Actiuni ale serviciilor sanitare veterinare pentru realizarea Programului Strategic in anul 2016

Actiuni ale serviciilor sanitar-veterinare in Programul Strategic 2016Prioritatea serviciilor sanitare veterinare de stat si private, o constituie implementarea legislatiei U.E, transpusa in legislatia nationala, a Programului de Guvernare, prin promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor, sanatate publica, protectia si bunastarea animalelor, protectia mediului, siguranta alimentelor si monitorizarea crescatorilor de animale si a operatorilor din industria alimentara si nu in ultimul rand protejarea consumatorilor de aceste bunuri.

 

Statul sprijina desfasurarea in conditii optime a activitatii in domeniul sanitar veterinar prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a resurselor financiare si a bazei tehnico materiale necesare.

Prin acest sprijin financiar sunt asigurate premizele implementarii operative si eficiente a masurilor specifice fiecarui program national si judetean de prevenire si combatere a unor boli transmisibile grave, asigurand crescatorilor de animale si pasari, cresterea de efective sanatoase cu un potential de productie ridicat si inplicit venituri substantiale prin valorificarea de animale si pasari vii sau produse obtinute de la acestea.

Pentru situatiile cu risc epidemiologic major, cu implicatii pentru sanatatea publica si economia nationala, precum si in spatiul intracomunitar, determinat de aparitia unei pandemii, epidemii si boli transfrontaliere, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigura fonduri prin cofinantarea monitorizarii, prevenirii si combaterii unor boli transmisibile, in baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor in colaborare cu Colegiului Medicilor Veterinari al judetului Sibiu, asigura prin medicii veterinari care activeaza in sectorul de stat si prin medicii veterinar cu libera practica, pe care ii coordoneaza, o gama larga de servicii de specialitate, comforme legislatiei europene si nationale, in beneficiul celor care investesc in cresterea animalelor si in domeniul procesarii, depozitarii si comercializarii produselor de origine animala, actiuni aprobate prin Programul strategic de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, protectia animalelor si a mediului, siguranta alimentelor destinate consumului uman, pentru anul 2016, prin:


In domeniul asigurarii bazei tehnico – materiale si umane:

  • Implementarea si mentinerea unei structuri organizatorice, comform O.U.G. nr. 42 / 2014 si Legea 160 / 1998, cu modificarile si complectarile ulterioare, ca principalul instrument in realizarea obiectivelor prestabilite.
  • Implementarea bunelor practici prin preluarea unor noi modele din domeniul managementului strategic si de gestiune a resurselor umane, prin recrutare, selectie, promovare, motivare, formare si evaluare.
  • Perfectionarea si dotarea personalului din institutia judeteana sau din teritoriu cu logistica necesara, instruirea acestora care sa permita o mai buna rezolvarea a atributiilor specifice, sau alte sarcini in care sunt implicati.
  • Optimizarea activitatii serviciilor de specialitate pentru emiterea documentelor de autorizare, inregistrare sau alte documente solicitate de persoane fizice sau juridice, cu incadrare in termenul legal de solutionare, avand ca efect reducerea termenului de eliberare a documentelor.
  • Imbunatatirea sistemului de inspectii si control in domeniul cresterii animalelor si a sigurantei lantului alimentar, prin promovarea unui sistem de informare, educare si consultanta de specialitate a operatorilor economici, care sa genereze cresterea calitatii activitatiilor si a serviciilor acestora.
  • Implementarea unei abordari eficiente in privinta comunicarii directe, sau in mass-media locala si centrala, prin punerea la dispozitia publicului a informatiilor de interes general, a actelor normative componente a legislatiei specifice, a programelor si strategiilor propuse de autoritatea veterinara.
  • Sprijinirea constanta a autoritatilor publice locale in vederea imbunatatirii starii de sanatate a populatiei si a animalelor, in promovarea produselor traditionale si sprijin in implementarea proiectelor de dezvoltare locala.
  • Comunicare si colaborare cu Institutia Prefectului, cu Consiliul Judetean Sibiu, cu D.A.J Sibiu, I.P.J Sibiu, I.S.U. Sibiu, D.S.P Sibiu, A.J.V.P Sibiu, C.P.C Sibiu, cu alte autoritati locale, asociatii profesionale si alte organizatii civice, avand drept scop integrarea activitatii sanitare veterinare in ansamblul dezvoltarii economice si sociale a judetului nostru.
  • Perfectionarea permanenta a personalului sanitar-veterinar, prin participare la pregatiri profesionale de profil, instruiri la nivel central si local, la conferinte si simpozioane, etc.


Actiuni in domeniul sanatatii si bunastarii animalelor

  • Efectuarea operatiunilor de supraveghere, prevenirea si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om,prin actiuni de supraveghere clinica a bolilor, vaccinari imunoprofilactice, tratamente profilactice si curative antiparazitare si examene de laborator, comform programelor si a graficelor stabilite.
  • Aplicarea criteriile de calificare a statusului de sanatate a efectivelor de bovine in relatie cu tuberculoza, leucoza enzootica, bruceloza, encefalitele spongiforme la bovine si scrapia la ovine, prin operatiuni specifice, prelevari de probe si examene de laborator.
  • Implementarea normelor sanitare veterinare privind protectia si bunastarea animalelor de ferma si din exploatatiile individuale. prin evaluari si controale programate.
  • Monitorizarea implementarii O.U.G nr. 23 si a Ordinului 40 / 2010, modificat cu Ordinmul 28 / 2011, privind activitatea de identificare si inregistrare a animalelor, precum si efectuarea corectiilor ce se impun pentru o mai buna gestionare a bazei de date.
  • Monitorizarea circulatiei animalelor, a produselor si subproduselor de origine animala, notificarea si certificarea interna si internationala, in conditiile legii.
  • Monitorizarea focarelor de boala declarate, eliminarea operativa a animalelor bolnave, executarea dezinfectiilor si a altor actiuni specifice in vederea stingerii focarelor respective.
  • Monitorizarea si controlul respectarii legislatiei privind utilizarea medicamentele si furajele medicamentate, precum si a circulatiei acestora.


Actiuni in domeniul igienei si sigurantei lantului alimentar

  • Reactualizarea baze de date prin identificarea tuturor obiectivelor autorizate / inregistrate si functionale pe raza judetului. Evaluarea, in vederea inregistrarii sanitare veterinare pentru functionare a unitatilor de profil, care solicita acest lucru.
  • Implementarea legislatiei comunitare privind clasificarea unitatilor de industrie alimentara in baza analizei de risc, a obiectivelor identificate, in conformitate cu activitatile lor specifice, prin evaluari anuale, incadrarea in categoria de risc si monitorizarea progreselor acestora.
  • Monitorizarea implementatrii H.A.C.C.P (Analiza Riscurilor si Punctelor Critice de Control) si auditarea programelor implementate.
  • Efectuarea de controale si inspectii planificate, corelate cu gradul de risc a unitatiilor, stabilit in urma evaluarii si luarea de masuri corective, urmarindu-se:
     • monitorizarea exploatatilor de animale, care furnizeaza materii prime pentru unitatile de procesare;
     • indeplinirea conditiilor generale de functionare si de igiena a unitatilor de profil;
     • asigurarea conditiilor optime la receptie, la procesare, depozitare, expunere si desfacere a materiilor prime si a produselor finite;
     • existenta documentelor care atesta originea (trasabilitatea), cantitatea, calitatea produselor si efectuarea actiuniilo D.D.D;
     • etichetarea produselor, cu informarea corecta privind componentele acestora;
  • Supravegherea prin analize de laborator a calitatii si salubritatii, materiilor prime, produse culinare, produse finite, din probe afluite pentru examene fizico-chimice, microbiologice, pentru determinarea aditivilor, contaminanti si pesticide, monitorizarea alimentelor care contin organisme modificate genetic si teste de sanitatie pentru supravegherea starii de igiena a unitatilor.
  • Colaborare cu celelalte institutii implicate prin schimburi de informatii si mecanisme de verificare a circulatiei si a calitatii produselor alimentare, prin S.R.A.A.F, sistemul Traces, sistemul Cis, sistemul Shiftarhive, prin asistenta reciproca intre administratiile, judetene, nationale si internationale, dupa caz, cat si prin tehnici si procedee de screening, statistice si de laborator.


In realizarea acestor actiuni un factor hotaritor il are colaborarea serviciilor sanitare veterinare cu autoritatiile locale si cu proprietarii de animale, conform responsabilitatilor si obligatiilor ce le revin in baza legislatiei specifice.

Dr. Pentea Ioan
Sectretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari Judetul Sibiu

 

Noutati

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Obezitatea la animale

04-12-2016 Sanitar / veterinar

Obezitatea la animale

Obezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitate... Mai multe>>

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

19-11-2016 Sanitar / veterinar

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

Transmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic). Mai multe>>

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

17-11-2016 Sanitar / veterinar

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

Mai multe focare mari de pesta porcina africana au fost identificate atat in Rusia, cat si in tarile invecinate, iar subtipul de gripa aviara H5N8 a revenit pe continentul european, fiind detectat la pasari salbatice si domestice din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Polonia, Tarile de Jos, Danemarca si Croatia. Mai multe>>

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

01-11-2016 Sanitar / veterinar

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

In data de 1 noiembrie 2016, la Palatul Parlamentului, a avut loc loc seminarul cu tema 'Rezistenta Antimicrobiana' organizat de catre ANSVSA in colaborare cu Ambasada Olandei. Seminarul s-a dovedit a fi o platforma de dezbatere si schimb de experienta intre specialistii din cele doua tari privind cooperarea dintre autoritati, medici veterinari si fermieri pentru promovarea si aplicarea utilizarii prudente a antimicrobienelor in medicina veterinara. Mai multe>>

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

20-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animalele furnizoare de produse alimentare. Esecul multor tari europene in actiunile de stopare a utilizarii excesive a antibioticelor in cresterea animalelor a fost aspru criticat de catre expertii comunitari. Mai multe>>

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

17-10-2016 Zootehnie

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

09-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Grajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii. Mai multe>>

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

28-09-2016 Sanitar / veterinar

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

Anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Aliantei Mondiale pentru Controlul Rabiei se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii), avand ca scop de a sensibiliza populatia despre riscul de imbolnavire si de a informa asupra modului de prevenire si a modalitatilor prin care cetatenii si autoritatiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel national si global. Mai multe>>

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

16-09-2016 Cabinete veterinare

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. in acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celui mai apropiat partener, crescatorul de animale. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

22-08-2016 Sanitar / veterinar

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

Pentru ca populatia sa detina informatii cu referire la unele date caracteristice acestei specii, despre rolul pe care capusele il au ca vector in transmiterea unor boli grave la oameni si animale, dar si despre implementarea unor actiuni menite sa limiteze prezenta acestor paraziti in zonele favorabile inmultirii lor, precum si de prevenire a infestarii specilor receptive, facem urmatoarele precizari: Mai multe>>