Preparatul traditional din carne de porc „COPPA DI PARMA”

La momentul comercializarii, preparatul din carne de porc „Coppa di Parma” (IGP) Italia, are forma cilindrica, deloc turtita.

 

 

Dimensiunile variaza intre 25 si 40 cm, iar greutatea trebuie sa fie de minimum 1,3 kg. La taiere, felia nu trebuie sa prezinte bucati de grasime moale sau de culoare galbena, care indica o maturare necorespunzatoare, si nici mucegaiuri in interior.

 

In plus, „Coppa di Parma” IGP prezinta: gust tipic al unui produs din carne, cu suficienta degradare proteolitica in partea slaba si lipolitica in partea grasa, datorata unei maturari corespunzatoare; nu prezinta gusturi straine, de acid fenic, faina de peste sau altele; intensitatea gustului este optima. Mirosul si parfumul sunt cele caracteristice aromei produsului si pot fi evidentiate prin inteparea cu os de cal in partile grase, nu in cele slabe, aproape de vena principala. Consistenta la atingere si la taiere este medie. Membrana, neunsuroasa si fara patina la suprafata, se desprinde usor. Partile interne si cele externe sunt omogene, aratand ca au avut loc o deshidratare si o maturare treptate. Culoarea feliei este uniforma, fara pete, rosie in partea slaba si usor rozie in partea grasa.

 



 

Ingredientele utilizate pentru prepararea produsului „Coppa di Parma” sunt: sarea (2,6-3,5 %), aromele naturale si/sau piperul si/sau, eventual, alte condimente. In plus, se pot folosi vinul, dextroza si/sau fructoza si/sau zaharoza, in functie de dispozitiile legale, culturile starter, in conformitate cu bunele practici, nitritul de sodiu/potasiu, nitratul de sodiu/potasiu, acidul ascorbic si sarea acestuia, in conformitate cu dispozitiile legale.

 

Pentru prepararea produsului „Coppa di Parma”, este fundamentala utilizarea traditionala a carnurilor obtinute din porcii grei italieni tipici. Acesti porci tipici din Italia de centru-nord au o anumita structura genetica si sunt crescuti timp de cel putin 9 luni in conditii deosebite, care le permit sa ajunga la greutati considerabile si sa aiba carnuri cu un continut bogat de grasime intramusculara si niveluri ridicate de enzime, mai ales catepsine, care sunt fundamentale pentru maturarea produsului „Coppa di Parma”.



 

Produsul „Coppa di Parma” IGP este obtinut din carne de porc, cu respectarea urmatoarelor conditii:

  • sunt admise animalele de rasa pura sau de rase derivate din rasele traditionale de baza Large White si Landrace, astfel cum au fost imbunatatite de registrul genealogic italian;

  • sunt admise si animalele derivate din rasa Duroc, astfel cum a fost ameliorata de registrul genealogic italian;

  • sunt, in orice caz, excluse animalele de rasa pura Landrace belgian, Hampshire, Pietrain, Duroc si Spotted polonez;

  • tipurile genetice utilizate trebuie sa garanteze obtinerea unei greutati medii per lot (greutate in viu) de 160 kg, ± 10 %;

  • varsta minima de sacrificare este de noua luni;

  • utilizarea carnii obtinute de la vieri si scroafe este exclusa;

 

Bucatile de carne utilizate pentru productia de „Coppa di Parma” IGP provin din portiunea musculara a gatului, care adera la vertebrele cervicale si la o parte din vertebrele din zona toracica (masa musculara din adancitura formata de apofizele spinoase, corpurile vertebrale si apofizele transversale).

 

Hrana pentru animale (numai pentru produsele de origine animala): Trebuie respectate reguli detaliate privind utilizarea si alcatuirea ratiei alimentare. Alimentatia porcinelor este formată din doua faze si se bazeaza mai ales pe productia de cereale si pe subprodusele activitatii de prelucrare a produselor lactate. Hrana pe baza de cereale este furnizata, de preferinta, in formă lichida (laturi sau pasta) si, in mod traditional, cu zer de lapte.

 

Mai precis, alimentatia este alcatuita din urmatoarele elemente:

 

Faza de pana la 80 kg greutate in viu – este utilizata hrana prevazuta pentru faza ulterioara de ingrasare, precum si cea prezentata in cele ce urmeaza, in ordinea descrescatoare a utilizarii: faina de soia, gris de porumb cu gluten si/sau hrana pentru animale pe baza de gluten de porumb, pastai de roscove fara seminte, reziduuri de distilerie, lipide cu un punct de topire de peste 36 °C, faina de peste, lizate proteice, zară. In orice caz, continutul de substanta uscata din cereale trebuie sa fie de minimum 45 % din cel total;

 

Faza de ingrasare – sunt admise si mentionate in ordinea descrescatoare a utilizarii lor urmatoarele tipuri de hrana: porumb si boabe si/sau coceni de porumb terciuiti, sorg, orz, grau, triticala, ovaz si cereale marunte, tarate si alte subproduse rezultate din prelucrarea graului, cartofi deshidratati, pulpa de sfecla presata si insilozata, faina de soia, faina de floarea-soarelui, manioc, melasa, faina de cocos, faina de germeni de porumb, mazare si/sau alte seminte de leguminoase, pulpa de sfecla deshidratata si epuizata, faina de susan, turta de in, tescovina de mere si de pere, coji de struguri sau de rosii ca baza a suplimentelor alimentare, faina deshidratata de lucerna, drojdie de bere si/sau de Torula, lipide cu un punct de topire de peste 40 °C, zer de lapte, zara. In orice caz, in faza de ingrasaare, continutul de substanta uscata din cereale trebuie sa fie de minimum 55 % din cel total.

 

Aria de productie a produsului „Coppa di Parma” IGP este constituita din intregul teritoriu administrativ al provinciilor Parma, Modena, Reggio Emilia, Mantova și Pavia, precum si din teritoriile comunelor aflate de-a lungul fluviului Pad.

 

Aria de productie a produsului „Coppa di Parma” IGP este caracterizata de prezenta unor zone colinare si, in acelasi timp, de campie, precum si de prezenta unor lacuri si a unor mine de sare. In zona deluroasa a provinciei Parma, a fost dintotdeauna posibila imbinarea dintre tehnologia zonei de campie si sarea din Salsomaggiore. Faptul ca sararea carnii de porc si prelucrarea acesteia au dus la obtinerea unor produse recunoscute atat la nivel national, cat si la nivel international se datoreaza, printre altele, prezentei in zona a minelor de sare, inca de pe la 1300. Produsul „Coppa di Parma” a aparut tocmai in acest context, datorita formarii in aceasta zona a unor grupuri de lucratori care s-au specializat in producerea acestui preparat si care, de-a lungul secolelor, au contribuit la raspandirea retetei acestuia in afara teritoriului provinciei Parma și la consolidarea acestei tradiții.


 
 

Coppa di Parma IGP se distinge de celelalte produse din aceeasi categorie comerciala datorita gustului tipic, cu o intensitate optima, consistentei medii, caracterului omogen si slab, precum si datorita culorii uniforme, rosie in partea slaba si rozie in partea grasa. „Coppa di Parma” se diferentiaza de alte mezeluri de acest tip produse in zone limitrofe si prin alte caracteristici: felia este moale, iar condimentele utilizate pentru aromatizare nu ies in evidenta. Aceste calitati se datoreaza perioadei scurte de maturare si lipsei unor reglementari detaliate privind utilizarea condimentelor, astfel incat „Coppa di Parma” isi poate pastra gustul si aroma tipice carnii de porc, precum si consistenta moale a feliei.

 

Reputatia produsului „Coppa di Parma” IGP este demonstrata de numeroase documente care il mentioneaza si fac referire la acesta. Deja de la sfarsitul secolului al XVII-lea se gasesc referiri la „Coppa di Parma”, ca bondiola (carnat) sau salame investito, adica mezel. La inceputul secolului al XVIII-lea, „Coppa di Parma” este mentionata in jurnalele de calatorie ca produs tipic al locului. Intr-un inventar redactat in 1723, se mentioneaza ca doar cine detine un anumit numar de salamuri si bondiole poate deveni membru al corporatiei carmangiilor (lardaroli). O evaluare a oficialitatilor corporatiei carmangiilor (1750) si un decret local din 21 aprilie 1764 fac, de asemenea, referire la „Coppa di Parma”. Din aceeasi perioada dateaza contractele inregistrate de administratorii Casei Regale pentru aprovizionarea cu alimente a bucatariilor regale. Exista informatii certe privind cantitatile de „Coppa di Parma” si bondiola consumate la curtea ducelui Don Ferdinando Borbone. Incepand cu secolul al XIX-lea exista informatii privind cantitatile de „Coppa di Parma” vandute in pietele din zona, iar in 1940 din provincia Parma au fost exportate aproximativ 200 de coppe.

 


 

Caracteristicile deosebite ale produsului „Coppa di Parma” IGP se datoreaza unor legaturi foarte precise cu mediul, in sens larg, fiind cuprinsi in acest concept atat factorii geografici si naturali, cat si factorii umani, precum si tot ceea ce tine de cresterea porcilor, de tehnologia de prelucrare, de spatiile dedicate maturarii si, mai ales, de interactiunea tuturor acestor elemente. Este evidenta continuitatea dintre productia preparatului „Coppa di Parma” IGP de la inceputuri si cea din prezent. Procesul de industrializare a productiei de „Coppa di Parma” IGP a inclus o etapa manufacturiera care a pastrat intacte caracteristicile traditionale ale produsului. Clima si caracteristicile aerului (temperaturi si umiditate) sunt cele tipice zonei colinare a bazinului fluviului Pad unde a luat nastere, cu mult timp in urma, produsul „Coppa di Parma” IGP. Zona din care provine materia prima si in care este preparat produsul este cea care s-a format si s-a pastrat in timp, prin respectarea traditiilor care au dus la renumele produsului.

 

Coppa di Parma este unul dintre mezelurile cele mai raspandite in aria geografica delimitata si se afla intotdeauna pe listele cu produse propuse clientilor de principalele intreprinderi producatoare de mezeluri din aria geografica in cauza. Producatorii preparatului „Coppa di Parma” au obiceiul de a indica, in reclamele lor, printre caracteristicile distinctive, faptul că feliile de „Coppa di Parma” sunt moi când sunt taiate, nefiind niciodată uscate, ceea ce demonstreaza ca sunt respectate perioadele scurte de maturare, iar aroma tipica a produsului este garantata. Consistenta moale a preparatului „Coppa di Parma” face ca acesta sa poata fi utilizat ca ingredient in tarte sarate si pizze umplute, dupa cum reiese din cateva retete in care se fac referiri explicite si evidentiate la aceasta denumire. Mai mult, este deosebit de importanta prezenta produsului „Coppa di Parma” la standurile producatorilor la principalele targuri agroalimentare ale zonei.

 

 

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

 

 

Articole similare:

www.agriculturae.ro/index.php/produse-traditionale-europene/italia-franta-spania/379-salam-sopressa-vicentina.

www.agriculturae.ro/index.php/produse-traditionale-europene/alte-tari/592-skilandsi-salamul-traditional-din-lituania.

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>