Tifopuluroza aviara

TIFOPULUROZATifopuluroza este o boala infectioasa a pasarilor caracterizata prin tulburari digestive si mortalitate ridicata la embrioni si la pui, iar prin anemie si tulburari ale ouatului la gainile adulte.

 

 

 

 

Din punct de vedere etilogic cele doua entitati sunt distincte - puluroza fiind produsa de S.pullorum, iar tifoza are drept agent etiologic S.gallinarum.

Tifoza si puluroza sunt bacterioze septicemice care pot afecta gainile si curcile dar si alte specii cum ar fi: prepelitele, fazanii, bibilicile si uneori ratele.

La om pot fi intalnite infectii cu S.pullorum atunci cand contaminarea alimentelor este masiva. Clinic la om se manifesta prin: debutul brusc al unei enterite acute; S.gallinarum a fost foarte rar izolata de la oameni, avand o slaba importanta in epidemiologia salmonelozelor la om.


Patogeneza - epidemiologie

Gazdele naturale pentru S.pullorum si S.gallinarum sunt puii de gaina, curca, bibilica, fazan-prepelite, vrabie.

Principalele surse de infectie le reprezinta pasarile bolnave, indiferent de varsta, si ouale care provin de la gainile purtatoare. Lichidele embrionare, embrionii si coaja oualor, fecalele puilor cu diareea alba bacilara si chiar a gainilor adulte contin cantitati masive de salmonele care contamineaza incubatoarele, asternutul si pardoseala, adaposturile, furajele, apa, ustensilele.

In organismul pasarilor bolnave sau purtatoare, salmonelele sunt localizate in tubul digestiv, vezica biliara si ovar, de unde se elimina toata viata. Boala se transmite vertical prin oua, cea mai importanta cale fiind gaina adulta infectata > ou > pui.

Microorganismul localizat in ovar infecteaza direct ovulul, iar boala se manifesta clinic la pui chiar inainte de ecloziune. Puii care au supravietuit fazei acute a bolii devin adesea purtatori si eliminatori de salmonele pentru toata viata. Infectia se poate transmite si orizontal pe cale digestiva, pe cale respiratorie sau pe cale conjunctivala.

Tifopuluroza este o boala infectioasa si contagioasa la pui, cu evolutie enzootica la pui si sporadica la adulte. Enzootiile se inregistreaza de obicei primavara. Conditiile de intretinere si mai ales alimentatia pasarilor ouatoare determina gravitatea enzootiilor de tifopuluroza. Carentele vitaminice, ouale provenite de la gaini prea tinere, subnutritia, transportul sunt factori favorizanti care contribuie la obtinerea de pui debili, mai receptivi la infectie. Gainile adulte sanatoase, serologic pozitive, nu transmit boala orizontal prin contact cu gainile necontaminate deoarece fecalele lor de regula nu contin salmonele.

Ouale in care Salmonella enterica a fost transmisa ovarian sau a caror coaja a fost contaminata in special prin manipularea si stocarea necorespunzatoare favorizeaza multiplicarea germenilor care infecteaza embrionul in diferite etape ale dezvoltarii sale.

Mortalitatea determinata de infectia cu S.pullorum uzual este intalnita la pui in primele saptamini de viata.

Tifoza aviara poate fi transmisa si prin: canibalism, ovofagie, insecte hematofage. Fecalele provenite de la pasari infectate sunt surse de contaminare a furajelor, apei si asternutului prin care se poate realiza infectia pe cale digestiva a pasarilor susceptibile.

De asemenea pot fi surse de infectie: personalul, mijloacele de transport, echipamentul de protectie, pasarile salbatice, mamiferele ce pot fi infectate cu S.pullorum si S.Gallinarum direct sau indirect.


Simptome clinice

    • In cazul pulorozei simptomele clinice sunt mai evidente la pui in primele 2-4 saptamini de viata, in timp ce in tifoza acestea sunt vizibile atat la tineret cat si la adulte.
    • La puii proveniti din oua infectate se inregistreaza un procent de pui muribunzi si morti pe sitele de ecloziune si imediat dupa aceasta in eclozionatoare.
    • Puii infectati prezinta o stare de apatie, somnolenta, anorexie, hipotrepsie si diaree alb-varoasa urmata de mortalitate ridicata. In unele cazuri varfurile de mortalitate se intalnesc la varsta de 5-10 zile.
    • In puluroza se inregistreaza dispnee, amauroza, artrite la nivelul articulatiilor humero-radio-ulnare.
    • Din puii infectati pe cale verticala un procent ridicat din supravietuitori raman purtatori de infectie pe toata periada de ouat.
    • In formele acute ale bolii se constata o scadere brusca a apetitului, stare de prostratie, horiplumatie, paliditatea crestei si a barbitelor. In functie de severitatea infectiei se poate remarca si o scadere a procentului de ouat si a fertilitatii.
    • Perioada de incubatie este de 4 zile dar uzual simptomele apar la 5-10 zile dupa infectie.
    • Morbiditatea si mortalitatea sunt variabile, fiind dependente de patogenitatea tulpinilor, varsta, rasa pasarilor, nutritia, managementul tehnologic si presiunea infectioasa.
    • Mortalitatea in tifoza variaza intre 0-100%, cel mai ridicat procent fiind intalnit in primele doua saptamani de viata.
    • Mortalitatea in tifoza variaza intre 10-93%. Morbiditatea in general poate fi mai mare decat mortalitatea.


Modificari morfopatologice

In formele acute ficatul, splina, rinichii sunt mariti in volum si congestionati. Se poate intalni si o hepatita miliara necrotica cu focare cu aspect albicios. In unele cazuri se constata o neresorbtie a sacului vitelin, ce poate fi infectat, avand aspect cremos sau cazeos. La unele pasari pot fi prezenti si nodulii pulorici in pulmon, miocard sau pancreas. Uneori nodulii pot fi prezenti si in musculatura pipotei si in peretii cecali.

La pasarile seropozitive este evidenta atrezia ovariana sau degenerescenta chistica ovariana, ovule zbarcite, pediculate si peritonite viteline.


Prevenire si control

Masurile de prevenire a celor doua boli este eradicarea lor prin masuri de management tehnologic si veterinar. Aceasta se realizeaza astfel:

    • popularea fermelor avicole trebuie sa se faca cu progeni proveniti din efective matca libere de infectii cu S.gallinarum si S.pullorum;
    • evitarea oricarui contact direct sau indirect intre loturi sau efective infectate cu efective libere de infectie;
    • aplicarea unor masuri severe de biosecuritate pentru a preintampina contactul cu orice rezervoare sau surse de infectie;
    • aplicarea de tratamente termice sau chimice materiilor prime si furajelor care se vor administra sub forma de pelete, granule sau brizurate;
    • evitarea patrunderii pasarilor salbatice in adaposturile cu pasari domestice;
    • controlul populatiilor de sobolani, soareci, caini sau pisici in exploatatiile avicole;
    • controlul populatiilor de acarieni si insecte zburatoare;
    • asigurarea de apa potabila;
    • controlul circulatiei personalului, vehiculelor, utilajelor.

Medic veterinar,
Dr. Diana Galatanu

 

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>