Zonele rurale sunt cheia cresterii economice

Zonele rurale sunt cheia cresterii economiceRegiunile rurale au un potential urias pentru cresterea economica asociata cu productia de produse alimentare si sectoarele conexe, potrivit raportului FAO "Starea Alimentatiei si Agriculturii 2017". Realizarea Agendei de Dezvoltare pentru anul 2030 va depinde de deblocarea acestui potential.


Exista suficiente dovezi ca schimbarile in economiile rurale pot avea un impact major. In raport se mentioneaza ca transformarea economiei rurale a ajutat sute de milioane de oameni din mediul rural sa scape de saracie din anii 1990. Cu toate acestea, acest progres a fost inegal, iar cresterea demografica ridica mizele.

Punerea accentului pe sustinerea politicilor si a investitiilor in zonele rurale pentru a crea sisteme de alimentare dinamice si sprijinirea intreprinderilor agro-industriale, care sunt bine conectate cu zonele urbane - in special cu orasele mici si mijlocii - vor crea locuri de munca si vor permite mai multor persoane sa ramana si sa prospere in mediul rural, ceea ce reprezinta o interventie strategica, se spune in raportul de astazi.

Economiile rurale transformate nu vor fi neaparat un panaceu care sa rezolve toate presiunile care ii determina pe oameni sa migreze, dar vor genera locuri de munca foarte necesare si vor contribui astfel la schimbarea scopului migratiei, care va deveni mai degraba o alegere constienta decat o necesitate obligatorie.

"Prea adesea ignorate de factorii de decizie si planificatori, retelele teritoriale ale oraselor mici si mari reprezinta puncte de referinta importante pentru persoanele din mediul rural - locurile unde isi cumpara semintele, isi trimit copiii la scoala si acceseaza asistenta medicala si alte servicii", a declarat José Graziano da Silva, directorul general al FAO in prefata raportului.

"Factorii de decizie sunt indemnati sa recunoasca rolul catalitic al oraselor mari si mici in medierea relatiei rurale si urbane si sa ofere agricultorilor mici posibilitatea de a-si comercializa produsele si a-si aduce aportul intru beneficiul cresterii economice", adauga el.

 

Cum poate cererea urbana de alimente sa provoace revitalizarea zonelor rurale

Raportul „Starea Alimentatiei si Agriculturii“ sustine ca schimbarile necesare in economiile rurale pot fi declansate de cresterea cererii de alimente in zonele urbane cu diversificarea in continuare a sistemelor alimentare si crearea de noi oportunitati economice in activitati legate de agricultura si non-agricole.

Acestea includ companii de prelucrare, ambalare si de transport, precum si de depozitare, intreprinderile cu ridicata si cu amanuntul si companiile care furnizeaza materii prime de productie, cum ar fi seminte, unelte si echipamente, precum si ingrasaminte sau care ofera servicii de irigare, prelucrare a solului sau alte servicii.

Raportul constata ca cererea tot mai mare din partea pietelor alimentare urbane reprezinta acum 70 la suta din livrarile alimentare nationale, chiar si in tarile cu o mare parte a populatiei in mediul rural.

 

Fara gloante de argint

Cu toate acestea, in timp ce urbanizarea reprezinta o "oportunitate unica" pentru agricultura, ea prezinta, de asemenea, probleme pentru milioane de fermieri mici.

Pietele care sunt mai profitabile pot duce la concentrarea productiei de alimente in gospodarii comerciale mari si lanturi dominate de procesatori mari si comercianti cu amanuntul, excluzand fermierii mici.

Astfel, politicile si investitiile publice de sustinere vor juca un rol-cheie in gestionarea cererii urbane ca forta motrice a schimbarii si chiar a cresterii, iar masurile de asigurare a participarii producatorilor mici si fermelor de familie ar trebui sa fie incluse in politici.

 

Fermele de familie, infrastructura si orasele mici si mari

Studiul prezinta trei domenii de actiune:

Primul include dezvoltarea unui numar de strategii menite sa asigure participarea deplina a producatorilor mici la satisfacerea nevoilor alimentare urbane. Masurile de consolidare a drepturilor de proprietate, de asigurare a egalitatii in contractele de aprovizionare sau de imbunatatire a accesului la credit sunt doar cateva dintre solutiile posibile.

In al doilea rand, crearea infrastructurii necesare pentru conectarea pietelor rurale si urbane - in multe tari in curs de dezvoltare, lipsa in mediul rural de drumuri, electricitate, a facilitatilor de depozitare si sistemelor pentru transporturi frigorifice este un obstacol major pentru fermierii care doresc sa profite de cererea urbana pentru fructe proaspete, legume, carne si produse lactate.

Al treilea domeniu include integrarea nu doar a oraselor mari in economiile rurale si urbane bine conectate, dar, de asemenea, cooperarea cu zonele urbane mai mici si mai raspandite.

Raportul subliniaza faptul ca centrele urbane reprezinta o piata alimentara foarte subevaluata. Jumatate din rezidentii urbani din tarile in curs de dezvoltare locuiesc in orase cu o populatie mai mica de 500.000 de locuitori.

 

Cifre cheie

    • Transformarea rurala are loc inca din anii 1990; de atunci, aditional 750 de milioane de persoane din mediul rural au inregistrat venituri peste limita moderata a saraciei de 3,10 USD (PPP) pe persoana si pe zi.
    • In 1960, 22% din populatia tarilor in curs de dezvoltare (460 milioane de persoane) locuiau in orase mici si mari.
    • Pana in 2015, numarul lor a ajuns la 49% (3 miliarde de persoane).
    • Populatia rurala din tarile in curs de dezvoltare a crescut cu 1,5 miliarde intre 1960 (1,6 miliarde) si 2015 (3,1 miliarde).
    • In Asia de Sud si Africa Subsahariana, o medie de 1 milion si, respectiv, 2,2 milioane de tineri au intrat pe piata muncii in fiecare an intre 2010 si 2015.
    • Orasele mari, cu populatii de 5-10 milioane de locuitori si mega orasele de 10 + milioane de locuitori, reprezinta doar aproximativ 20% din locuitorii din mediul urban.
    • In tarile in curs de dezvoltare, cele mai multe zone urbane sunt relativ mici - aproximativ 50% din populatia urbana totala, sau 1,45 miliarde de locuitori, locuiesc in orase mici si mari de 500 000 de locuitori sau mai putin.
    • Aproape jumatate din populatia globala de astazi locuieste fie in orase cu mai putin de 500 000 de locuitori, fie in zonele rurale care le inconjoara.
    • La nivel global, zonele urbane mai mici reprezinta in prezent aproximativ 60% din cererea alimentara urbana.
    • Pana in 2030, populatia urbana din regiunile mai putin dezvoltate ale lumii va ajunge la 4 miliarde. 80% din acesti locuitori urbani vor locui in Africa, Asia si America Latina.
    • In 2030, majoritatea populatiei urbane din lume se va gasi in orase cu populatii de 1 milion sau mai putin; 80% dintre acesti oameni vor locui in zone urbane cu mai putin de 500 000 de locuitori.
    • Valoarea pietelor alimentare urbane din Africa Subsahariana va creste probabil de patru ori intre 2010 si 2030, de la 313 miliarde USD la 1 trilion de dolari SUA.
    • In Africa de Est si de Sud, ponderea consumatorilor urbani pe piata produselor alimentare achizitionate este deja de 52% si se estimeaza ca va creste pana la 67% pana in 2040.

F.A.O. - Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>