Specii de ciuperci

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastraOamenii folosesc ciuperci din perioada erei paleolitice sau epoca pietrei cioplite palaios- vechi, lithos-piatra, din limba greaca. Oamenii au cules ciuperci pentru se hrani. Au invatat astfel care le aduce o stare de bine, care ii ajuta sa invinga boli si care erau toxice sau otravitoare. Dar aceste cunostinte s-au adunat timp de secole si mai ales dupa invingerea superstitiilor si a fenomenelor mistice.

Mai multe>>

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

Consumul de ciuperci - Atentie la intoxicatiile cu ciuperciIn aceasta perioada un numar destul de mare de persoane, valorifica prin piete sau locuri neautorizate sortimente diferite de ciuperci, recoltate din mediul natural (pajisti sau paduri) sub pretextul ca deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otravitoare. Printre ciuperci exista diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar si cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) si care daca sunt culese prea tarziu sau daca sunt atacate de paraziti, ori au degerat, pot contine substante toxice pentru organismul uman.

Mai multe>>

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

Lista ciuperci comestibile si otravitoare toxice necomestibile din flora spontana a RomanieiCiupercile au un rol benefic in natura contribuind la descompunerea si dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte si a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formeaza micorize pe radacinile unor arbori ca pini, stejari, castani si datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare cresterii. In schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana.

Mai multe>>

Specii de ciuperci de padure din Romania

Specii de ciuperci de padure din RomaniaCiupercile de padure apar in diferite forme si culori si poarta denumiri variate si sugestive. Cele mai intalnite specii comestibile de ciuperci pe care le intalnim in padurile din Romania sunt urmatoarele:

Mai multe>>

Ciuciuletele

Ciuciuletele - Morchella Esculenta - zbarciog galbenCiuciuletele (Morchella Esculenta) este o specie de ciuperci comestibile, denumita in popor si zbarciog galben, potrivita pentru comercializare.

Mai multe>>

Galbiorii comestibili

galbiori1Galbiorii (Cantharellus cibarius) se mai numesc, urechiuse sau bureti galbeni si sunt o specie de ciuperci comestibile, potrivite pentru comercializare.

Mai multe>>

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

culesul ciupercilor din flora spontanaIn Romania sunt cunoscute peste 4000 de ciuperci, insa doar o parte din ele sunt comestibile sau otravitoare, marea lor majoritate sunt nesemnificative din punct de vedere alimentar.

Mai multe>>

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

ciuperci de padure pentru exportCantitati mari de ciuperci salbatice pleaca in acesta perioada din Romania in Germania.

Mai multe>>

Buretele de roua

Specii de ciuperci - Buretele de roua - Marasmius oreadesBuretele de roua (Marasmius oreades) este o specie de ciuperci avand palaria comestibila, ideala pentru supe.

Mai multe>>

Specii de trufe din Romania

Trufele sunt cele mai pretioase ciuperci care cresc in natura. Romania este recunoscuta pentru trufele sale..

Mai multe>>

Buretele de fag, Buretii sau Pleurotus ostreatus - Tehnologia de cultura

Cultura ciupercilor Pleurotus ostreatus - Buretele de fagPleurotus spp. sunt specii de ciuperci ce se pot cultiva mult mai usor fata de champignon, putin pretentioase la conditiile de microclimat, cu putine boli si daunatori, considerate ciuperci rustice. Prin cultivarea acestor specii se poate contribui la valorificarea unor materiale auxiliare provenite din agricultura si din alte ramuri precum fabricarea hartiei, a chibriturilor, industria farmaceutica, a extragerii uleiului vegetal, industria usoara s.a.

Mai multe>>

Pleurotus - ciuperci putin cunoscute

Cultura si beneficii ciuperci PleurotusGenul Pleurotus cuprinde ciuperci carnoase, de dimensiuni mari, care se cultiva pe scara industriala, nu cuprinde ciuperci otravitoare si in total insumeaza cca 300 specii. Se mai numesc si bureti sau pastrav de fag.

Mai multe>>

Shiitake, ciuperca parfumata sau Lentinula edodes

Shiitake ciuperca parfumata sau Lentinula edodesCiupercile in general sunt singurele organisme ce consuma celuloza, lignina si o transforma in hrana umana. Shiitake se afla pe locul 2 in lume cu 25% din productia mondiala. "Ciuperca parfumata" are valoare nutritiva ridicata, este bogata in proteine, hidrati de carbon, saruri minerale si vitamine. Contine peste 30 de enzime foarte utile pentru buna functionare a organismului uman.

Mai multe>>

Cultura Shiitake - Lentinus edodes, ciuperca longevitatii

Cultura Shiitake Lentinus-edodesO noua afacere profitabila cu ciuperci: Ghid practic pentru incepatori si avansati.
In ultimii 40 de ani, productia globala de shiitake a crescut de peste 30 de ori. Liderul mondial in productia de shiitake de-a lungul anilor a fost Japonia, urmata de China si Coreea. Principala productie este concentrata in tarile din Asia de Est. In Statele Unite, a inceput sa fie cultivata la inceputul anilor '70 ai secolului trecut, iar acum se produc peste 3 mii de tone pe an.In prezent, mai mult de doua treimi din productia mondiala de shiitake este obtinuta prin tehnologia de productie extensiva - adica in aer liber.

Mai multe>>

Haine si pantofi confectionate din ciuperci si bacterii

Greenster-Bio-Couture-Fashion-Designer-Suzanne-Lee-Experiments-with-Science-11-399x300Designerul de moda Suzanne Lee, ne va imbraca in viitor din materiale produse de noi in bucatarie obtinute din apa, zahar si capsule de Kombucha.

Mai multe>>

Ghidul culegatorului de ciuperci

Ghidul culegatorului de ciuperciAceasta carte il va ajuta pe cititor sa invete cu usurinta si sa recunoasca fara dubii cele mai importante soiuri de ciuperci comestibile si otravitoare autohtone. Cartea incape intr-un loc mic - chiar si in buzunar - constituind un ghid deosebit de util pentru culegatorii de ciuperci. Autorii cartii, dr. Locsmándi Csaba si dr. Vasas Gizella, sunt specialisti recunoscuti (micologi) in cercetarea ciupercilor. Au publicat carti, numeroase studii de specialitate, memorii cu prezentari ale ciupercilor si predau diverse cursuri de recunoastere a ciupercilor.

Mai multe>>

O metoda usoara de a cultiva acasa ciuperci pleurotus ostreatus

Ciuperci pleurotus in suluri de hartieBureti de fag (Pastravul de fag) - Pleurotus ostreatus, sunt adesea considerati ca fiind ciupercile cele mai usor de cultivat. Puteti utiliza diferite tipuri de substraturi, inclusiv lemn, paie, rumegus si celuloza (ziare si cartoane uzate sau hartie igienica). Cel mai simplu mod este de a le creste este intr-un sul de hartie igienica umezit.

Mai multe>>

Cum ne ferim de intoxicatiile cu ciuperci ?

ciuperci toxiceCa urmare a precipitatiilor abundente din ultima perioada de timp, prin paduri , fanete, pasuni s-au dezvoltat in numar mare atat ciupercile comestibile, cat si cele otravitoare, care produc intoxicatii, uneori mortale.

Mai multe>>

Varietati si hibrizi de ciuperci Pleurotus

Ciupercile Pleurotus cu regim nutritional lignicol – celulotic, fac parte din Ordinul Agaricoles.

Mai multe>>

Ciupercile din flora spontana a Romaniei

Microenciclopedie ilustrata. Manualul culegatorului si consumatorului autohton. Ghid de identificare a peste 300 de specii de ciuperci comestibile si otravitoare de pe teritoriul Romaniei.

Aceasta lucrare se doreste a veni in sprijinul celor ce recolteaza ciuperci din flora spontana pentru a putea evita greselile si confuziile inerente. Nu este o lucrare pentru micologii specializati, nu abordeaza detaliile ce tin de expunerea la microscopul optic, electronic sau cu baleaj a unor parti componente ale ciupercilor. Se face referire la partile componente ce se pot observa cu ochiul liber, forma, culoare, gust, consistenta, miros, reactie la atingere, rupere sau taiere etc. 

Mai multe>>

Concepte actuale in taxonomia ciupercilor

Premiul „Emanoil Teodorescu” al Academiei Române 2008

Din cuprins:
    * Introducere in studiul micologiei
    * Morfologia, citologia si ultrastructura ciupercilor
    * Reproducerea si raspandirea ciupercilor
    * Clasificarea ciupercilor...

Mai multe>>

Ciuperca lui Dumnezeu, care vindeca cancerul si diabetul

       Ciuperca Agaricus Blazei Murill, numita si ciupeca lui Dumnezeu, contine 120 de elemente (proteine, vitamine şi minerale) si sase tipuri de steroizi (cerebusterol şi ergosterol) care opresc cresterea numarului de celule canceroase.

Mai multe>>

Buretii

 

 Buretii sau pastravi de fag poarta denumirea de Pleurotus spp. Valoarea nutritiva a acestora este data de continutul ridicat de proteina (2,7-4% s.u.), hidrantii de carbon (3,5-5% s.u.) si saruri minerale. Proteinele din bureti contin 18 aminioacizi esentiali care sunt indispensabile organismelor vii. Este recomandat in alimentatia diabeticilor. Combate anemiile, starile de oboseala etc. Dupa proteina obtinuta din soia, ciupercile se situeaza pe locul doi in lume.

.

Mai multe>>

Noutati

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

20-04-2022 Ciuperci

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

CITR, parte a Impetum Group, a reintrodus in circuitul economic singura fabrica de compost pentru ciuperci din Romania, prin vanzarea sa catre un important jucator din sectorul agricol din sudul tarii. In calitate de lichidator judiciar al East Champion Union Cooperativa Agricola (in faliment), CITR a obtinut in urma licitatiei peste 840.000 euro, bani care vor fi redistribuiti catre creditori. Mai multe>>

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

01-10-2020 Ciuperci

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

Oamenii folosesc ciuperci din perioada erei paleolitice sau epoca pietrei cioplite palaios- vechi, lithos-piatra, din limba greaca. Oamenii au cules ciuperci pentru se hrani. Au invatat astfel care le aduce o stare de bine, care ii ajuta sa invinga boli si care erau toxice sau otravitoare. Dar aceste cunostinte s-au adunat timp de secole si mai ales dupa invingerea superstitiilor si a fenomenelor mistice. Mai multe>>

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

15-09-2020 Trufe

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

Numite si diamantele negre ale pamantului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt Ciuperci care cresc in pamant, la adancime de 10-40 cm, unele chiar la suprafata sau mai in profunzime. Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce apartin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu radacinile arborilor si arbustilor. Mai multe>>

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

06-05-2020 Ciuperci

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

In aceasta perioada un numar destul de mare de persoane, valorifica prin piete sau locuri neautorizate sortimente diferite de ciuperci, recoltate din mediul natural (pajisti sau paduri) sub pretextul ca deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otravitoare. Printre ciuperci exista diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar si cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) si care daca sunt culese prea tarziu... Mai multe>>

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

20-11-2018 Ciuperci

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

Ciupercile au un rol benefic in natura contribuind la descompunerea si dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte si a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formeaza micorize pe radacinile unor arbori ca pini, stejari, castani si datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare cresterii. In schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana. Mai multe>>

Specii de ciuperci de padure din Romania

02-06-2017 Ciuperci

Specii de ciuperci de padure din Romania

Ciupercile de padure apar in diferite forme si culori si poarta denumiri variate si sugestive. Cele mai intalnite specii comestibile de ciuperci pe care le intalnim in padurile din Romania sunt urmatoarele: Mai multe>>

Ciuciuletele

26-11-2016 Ciuperci

Ciuciuletele

Ciuciuletele (Morchella Esculenta) este o specie de ciuperci comestibile, denumita in popor si zbarciog galben, potrivita pentru comercializare. Mai multe>>

Galbiorii comestibili

09-11-2016 Ciuperci

Galbiorii comestibili

Galbiorii (Cantharellus cibarius) se mai numesc, urechiuse sau bureti galbeni si sunt o specie de ciuperci comestibile, potrivite pentru comercializare. Mai multe>>

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

27-09-2016 Ciuperci

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

In Romania sunt cunoscute peste 4000 de ciuperci, insa doar o parte din ele sunt comestibile sau otravitoare, marea lor majoritate sunt nesemnificative din punct de vedere alimentar. Mai multe>>

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

26-08-2016 Ciuperci

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

Cantitati mari de ciuperci salbatice pleaca in acesta perioada din Romania in Germania. Mai multe>>

Buretele de roua

15-08-2016 Ciuperci

Buretele de roua

Buretele de roua (Marasmius oreades) este o specie de ciuperci avand palaria comestibila, ideala pentru supe. Mai multe>>