Advertorial

Sistemul natural de agricultura practicat de catre fermierul filozof

1oryzasativa.jpg
Masanobu Fukuoka a fost un fermier / filozof, care a locui in insula Shikoku, in sudul Japoniei. Fukuoka a creat o agricultura naturala complet diferita de cea ce face toata lumea. Ferma lui Fukuoka, este un model clasic de permacultura.


Tehnica agricola folosita de catre acesta nu necesita utilaje si produse chimice. El nu ara solul si utilizeaza compost, in fiecare an, pentru culturile agricole din ferma sa. Metoda lui nu creeaza poluare si nici nu are nevoie de combustibili fosili. De asemenea necesita foarte putina munca agricola.

Bill Mollison si Fukuoka, au lucrat independent, pe doua continente diferite, in conditii de mediu total diferite, dar au gasit solutii similare, pentruca oamenii sa traiasca pe pamant si in armonie cu natura. Ambele modele de permacultura se pot adapta la orice sistem si din orice zona climatica. Fukuoka si Mollison a pornit in directii diferite pentru a ajunge in esenta, in acelasi loc, la permacultura.

Permaculture este un sistem de proiectare care maximizeaza functionalitatea dintre elementele sale. Se integreaza in sistem culturi, animale, si un management al apei. Totul este facut pentru a lucra impreuna si pentru a evolua in timp. Cuvantul cheie aici este design. Proiectantul foloseste cu atentie cunostiintele, talentul si sensibilitatea lui pentru a face un plan si care odata pus in aplicare va functiona. Fukuoka a creat o agricultura naturala complet diferita de cea ce face toata lumea.

Ideea de crestere naturala a venit la Fukuoka, cand a avut aproximativ douazeci de ani. Intr-o dimineata, de sambata, la rasarit de soare a avut o inspiratie, vazand cat de perfecta e natura asa cum era atunci. Asa s-a nascut sistemul natural de agricultura.

Problemele apar atunci cand oamenii incearca sa imbunatateasca natura doar in beneficiul lor. Fukuoka a incercat sa explice aceast adevar si altora, dar pentruca nu a fost inteles a revenit la ferma familiei sale unde a decis sa creeze concret o noua agricultura.

Fukuoka nu a avut nici un model de urmat. In loc de intrebarea: "Incerca asta?", Fuhuoka a ales "Ia, nu incerca asta?" Acum cultiva orez doar din semintele raspandite printre ierburi. I-a luat 30 de ani ca sa junga la simplitatea asta. Idee de baza pentru crestere de orez ia venit intr-o zi cand a vizitat o parcela din ferma. A vazut un rasad de orez care crestea sanatos printre ierburi si buruieni. Din acel an, a renuntat la semanatul de orez primavara, pentru al insamanta natural toamna. Pentru a scapa de buruieni, a invata sa acopere terenul cu trifoi alb si cu mulci din paie de orz. El a observat indeaproape ceea ce a fost diferit si in anul urmator a aplicat doar rezultatele care au fost mai bune. A incercat doar in directia relevata de natura.

De asemenea a avut idea de a cultiva legume printre pomii din livada. In loc de a decide care ar fi cele mai bune locatii pentru legume, el le-a imprastia peste tot. Astfel legumele si-au gasii singure locatiile cele mai bune pentru a se dezvolta in continuare.

Ferma lui Fukuoka este un bun model de permacultura amenajata.

In Zona 1, cea mai apropita de casa a mentinut o gradina de legume in stil traditional japonez.

Zona 2 este sectorul de cereale. El creste o cultura de orez si una de orz in fiecare an. Acopera campurile cu paie si cu trifoi alb, imbunatatind astfel solul in fiecare an. Pana sa citeasca o carte a lui Bill Mollison nu avea nici o idee pentru a include in cresterea cerealelor desene sau modele de permacultura.

Zona 3 este livada. Principalala cultura este Mandarinul, dar mai cresc de asemenea si alti pomi si arbusti fructifer, arbori si pomi ornamentali. Etajul de sus este este ocupat de arbori, dintre care multi stabilizeaza azotul si imbunatatesc fertilitatea solului. La mijloc sunt citricile. Pamantul este acoperit cu un amestec de buruieni, legume, plante aromatice si trifoi alb. Gainile sunt libere in livada. Aceste multi-trepte din livada a venit printr-o evolutie naturala. Acesta contine elemente caracteristice amenajarilor de permacultura. Exista multe specii diferite de plante, care maximizeaza suprafata, care profita de lumina solara, si care mentinn in echilibru populatiile de insecte.

Fukuoka, invita vizitatorii oricand in Zona 4. Este sectorul silvic si sursa de ciuperci, ierburi salbatice si legume Este, de asemenea, o sursa de inspiratie. "Pentru a obtine o idee de perfectiune si abundenta naturala", Fukuoka spune: "fa o plimbare in padure de cand in cand pentru a vedea cum traiesc in armonie animalele, copacii inalti, arbustii si ierburile. Toate acestea, fara interventia umana."

Fukuoka spune: "inteligenta umana este vinovatul care separa oamenii de natura."

Din multele exemple, rezulta ca permacultura este un sistem natural de crestere cu adevarat universal. Poate fi aplicat atat in climatul arid cat si in cele umed sau temperat.

Japonia nu a fost receptiva la mesajul lui. Cand satenii din jur au esuat in aplicarea metodelor de agricultura naturala l-au ridiculizat.

La mijlocul lui 1980 a fost la un simpozion de Permaculture in Washington, unde la cunoscut pe Bill Mollison. Au fost aproape o mie de oameni acolo. El a fost copleşit si fericit cand a vazut ca un numar asa de mare de poameni s-au inspirat din gandirea sa.|

El a multumit lui Mollison pentru "crearea de retele de permacultura, care vor ajuta oamenii sa salveze planeta. "Acum", a spus el, "pentru prima data in viata mea am sperante pentru viitor."

Fukuoka considera ca veniturile naturale poate fi considerata si sanatatea spirituala a individului El considera, ca prin vindecarea terenului se purifica si spiritului uman. Pemacultura nu inseamna numai hrana materiala proaspata si sanatoasa dar in primul rand inseamna hrana pentru perfectionarea spirituala a fiintei umane.

 

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>