CETA va crea noi oportunitati pentru agricultorii si pentru producatorii de alimente europeni, protejand totodata pe deplin sectoarele sensibile ale UE. UE si-a deschis mai larg piata pentru anumite produse concurente din Canada, intr-un mod limitat si calibrat, obtinand in acelasi timp un acces imbunatatit la piata canadiana pentru mai multe produse de export importante din Europa, printre care branza, vinul si bauturile spirtoase, fructele si legumele si produsele prelucrate, iar Romania va avea de castigat in special pe filiera cerealelor.
De asemenea, in temeiul CETA, 143 de „indicatii geografice” din UE, si anume produse alimentare si bauturi regionale de mare calitate, vor beneficia de protectie in Canada.
Cei 500 de milioane de consumatori din UE vor avea de castigat, la randul lor, de pe urma CETA. Acest acord ofera posibilitatea de a alege dintr-o mai mare varietate de produse si servicii, care nu fac insa rabat de la standardele europene, intrucat doar cele care respecta in intregime toate reglementarile UE vor putea intra pe piata UE. CETA nu va schimba modul in care UE reglementeaza siguranta alimentara, inclusiv in ceea ce priveste produsele modificate genetic sau interdictia vizand carnea de vita tratata cu hormoni.
Acordurile de liber schimb incheiate de UE s-au dovedit a fi favorabile cresterii economice si crearii de locuri de munca in Europa. Un exemplu este acordul comercial dintre UE si Coreea de Sud. De la intrarea sa in vigoare in 2011, exporturile UE catre Coreea de Sud au crescut cu peste 55 %, exporturile de anumite produse agricole crescand cu pana la 70 %. Acordul respectiv, dupa ce a fost ratificat la nivelul UE, s-a aplicat, de asemenea, cu titlu provizoriu timp de cativa ani, pana la ratificarea sa de catre toate statele membre ale UE.
Acordul va facilita comertul cu Canada, va elimina taxele vamale, va imbunatati substantial accesul la contractele de achizitii publice, va deschide noi sectoare ale pietei canadiene de servicii, va oferi investitorilor conditii previzibile si va proteja 143 de produse agro-alimentare europene de inalta calitate, cunoscute ca indicatii geografice. Intreprinderi din mai multe sectoare, in special intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile), vor beneficia, de asemenea, de castiguri provenite din eliminarea dublei testari.
CETA este, de asemenea, un pas inainte important pentru multe intreprinderi mici si mijlocii din comunitati rurale care comercializeaza produse agricole. Aceste intreprinderi vor beneficia acum de faptul ca statul canadian a acceptat sa protejeze 143 de produse distincte din regiuni geografice specifice ale UE. Produsele care vor fi protejate prin CETA sunt cele mai exportate produse alimentare si bauturi din UE, de la branza Roquefort la otetul balsamic din Modena sau branza Gouda din Tarile de Jos. De acum inainte, aceste produse europene vor fi protejate de imitatii la un nivel comparabil cu legislatia UE si nu vor mai risca sa fie considerate generice in Canada.
Aproximativ 1,2 milioane de locuri de munca din Romania - mai mult de unul din zece - se bazeaza pe exporturi in afara Europei, iar Romania si Canada au deja o relatie stransa de import-export si investitii.
In general, Europa va fi in masura sa exporte aproape 92% din produsele sale agricole si alimentare in Canada, fara taxe suplimentare. Cu toate acestea, denumirea originara pentru produsele din UE este protejata in temeiul CETA (De exemplu, Magiunul de Prune Topoloveni, produs in Romania, va fi comercializat sub aceeasi denumire pe ambele maluri ale Atlanticului).
In ceea ce priveste Canada, aceast stat este cel de-al treilea partener comercial al Romaniei in afara UE. Exporturile de bunuri si servicii catre Canada au fost 203 milioane de euro in 2015, in timp ce importurile au fost de 260 milioane de euro.
CETA va aduce economii mari pe taxele vamale prin eliminarea taxelor la 92% din toate liniile tarifare agroalimentare. Romania va beneficia de eliminarea practica a tuturor tarifelor la exporturile sale, in special a cerealelor in care exporturile romanesti catre Canada au fost de 6 milioane de euro in 2015, tarifele canadiene fiind, anterior acestui acord, de pana la 76,5%.
Comisia Europeana
Ambasada Canadei in Romania a organizat joi, 21 septembrie 2017, o conferinta de presa la sediul misiunii diplomatice, in contextul intrarii provizorii in vigoare a Acordului Economic si Comercial Cuprinzator dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA).
Dl. Mihai Daraban, presedintele CCIR, a declarat in cadrul conferintei de presa ca „se impune sa subliniem ca 42.000 de locuri de munca din Romania la ora actuala sunt dependente strict de comertul cu Canada, este un indicator foarte important. Speram ca acest numar sa creasca dupa intrarea deplina a acordului CETA. De asemenea, as mentiona ca exista, pe langa celebrul schimb bilateral de marfuri, si o rubrica separata de exporturi si importuri de servicii. Am exportat, in 2016, 105,4 milioane de euro, importurile au atins 72,7 milioane de euro, dar peste aceste cifre, va spun ca am exportat servicii de 144,8 milioane de euro si am importat de 203,7 milioane de euro. Sunt categorii de schimburi comerciale spre care noi tindem, suntem realisti in ceea ce priveste potentialul economiei romanesti la ora actuala, de clasamentele pe care le avem la nivel de UE si cred ca acest export-import de servicii va conta mult mai mult pe viitor fata de bunuri in sine. (…) Suntem al treilea exportator din UE de echipamente navale, de nave si ambarcatiuni. Pana la intrarea in vigoare a CETA, la nivelul Canadei ne-am confruntat cu taxe de 16% cu varfuri de pana la 25%, mai ales in conditiile in care Canada a ratificat un acord cu Coreea de Sud in 2015, vorbind tot despre sectorul naval. De asemenea, la masini si echipamente electrice exista o taxa de 9%, iar in cazul produselor agricole procesate existau taxe de aproape 277%. Acest acord aduce, intr-adevar, schimbari majore care nu pot sa duca decat inspre cresterea economica europeana”, a adaugat presedintele CCIR.
Dl. Sterica Fudulea, Secretar de Stat in Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a declarat: „CETA este unul dintre cele mai ambitioase acorduri incheiate pana acum de UE cu o tara partenera. Punerea in aplicare a concesiilor comerciale convenite in temeiul prezentului acord va aduce Uniunii Europene castiguri estimate la 12 miliarde de euro anual. CETA elimina taxele la import pentru toate produsele industriale, ceea ce se traduce intr-un avantaj pentru exportatorii din UE intr-un cuantum de 470 milioane euro si, totodata, elimina taxele pentru majoritatea produselor agricole. (…) Avantajele pentru exportatorii si producatorii romani se constituie in eliminarea subventiilor la export”.
C.C.I.R.
Camera de Comert si Industrie a Romaniei
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>