Advertorial

"Ori faci parte din solutie, ori apartii problemei."

gradina1.jpg

Citatul apartine lui Bill Mollison, biolog si profesor, autorul cartii "Permacultura 1", publicata in 1978.










Permacultura - deriva din doua cuvinte
permanent si agricultura - este o filozofie de design integrat care cuprinde gradinarit, arhitectura, horticultura, ecologie,  etc.

Baza de abordare este crearea durabilitatii, prin sisteme de producere a propriilor nevoi si de recicla a deseurilor produse. Mollison a dezvoltat permacultura dupa ce a studiat ecosistemele din Australia timp de mai multe decenii. A observat ca plantele se grupeaza in mod natural benefic atat pentru om cat si pentru natura. A folosit aceasta idee pentru a crea un sistem de cultura in care comunitatile de plante alimentare sa se sprijine reciproc.

Permacultura sa raspandit si a prins radacina aproape in fiecare tara de pe glob. Ea este practicata in America de Sud, in desertul Kalahari, in nordul Scandinaviei, si in comunitatile din America de Nord. In New Mexic, de exemplu, agricultorii au folosit permacultura pentru a transforma gropile de gunoi menajer in gradini de legume si livezi de pomi fructiferi. In Davis, California, o comunitate utilizeaza apa de la baie, de la masina de spalat si si de la WC pentru irigara gradinile. In Toronto, o echipa de arhitecti a creat un design pentru o casa ecologica urbana, care nu este racordata la infrastructura de apa si canalizare a orasului, iar costurile sunt doar de cateva sute de dolari/an.

In timp ce Mollison este inca necunoscut de majoritatea oamenilor el este foarte apreciat la nivel national. A fost numit in Australia "Omul anului" si a primit, in 1981, Premiul Nobel, pentru intreaga sa activitate de dezvoltare alternativa si de promovare a permaculturii.

Bill Molison in mai multe interviuri a spus urmatoarele:

"Am oferit incredere oamenilor din intreaga lume si i-am invatat cum sa-si produca propriile alimente. La inceputul anilor 1970, nimeni nu a aplicat design pentru agricultura. Cand am realizat-o, a fost ciudat. Parca am pierdut 7000 de ani de agricultura. A fost ca o cotitura in desert."

"M-am intrebat, cum putem construi sisteme care asculta de principiile ecologice? Noi stim care sunt aceste principii, dar nu le-am aplicat niciodata. Ecologistii nu au aplicat niciodata ecologia in gradinile lor, asa cum arhitectii nu au inteles niciodata cum se transmite caldura in cladiri pe care le proiecteaza. Fizicieni traiesc in case in care energia este prost intrebuintata. Este curios ca niciodata nu vom aplica ceea ce stim pentru a trai mai bine si mai sanatos."

"Imi amintesc de Clubul de la Roma. In 1967 intr-un raport sa spus ca deteriorarea mediului inconjurator este inevitabila din cauza cresterii populatiei si a cresterii consumului de resurse. Dupa citirea acestui raport, m-am gandit, "Oamenii sunt atat de prosti si atat de distructivi - si nu putem face nimic pentru ei?". Asa ca m-am retras din societate. M-am gandit ca trebuie sa plec si de pe un deal sa privesc cum se degradeaza mediul.Mi-a trebuit aproximativ trei saptamani sa-mi dau seama ca trebuie sa ma intorc inapoi la lupta."

"In anul 1959 am fost in padurea din Tasmania sa studieaz interectiunea dintre ploaie si inmultirea marsupialelor. Nu a fost un succes acest studiu. Asa ca am creat un sistem woody, format din 23 de specii de plante, din care numai patru au fost dominante. A fost un sistem foarte flexibil, bazat pe interactiunea dintre componente si nu pe tipuri de specii. Intr-o seara m-am gandit cum puteam construi un sistem care sa functioneze mai bine. Atunci am avut o revelatie remarcabila. O data la zece ani ai o revelatie remarcabila. Daca esti norocos ai trei revelatii in viata; una la tinerete, una la maturitate si una la batranete."

"Pentru ca am fost profesor, mi-am dat seama ca daca eu nu predau permacultura, nu va merge nicaieri. Asa ca am inceput sa elaborez instructiuni de proiectare bazate pe cunostinte si am scris o carte despre asta numita 'Permacultura Unu'. Pentru mine a fost o adevarat groaza, pentruca toata lumea a fost interesata de cartea asta. Am primit mii de scrisori in care mi se spunea ca 'Am scris lucruri pe care le aveau in minte, ani de zile si pe care nu le puteau articula' si ca 'Am pus in mainile lor, ceva pe care il puteau folosii'.

"Ei bine, daca ma duc la un grec batran si il intreb 'de ce planteazea trandafiri printre struguri?' El i-mi spune ca daca nu pune trandafiri, strugurii se imbolnavesc. Dar nu poate explica din ce cauza. Ar fi util de aflat ca exista o simbioza intre radacinile de trandafir si cele de vita de vie, fara de care vita de vie s-ar imbolnavii. Totdeauna in aceiasi gaura pentru semanat banane omul din Filipine, pune o samanta de ardei si 4 de fasole. L-am intrebat, 'De ce ai un ardei alaturi de banane?' Si el a spus, 'Stiu ca trebuie sa pun aceste plante impreuna'. El nu stie ca fasolea imbogateste solul in azot iar ardeiul ofera protectie fata de gandacul radacinilor de banane."

"I-mi amitesc ca am fost la o scoala din Zimbawe, si am vazut ca era verde in jurul scolii si cresteau multe legume. Temperatura in sala de curs era controlata. I-am intrebat pe copii: 'Cine a facut asta?' Au spus, 'Noi am facut-o!' Cand oamenii fac, aceste lucruri, pentru pentru ei, sunt mandrii de asta."

"Permacultura ne permite sa gandim diferit, deoarece usor putem cultiva, aproape toate plantele de care avem nevoie. Acum plantele comestibile pot creste in copaci, in desert, s-au oriunde altundeva. Este un fel de vrajitorie. Azi avem oameni in stiinta sol mai multi decat oricand in istorie."

"Oamenii au folosit DDT -ul ca otrava si azotul ca explozibil in razboi, dupa care le-a folosit in agricultura ca insecticid si ingrasamant chimic."

"Nu-mi plac pajistile pentruca petrecem fiecare sfarsit de saptamana la fel, respectiv tundem iarba de pe gazonul personal."

"Fiecare casa ar trebui sa fie producatoare de energie. Am construit sate intregi, in care doua cladiri au panouri solare si ofera energie pentru restul locuintelor. In Danemarca, fiecare sat are o instalatie eoliana care produce energie pentru 800 de locuinte."

"Trebuie descurajat sapatul gradinilor de legume, pentru ca necesita energie, si care poate fi mai bine utilizata in alte scopuri. Mai bine lasam ramelor sa sape pentru noi, pentruca o fac foarte bine."

"Cand am fost prima oara la New York, am ajutat o ferma in Bronx. Acum sunt 800 de ferme care cultiva plante aromatice si care folosesc apa de pe acoperisuri."

"Trebuie sa ne asiguram propria energie."

"Un gradinar organic i-si petrece cateva minute saptamanal in gradina. Mai putin timp petrece in propria sa gradina decat sa mearga la supermarket."

"Pemacultura este un fel de revolutie in care nimeni nu observa nimic. Cladirile ar putea functiona mai bine si uriase sume de bani ar fi eliberate pentru societate."

"Permacultura este antipolitica, pentruca are grija de pamant si de oameni."

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>