Comisia Europeana activeaza o serie de masuri exceptionale pentru a-i sprijini mai mult pe agricultorii europeni aflati in criza

Masuri de sprijin pentru agricultorii europeni aflati in crizaComisia Europeana anunta astazi lansarea unui pachet suplimentar de masuri exceptionale, care foloseste toate instrumentele disponibile in cadrul politicii agricole comune (PAC) pentru a-i ajuta pe agricultorii din UE, protejand in acelasi timp piata interna. Este vorba despre un pachet de masuri care poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra pietelor agricole europene si caruia ar trebui sa i se acorde in acest moment sansa de a-si atinge obiectivele.

Comisia lanseaza acest nou pachet de masuri semnificative deoarece recunoaste amploarea si durata crizei agricole actuale, precum si eforturile considerabile realizate de statele membre la nivel national pentru a-si sprijini agricultorii.

Seria de masuri prezentate de comisarul Hogan in fata ministrilor agriculturii din Uniunea Europeana completeaza pachetul de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro din luna septembrie si demonstreaza hotararea Comisiei de a-si duce la bun sfarsit misiunea de a-i sprijini pe agricultorii europeni.

„Suntem pregatiti sa folosim, in interesul agricultorilor din UE, toate instrumentele pe care ni le-au pus la dispozitie legiuitorii, atat pe termen scurt, cat si lung. Trebuie sa folosim instrumentele si masurile potrivite pentru a-i ajuta pe agricultori sa reziste la volatilitate si, totodata, pentru a le oferi imediat asistenta. Pachetul de masuri pe care il lansam astazi este unul cuprinzator, in care am inclus cat de multe propuneri am putut in limitele juridice si bugetare care ni se aplica tuturor. Consider ca este un pachet de masuri care, alaturi de implementarea in intregime a pachetului de solidaritate din septembrie, poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra pietelor agricole europene si caruia ar trebui sa i se acorde in acest moment sansa de a-si atinge obiectivele”, a declarat azi comisarul Hogan in cadrul Consiliului ministrilor agriculturii.

In aceasta perioada caracterizata de numeroase crize si constrangeri bugetare, Comisia a mobilizat peste 1 miliard de euro in doi ani, daca includem pachetul de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro din septembrie 2015. Comisia sustine agricultorii din UE si ofera, prin implementarea de zi cu zi a PAC si cu ajutorul masurilor exceptionale, sprijin si asistenta complete pentru a proteja modelul agricol din Uniune.

Masurile activate astazi sunt foarte usor de adaptat, astfel incat statele membre sa le poata utiliza la maximum in functie de capacitatile lor si de situatia lor nationala. Pachetul de sprijin se concentreaza in principal pe sectorul produselor lactate, al carnii de porc si al fructelor si legumelor. In continuare sunt prezentate pe scurt propunerile formulate la reuniunea de astazi.

 

Aplicarea gestionarii voluntare a ofertei (articolul 222)

Comisia va activa, pe o perioada limitata, posibilitatea ca organizatiile de producatori, organizatiile interprofesionale si cooperativele din sectorul produselor lactate sa stabileasca acorduri voluntare referitoare la productia si oferta lor. Este vorba despre asa‑numitul articol 222 din organizarea comuna a pietelor (OCP), care este specific sectorului agricol si care poate fi aplicat in caz de dezechilibru grav pe piata. Comisia a ajuns la concluzia ca, in acest moment, se indeplinesc conditiile stricte de aplicare a articolului respectiv in cazul sectorului produselor lactate. Aceasta este o masura exceptionala, care trebuie totodata sa protejeze piata interna a UE si care a fost inclusa de legiuitori in reforma PAC din 2013, dar la care nu s-a recurs niciodata pana acum.

 

Cresteri temporare ale ajutoarelor de stat

Comisia va acorda toata atentia acceptarii temporare a unor ajutoare de stat care sa permita statelor membre sa aloce pana la maximum 15 000 de euro pe agricultor pe an fara aplicarea de plafoane nationale. Aceasta este o masura care se poate realiza imediat si mult mai rapid decat cresterea plafoanelor de minimis.

 

Dublarea plafonului de interventie pentru unt si lapte praf degresat

Comisia va majora limitele cantitative de lapte praf degresat si de unt din stocul de interventie de la 109 000 de tone, respectiv 60 000 de tone la 218 000 de tone, respectiv 100 000 de tone. In acest fel, Comisia isi ia angajamentul ferm de a sprijini pretul de interventie stabilit.

 

Producatorul devine mai puternic in cadrul lantului de aprovizionare

Rolul si pozitia producatorilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente continua sa fie un motiv de ingrijorare. Grupul operativ pentru pietele agricole, constituit odata cu adoptarea pachetului de asistenta financiara de 500 de milioane de euro din septembrie 2015, va prezenta in toamna concluzii si recomandari legislative pentru imbunatatirea echilibrului din lantul de aprovizionare. Astazi s-a decis ca reprezentantii nationali la nivel inalt sa se intruneasca cu grupul operativ pentru pietele agricole in scopul de a examina in mod expres sectorul produselor lactate.

 

Sprijin pentru sectorul carnii de porc

Ca raspuns la propunerile de creare a unei noi scheme de ajutoare pentru depozitarea privata a carnii de porc, comisarul Hogan va lua in considerare introducerea unei noi scheme. Detaliile legate de respectiva schema, inclusiv calendarul introducerii sale, vor trebui confirmate.

 

Crearea unui Observator al pietei de carne

Toate statele membre au recunoscut si au apreciat activitatea Comisiei in ceea ce priveste monitorizarea pietei si schimbul informatiilor importante despre tendintele de pe piata. Pe modelul Observatorului pietei laptelui instituit in 2014, se va crea un Observator al pietei de carne, pentru carnea de vita si de porc.

 

Comertul international

In ceea ce priveste negocierile pe tema TTIP si a Mercosur, Comisia este pe deplin constienta de cat de delicate sunt aspectele agricole. Comisarul Hogan, alaturi de Colegiul comisarilor, este hotarat sa promoveze interesele UE si sa deschida noi piete de desfacere pentru produsele din UE, negociind in acelasi timp un tratament diferentiat pentru produsele sensibile. Patrunderea pe piete noi este esentiala pentru agricultura europeana, insa la fel de important este si tratamentul diferentiat al produselor sensibile.

 

Promovare

Campaniile de promovare reprezinta un instrument-cheie in gasirea de noi piete, drept care, in 2016, s-au alocat peste 110 milioane de euro exclusiv pentru a sprijini promovarea produselor agricole din UE atat in interiorul acesteia, cat si in tarile terte. Peste 30 de milioane de euro s-au alocat in mod expres sectoarelor produselor lactate si carnii de porc, angajament asumat in luna septembrie a anului trecut. Cu ocazia reuniunii de astazi, acestor 30 de milioane de euro li se adauga o suma suplimentara, ca urmare a perturbarilor pietei inregistrate in sectoarele respective.

 

Interdictii sanitare si fitosanitare si legate de Rusia

Comisia in ansamblul ei isi continua cu asiduitate eforturile de a ridica interdictiile fitosanitare impuse de Rusia. In pofida eforturilor depuse de Comisie in incercarea de a asigura reluarea rapida a schimburilor comerciale dintre UE si Rusia, nu s-au inregistrat mari schimbari. S-au realizat insa progrese importante in ceea ce priveste inlaturarea masurilor fitosanitare nejustificate sau disproportionate luate de tarile terte, ceea ce va contribui la o crestere substantiala a volumului schimburilor comerciale. Sunt incluse aici progresele inregistrate in privinta pietelor din SUA, Japonia, Brazilia si Ucraina.

 

Instrumente financiare/Banca Europeana de Investitii/Fondul european pentru investitii strategice

Comisia va acorda prioritate colaborarii cu BEI, in vederea dezvoltarii unor instrumente financiare potrivite care sa ajute agricultorii si unitatile de prelucrare sa investeasca in intreprinderile lor pentru a-si imbunatati competitivitatea sau sa investeasca in realizarea tuturor adaptarilor structurale necesare.

Totodata, statele membre sunt incurajate sa exploateze pe deplin posibilitatile oferite de Fondul european pentru investitii strategice in ceea ce priveste investitiile in sectorul agricol si sa analizeze posibilitatile de a crea platforme specifice pentru finantarea din acest fond.

 

Credite de export

Comisia examineaza fezabilitatea unui sistem de credite de export, care ar putea completa sistemele folosite de statele membre la nivel national. In aceasta privinta, Directia Generala Agricultura tine o legatura stransa cu BEI si cu agentiile competente din statele membre.

 

Sectorul fructelor si legumelor

Comisia are in vedere o prelungire a masurilor exceptionale care se aplica sectorului fructelor si legumelor ca urmare a interdictiei impuse de Rusia care va expira la 30 iunie.

 

Dezvoltarea rurala

Comisia va lucra impreuna cu statele membre pentru a analiza cum si unde anume pot fi adaptate programele de dezvoltare rurala pentru ca acestea sa reactioneze mai bine la criza actuala.

 

Pentru mai multe informatii cu privire la pachetul de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro din septembrie 2015

Comisia Europeana

  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>