O Politica Agricola Comuna (PAC) flexibila, echitabila si sustenabila

PAC - o Politica Agricola Comuna flexibila echitabila si sustenabilaNorme mai simple si o abordare mai flexibila vor garanta ca politica agricola comuna (PAC) ofera rezultate reale in ceea ce priveste sprijinirea fermierilor si conduce dezvoltarea sustenabila a agriculturii UE.

Acestea sunt ideile de baza ale comunicarii adoptate astazi de Comisia Europeana privind „Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii”, care prezinta modalitatile de asigurare a faptului ca cea mai veche politica comuna a UE ramane pregatita pentru viitor.

Initiativa emblematica prevede asumarea de catre statele membre a unor responsabilitati sporite in ceea ce priveste alegerea modului in care sa-si investeasca finantarea din cadrul PAC si a destinatiei acestei finantari, pentru a indeplini obiectivele comune ambitioase referitoare la mediu, la schimbarile climatice si la sustenabilitate.

Jyrki Katainen, vicepresedintele pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: „Politica agricola comuna este in meniul nostru din 1962. Desi trebuie sa ne asiguram ca PAC continua sa ofere alimente sanatoase si gustoase pentru consumatori si locuri de munca si crestere pentru zonele rurale, PAC trebuie sa evolueze, in acelasi timp, impreuna cu alte politici. Propunerea noastra este un pas important spre modernizarea si simplificarea PAC si da curs rezultatelor amplei consultari cu partile interesate. Noul model de implementare introdus de Comisie va acorda o subsidiaritate sporita statelor membre si le solicita acestora sa elaboreze planuri strategice pentru PAC care sa cuprinda actiunile lor din cadrul pilonului I si al pilonului II, permitand simplificarea, precum si o coerenta sporita si o mai buna monitorizare a rezultatelor.”

Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Comunicarea de astazi garanteaza ca politica agricola comuna va indeplini obiective noi si emergente precum promovarea unui sector agricol inteligent si rezilient, intensificarea grijii fata de mediu si a actiunilor climatice si consolidarea structurii socioeconomice a zonelor rurale. De asemenea, comunicarea marcheaza o semnificativa schimbare de etapa in implementarea PAC. In locul sistemului actual, va fi introdus un nou sistem de implementare, care va acorda statelor membre/regiunilor un grad de subsidiaritate mult mai ridicat.”

In vreme ce structura actuala cu doi piloni va fi mentinuta, abordarea mai simpla si mai flexibila va schita actiunile detaliate necesare pentru indeplinirea acestor obiective stabilite la nivelul UE. Fiecare tara din UE ar urma sa-si elaboreze propriul plan strategic – aprobat de Comisie – prezentand modul in care intentioneaza sa-si indeplineasca obiectivele. Accentul nu va mai fi asupra conformitatii, ci se va acorda mai multa atentie monitorizarii progreselor si garantarii faptului ca finantarea este canalizata spre rezultate concrete. Trecerea de la o abordare de tip solutie universala la o abordare adaptata inseamna ca politica si implicatiile sale concrete vor fi mai apropiate de cei care le implementeaza pe teren.

Sprijinul pentru fermieri va continua sa fie acordat printr-un sistem de plati directe. Comunicarea nu anticipeaza nici rezultatul dezbaterii privind viitorul finantelor UE, nici continutul propunerii pentru urmatorul cadru financiar multianual (CFM). Fara a fi exhaustiva, comunicarea exploreaza cateva posibilitati de asigurare a unui sprijin echitabil si mai bine orientat pentru venitul fermierilor.

Schimbarile climatice si presiunile asupra resurselor naturale vor continua sa afecteze agricultura si productia de alimente. Viitoarea PAC ar trebui sa reflecte o abordare mai ambitioasa in ceea ce priveste utilizarea eficienta a resurselor, grija fata de mediu si actiunile climatice.

Alte propuneri includ:

    • incurajarea utilizarii tehnologiilor moderne pentru sprijinirea fermierilor pe teren si sporirea transparentei si a certitudinii pe piata.
    • Stimulente mai eficiente pentru a incuraja tinerii sa inceapa o activitate agricola, in coordonare cu competentele care le revin statelor membre in domenii precum impozitarea terenurilor, amenajarea teritoriala si dezvoltarea de competente.
    • abordarea preocuparilor cetatenilor cu privire la productia agricola sustenabila, inclusiv la sanatate, alimentatie, risipa de alimente si bunastarea animalelor.
    • actiuni coerente in cadrul propriilor politici in conformitate cu dimensiunea globala a Uniunii, in special in ceea ce priveste comertul, migratia si dezvoltarea durabila.
    • crearea la nivelul UE a unei platforme privind gestionarea riscurilor si identificarea modalitatilor optime de a ajuta fermierii sa faca fata nesigurantei legate de clima, de volatilitatea pietei si de alte riscuri.

Propunerile legislative relevante, cu ajutorul carora vor fi indeplinite obiectivele precizate mai sus, vor fi prezentate de Comisie inainte de vara anului 2018, dupa publicarea propunerii privind CFM.

Comisia Europeana

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>