Aon Romania, unul dintre liderii globali ai pietei brokerilor de asigurari, a organizat joi, 16 noiembrie, evenimentul intitulat„Provocarile climei in agricultura”. Conferinta a reunit experti din domeniul agricol si al asigurarilor pentru a dezbate solutiile de gestionare a riscurilor cauzate de fenomenele meteorologice extreme, importanta parteneriatelor intre asiguratori si fermieri, precum si noile tehnologii si inovatii care pot sprijini si imbunatati sustenabilitatea si rezilienta in fata provocarilor climatice.
Printre speakeri s-au numarat Eugen Anicescu - CEO Aon Romania, Cerasela Tudor - expert senior in cadrul liniei de business „Agriculture” din cadrul Aon, Daniel Stanciu - Grower Marketing Manager Bayer Crop Science, Lukas Schonach - Senior Business Developer Descartes Underwriting, Ivan Ruzicka - Head of Client & Distribution Management Axa Climate, Oleksandr Artiushyn - Senior Originator, Munich Re, Eugen Cirstea - Manager Regional Centru Sud-Est Agra Asigurari, Florin Constantin - fondator AGXecutive, in dialog cu reprezentanti ale celor mai importante asociatii si cooperative de agricultori si fermieri.
In cadrul evenimentului au fost prezentate si rezultatele studiului realizat de Bayer, care a analizat impactul schimbarilor climatice asupra agriculturii. Acesta a adus in prim-plan problemele cu care se confrunta fermierii in contextul schimbarilor climatice, subliniind impactul imediat pe care acestea il au asupra fermelor.
„71% dintre fermieri afirma ca schimbarile climatice au avut deja un impact major asupra fermelor lor, iar peste 90% dintre acestia recunosc ca au simtit efectele acestor schimbari. 70% dintre fermieri au suferit consecintele devastatoare ale secetei si arsitei. Din aceste motive, ne asteapta o perioada caracterizata de volatilitate, iar pentru a raspunde acestor provocari, solutiile propuse includ o abordare matematica a agriculturii si implementarea tehnologiilor moderne, precum reducerea lucrarilor solului si adoptarea unor schimbari in tehnologia traditionala”, a declarat Daniel Stanciu, Grower Marketing Manager Bayer Crop Science.
Intr-un peisaj agricol caracterizat de conditii meteorologice dificile si riscuri in crestere, apetitul limitat pentru asigurari si nivelul scazut de incredere reprezinta provocari semnificative. Astfel, asigurarile agricole contribuie la rezilienta si adaptabilitatea agriculturii in fata schimbarilor climatice, oferind un sistem de siguranta financiara si sprijin pentru fermieri.
„Asigurarea traditionala a demonstrat functionalitatea sa, insa necesita sustinere si completare, in conditiile in care seceta a devenit un eveniment cu frecventa foarte mare. Pentru aceasta, solutiile inovatoare precum asigurarile parametrice ofera raspunsuri eficiente si flexibile. Adaptarea este cheia pentru fiecare ferma in parte, iar noi, la Aon, adoptam o abordare axata pe solutii personalizate. In fata noilor provocari, adaptabilitatea si inovatia sunt vitale. Progresele tehnologice actuale, digitalizarea, utilizarea unor baze de date globale precum si modelarea datelor pentru a oferi acoperire personalizata, ne ofera o perspectiva mai profunda asupra fiecarei parcele de teren, permitandu-ne sa ne adaptam nevoilor fiecarui fermier”, a punctat Cerasela Tudor, expert senior in cadrul liniei de business „Agriculture” Aon Romania.
Asigurarile agricole parametrice sunt produse care deja castiga teren in multiple piete regionale si internationale, venind in completarea solutiilor traditionale, pentru a le oferi fermierilor stabilitate financiara in fata pierderilor cauzate de factori climatici.
„Acest tip de asigurare le ofera fermierilor o solutie inovatoare si rapida pentru gestionarea riscurilor legate de vreme si alte evenimente naturale. Ele se bazeaza pe parametri prestabiliti, cum ar fi nivelul de precipitatii sau temperatura, eliminand astfel procesul lent si adesea complicat al evaluarii pierderilor. Aceasta abordare aduce certitudine si rapiditate in compensarea pagubelor, oferind astfel fermierilor o mai mare siguranta si stabilitate in fata riscurilor imprevizibile”, a adaugat Oleksandr Artiushyn, Senior Originator pentru Munich Re.
Asigurarile traditionale pot functiona concomitent cu asigurarile parametrice, astfel ca acestea acopera riscuri diferite, nu duc la dubla asigurare, se completeaza reducand riscurile neacoperite si cresc sansa de a duce catre zero pontentiala pierdere economica a unei ferme. „In domeniul asigurarilor agricole, trebuie sa intelegem ca pietele agricole sunt extrem de diverse si volatile. Fiecare regiune, fiecare cultura si fiecare fermier are propriile sale caracteristici si provocari unice. Pentru a face fata impactului schimbarilor climatice asupra agriculturii, este cruciala o abordare sinergetica si coordonata”, a adaugat Ivan Ruzicka - Head of Client & Distribution, Management, Axa Climate.
Conform estimarilor Aon, in anul 2023, industria asigurarilor agricole din Romania a marcat o crestere in protejarea fermierilor si a terenurilor agricole impotriva riscurilor, suprafetele cultivate acoperite crescand, ponderea asigurarii culturilor ramane una redusa, doar in jur de 25% din suprafetele cultivate fiind asigurate. De mentionat ca solutiile oferite fermierilor sunt destul de concentrate, astfel ca dintr-o suprafata totala asigurata de 2,35 milioane de hectare in acel an, aproximativ 1,45 milioane de hectare au fost asigurate de catre Agra Asigurari, restul fiind acoperite de alte companii de asigurari. Pentru a completa necesarul de acoperire pentru industria agricola este necesara continuarea dialogului dintre fermieri, asociatii si industria asigurarilor pentru a asigura o mai buna adaptare a acoperirilor, cresterea gradului de educare a fermierilor in utilizarea de solutii de management a riscului si adoptarea de noi solutii pe care pietele externe le promoveaza.
„Prin colaborare si angajament continuu intre actorii-cheie, ne propunem sa construim un viitor mai stabil si mai sustenabil pentru agricultura noastra. Aon Romania ramane ferm implicata in sprijinirea comunitatii agricole si in promovarea solutiilor adaptative, contribuind la rezilienta si viabilitatea sectorului in fata schimbarilor climatice”, a conchis Eugen Anicescu, CEO Aon Romania.
La dialog au participat si reprezentanti din institutii precum Ministerul Agriculturii, Forumul Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Uniunea Nationala de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNSCV) si Asociatia Forta Fermierilor (AFF).
Despre Aon:
Aon este o companie globala de consultanta specializata in managementul riscului, pensii si sanatate. Cu expertiza sa bazata pe date si livrata de experti, Aon ajuta clientii sa reduca volatilitatea si sa maximizeze performantele intr-o economie globala dinamica. Aon Romania, parte a grupului Aon plc., este unul dintre liderii pietei de brokeraj de asigurari si consultanta in managementul riscului, oferind servicii calitative si inovatoare pentru companii industriale si comerciale, autoritati publice, grupuri de interes, ONG-uri si indivizi.
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>