Aon Romania, unul dintre liderii globali ai pietei brokerilor de asigurari, a organizat joi, 16 noiembrie, evenimentul intitulat„Provocarile climei in agricultura”. Conferinta a reunit experti din domeniul agricol si al asigurarilor pentru a dezbate solutiile de gestionare a riscurilor cauzate de fenomenele meteorologice extreme, importanta parteneriatelor intre asiguratori si fermieri, precum si noile tehnologii si inovatii care pot sprijini si imbunatati sustenabilitatea si rezilienta in fata provocarilor climatice.
Printre speakeri s-au numarat Eugen Anicescu - CEO Aon Romania, Cerasela Tudor - expert senior in cadrul liniei de business „Agriculture” din cadrul Aon, Daniel Stanciu - Grower Marketing Manager Bayer Crop Science, Lukas Schonach - Senior Business Developer Descartes Underwriting, Ivan Ruzicka - Head of Client & Distribution Management Axa Climate, Oleksandr Artiushyn - Senior Originator, Munich Re, Eugen Cirstea - Manager Regional Centru Sud-Est Agra Asigurari, Florin Constantin - fondator AGXecutive, in dialog cu reprezentanti ale celor mai importante asociatii si cooperative de agricultori si fermieri.
In cadrul evenimentului au fost prezentate si rezultatele studiului realizat de Bayer, care a analizat impactul schimbarilor climatice asupra agriculturii. Acesta a adus in prim-plan problemele cu care se confrunta fermierii in contextul schimbarilor climatice, subliniind impactul imediat pe care acestea il au asupra fermelor.
„71% dintre fermieri afirma ca schimbarile climatice au avut deja un impact major asupra fermelor lor, iar peste 90% dintre acestia recunosc ca au simtit efectele acestor schimbari. 70% dintre fermieri au suferit consecintele devastatoare ale secetei si arsitei. Din aceste motive, ne asteapta o perioada caracterizata de volatilitate, iar pentru a raspunde acestor provocari, solutiile propuse includ o abordare matematica a agriculturii si implementarea tehnologiilor moderne, precum reducerea lucrarilor solului si adoptarea unor schimbari in tehnologia traditionala”, a declarat Daniel Stanciu, Grower Marketing Manager Bayer Crop Science.
Intr-un peisaj agricol caracterizat de conditii meteorologice dificile si riscuri in crestere, apetitul limitat pentru asigurari si nivelul scazut de incredere reprezinta provocari semnificative. Astfel, asigurarile agricole contribuie la rezilienta si adaptabilitatea agriculturii in fata schimbarilor climatice, oferind un sistem de siguranta financiara si sprijin pentru fermieri.
„Asigurarea traditionala a demonstrat functionalitatea sa, insa necesita sustinere si completare, in conditiile in care seceta a devenit un eveniment cu frecventa foarte mare. Pentru aceasta, solutiile inovatoare precum asigurarile parametrice ofera raspunsuri eficiente si flexibile. Adaptarea este cheia pentru fiecare ferma in parte, iar noi, la Aon, adoptam o abordare axata pe solutii personalizate. In fata noilor provocari, adaptabilitatea si inovatia sunt vitale. Progresele tehnologice actuale, digitalizarea, utilizarea unor baze de date globale precum si modelarea datelor pentru a oferi acoperire personalizata, ne ofera o perspectiva mai profunda asupra fiecarei parcele de teren, permitandu-ne sa ne adaptam nevoilor fiecarui fermier”, a punctat Cerasela Tudor, expert senior in cadrul liniei de business „Agriculture” Aon Romania.
Asigurarile agricole parametrice sunt produse care deja castiga teren in multiple piete regionale si internationale, venind in completarea solutiilor traditionale, pentru a le oferi fermierilor stabilitate financiara in fata pierderilor cauzate de factori climatici.
„Acest tip de asigurare le ofera fermierilor o solutie inovatoare si rapida pentru gestionarea riscurilor legate de vreme si alte evenimente naturale. Ele se bazeaza pe parametri prestabiliti, cum ar fi nivelul de precipitatii sau temperatura, eliminand astfel procesul lent si adesea complicat al evaluarii pierderilor. Aceasta abordare aduce certitudine si rapiditate in compensarea pagubelor, oferind astfel fermierilor o mai mare siguranta si stabilitate in fata riscurilor imprevizibile”, a adaugat Oleksandr Artiushyn, Senior Originator pentru Munich Re.
Asigurarile traditionale pot functiona concomitent cu asigurarile parametrice, astfel ca acestea acopera riscuri diferite, nu duc la dubla asigurare, se completeaza reducand riscurile neacoperite si cresc sansa de a duce catre zero pontentiala pierdere economica a unei ferme. „In domeniul asigurarilor agricole, trebuie sa intelegem ca pietele agricole sunt extrem de diverse si volatile. Fiecare regiune, fiecare cultura si fiecare fermier are propriile sale caracteristici si provocari unice. Pentru a face fata impactului schimbarilor climatice asupra agriculturii, este cruciala o abordare sinergetica si coordonata”, a adaugat Ivan Ruzicka - Head of Client & Distribution, Management, Axa Climate.
Conform estimarilor Aon, in anul 2023, industria asigurarilor agricole din Romania a marcat o crestere in protejarea fermierilor si a terenurilor agricole impotriva riscurilor, suprafetele cultivate acoperite crescand, ponderea asigurarii culturilor ramane una redusa, doar in jur de 25% din suprafetele cultivate fiind asigurate. De mentionat ca solutiile oferite fermierilor sunt destul de concentrate, astfel ca dintr-o suprafata totala asigurata de 2,35 milioane de hectare in acel an, aproximativ 1,45 milioane de hectare au fost asigurate de catre Agra Asigurari, restul fiind acoperite de alte companii de asigurari. Pentru a completa necesarul de acoperire pentru industria agricola este necesara continuarea dialogului dintre fermieri, asociatii si industria asigurarilor pentru a asigura o mai buna adaptare a acoperirilor, cresterea gradului de educare a fermierilor in utilizarea de solutii de management a riscului si adoptarea de noi solutii pe care pietele externe le promoveaza.
„Prin colaborare si angajament continuu intre actorii-cheie, ne propunem sa construim un viitor mai stabil si mai sustenabil pentru agricultura noastra. Aon Romania ramane ferm implicata in sprijinirea comunitatii agricole si in promovarea solutiilor adaptative, contribuind la rezilienta si viabilitatea sectorului in fata schimbarilor climatice”, a conchis Eugen Anicescu, CEO Aon Romania.
La dialog au participat si reprezentanti din institutii precum Ministerul Agriculturii, Forumul Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Uniunea Nationala de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNSCV) si Asociatia Forta Fermierilor (AFF).
Despre Aon:
Aon este o companie globala de consultanta specializata in managementul riscului, pensii si sanatate. Cu expertiza sa bazata pe date si livrata de experti, Aon ajuta clientii sa reduca volatilitatea si sa maximizeze performantele intr-o economie globala dinamica. Aon Romania, parte a grupului Aon plc., este unul dintre liderii pietei de brokeraj de asigurari si consultanta in managementul riscului, oferind servicii calitative si inovatoare pentru companii industriale si comerciale, autoritati publice, grupuri de interes, ONG-uri si indivizi.
21-11-2024 Erbicide
Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>