirbei, Cetatea Rasnovului, Castelul Bran sau Cetatatea Fagarasului.

Printre evenimentele organizate de Medieval Art, la cerere, se numara si spectacolul Cina Medievala, care sepoate desfasura se intr-un spatiu tematic interior sau exterior, pentru grupuri intre 100 si 300 de invitati. Spectacolul poate fi adaptat ca proiect de team building, prin adaugarea atelierelor artistice de spada, tir cu arcul, echitatie, pictura heraldica, iconografie, olarit, teatru, dans medieval si confectionare de masti venetiene.

Medieval Art a asigurat recuzita pentru piese de teatru precum "Apus de soare" sau "Eduard al III-lea", piese jucate la teatrul "Ion Creanga", s-a ocupat de organizarea primei editii a festivalului medieval de la Sibiu si frecvent de organizarea festivalului d ela Fagaras.

De asemenea, pentru copiii intre 8 si 18 ani, compania organizeaza o Tabara Medievala in luna august a fiecarui an, la Cisnadie, langa Sibiu.

Atelierul lui Nicolae Copoceanu mai asigura recuzita pentru productii de teatru si film. Dragostea fata de istorie nu are varsta, Medieval Art colaborand atat cu oameni in varsta cat si cu oameni foarte tineri, atat cu profesori universitari, cat si cu fierari sau lacatusi.

La Medieval Art armurile au preturi incepand de la 700 euro, scuturi, de la 80 euro sau spade incepand de la 90 euro. Tabloul medieval se completeaza cu o costumatie adecvata, ce costa de la 25 euro in sus.

Autor: Valentin Oprea

www.newschannel.ro

 

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>