Banii din microcreditare cresc afacerile si dezvolta ruralul: investitii in ferme, venituri in crestere, copii care isi continua scoala

Accesul la finantare transforma satele in zone de crestere - Banii din microcreditare cresc afacerile si dezvolta ruralul - investitii in ferme venituri in crestere copii la scoala - Studiu realizat de Fundatia Patria CreditPeste noua din zece clienti ai Patria Credit IFN au investit sumele imprumutate de la aceasta institutie financiara nebancara pentru a-si dezvolta mica lor afacere, arata studiul „Impactul socio-economic al microfinantarii oferite de Patria Credit IFN SA in comunitatile rurale si in urbanul mic”, realizat de Fundatia Patria Credit, cu finantarea Patria Credit IFN SA si a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE).


Pentru gospodariile individuale si micile afaceri (predominant, dar nu exclusiv agricole) din mediul rural si orasele mici, microcreditarea reprezinta de cele mai multe ori singura optiune de viitor: pentru asigurarea unui venit decent, pentru dezvoltarea unei mici afaceri de familie sau, uneori, pentru mentinerea acesteia pe linia de plutire.

In premiera in Romania, Fundatia Patria Credit a analizat in studiul recent lansat impactul social si economic al microcreditarii din trei puncte de vedere: in ceea ce priveste efectele acesteia asupra gospodariilor, a micilor afaceri si, respectiv, a comunitatilor rurale si din urbanul mic. Studiul a vizat analiza de date si interviuri cu clienti ai Patria Credit IFN, autoritati si actori locali din trei comunitati unde institutia de finantare este prezenta de peste 10 ani: doua comunitati rurale (comunele Matca, din judetul Galati, si Scarisoara, din Olt) si un oras mic, respectiv Targu Frumos, din jud. Iasi.

 

Ce fac romanii de la sate cu microcreditele: investitii, nu cheltuieli curente!

Astfel, in ceea ce priveste prima axa, respectiv impactul microcreditarii asupra micilor afaceri din rural si urbanul mic, acesta demonstreaza importanta esentiala a accesului la finantare pentru categorii de clienti care, din diferite motive independente de ei, nu au acces sau au acces limitat la serviciile bancare conventionale si la serviciile conexe.

Astfel, potrivit rezultatelor cercetarii, 92% dintre clientii Patria Credit IFN au investit banii imprumutati pentru a-si dezvolta mica lor afacere. Doar 9% au folosit sumele respective pentru capitalul de lucru.

In situatia in care nu ar fi avut acces la sumele primite prin credit, mai bine de jumatate din respondenti (55%) au afirmat ca fie ar fi trebuit sa reduca activitatea firmei (28%), fie nu ar fi finalizat investitia (27%). Ponderea respondentilor care depind de surse externe pentru finantarea investitiilor este foarte apropiata de aceea a celor care au declarat ca, in cursul ultimilor trei ani, s-a intamplat cel putin o data sa nu aiba bani pentru a-si conduce afacerea (54%).

Principala activitate economica a clientilor Patria Credit IFN din comunitatile analizate este agricultura, in special legumicultura (74% dintre respondenti), urmata de cultivarea cerealelor (14%) si zootehnie (8%). Exista insa diferente semnificative in structura activitatilor dupa mediul de rezidenta al afacerii: daca in zonele rurale predomina agricultura, in orase ca Targu Frumos se practica si activitati non-agricole (zootehnie), comert sau servicii.

Conform studiului, 79% dintre clientii Patria Credit si-au finantat investitiile in propriile afaceri efectuate in ultimii trei ani prin imprumuturi de la aceasta institutie.

Cel mai adesea, persoanele care contracteaza un microcredit folosesc sumele pentru a achizitiona echipamente (63%), constructia unui solar (38%), pentru capital de lucru (9%), lucrari de constructie (4%), achizitia unui teren agricol (3%), achizitia de animale (3%) sau a unei locuinte (1%). Doar 9% dintre clientii Patria Credit au folosit sumele imprumutate si pentru alte scopuri decat finantarea propriei afaceri.

 

Accesul la finantare pune dezvoltarea locala pe fast forward

Conectarea mediului local de afaceri la surse de finantare se coreleaza cu o rata accelerata de dezvoltare. In comuna Matca din judetul Galati, una din cele trei localitati incluse in cercetare, numarul gospodariilor aproape s-a dublat in 2021 comparativ cu anul 2010, urcand de la 4.200 la circa 7.300. De asemenea, numarul firmelor locale a crescut de la aproximativ 150 la 1.070. Cresterea cea mai ridicata se inregistreaza in randul firmelor cu activitate in domeniul agriculturii, care in 2021 erau peste 700, de 50 de ori mai multe decat in 2010. De asemenea, numarul fermierilor cu varsta de sub 35 de ani a crescut de cinci ori, de la 500 in 2010 la 2.500 in 2021.

In acelasi interval de timp, valoarea medie a creditului acordat de Patria Credit clientilor din Matca s-a triplat, valoarea celui mai mic credit acordat a crescut de sase ori, iar valoarea mediana a creditelor a crescut de aproape patru ori.

Datele din studiul Fundatiei Patria Credit confirma impactul pozitiv pe care il are accesul la finantare asupra economiei locale, imbunatatind semnificativ situatia sociala a acestor comunitati”, afirma Raluca Andreica, CEO Patria Credit si Director Executiv al Fundatiei Patria Credit. „Aceste date demonstreaza clar ca, atunci cand exista conditii favorabile – si subliniem ca accesul la finantare este foarte important, dar nu este unica premisa, implicarea celorlalti stakeholderi fiind esentiala – bunastarea nu intarzie sa apara.

Rezultatele studiului contrazic flagrant o serie de mituri comune: ca economia rurala ar fi in declin, ca oamenii ar folosi microcreditele pentru a supravietui de la o luna la alta, ca agricultura nu ar fi rentabila sau ca tinerii nu ar fi atrasi de perspectiva muncii la ferma. Dimpotriva, acolo unde exista premise favorabile vedem comunitati infloritoare, care se confrunta si ele cu dificultati, dar reusesc sa razbata daca primesc sprijin.

Probabil cel mai important rezultat al cercetarii este ca am reusit sa demonstram impactul social al microcreditarii. De exemplu, abandonul scolar s-a redus acolo unde oamenii au acces la resurse de dezvoltare – de pilda in localitati precum comuna Scarisoara, unde copiii a peste 90% dintre clientii Patria Credit reusesc sa absolve gimnaziul si pleaca sa invete la liceu in Caracalul vecin. In comuna Matca, abandonul scolar a disparut complet; toti copiii merg la scoala.”

 

Accesul la microcredite se coreleaza cu cresterea cheltuielilor pentru educatie

Dincolo de a stimula micile afaceri locale, studiul Fundatiei Patria Credit arata ca in comunitatile vizate (ruralul si urbanul mic) accesul la finantare are si un impact social – aceasta fiind a doua axa a cercetarii. Astfel, peste jumatate (51%) din gospodariile care au accesat microfinantari au inregistrat cresteri ale veniturilor in ultimii trei ani (2019-2021), principalul motiv indicat fiind dezvoltarea afacerii agricole (82% dintre respondenti). Niciuna din gospodariile incluse in esantion nu a redus cheltuielile pentru educatie in 2021 comparativ cu anul 2020; dimpotriva, mai bine de doua treimi din respondenti (69%) au declarat ca in 2021 au cheltuit mai mult pentru educatia copiilor decat in anul anterior.

 

Impactul asupra comunitatii: 80% din firme sunt conduse (si) de femei

A treia axa a cercetarii, respectiv impactul comunitar, a avut in vedere mai ales analiza capacitatii de asociere a producatorilor agricoli (pentru a avea acces la retelele de desfacere ale marilor retaileri sau capacitate de stocare si procesare la nivel comunitar), precum si gradul de ocupare a fortei de munca. Principalele concluzii au fost ca doar 13% dintre clientii Patria Credit IFN au beneficiat de serviciile unei forme asociative economice din regiune, gradul de asociere redus fiind o problema structurala a economiei rurale a Romaniei. De asemenea, studiul a mai aratat ca in conducerea a 80% din afacerile creditate de Patria Credit IFN sunt implicate femei.

 

Toolkit de evaluare a impactului social al institutiilor de finantare

Pentru a evalua impactul social, studiul descrie si propune o metodologie de analiza, un „toolkit” ce consta intr-un set de 22 de indicatori grupati pe trei dimensiuni:

    • furnizarea de servicii financiare persoanelor/afacerilor mici din medii (categorii) vulnerabile, indicator ce reflecta gradul de incluziune financiara in categoria de public vizata
    • calitatea vietii clientilor, respectiv daca la creditare au acces persoanele cu un nivel de trai mai scazut si care ar avea dificultati in a obtine credite de la institutiile bancare
    • impactul finantarii, respectiv daca microcreditarea ajuta nu doar la cresterea bunastarii individuale, ci si a celei comunitare, prin stimularea ocuparii, in special a femeilor


Punctajul final este distribuit pe o scala de la 0 la 60 de puncte, reflectand o performanta sociala mare (40 - 60 de puncte), medie (20 - 39 de puncte), sau scazuta (sub 20 de puncte).

Patria Credit IFN - credite pentru antreprenorii din agricultura -Infografic-Raport-Fundatie PC

 

Despre cercetare

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori - Claudia Petrescu, cercetator la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, si Roxana Savescu, conferentiar universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, sub coordonarea Fundatiei Patria Credit. Studiul a fost realizat cu sustinerea financiara a Patria Credit IFN SA si a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE). Esantionul a constat in 120 de gospodarii din comunele Matca (jud. Galati) si Scarisoara (jud. Olt), respectiv orasul Targu-Frumos (jud. Iasi), clienti ai Patria Credit IFN SA. Datele primare au fost colectate prin intermediul unui sondaj (chestionar) administrat intregului esantion, precum si prin interviuri cu stakeholderi locali (primari si reprezentanti ai autoritatilor locale), manageri zonali ai Patria Credit IFN SA, precum si prin realizarea a 12 studii de caz pe clienti. Datele primare au fost completate prin desk research in baze de date publice, date interne ale Patria Credit IFN si diverse alte surse: rapoarte realizate de alte institutii de microcreditare (FINCA), studii de caz de la nivel european, studii si rapoarte de cercetare privind evaluarea impactului social al microcreditarii publicate la nivel international.

 

Despre Patria Credit IFN
Patria Credit IFN SA este o institutie financiara nebancara (IFN) care sustine eforturile antreprenorilor din mediul rural si urbanul mic, precum si impactul lor pozitiv asupra comunitatilor acestora. Specializata in finantarea agricultorilor, Patria Credit este membra a European Microfinance Network (EMN) si Microfinance Centre (MFC) si prima institutie financiara nebancara dedicata microfinantarii din Romania, cu aproape 20 de ani de experienta si mai bine de 17.000 de clienti finantati. Istoria Patria Credit a inceput in 1996, initial ca program al organizatiei World Vision, evoluand ulterior in fundatie si apoi in IFN. In prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscuta de Codul European de Buna Conduita initiat de Directia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea si impactul activitatii de microfinantare realizate in Romania. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implica in proiecte de sustinere a agriculturii, de dezvoltare a spatiului rural si de relansare a educatiei agricole, precum Crescatoria de afaceri, Mandru sa fiu fermier (alaturi de Fundatia World Vision Romania), Fundatia pentru Dezvoltarea Agriculturii (FD Agri) etc. In 2021, Patria Credit si Patria Bank au reactivat Fundatia Patria Credit, prin intermediul careia urmaresc reducerea excluziunii sociale, economice si financiare a comunitatilor rurale, promovarea popularizarii practicilor agricole durabile, facilitarea cresterii noii generatii de tineri fermieri si cresterea gradului de constientizare cu privire la importanta dezvoltarii comunitatilor rurale.

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>