Comisia Europeana anunta astazi lansarea unui pachet suplimentar de masuri exceptionale, care foloseste toate instrumentele disponibile in cadrul politicii agricole comune (PAC) pentru a-i ajuta pe agricultorii din UE, protejand in acelasi timp piata interna. Este vorba despre un pachet de masuri care poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra pietelor agricole europene si caruia ar trebui sa i se acorde in acest moment sansa de a-si atinge obiectivele.
Comisia lanseaza acest nou pachet de masuri semnificative deoarece recunoaste amploarea si durata crizei agricole actuale, precum si eforturile considerabile realizate de statele membre la nivel national pentru a-si sprijini agricultorii.
Seria de masuri prezentate de comisarul Hogan in fata ministrilor agriculturii din Uniunea Europeana completeaza pachetul de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro din luna septembrie si demonstreaza hotararea Comisiei de a-si duce la bun sfarsit misiunea de a-i sprijini pe agricultorii europeni.
„Suntem pregatiti sa folosim, in interesul agricultorilor din UE, toate instrumentele pe care ni le-au pus la dispozitie legiuitorii, atat pe termen scurt, cat si lung. Trebuie sa folosim instrumentele si masurile potrivite pentru a-i ajuta pe agricultori sa reziste la volatilitate si, totodata, pentru a le oferi imediat asistenta. Pachetul de masuri pe care il lansam astazi este unul cuprinzator, in care am inclus cat de multe propuneri am putut in limitele juridice si bugetare care ni se aplica tuturor. Consider ca este un pachet de masuri care, alaturi de implementarea in intregime a pachetului de solidaritate din septembrie, poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra pietelor agricole europene si caruia ar trebui sa i se acorde in acest moment sansa de a-si atinge obiectivele”, a declarat azi comisarul Hogan in cadrul Consiliului ministrilor agriculturii.
In aceasta perioada caracterizata de numeroase crize si constrangeri bugetare, Comisia a mobilizat peste 1 miliard de euro in doi ani, daca includem pachetul de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro din septembrie 2015. Comisia sustine agricultorii din UE si ofera, prin implementarea de zi cu zi a PAC si cu ajutorul masurilor exceptionale, sprijin si asistenta complete pentru a proteja modelul agricol din Uniune.
Masurile activate astazi sunt foarte usor de adaptat, astfel incat statele membre sa le poata utiliza la maximum in functie de capacitatile lor si de situatia lor nationala. Pachetul de sprijin se concentreaza in principal pe sectorul produselor lactate, al carnii de porc si al fructelor si legumelor. In continuare sunt prezentate pe scurt propunerile formulate la reuniunea de astazi.
Comisia va activa, pe o perioada limitata, posibilitatea ca organizatiile de producatori, organizatiile interprofesionale si cooperativele din sectorul produselor lactate sa stabileasca acorduri voluntare referitoare la productia si oferta lor. Este vorba despre asa‑numitul articol 222 din organizarea comuna a pietelor (OCP), care este specific sectorului agricol si care poate fi aplicat in caz de dezechilibru grav pe piata. Comisia a ajuns la concluzia ca, in acest moment, se indeplinesc conditiile stricte de aplicare a articolului respectiv in cazul sectorului produselor lactate. Aceasta este o masura exceptionala, care trebuie totodata sa protejeze piata interna a UE si care a fost inclusa de legiuitori in reforma PAC din 2013, dar la care nu s-a recurs niciodata pana acum.
Comisia va acorda toata atentia acceptarii temporare a unor ajutoare de stat care sa permita statelor membre sa aloce pana la maximum 15 000 de euro pe agricultor pe an fara aplicarea de plafoane nationale. Aceasta este o masura care se poate realiza imediat si mult mai rapid decat cresterea plafoanelor de minimis.
Comisia va majora limitele cantitative de lapte praf degresat si de unt din stocul de interventie de la 109 000 de tone, respectiv 60 000 de tone la 218 000 de tone, respectiv 100 000 de tone. In acest fel, Comisia isi ia angajamentul ferm de a sprijini pretul de interventie stabilit.
Rolul si pozitia producatorilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente continua sa fie un motiv de ingrijorare. Grupul operativ pentru pietele agricole, constituit odata cu adoptarea pachetului de asistenta financiara de 500 de milioane de euro din septembrie 2015, va prezenta in toamna concluzii si recomandari legislative pentru imbunatatirea echilibrului din lantul de aprovizionare. Astazi s-a decis ca reprezentantii nationali la nivel inalt sa se intruneasca cu grupul operativ pentru pietele agricole in scopul de a examina in mod expres sectorul produselor lactate.
Ca raspuns la propunerile de creare a unei noi scheme de ajutoare pentru depozitarea privata a carnii de porc, comisarul Hogan va lua in considerare introducerea unei noi scheme. Detaliile legate de respectiva schema, inclusiv calendarul introducerii sale, vor trebui confirmate.
Toate statele membre au recunoscut si au apreciat activitatea Comisiei in ceea ce priveste monitorizarea pietei si schimbul informatiilor importante despre tendintele de pe piata. Pe modelul Observatorului pietei laptelui instituit in 2014, se va crea un Observator al pietei de carne, pentru carnea de vita si de porc.
In ceea ce priveste negocierile pe tema TTIP si a Mercosur, Comisia este pe deplin constienta de cat de delicate sunt aspectele agricole. Comisarul Hogan, alaturi de Colegiul comisarilor, este hotarat sa promoveze interesele UE si sa deschida noi piete de desfacere pentru produsele din UE, negociind in acelasi timp un tratament diferentiat pentru produsele sensibile. Patrunderea pe piete noi este esentiala pentru agricultura europeana, insa la fel de important este si tratamentul diferentiat al produselor sensibile.
Campaniile de promovare reprezinta un instrument-cheie in gasirea de noi piete, drept care, in 2016, s-au alocat peste 110 milioane de euro exclusiv pentru a sprijini promovarea produselor agricole din UE atat in interiorul acesteia, cat si in tarile terte. Peste 30 de milioane de euro s-au alocat in mod expres sectoarelor produselor lactate si carnii de porc, angajament asumat in luna septembrie a anului trecut. Cu ocazia reuniunii de astazi, acestor 30 de milioane de euro li se adauga o suma suplimentara, ca urmare a perturbarilor pietei inregistrate in sectoarele respective.
Comisia in ansamblul ei isi continua cu asiduitate eforturile de a ridica interdictiile fitosanitare impuse de Rusia. In pofida eforturilor depuse de Comisie in incercarea de a asigura reluarea rapida a schimburilor comerciale dintre UE si Rusia, nu s-au inregistrat mari schimbari. S-au realizat insa progrese importante in ceea ce priveste inlaturarea masurilor fitosanitare nejustificate sau disproportionate luate de tarile terte, ceea ce va contribui la o crestere substantiala a volumului schimburilor comerciale. Sunt incluse aici progresele inregistrate in privinta pietelor din SUA, Japonia, Brazilia si Ucraina.
Comisia va acorda prioritate colaborarii cu BEI, in vederea dezvoltarii unor instrumente financiare potrivite care sa ajute agricultorii si unitatile de prelucrare sa investeasca in intreprinderile lor pentru a-si imbunatati competitivitatea sau sa investeasca in realizarea tuturor adaptarilor structurale necesare.
Totodata, statele membre sunt incurajate sa exploateze pe deplin posibilitatile oferite de Fondul european pentru investitii strategice in ceea ce priveste investitiile in sectorul agricol si sa analizeze posibilitatile de a crea platforme specifice pentru finantarea din acest fond.
Comisia examineaza fezabilitatea unui sistem de credite de export, care ar putea completa sistemele folosite de statele membre la nivel national. In aceasta privinta, Directia Generala Agricultura tine o legatura stransa cu BEI si cu agentiile competente din statele membre.
Comisia are in vedere o prelungire a masurilor exceptionale care se aplica sectorului fructelor si legumelor ca urmare a interdictiei impuse de Rusia care va expira la 30 iunie.
Comisia va lucra impreuna cu statele membre pentru a analiza cum si unde anume pot fi adaptate programele de dezvoltare rurala pentru ca acestea sa reactioneze mai bine la criza actuala.
Comisia Europeana
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>