Proiecte de dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

FLIARA - Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale - Proiect european pentru consolidarea rolului femeilor in comunitatile rurale si in agricultura cu scopul de a asigura un viitor sustenabil si echitabilECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale.

Mai multe>>

Modalitatile de sustinere a satului romanesc, discutate la "Forum de Bun si Bine"

Modalitatile de sustinere a satului romanesc discutate la Forum de Bun si BineIeri seara s-a incheiat la Bucuresti Forum de Bun si Bine, primul eveniment CSR integrat dedicat de PROFI atat organizatiilor care fac bine, cat si producatorilor locali, punand in discutie modalitati de sustinere a satului romanesc si a identitatii acestuia.

Mai multe>>

Editia a III-a a "Forumului Smart Village" a ajuns la final

Editia a III-a a Forumului Smart Village a ajuns la finalIn perioada 28 iunie - 03 iulie 2023 a avut loc cea de-a 3-a editie a Forumului Smart Village dedicat judetelor, oraselor si comunelor in efortul de transformare digitala a localitatilor. Multumim partenerului strategic Heveco si tuturor sponsorilor si partenerilor care au fost alaturi de noi si in anul 2023, reusind sa aducem la aceeasi masa personalitati din lumea academica, autoritati publice din mediul urban si rural, primari, videprimari si administratori publici, reprezentanti de seama ai mediului de afaceri, arhitecti, cercetatori, inventatori si jurnalisti, cu totii contribuind la identificarea situatiei actuale a satului romanesc.

Mai multe>>

Via Transilvanica si Calauzele Apelor (Delta Dunarii) castiga cele mai importante premii pentru patrimoniu din Europa in 2023

Via Transilvanica si Calauzele Apelor Delta Dunarii castiga cele mai importante premii pentru patrimoniu din Europa in 2023Comisia Europeana si Europa Nostra au anuntat ieri, 13 iunie, castigatorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023. Anul acesta, 30 de proiecte cu realizari remarcabile in domeniul patrimoniului, din 21 de tari, au primit cea mai inalta distinctie a Europei in domeniu. Printre castigatorii din acest an se numara doua realizari remarcabile privind patrimoniul din Romania: Via Transilvanica si Calauzele Apelor (Delta Dunarii).

Mai multe>>

Festivalul International de Sah Smart Village promoveaza sahul in randul comunitatilor rurale

Festivalul International de Sah Smart Village 2023Asociatia Satelor Inteligente organizeaza in perioada 28 august - 3 septembrie 2023 in statiunea Saturn, prima editie a concursului international de sah: “Festivalul International de Sah Smart Village”. In cadrul acestui festival, participantii au ocazia sa se intalneasca cu alti jucatori, sa participe la evenimente sociale si culturale, sa ia parte la seminarii si workshop-uri si sa experimenteze frumusetea zonei turistice din sudul litoralului Municipiului Mangalia.

Mai multe>>

Forumul SMART VILLAGE Editia a-III-a | 28 iunie – 03 iulie 2023 | Hotel Delta – Jupiter

Forumul SMART VILLAGE Editia a-III-a  28 iunie  03 iulie 2023  Hotel Delta  JupiterAlaturati-va celei de-a 3-a editie a Forumului Smart Village dedicat judetelor, oraselor si comunelor in efortul nostru de transformare digitala a localitatilor! Dezvoltarea teritoriala a localitatilor urbane si rurale din Romania reprezinta o prioritate strategica la nivel national in vederea imbunatatirii calitatii vietii in conformitate cu prevederile Noii Agende Urbane, cu politicile Uniunii Europene, dar si cu politicile nationale, in diferite domenii.

Mai multe>>

Parteneriat Patria Credit & REDI pentru finantarea antreprenorilor romi din micile comunitati rurale din tara

REDI Economic Development si Patria Credit IFN semneaza un acord pentru finantarea si incluziunea antreprenorilor romi cu precadere agricultori din micile comunitati rurale din taraREDI ECONOMIC DEVELOPMENT SA si Patria Credit IFN S.A. anunta semnarea unui parteneriat local unic pentru finantarea si incluziunea antreprenorilor romi, cu precadere agricultori, din micile comunitati rurale din tara. Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finantate afacerile gestionate de cetateni de etnie roma si afacerile locale care angajeaza muncitori de etnie roma, prin intermediul programului dedicat, „Microfinantarea nu are etnie”.

Mai multe>>

Forumul european „Startup Village” - cercetarea si inovarea in sprijinul comunitatilor rurale

Forumul european Startup Village - cercetarea si inovarea in sprijinul comunitatilor ruraleIn data de 28 februarie a avut loc editia din 2023 a Forumului european „Startup Village”. reprezentanti ai institutiilor UE, ai retelelor din teritorii rurale si ai mediului academic s-au reunit la Bruxelles pentru a face schimb de cunostinte si a defini actiuni de consolidare a antreprenoriatului inovator in zonele rurale din intreaga UE.

Mai multe>>

Comunitatile rurale primesc sprijin educational pentru dezvoltare antreprenoriala prin Academia de Studii Economice din Bucuresti, in parteneriat cu patru universitati europene

Comunitatile rurale primesc sprijin educational pentru dezvoltare antreprenorialaDezvoltarea comunitatii rurale include o serie de metode si activitati care au ca scop cresterea bunastarii si mijloacelor de trai ale persoanelor care traiesc in zonele rurale, concentrandu-se pe sociologia rurala, turism, economia locala si mediul durabil. Proiectul RuralCOM se concentreaza pe sate si oameni, inclusiv pe aspectele sociologice ale locuitorilor din mediul rural, pe langa infrastructura, pozitionare geografica si aspecte economice.

Mai multe>>

FAO si Japonia ajuta gospodariile rurale din Republica Moldova sa depaseasca efectele multiple ale crizei curente

FAO si Japonia ajuta gospodariile rurale din Republica Moldova sa depaseasca efectele crizei curenteUn parteneriat intre Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Guvernul Japoniei sustine productia agricola si asigura securitatea alimentara si nutritionala pentru gospodariile extrem de vulnerabile din Republica Moldova care au fost afectate de razboiul in curs din Ucraina si de conditiile meteorologice extreme recente.

Mai multe>>

Acord tripartit pentru sustinerea furnizorilor locali

Acord tripartit pentru sustinerea furnizorilor localiUn acord tripartit pentru sustinerea producatorilor locali a fost semnat in data de 13 decembrie 2022 de catre Familia Regala a Romaniei, Universitatea de Stiintele Vietii “Mihai I” din Timisoara si lantul de magazine Profi, in cadul unui eveniment desfasurat la Palatul Elisabeta, din capitala, eveniment intitulat Seara Producatorilor Locali. Alaturi de reprezentanti ai celor trei semnatari, la eveniment au participat producatori locali, membri ai corpului diplomatic si jurnalisti.

Mai multe>>

Regiunea gastronomica Poarta Transilvaniei Bistrita-Nasaud - obiectiv in cadrul Traseului gastronomiei traditionale romanesti

Regiunea gastronomica Poarta Transilvaniei Bistrita-Nasaud - obiectiv in cadrul Traseului gastronomiei traditionale romanestiPentru a raspunde cerintelor crescande in trairea de experiente gastronomice complete si complexe, o solutie identificata la nivelul judetului, relevata in Strategia de dezvoltare a judetului pentru perioada 2022-2027, o constituie mixul "puncte de gastronomie locala - produse traditionale si cu specific local - oeno experiente". Acesta se pliaza perfect pe strategia Uniunii Europene - "Din ferma, in furculita", aducand in farfuriile clientilor/ turistilor, materia prima din gospodarie/ ferma proprie, din comunitatea locala, din comunitatile invecinate, de la producatorii locali.

Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat 15.000$ pentru dezvoltarea afacerii femeilor fermiere in cadrul programului TalentA 2022

Corteva Agriscience a acordat 15000 dolari pentru dezvoltarea afacerii femeilor fermiere in cadrul programului TalentA 2022Compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola, Corteva Agriscience, a anuntat castigatorii concursului de proiecte de agricultura pentru femei din cadrul programului de granturi educationale TalentA-2022. Corteva a oferit trei granturi in valoare totala de 15 000$ pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor fermelor administrate de romance. Aflat la cea de-a treia editie in Romania, TalenA este un program gratuit de dezvoltare a competentelor profesionale in managementul afacerilor si agricultura dedicat femeilor inovatoare din mediul rural.

Mai multe>>

S-a deschis WeWilder, primul eco-hub rural la poalele Muntilor Tarcu

WWF a inaugurat Campusul WeWilder primul eco-hub rural la poalele Muntilor TarcuDupa 3 ani pe santier, WWF Romania deschide Campusul WeWilder, un hub rural construit in intregime din lemn si cu ajutorul celor mai noi tehnologii, sub semnul sustenabilitatii. Campusul este amplasat in vecinatatea Armenisului, in cel mai impadurit judet al Romaniei, Caras-Severin, locul unde acum 8 ani au fost eliberati primii zimbri in parteneriatul dintre WWF, Rewilding Europe si Primaria Armenis. Intr-o livada de 1,5 hectare, campusul va fi punctul de plecare in experiente de explorare a naturii si va gazdui intalniri pentru echipe in cautarea de idei pentru viitor, intr-o colaborare stransa alaturi de comunitatea locala.

Mai multe>>

Programul TalentA Romania dedicat femeilor fermier din mediul rural pregateste anuntarea proiectelor castigatoare

Corteva Agriscience pregateste anuntarea proiectelor castigatoare ale programului TalentA 2022Aflata deja la cea de a treia editie in Romania, programul TalentA, un program gratuit de educatie, mentorat si granturi ce vizeaza femeile fermier din mediul rural, a gazduit anul acesta peste 40 de participante. Acestea au participat la o serie de cursuri gratuite de dezvoltare a competentelor, cursuri ce le-au oferit posibilitatea de a intelege, invata si practica conceptele, procesele si instrumentele necesare in dezvoltarea unei afaceri in agribusiness.

Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Carnea de vita din rasa Sura de stepa - Ferma de Biodiversitate CoborTransilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100.

Mai multe>>

Organizatiile montane se pot inscrie in Consiliul National al Muntelui (CNM)

Agentia Nationala a Zonei Montane ANZM constituie Consiliului National al Muntelui CNMAgentia Nationala a Zonei Montane (ANZM) a demarat procedura pentru constituirea Consiliului National al Muntelui (CNM) cu scopul asigurarii legaturii dintre Guvern si reprezentantii zonei montane, pentru punerea in aplicare a strategiilor si politicilor acesteia si invita organizatiile cu activitate pro-munte, sa se inscrie pentru a participa la procesul de selectie in vederea desemnarii reprezentantilor in cadrul CNM.

Mai multe>>

Alatura-te comunitatilor rurale inteligente din UE

Smart Rural Romania - Alatura-te comunitatilor rurale inteligente din UEHarta interactiva (parte din proiectul SmartRural 27) aduce impreuna comunitatile dornice sa devina sate inteligente. Completand formularul de mai jos, comunitatea, strategiile si solutiile inovatoare pe care le aplici in satul tau vor fi vizibile la nivel european, contribuind la crearea de conexiuni cu alte comunitati interesate de colaborari si schimburi de experienta.

Mai multe>>

Satul inteligent, locul unde merita sa traiesti

Satul inteligent locul unde merita sa traiestiIn perioada 30 iunie – 4 iulie a.c., la Jupiter, judetul Constanta, a avut loc cea de-a doua editie a Forumului Smart Village. Evenimentul si-a propus sa constientizeze conceptul de „sat inteligent” in Romania si sa il aplice pentru comunitatile rurale, care au nevoie de strategii de dezvoltare sustenabila, care sa determine cresterea calitatii vietii la sat.

Mai multe>>

Ghidul de bune practici pentru intreprinderile sociale rurale - o noua resursa pentru antreprenorii sociali din mediul rural

O noua resursa pentru antreprenorii sociali din mediul rural - Ghidul de bune practici pentru intreprinderile sociale rurale - experiente din Estonia Finlanda Germania Romania si ScotiaDupa o colaborare de trei ani, echipa internationala ViSEnet a colectat resurse de invatare si cele mai bune practici despre antreprenoriat social intr-un ghid online gratuit dedicat antreprenorilor sociali rurali: «The Rural Social Enterprise Guidebook of Good Practice: Experience din Estonia, Finlanda, Germania, Romania si Scotia.»

Mai multe>>

2022 Anul International al Dezvoltarii Durabile a Muntilor - Zona Montana a Romaniei, incotro?

Zona montana a Romanei incotro - Anul 2022 este proclamat Anul International al Dezvoltarii Durabile a MuntilorPrin Rezolutia adoptata de ONU, pe 16 decembrie 2021, se declara 2022 ca An International al Dezvoltarii Durabile a Muntilor si se adreseaza invitatia si indemul catre toate statele membre, sistemul ONU, alte organizatii internationale si parti interesate, inclusiv societatea civila, sectorul privat si mediul academic, sa foloseasca acest prilej in mod corespunzator pentru a creste gradul de constientizare cu privire la importanta dezvoltarii durabile a muntilor, gasirii unor solutii sustenabile la problemele reale ale populatiei din aceste zone, precum si a conservarii si utilizarii eficiente a ecosistemelor montane.

Mai multe>>

MMAP: Final de an cu rezultate benefice in sprijinul fermierilor

MMAP - Final de an cu rezultate benefice in sprijinul fermierilorMinisterul Mediului, Apelor si Padurilor, prin Unitatea de Implementare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, a sustinut si in acest an Unitatile Administrativ Teritoriale (UAT) care au dorit sa asigure localnicilor conditii corespunzatoare de depozitare a gunoiului de grajd. Astfel, in anul 2021 au fost finalizate 33 de platforme comunale de colectare a balegarului, cu o capacitate totala pentru stocare de 73.621 metri cubi. Valoarea totala a investitiilor a fost de 62.612.249 lei, finantarea medie oferita beneficiarilor de catre MMAP fiind de 94,06%.

Mai multe>>

Comisia Europeana lanseaza Pactul Rural

Comisia Europeana lanseaza Pactul RuralIn data de 20 decembrie 2021, Comisia Europeana a lansat Pactul Rural - o initiativa anuntata in viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, prezentata in iunie 2021. Noul pact isi propune sa mobilizeze autoritatile publice si partile interesate pentru a actiona asupra nevoilor si aspiratiilor comunitatilor rurale.

Mai multe>>

Forumul Startup-urilor din mediul rural va stimula inovarea in comunitatile rurale din UE

Lansarea Forumului dedicat intreprinderilor nou-infiintate din mediul rural - concretizarea viziunii pentru zonele rurale ale UEIeri, Comisia Europeana a lansat Forumul dedicat intreprinderilor nou-infiintate din mediul rural pentru a colecta informatii cu privire la provocarile si potentialul intreprinderilor nou-infiintate din mediul rural. Ca parte a viziunii pe termen lung a UE pentru zonele rurale anuntata in iunie 2021 si a Planului de actiune al Comisiei pentru zonele rurale, Forumul anual dedicat intreprinderilor nou-infiintate din mediul rural contribuie la stimularea cercetarii si inovarii in comunitatile rurale si la crearea unui spirit antreprenorial mai inovator, care va atrage mai multi tineri si mai multe persoane talentate.

Mai multe>>

Biserica de lemn din satul Ursi este marele castigator al Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2021

Biserica de lemn din satul Ursi este marele castigator al anului 2021 in cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu - Premiile Europa Nostra 2021 - Proiectul a castigat de asemenea si Premiul PubliculuiCastigatorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2021, cea mai inalta distinctie Europeana in domeniu au fost sarbatoriti in aceasta dupa-amiaza in cadrul unei ceremoni de rang inalt ce a avut loc la sediul Fundatiei Giorgio Cini. Pe parcursul ceremoniei, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Europa Nostra au anuntat cu mandrie cei patru laureati ai Marilor Premii si castigatorul Premiului Publicului, selectati din cele 24 de initiative din 18 tari Europene declarate castigatoare anul acesta.

Mai multe>>

Primul Smart Lab din mediul rural romanesc a fost realizat la scoala din Bucov, judetul Prahova

Roboti educationali ochelari VR imprimante si scannere 3D in primul SmartLab din mediul rural la scoala din BucovPentru prima data in Romania, 500 de elevi din mediul rural vor avea acces gratuit la educatie digitala inteligenta si creativa prin intermediul SmartLab Bucov, primul laborator dotat cu tehnologie de ultima generatie, ce functioneaza intr-o scoala de la sat. Laboratorul se afla in Scoala Gimnaziala "Constantin Stere" din comuna Bucov, judetul Prahova. Costurile proiectului s-au ridicat la 120.000 de euro si au fost suportate de sase companii private.

Mai multe>>

Brunch la campusul WeWilder din Armenis - primul hub rural din Romania

Brunch la campusul WeWilder din Armenis - primul hub rural din RomaniaCampusul urban-rural in constructie, isi deschide portile pentru vizitatori la a doua editie de Banat Brunch din Magura Zimbrilor in aceasta sambata, pe 28 august. Vizitatorii vor putea degusta bucate locale, bucurandu-se de privelistea viitorului campus de co-working. Contributiile de participare vor merge in comunitate catre familiile care gatesc mancarea, iar 10% din bani vor fi directionati catre Fondul de dezvoltare WeWilder. „WeEatWilder”, conceptul brunch-ului la WeWilder, este intalnirea dintre oras si sat, dintre armeniseni si oraseni, dintre faina de porumb si gemuri complet neasteptate, ce pun in valoare alte bucate.

Mai multe>>

Comunitatile locale si fauna Muntilor Fagaras, sprijinite de ANSVSA si Conservation Carpathia

ANSVSA si Fundatia Conservation Carpathia colaboreaza pentru pastrarea traditiilor sprijinirea comunitatilor locale si dezvoltarea celui mai mare parc natural din RomaniaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) impreuna cu Fundatia Conservation Carpathia colaboreaza intr-un proiect care isi propune identificarea unor solutii eficiente pentru sprijinirea crescatorilor de animale din zona si, concomitent, de protejare a unei zone care devine cel mai emblematic parc national din zona Muntilor Fagaras.

Mai multe>>

Viziunea pe termen lung a Comisiei Europene pentru zonele rurale ale UE

O viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE - mai puternice conectate reziliente si prospereComisia Europeana a prezentat astazi o viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, identificand dificultatile si preocuparile cu care se confrunta acestea si evidentiind unele dintre cele mai promitatoare oportunitati de care dispun aceste regiuni. Pe baza previziunilor si a consultarilor ample cu cetatenii si cu alti actori din zonele rurale, viziunea prezentata astazi propune un Pact rural si un Plan de actiune rurala, care au scopul de a face zonele noastre rurale mai puternice, conectate, reziliente si prospere.

Mai multe>>

FARMWELL: imbunatatirea starii de sanatate mentala, fizica si bunastarea sociala a fermierilor

FARMWELL este initiativa care vine sa analizez provocarile cu care se confrunta fermierii din zonele ruraleUn nou proiect Orizont 2020, inceput in ianuarie 2021, are un scop foarte ambitios si inovativ: sa identifice principalele provocari sociale cu care se confrunta fermierii si comunitatile lor, precum si potentialele solutii sau inovatii pentru rezolvarea acestora care sa ajute la imbunatatirea vietii fermierilor. In Romania, proiectul FARMWELL va fi implementat in zonele rurale ale judetului Brasov de catre Highclere Consulting in parteneriat cu Grupul de Actiune Locala Asociatia „Tinutul Barsei”.

Mai multe>>

Stimularea exportului agroalimentar in Elvetia si noi proiecte destinate zonelor rurale din Romania

Stimularea exportului agroalimentar in Elvetia si noi proiecte destinate zonelor rurale din RomaniaMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, l-a primit in data de 18 martie 2021, la sediul MADR, pe ambasadorul Elvetiei in Romania, ES Arthur Mattli. Discutiile au vizat identificarea modalitatilor de dezvoltare a colaborarii dintre cele doua state, prin stimularea exportului de produse agroalimentare in Confederatia Elvetiana si a inaintarii unor proiecte destinate zonelor rurale din Romania.

Mai multe>>

Campania 'Sanatate pentru sate' ofera premii pentru gospodarii care doresc sa-si imbunatateasca productia in mod ecologic

Zeolites Group lanseaza Campania Sanatate pentru sate selecteaza 100 de gospodarii preocupate de cresterea animalelor si cultura plantelorPentru a sustine comunitatea rurala si activitatiile desfasurate in gospodarie, Zeolites Group lanseaza campania Sanatate pentru sate, o actiune de informare asupra beneficiilor produselor ecologice, 100% naturale. Incepand cu data de 10.03.2021 si pana in 10.04.2021, inclusiv, aceasta se va derula online in mass-media, iar scopul sau este selectarea prin concurs a unui numar de 100 de gospodarii preocupate de cresterea animalelor si cultura plantelor.

Mai multe>>

Agentia Nationala a Zonei Montane demareaza procedura pentru Constituirea Comitetelor de Masiv

Agentia Nationala a Zonei Montane demareaza procedura pentru Constituirea Comitetelor de MasivAgentia Nationala a Zonei Montane a demarat procedura pentru Constituirea Comitetelor de Masiv si invita organizatiile non guvernamentale (ONG-urile), cu activitate pro-munte, sa se inscrie pentru a participa la procesul de selectie pentru desemnarea a cate doi reprezentanti in fiecare comitet de masiv.

Mai multe>>

Niciun somaj in 2020 la ferma sociala bio&co de langa Bucuresti

Niciun somaj in 2020 la ferma sociala bio-and-co de langa BucurestiPandemia a venit cu noi provocari in toate domeniile de activitate economica, insa niciuna nu a impiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat cresterea cu 25% a productivitatii si a crescut numarul locurilor de munca bazate pe modelul insertiei sociale.

Mai multe>>

Ziua internationala a muntelui – 11 Decembrie 2020 | Biodiversitatea montana

Ziua internationala a muntelui - 11 Decembrie 2020 - Biodiversitatea montanaZiua Internationala a Muntelui este sarbatorita pe glob incepand cu anul 2003, cu scopul de a constientiza importanta muntilor pentru viata, pentru a evidentia oportunitatile si constrangerile in dezvoltarea zonelor montane si pentru a stimula construirea de aliante care sa aduca schimbari benefice populatiilor si mediilor montane din intreaga lume. Cu acest prilej, vineri 11 decembrie 2020 a avut loc Seminarul cu tema ”Biodiversitatea montana – patrimoniu inestimabil al zonei montane. Amenintari, vulnerabilitati si perspective in contextul schimbarilor climatice, fenomenelor extreme si globalizarii”.

Mai multe>>

EUROMONTANA - Organizatia Europeana a Regiunilor Montane are un nou Vicepresedinte: Radu-Adrian Rey

Radu - Adrian Rey este noul Vicepresedinte al EUROMONTANA - Organizatia Europeana a Regiunilor MontaneAdunarea Generala a Euromontana desfasurata in data de 18 noiembrie 2020, l-a validat in pozitia de vicepresedinte pe reprezentatul Romaniei, Radu – Adrian Rey, pentru un mandat de 4 ani (2020 – 2024) in cadrul celei mai importante organizatii europene care sustine si promoveaza importanta muntilor, dezvoltarea integrata si durabila, interesele populatiei si calitatea vietii in zonele montane.

Mai multe>>

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>