Parteneriat Patria Credit & REDI pentru finantarea antreprenorilor romi din micile comunitati rurale din tara

REDI Economic Development si Patria Credit IFN semneaza un acord pentru finantarea si incluziunea antreprenorilor romi cu precadere agricultori din micile comunitati rurale din taraREDI ECONOMIC DEVELOPMENT SA si Patria Credit IFN S.A. anunta semnarea unui parteneriat local unic pentru finantarea si incluziunea antreprenorilor romi, cu precadere agricultori, din micile comunitati rurale din tara. Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finantate afacerile gestionate de cetateni de etnie roma si afacerile locale care angajeaza muncitori de etnie roma, prin intermediul programului dedicat, „Microfinantarea nu are etnie”.



Conform studiului Romii in 10 tari europene realizat de Agentia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) in 2021:

    • Doar doi din cinci romi din Romania cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani (41 %) sunt angajati sau desfasoara o munca platita, fata de statistica nationala unde procentul este de 71%.
    • Angajarea este mult mai rara printre femeile rome, in 2021, doar 23 % dintre femeile rome din Romania, cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani, fiind angajate, in comparatie cu 56 % din barbati romi din aceeasi categorie de varsta.
    • Fiecare al doilea rom tanar din tara noastra cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani (59 %) este neangajat sau nu se afla intr-o forma de invatamant sau perfectionare. La nivel national procentul este de 15% (in 2020).
    • Unu din patru romi romani in varsta de peste 16 ani (23 %) s-au simtit discriminati in cautarea unui loc de munca, in ultimele 12 luni inainte de studiu. Procentul este unul dintre cele mai mici la nivelul Uniunii Europene, unde media este de 33%, cu un maxim de 81% in Portugalia. In medie, numarul romilor romani care se confrunta cu discriminare la cautarea unui loc de munca s-a dublat fata de 2016 (de la 10 %).

 

Privind antreprenorii locali romi, nu exista studii sau statistici oficiale, reprezentantii REDI ECONOMIC DEVELOPMENT SA sustinand ca „exista o comunitate diversa de antreprenori romi care isi desfasoara activitatea intr-o varietate de domenii, de la ferme agricole la servicii si comert cu amanuntul. Multi dintre ei se confrunta cu dificultati in a-si gasi resursele si sprijinul necesare pentru a-si dezvolta afacerile.”

In contextul parteneriatului semnat, Lucian Dumbravieanu, membru in Consiliul de Administratie al REDI a declarat: “Suntem incantati ca prin acest parteneriat vom sprijini dezvoltarea agricultorilor si antreprenorilor mici din comunitatile de romi din Romania prin furnizarea de finantare si consiliere financiara."

Conform studiului mentionat, la nivelul Uniunii Europene exista o importanta preocupare pentru reducerea decalajului in ocuparea fortei de munca de catre romi cu cel putin jumatate si statele membre trebuie sa se asigura ca cel putin 60 % dintre romi vor avea o munca platita pana in 2030, fata de o media de doar 43% in 2021. De asemenea, trebuie redus si decalajul de gen al romilor cu cel putin jumatate pentru a se asigura ca cel putin 45 % dintre femeile rome vor avea o munca platita pana in 2030, fata de doar 28% in 2021.

Odata cu cresterea acestor procente, se va asigura implicit o mai buna incluziune sociala si economica, crestere la care va contribui major incluziunea financiara a populatiei si antreprenorilor de etnie roma.

„In Patria Credit, incluziunea financiara, economica si sociala a membrilor comunitatilor rurale tine cont de dorinta noastra de a stimula mica economie locala, indiferent de etnia antreprenorilor. Suntem prezenti de foarte multi ani in mediul rural si finantam fermele mici si foarte mici, inclusiv ale unor comunitati de romi, si parteneriatul cu REDI vine sa sustina actiunile noastre si misiunea Patria de a contribui la dezvoltarea si prosperitatea comunitatilor rurale de la noi.” a mentionat Raluca Andreica, CEO Patria Credit.

Creditele care pot fi accesate de producatorii agricoli si micii antreprenori de etnie roma, prin programul Patria Credit, au valoare de pana la 120.000 de lei, sunt fara garantii reale, se acorda pe o perioada de pana la 5 ani, au o rambursare flexibila, in rate egale, sezoniere sau personalizate, cu posibilitatea de a folosi banii pentru investitii, finantarea activitatii curente si proiecte cu destinatie mixta.

Mai mult, Patria Credit va angaja un reprezentant de etnie roma care va facilita si dezvolta relatia de colaborare cu antreprenorii romi sau cei care angajeaza romi.

REDI Economic Development si Patria Credit IFN semneaza un acord pentru finantarea si incluziunea antreprenorilor romi

 

Despre REDI ECONOMIC DEVELOPMENT SA

Misiunea REDI ECONOMIC DEVELOPMENT SA este de a imbunatati accesul la finantare pentru antreprenorii romi si antreprenorii activi in comunitatile de romi din Romania, Bulgaria, Macedonia de Nord si Serbia. Infiintat in Luxemburg in 2019, REDI ECONOMIC DEVELOPMENT SA este primul vehicul de investitii cu un focus specific pe antreprenorii romi si o capacitate de investitii de 5 milioane de euro pentru oferirea de imprumuturi si partajarea riscurilor cu intermediarii financiari.

 

Despre Patria Credit IFN

Patria Credit IFN SA este o institutie financiara nebancara (IFN) care sustine eforturile micilor fermiri si antreprenorilor, precum si impactul lor pozitiv asupra comunitatilor rurale. Specializata in finantarea agricultorilor, Patria Credit este membra a European Microfinance Network (EMN) si Microfinance Centre (MFC) si prima institutie financiara nebancara dedicata microfinantarii din Romania, cu aproape 20 de ani de experienta si mai bine de 18.000 de clienti finantati. Istoria Patria Credit a inceput in 1996, initial ca program al organizatiei World Vision, evoluand ulterior in fundatie si apoi in IFN. In prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscuta de Codul European de Buna Conduita initiat de Directia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea si impactul activitatii de microfinantare realizate in Romania. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implica in proiecte de sustinere a agriculturii, de dezvoltare a spatiului rural si de sustinere a tranzitiei micilor fermieri catre o agricultura sustenabila (Programul Ferma Inteligenta).

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>