Painea de Altamura

pita.jpg

 

 

"Pane di Altamura" (DOP) a fost inregistrat ca denumire in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.






 

Descrierea produsului traditional "Pane di Altamura"

Tipul de produs:

Produs de panificatie – clasa 2.4.

Descriere:

"Pane di Altamura" este un produs de panificatie obtinut din remacinarea fainii de grau dur, provenit din macinarea graului dur din soiurile "appulo", "arcangelo", "duilio" si "simeto", produse pe teritoriul definit in caietul de sarcini al produsului, singure sau in combinatie, in proportie de cel putin 80 %, cu conditia sa fi fost produse pe teritoriul respectiv.

Produsul este obtinut dupa vechiul sistem de fabricatie care prevede utilizarea de maia primara sau aluat fermentat, sare marina, apa.

La comercializare trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:

·Painea rotunda, cu aroma caracteristica, cu o greutate nu mai mica de 0,5 kilograme (kg), prezinta doua forme traditionale, dintre care prima, numita la scara locala "U sckuanete" ("pane accavallato"), inalta, impaturita fara ca marginile sa se atinga, cealalta, mai aplatizata, numita la scara locala "a cappidde de prevete" ("a cappello di prete") (ca palaria unui preot), fara ca marginile sa se atinga.

·Coaja nu trebuie sa fie mai subtire de 3 milimetri, miezul, de culoare galben pal, are porozitate omogena; umiditatea nu trebuie sa depaseasca 33 %.

Zona geografica:

Zona geografica delimitata in care se produc graul utilizat si grisul remacinat cuprinde teritoriile comunelor Altamura, Gravina di Puglia, Poggiorsini, Spinazzola si Minervio Murge, din provincia Bari, asa cum este definita in caietul de sarcini al produsului.

Zona de productie pentru "Pane di Altamura" coincide cu teritoriul definit mai sus, in care de-a lungul secolelor productia acestui produs, aparut in secolul al XVI-lea in localitatea Altamura, a ajuns sa se concentreze. Cuptoarele pentru coacerea painii sunt alimentate de preferinta cu lemne sau cu gaz, caldura fiind aplicata indirect sau direct, cu exceptiile permise de lege.

Dovada originii:

Originea "pane di Altamura" se leaga de traditia rurala a zonei de productie tipice.

Element de baza al regimului alimentar al populatiilor din regiunea Murgia, in forma cea mai traditionala (U sckuanète = pane accavallato), se facea in gramaj mare si era in principal framantata acasa, apoi pregatita si coapta in cuptoare publice, ceea ce avea implicatii pe plan social si cultural, ca urmare a relatiei intre domeniul privat si cel colectiv.

Brutarul insemna formele cu o stanta artizanala din lemn sau din fier, care purta initialele capului familiei, apoi le punea in cuptor.

Principala caracteristica, pastrata pana astazi, era conservabilitatea, necesara pentru a asigura alimentatia taranilor si ciobanilor timp de o saptamana sau, de cele mai multe ori, timp de cincisprezece zile pe care le petreceau in fermele raspandite pe inaltimile regiunii Murgia: o alimentatie bazata aproape exclusiv pe paine cu adaos de sare si ulei, muiata in apa fierbinte. Pana la mijlocul secolului trecut, pe strazile Altamurei se putea auzi strigatul brutarului care anunta, in zori, ca painea este coapta.

Prima referinta la locul de origine a produsului care, daca nu se refera cu adevarat la Altamura, se refera cu siguranta la teritoriul Murgia, se gaseste in cartea I, V a satirelor poetului Horatiu care, in primavara anului 37 i.Hr., revazand peisajul copilariei, notează existenta "celei mai bune paini din lume, intr-atat incat calatorul cunoscator isi facea provizii pentru restul calatoriei".

Activitatea traditionala de panificatie din Altamura este confirmata in "Statuti Municipali della città fatti nell'anno 1527", ale caror articole privind "Dazio del forno" au fost transcrise de Domnul G. De Gemmis in Buletinul arhivelor, Biblioteca, Muzeu municipal, anul 1954, p. 5 - 49.

Transcrierea documentelor privind stabilirea sau scutirea de impozite a fost asigurata de A. Gianuzzi in "La Carte di Altamura", in "Codice Diplomatico Barese", anul 1935.

Printr-un alt document, care dateaza din 1420, clerul din Altamura era scutit de impozitul pe paine.

Obiceiul coacerii in cuptoare publice isi are originea in interdictia impusa cetatenilor "de orice stare sau conditie" sa coaca in propria locuinta orice tip de paine sau turta, cu riscul unei amenzi importante, taxa impusa reprezentand o treime din costul total al panificatiei.

Asadar, tocmai in contextul unei societati agropastorale au luat nastere formele tipice de paine in mod traditional destinate taranilor, ciobanilor si familiilor acestora, ele fiind inca produse de brutariile din Altamura: forme de gramaj mai mare, obtinute din faina de grau dur, maia, sare si apa, la capatul unui proces de fabricatie in cinci faze: framantare, punere in tava, dospire, modelare si coacere in cuptor cu lemne, acestea fiind caracteristicile care le deosebesc de orice alt tip de paine.

De asemenea, activitatea de morarit avea loc numai in Altamura, unde la inceputul secolului al XVII-lea existau cel putin douazeci si sase de instalatii de prelucrare functionale.

Pentru a incheia, se poate afirma ca, in pofida transformarilor si adaptarilor intervenite, painea care se obtine astazi in orasul Altamura este mostenitoarea directa a painii taranului si ciobanului, si care, din Evul Mediu, se produce fara intrerupere.

Originea productiei DOP "pane di Altamura" este certificata de organismul de control, pe baza respectarii numeroaselor cerinte pe care producatorii de materie prima si brutarii respectivi trebuie sa le indeplineasca de-a lungul intregului ciclu de productie.

La acordarea DOP, caietul de sarcini al produsului prevede intocmirea:

·de liste, depuse la diferitele comune, ale producatorilor de grau dur de pe teritoriul respectiv,

·de liste, depuse la diferite comune, ale morarilor care se angajeaza sa transforme in faina remacinata destinat panificatiei, materia prima provenind de la producatorii de grau de pe teritoriul indicat mai sus,

·unei liste a brutarilor care se angajeaza sa produca "pane di Altamura" in conformitate cu criteriile din caietul de sarcini al produsului, lista depusa in comuna Altamura.

Toate listele vor fi depuse la regiunea Puglia si la organul desemnat sau autorizat sa asigure activitatile de control in conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (CEE) nr. 2081/92.

Instanta de control verifica, pe langa acestea, daca maiaua folosita, dozarea si compozitia aluatului, modul si durata framantarii, dospirea, modelarea painii, coacerea, scoaterea din cuptor si comercializarea cu marcile ad-hoc sunt conforme cu prevederile din caietul de sarcini.

Apa folosita pentru aluat este certificata de organismul de administrare a retelei de apa curenta: aceasta va fi analizata in fiecare an si trebuie sa corespundă parametrilor prevazuti, iar certificatul eliberat de organismul de administrare se afiseaza la avizierul primariei comunei Altamura.

Organismul de control va certifica, pe langa aceasta, ca graul utilizat in panificatie are caracteristicile prevazute in caietul de sarcini.

Mod de obtinere:

Graul folosit in panificatie trebuie sa aiba caracteristicile enumerate mai jos:

Grau dur

·Greutate electrolitica ≥ 78 kg/hl

·Proteine≥ 11 % materie uscata

·Cenusa < 2,2 % materie uscata

·Gluten uscat ≥ 9 % materie uscata

Faina din grau dur

·Indice glutenic < | 80 |

·Indice de galben ≥ | 20 |

Materia prima utilizata contine faina de grau dur rezultat din macinarea graului dur din soiurile "appulo", "arcangelo", "duilio", "simeto", produse pe teritoriul definit la punctul 4.3, singure sau impreuna, in proportie de cel putin 80 %, restul putand fi folosit pentru alte soiuri, cu conditia sa fie produse pe teritoriul definit mai sus.

Caracteristicile fizico-chimice ale graului si fainii trebuie sa fie certificate si sa corespunda parametrilor definiti in tabelul de mai sus.

Faina remacinata trebuie sa rezulte din procese de sfarmare absolut analoge cu cele folosite in prezent pe teritoriul Altamura.

Morile care functioneaza in zonele mentionate mai sus sunt prevazute cu seturi de cilindri de otel de dimensiuni diferite, care functioneaza continuu la viteză variabila. Viteza de rotatie este de circa 300 de turatii pe minut, iar temperatura nu depaseste 40 °C. O structura de acest tip provoaca, prin frecare, ruperea celei mai mari parti a cojii bobului, grisul de grau dur impregnandu-se astfel cu pretiosul ulei de germen.

Morile utilizate pentru obtinerea fainii nu pot fi decat cele situate pe teritoriul de productie a graului definit in caietul de sarcini.

Etapele si metodele de productie a "pane di Altamura" sunt urmatoarele:

Aluatul:

1. Maiaua se obtine din cel putin trei reinnoiri pentru a creste masa fermentata prin adaos de apa si de faina de grau dur in proportie de 20 % fata de cantitatea de faina de grau dur remacinat.

2. Dozarea si compozitia aluatului: la 100 kg de faina de grau dur, 20 kg (20 %) drojdie naturala, 2 kg (2 %) sare de mare, circa 60 de litri (60 %) apa la temperatura de 18 °C.

3. Framantarea, cu ajutorul unui malaxor cu brate, trebuie sa dureze douazeci de minute.

Dospire si prima faza de odihna

La sfarsitul operatiunii de framantare, aluatul se acopera cu un servet de bumbac destul de gros pentru a obtine fermentatia la temperatura constanta. Aluatul trebuie sa se odihneasca astfel cel putin nouazeci de minute.

Modelare si a doua faza de odihna

La sfarsitul fazei precedente, se trece la cantarire si la prima modelare, care se fac manual, pentru ca aluatul sa se poata acoperi cu o crusta fibroasa naturala. Aluatul ramane astfel treizeci de minute.

Remodelare si a treia faza de odihna

Se face o noua modelare manuala, urmata de o perioada de odihna de cel putin cincisprezece minute.

Punere la cuptor si coacere

Inainte de a fi pusa in cuptor, painea se intoarce si, cu o usoara apasare a mainii, pe o parte, se impinge in cuptor. In general, cuptorul este alimentat cu lemne sau cu gaz, cu incalzire indirecta si atinge temperatura de 250 °C. Cuptoarele cu incalzire directa utilizate pentru a coace "pane di Altamura" se alimenteaza cu lemne de tipul stejarului.

Prima faza a coacerii are loc cu usa cuptorului deschisa. Dupa cincisprezece minute, usa este inchisa si painea este coapta pentru încă 45 de minute.

Scoatere din cuptor

Usa cuptorului se lasa deschisa cel putin cinci minute pentru a permite iesirea aburului si pentru a facilita astfel uscarea crustei care devine crocanta. Se scot apoi painile si se pun pe scanduri de lemn.

Legatura:

Painea astfel produsa este considerata ca fiind de calitate "unica", pentru ca este obtinuta din cel mai bun grau dur, cultivat intr-o zona care prezinta factori geografici si de mediu specifici regiunii de nord-est a Murgiei, si din apa potabila utilizata in zona.

Zona respectiva este singura parte din regiunea Puglia care pastreaza caracterele structurale, geomorfologice și de mediu apropiate de caracterele originare.

Cu o suprafata de peste 44000 hectare, Altamura reprezinta zona cea mai populata si cea mai importanta pe plan economic din partea central-nordica a regiunii Murgia, care reprezinta cea mai importantă zona de productie cerealiera din Puglia, dupa Capitanata; cultura cerealelor a reprezentat dintotdeauna, impreuna cu cresterea ovinelor, principala activitate de productie din zona.

In orasul Altamura, care se poate mandri cu o traditie seculara in sectorul panificatiei, exista treizeci si cinci de brutarii cu o productie zilnica de paine de aproximativ 60 de tone care, in afara de circa 20 % destinate nevoilor locale, se livreaza pe principalele piețe interne.

Parametrii geologici, hidrologici si meteorologici fac ca mediul natural al zonei respective sa fie absolut unic.

Structura de control:

Nome: | BIOAGRICOOP – Scrl |

Indirizzo: Via Fucini, 10 – 1-40033 Casalecchio di Reno (Bologna)

Etichetare:

Produsul finit se ambaleaza intr-un material poros, termodeformabil, purtand o eticheta care indica:

1) lista ingredientelor, firma de productie;

2) data de expirare;

3) marca.

Produsul finit se poate prezenta de asemenea fara ambalaj, doar cu o eticheta din material biologic indicand caracteristicile enumerate mai sus si mentiunea "Pane di Altamura".

Pe eticheta trebuie sa apara marca, purtand obligatoriu denumirea de origine protejata.

Simbolul grafic este format din "scutul samnitilor avand deasupra o coroana impartita in patru cu carouri rosii si albe". In centrul ovalului apare pe orizontala, pe trei randuri, mentiunea "Pane DOP di Altamura".

Conditii nationale:

Număr CE: G/IT/00136/2000.06.22

Grupul solicitant:

Nume: Consorzio per la tutela del Pane di Altamura

Adresă: Corso Umberto I, n. 5 – I-70022 Altamura (BA)

Membri: Mesteri brutari.


Secretul producerii painii de Altamura, il puteti vedea pe:

www.youtube.com/watch?v=McyRF7uaLeU

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>