Start la depunerea cererilor de finantare! 158 milioane € pentru investitiile neagricole din zona rurala

Fonduri europene - finantare de 158 milioane euro pentru investitiile neagricole din zona ruralaAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) deschide o noua sesiune anuala de depunere a proiectelor de investitii pentru submasurile din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020 prin care sunt finantate proiectele de investitii in activitati neagricole derulate in mediul rural.

Astfel, in perioada 28 iulie – 30 noiembrie 2016, AFIR va primi on-line proiecte de investitii pentru Submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone ruralesi pentru Submasura 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole.

Solicitantii de fonduri europene au la dispozitie in 2016, pentru cele doua Submasuri, 158 milioane de euro, din care 73 de milioane de euro sunt alocati pentru finantarea 100% nerambursabila a Planurilor de Afaceri prin submasura (sM) 6.2 si 85 de milioane de euro sunt alocati pentru finantarea cu pana la 90% nerambursabila a proiectelor de investitii prin submasura (sM) 6.4.

Sesiunea anuala continua de primire a proiectelor este deschisa in intervalul 28 iulie 2016, ora 9.00 – 30 noiembrie 2016, ora 16.00 pentru sM 6.2 si sM 6.4.

Modalitatea de depunere a cererilor de finantare este cea on-line pe pagina oficiala a Agentiei www.afir.info.

Pragul minim este de 15 puncte pentru sM 6.2 si de 10 puncte pentru sM 6.4 – acestea fiind si pragurile de calitate aferente ultimei luni (noiembrie) din sesiune. Pragurile lunare de calitate pornesc pentru ambele sumbasuri de la 60 de puncte in perioada 28 iulie – 31 august, scad la 45 de punte in luna septembrie si la 30 de puncte in octombrie.

Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii au la dispozitie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agentiei, www.afir.info, la sectiunea „Investitii PNDR”, in pagina dedicata fiecarei submasuri in parte.

Pentru aceasta sesiune, plafonul maxim de depunere a proiectelor este de 200% fata de suma anuala alocata fiecarei submasuri.

Precizam ca depunerea proiectelor in cadrul sesiunii anuale se opreste la termenul limita prevazut sau inainte de acest termen, daca valoarea publica totala a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate ajunge la 200% (excluzand valoarea publica totala a proiectelor retrase). Aceasta prevedere nu se aplica in primele 5 zile calendaristice ale sesiunii si ale etapelor de depunere, cand sesiunea va ramane deschisa indiferent daca suma alocata va fi epuizata.

Masurile sunt in linie cu Pachetul de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, lansat de premierul Dacian CIOLOS in luna martie 2016, prin care se urmareste, intre altele: stimularea mediului de afaceri din mediul rural, crearea de locuri de muncă, cresterea veniturilor populatiei rurale, reducerea diferentelor dintre mediul rural si urban. Pachetul de masuri poate fi consultat pe site-ul Guvernului www.gov.ro la sectiunea Obiective, subsectiunea Strategii-Politici-Programe.

 

Informatii suplimentare

Pentru ambele submasuri, Ghidurile Solicitantului au fost modificate, in sensul completarii cu informatii suplimentare a cerintelor, simplificarii procedurilor de accesare a submasurilor si pentru a se face corelarea cu modificarile legislative si de proceduri survenite (modificarea HG 226/2015/ si a HG 292/2016, precum si a ROF selectie). Noua forma a Ghidului Solicitantului este disponibila pe site-ul AFIR, www.afir.info.

Submasura 6.2 dispune de o alocare financiara de 73 milioane euro pentru sesiunea continua anuala de primire a proiectelor derulata in 2016.

Investitiile eligibile in cadrul acestei submasuri pot asigura infiintarea si dezvoltarea de microintreprinderi si intreprinderi mici in sectorul non-agricol din zonele rurale. Activitatea acestora presupune multe tipuri de investitii (fabricarea produselor textile si a incaltamintei, prelucrarea lemnului, productia si furnizarea de energie electrica, activitati de servicii informatice, activitati de creatie si interpretare artistica, activitati de design specializat etc). Sprijinul public nerambursabil aferent submasurii 6.2 este de 100%.

Beneficiarii care depun proiecte de investitii pot primi 50.000 euro/ proiect sau 70.000 euro/ proiect in cazul in care Planul de Afaceri prevede activitati de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism.

Pentru submasura 6.4 contributia publica totala aferenta acestei sesiuni este de 85 milioane euro. Principalul obiectiv al investitiilor realizate in cadrul acestei submasuri este acela de a sprijini financiar microintreprinderile si intreprinderile mici din mediul rural, care isi creeaza sau dezvolta activitati non-agricole in zonele rurale. Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 70%, existand posibilitatea de a se majora la 90%, in anumite conditii prevazute in Ghidul Solicitantului.

Cei interesati sa depuna Cereri de Finantare in cadrul submasurii 6.4, pot obtine pana la maximum 200.000 Euro/ proiect pentru activitati mestesugaresti (activitati de artizanat si alte activitati traditionale non-agricole – olarit, brodat, prelucrare manuala a fierului, lanii, lemnului, pielii), investitii pentru producerea si comercializarea produselor non-agricole (produse textile, imbracaminte, articole de marochinarie, articole de hartie si carton, chimice, farmaceutice), investitii asociate cu industria metalurgica (fabricarea de constructii metalice, masini, utilaje si echipamente), investitii legate de furnizarea de servicii.

Totodata, precizam ca sesiunea de primire a proiectelor de investitii se incheie in data de 30 noiembrie 2016, ora 16.00 si ca modalitatea de depunere a Cererilor de Finantare este on-line, pentru cele 2 submasuri.

AFIR
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

  

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>