Biomasa si Biogaz

InfoDay pentru Proiecte de BioEconomie Circulara | 23 aprilie 2024, Bruxelles

InfoDay organizat de CBE JU in data de 23 aprilie 2024 la BruxellesCircular Bio Based Europe (CBE JU) va organiza in data de 23 aprilie 2024, la Bruxelles, evenimentul „InfoDay” privind apelul pentru propuneri de proiecte 2024 din sectorul bioeconomiei circulare. CBE JU este un parteneriat public-privat intre Uniunea Europeana, reprezentata de Comisia Europeana prin DG RTD, DG AGRI si DG GROW si Consortiul pentru Bio-Industrii (BIC), care finanteaza proiecte ce promoveaza industriile circulare bazate pe bio-materiale, in Europa.

Mai multe>>

Noua Directiva privind Energia Regenerabila introduce lemnul in mixul national de energie regenerabila

Romania se poate incalzi si cu lemn - Noua Directiva privind Energia RegenerabilaParlamentul European a adoptat, marti, 12 septembrie, noua Directiva privind Energia Regenerabila, care permite introducerea lemnului in mixul national de energie regenerabila. Europarlamentarul Carmen Avram considera ca textul acestei directive demonstreaza ca se poate lupta pentru mediu si fara adoptarea unor masuri extreme, care sa ingenuncheze cetateanul sau vreun sector economic.

Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

3 centrale pe lemneCea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice.

Mai multe>>

Doriti sa vindeti energie in retea ?

Prosumatori care isi produc singuri energia electrica care apoi este vanduta in reteaUnic in tara: Targul Prosumatorilor RoEnergy Romania, 4-6 octombrie 2023, va asteapta cu expozanti din trei continente. Campaniile Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) ,,Casa Verde Fotovoltaice” reprezinta indiscutabil cel mai mare succes dintotdeauna al vreunui program guvernamental romanesc. Ati mai intalnit vreodata ca inscrierile intr-un program sa se epuizeze in doua, trei minute in toate regiunile tarii?

Mai multe>>

Centrale de incalzire pe biomasa sau peleti - Cum putem creste securitatea energetica a Romaniei cu o resursa pe care acum o exportam

O oportunitate care nu trebuie ratata - un program national de sustinere a instalarii de centrale pe peletiRomania are o mare oportunitate de a asigura securitatea energetica a cetatenilor, concomitent cu accelerarea decarbonarii sectorului energetic, reducerea costurilor si eliminarea combustibililor fosili. Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn invita guvernantii sa demareze cat mai curand un program de sustinere a montarii de instalatii pentru incalzire rezidentiala pe biomasa sau peleti, cu beneficii enorme pe plan economic, social si de mediu.

Mai multe>>

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

Lemnul este genial - potential verde pentru o industrie a viitoruluiAdunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai asociatiilor din sector, din mediul academic si de cercetare.

Mai multe>>

Centrala de cogenerare Expur de la Slobozia produce energie regenerabila folosind cojile de floarea soarelui

Expur producatorul uleiului Untdelemn de la Bunica porneste motoarele centralei de cogenerare o investitie de peste 15 mil euro la fabrica din SloboziaCompania romaneasca Expur, producatorul uleiului Untdelemn de la Bunica, subsidiara a grupului francez Avril, inaugureaza centrala de cogenerare in fabrica din Slobozia in urma unei investitii impresionante de peste 15,6 milioane de euro. Instalatia va produce energie regenerabila folosind cojile de la semintele de floarea soarelui, o tehnologie inovatoare si unica pe piata din Romania.

Mai multe>>

Cum folosesti util resturile lemnoase din ferma

utilaj tocator de crengi - Cum folosesti util resturile lemnoase din fermaLe poti pune in compozitia compostului, atat de important in dezvoltarea plantelor, pot fi materie prima pentru centralele pe biomasa sau mulci pentru amenajarea spatiului verde (chipsuri de lemn). Insa, inainte de a fi folosite in aceste scopuri, deseurile lemnoase trebuie tocate cu utilaje speciale, ce pot fi inchiriate sau cumparate de la compania ProCompost Romania.

Mai multe>>

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabilaPrima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro, si poate dubla cantitatea de energie regenerabila.

Mai multe>>

Lemnul de foc si biomasa lemnoasa, intre solutii de avarie si strategii verzi, inteligente

Lemnul de foc si biomasa lemnoasa intre solutii de avarie si strategii verzi inteligenteEnergia bazata pe resursa de lemn – energie termica preponderent – reprezinta deja peste 60% din energia regenerabila produsa in Romania, de peste cinci ori mai mult decat energia electrica produsa actual din surse eoliene si solare. Dar consumul de lemn de foc in gospodarii este in acest moment extrem de ineficient, cu randamente energetice de aproximativ 30%, cand stim ca randamentele pot fi de peste 90% in cazul utilizarii in cogenerare energie electrica si termica.

Mai multe>>

Solutia ideala pentru incalzirea casei? Peleti din lemn!

Incalzirea casei - Peleti din lemnAtat gazul cat si electricitatea sunt mult mai scumpe decat au fost vreodata, ceea ce i-a obligat pe multi dintre romani sa caute solutii mai putin costisitoare pentru a beneficia de confort termic. Tendinta este evidenta, iar tot mai multe dintre gospodarii renunta la centrala clasica pe gaz, in favoarea sistemelor de incalzire care folosesc combustibilul solid.

Mai multe>>

Productia de biomasa, alternativa pentru asigurarea stabilitatii sistemului energetic din Romania, cu beneficii pentru agricultura

Productia de biomasa alternativa pentru asigurarea stabilitatii sistemului energetic din Romania cu beneficii pentru agriculturaConform celui mai recent studiu realizat de Clubul Fermierilor Romani in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara si Academia de Stiinte Economice din Bucuresti, productia de biomasa in Romania reprezinta o directie de dezvoltare a unui sector din agricultura cu potential profitabil mare, cu beneficii economice si de mediu semnificative.

Mai multe>>

Biomasa: resursa ignorata a Romaniei pentru dezvoltare, decarbonare si reducere a costurilor

Biomasa - resursa ignorata a Romaniei pentru dezvoltare decarbonare si reducere a costurilorA V-a editie a Forumului Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi,organizat de Fordaq- Comunitatea Forestierilor, inseamna deja o traditie pentru sectorul padure-lemn. La dezbaterile online din 14 decembrie au participat organizatii reprezentative de pe intregul lant valoric al lemnului (AAP, APMR, AIL – Prolemn, Nostra Silva), dar si ai mediului universitar si de cercetare (INDCS „Marin Dracea”), invitati din sectorul energetic (Energy Serv), reprezentanti ai autoritatilor si ai RNP-Romsilva, jurnalisti si politicieni interesati de unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei romanesti si de potentialul sau pentru mediu si societate.

Mai multe>>

Webinar: Utilizarea terenurilor marginale, neutilizate sau contaminate pentru cultivarea de biomasa pentru energie

Webinar - Utilizarea terenurilor marginale neutilizate sau contaminate pentru cultivarea de biomasa pentru energieUrmare a noilor strategii si planuri europene si nationale dedicate respectarii angajamentelor asumate prin Pactul Verde si Mecanismul de Redresare si Rezilienta, energia regenerabila redevine o prioritate. Potentialul de utilizare a biomasei pentru producerea de bioenergie nu este exploatat intr-o masura satisfacatoare in Romania, ceea ce ar putea aduce oportunitati viitoare, atat pentru proprietari de terenuri, fermieri cat si pentru mediul de afaceri avand in vedere finantarile europene disponibile.

Mai multe>>

La Podari, Romania s-a finalizat prima fabrica sunliquid® la scara comerciala pentru productia de etanol celulozic din reziduuri agricole

Clariant finalizeaza constructia primei fabrici  sunliquid la scara comerciala pentru productia de etanol celulozic in Podari Romania - Fabrica va procesa aproximativ 250000 de tone de paie pentru a produce 50000 de tone de etanol celulozic pe anClariant, companie inovatoare axata pe produse chimice de specialitate, anunta finalizarea constructiei fabricii sunliquid® pentru productia de etanol celulozic din Podari, Romania. Aceasta reprezinta un pas important in implementarea la scara comerciala a tehnologiei sunliquid® si vine in sprijinul strategiei de afaceri a companiei Clariant, de licentiere a sunliquid®. Unitatea va deveni operationala in acest trimestru si va produce etanol celulozic din reziduuri agricole.

Mai multe>>

Masa rotunda “Oportunitati de valorificare economica a terenurilor marginale, neutilizate sau contaminate prin proiecte de bioenergie”

Masa rotunda - Oportunitati de valorificare economica a terenurilor marginale neutilizate sau contaminate prin proiecte de bioenergieUrmare a noilor strategii si planuri europene si nationale dedicate respectarii angajamentelor asumate prin Pactul Verde si Mecanismul de Redresare si Rezilienta, energia regenerabila redevine o prioritate. Potentialul de utilizare a biomasei pentru producerea de bioenergie nu este exploatat intr-o masura satisfacatoare in Romania, ceea ce poate deschide oportunitati viitoare, atat pentru agricultori, cat si pentru mediul de afaceri.

Mai multe>>

Solutia energetica sustenabila si inovatoare, proiectata de Getec pentru Clariant, la Podari, atinge o etapa importanta

Solutia energetica sustenabila si inovatoare proiectata de Getec pentru Clariant la Podari atinge o etapa importantaGETEC a atins o etapa importanta in constructia centralei ecologice de cogenerare pe biomasa pentru Clariant, companie inovatoare si sustenabila axata pe produse chimice de specialitate, din Podari, Romania. Odata cu instalarea si punerea in functiune a sistemului complex de tratare a apei si a boilerelor de redundanta ale centralei combinate de caldura si energie electrica, GETEC este acum gata sa genereze si sa furnizeze tot ce este necesar pentru inceperea productiei la uzina de bioetanol Clariant.

Mai multe>>

Descoperirea de noi enzime in ciuperci poate dezvolta valorificarea deseurilor biologice

Descoperirea de noi enzime in ciuperci poate dezvolta valorificarea deseurilor biologiceCeluloza vegetala este cea mai abundenta resursa naturala si regenerabila, dar este, de asemenea, foarte rezistenta si necesita procese complexe pentru a fi valorificate. Dezvoltarea unor procese eficiente pentru a utiliza mai bine resursele naturale, regenerabile, cum ar fi lemnul sau deseurile organice din agricultura sau industria alimentara, este esentiala pentru construirea unei bioeconomii durabile si ecologice.

Mai multe>>

BIOPLAT-EU: Valorificarea terenurilor marginale, subutilizate si contaminate prin proiecte de bioenergie

Proiectul BIOPLAT-EU oportunitati de valorificare a terenurilor marginale subutilizate si contaminate prin proiecte de bioenergieDirectiva europeana privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile (REDII) identifica sase domenii principale de actiune. Una dintre ele se refera la promovarea durabilitatii productiei si utilizarii bioenergiei in UE. Terenurile marginale, subutilizate si contaminate (MSC) nu pot fi folosite pentru productia de alimente/furaje sau in scopuri recreative si de conservare, dar in unele cazuri, ele pastreaza totusi calitatea de a produce biomasa nealimentara pentru bioenergie. Rezultatele proiectelor anterioare finantate de UE au demonstrat viabilitatea utilizarii acestor terenuri pentru productia durabila de biomasa.

Mai multe>>

Europa isi stabileste strategia pentru sistemul energetic al viitorului si pentru hidrogenul curat

O economie neutra climatic - Comisia Europeana prezinta planuri pentru sistemul energetic al viitorului si pentru hidrogenul curatPentru a deveni neutra climatic pana in 2050, Europa trebuie sa isi transforme sistemul energetic, care genereaza 75 % din emisiile de gaze cu efect de sera din UE. Strategiile UE privind integrarea sistemelor energetice si pentru hidrogen, adoptate astazi, 8 iulie, vor deschide calea catre un sector energetic mai eficient si mai interconectat, impulsionat de dublul obiectiv al unei planete mai curate si al unei economii mai puternice.

Mai multe>>

Resursele regenerabile si dezvoltarea valorii in comunitate

TopEnergy - Combustibilul din resurse regenerabile si dezvoltarea valorii in comunitateIn urmatorul articol, Gazeta de agricultura impreuna cu TopEnergy, o companie din judetul Bihor care comercializeaza sisteme de incalzire cu tocatura de lemn, va arata cativa pasi pentru a va putea dezvolta valoarea in comunitatea dvs. Cunoasteti vreun model economic in comunitatea dumneavoastra? Padurea. Padurea are tot ce trebuie generand combustibil din resurse regenerabile, oferind locuri de munca importante pentru comunitatea dumneavoastra. Stiti cum se intampla asta defapt? Urmariti cu atentie acesti pasi.

Mai multe>>

Dupa Romania, tehnologia sunliquid® de productie a etanolului celulozic din reziduuri agricole va fi implementata si in China

tehnologia sunliquid de productie a etanolului celulozic din reziduuri agricoleClariant, companie inovatoare axata pe produse chimice de specialitate, Grupul Anhui Guozhen, o companie chineza specializata in energie din surse regenerabile si Chemtex Chemical Engineering, o companie multinationala de inginerie, au semnat acordul de licenta ce permite utilizarea tehnologiei sunliquid® pentru productia etanolului celulozic.

Mai multe>>

AgroBioHeat - solutii de incalzire bazate pe agrobiomasa in zonele rurale din Europa

AgroBioHeat - solutii de incalzire pe baza de agrobiomasa in zonele ruraleInlocuirea combustibililor fosili cu agrobiomasa poate fi o optiune promitatoare pentru decarbonizarea sectorului de incalzire, in special in zonele rurale. AgroBioHeat este un nou proiect UE finantat prin programul Horizon 2020, care are ca scop furnizarea unei platforme cuprinzatoare pentru depasirea barierelor si pentru sprijinirea preluarii pe piata a incalzirii cu agrobiomasa.

Mai multe>>

Oportunitati pentru dezvoltarea bioeconomiei si a industriilor bazate pe biomasa din Romania

Oportunitati pentru dezvoltarea bioeconomiei si a industriilor bazate pe biomasa din RomaniaIn data de 23 noiembrie a avut loc conferinta privind ”Oportunitati pentru locuri de munca, crestere si investitii: Dezvoltarea bioeconomiei si a industriilor bazate pe biomasa din Romania". Pe tot parcursul evenimentului a fost realizat un schimb constructiv de idei intre autoritatile romane si expertii din cadrul Comisiei Europene, pe de o parte si cei ai statelor membre, pe de alta parte, privind oportunitatile oferite de bioeconomie si sectorul cercetarii si inovarii.

Mai multe>>

Biomasa poate deveni noua nisa de exploatare pentru industria agro-alimentara din Romania

Biomasa - potential de exploatare pentru agricultura din RomaniaSectorul agro-alimentar din Romania poate juca un rol important in crearea unei noi industrii bazate pe utilizarea de biomasa ca materie prima si transformarea ei in produse cu valoare adaugata, potrivit celui mai recent raport de tara elaborat de Bio-Based Industries Consortium (BIC). Sectorul agricol din Romania asigura 23,1% din totalul locurilor de munca, iar Romania este tara europeana cu cel mai mare numar de exploatatii de legume (22% din total), aceasta evidentiind potentialul enorm de dezvoltare a bioeconomiei locale din Romania. 

Mai multe>>

Conferinta "Mobilizarea BIOMASEI - Dreptul la energie"

Conferinta Mobilizarea BIOMASEI - Dreptul la energieIn data de 19 octombrie 2017, la Academia de Studii Economice Bucuresti, va avea loc conferinta intitulata "Mobilizarea BIOMASEI - Dreptul la energie". Tema conferintei vizeaza informarea decidentilor politici, administratiile locale si asociatiile de proprietari cu privire la solutiile inovative romanesti care pot asigura caldura si energia electrica necesara consumului populatiei sau companiilor prin utilizarea inteligenta a resursei numita generic BIOMASA. 

Mai multe>>

Centrul de Informare al Bioeconomiei va oferi solutii noi pentru Bioeconomia din UE

Centrul de Informare al Bioeconomiei va oferi solutii noi pentru Bioeconomia din UERomania este statul european cel mai adaptat pentru bioeconomie, ponderea persoanelor care lucreaza in bioeconomia romaneasca fiind de aproape patru ori mai mare decat ponderea celor care lucreaza in bioeconomia din restul UE, acest lucru datoranduse in principal unei concentrari foarte mari a pietei muncii in agricultura din Romania. Comisia Europeana va beneficia de informatii utile privind bioeconomia prin intermediul noului Centru de Informare al Bioeconomiei, lansat la 20 iulie 2017.

Mai multe>>

Primul apel de depunere subproiecte pentru finantarea reducerii poluarii cu nutrienti

Depunere subproiecte pentru finantarea reducerii poluarii cu nutrientiIn data de 24 aprilie 2017, Ministerul Apelor si Padurilor (MAP) intentioneaza sa lanseze primul apel de subproiecte, aferent Programului Competitiv de Finantare “Investitii la nivelul comunitatilor locale pentru reducerea poluarii cu nutrienti”. Programul de finantare se adreseaza unitatilor adiministrativ-teritoriale si are ca obiectiv reducerea deversarilor de nutrienti prin realizarea platformelor de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd, sisteme de compostare, ambalare / peletizare, statii de biogaz, precum si infiintarea de perdele forestiere de protectie.

Mai multe>>

Sprijin pentru investitiile in cogenerarea de inalta eficienta

Sprijin pentru investitiile in cogenerarea de inalta eficientaInvestitiile in cogenerare de inalta eficienta vor fi sprijinite printr-o schema de ajutor de stat, potrivit unei hotarari de guvern adoptata astazi. Sustinerea se adreseaza intreprinderilor mari, mijlocii si mici, pentru capacitatile nou instalate sau renovate. Schema de ajutor se aplica pentru proiectele care propun realizarea/modernizarea centralelor electrice de cogenerare de inalta eficienta pe gaz natural/biomasa sau care utilizeaza gaze reziduale provenite din procese industriale la nivelul intreprinderilor.

Mai multe>>

ARBIO Bioheat Forum 2017 | Bioenergia - Resursa energetica ascunsa a Romaniei

ARBIO Bioheat Forum 2017 - Bioenergia - Resursa energetica ascunsa a RomanieiARBIO BioHeat Forum este un eveniment complex dedicat situatiei actuale a sectorului Energiei Termice produsa din Biomasa si Biogaz, un sector in plina dezvoltare, in cadrul caruia vor fi prezentate solutii viabile pentru a micsora costurile de Energie termica cu un proiect de Biomasa/Biogaz, precum si toate initiativele si proiectele de Lege.

Mai multe>>

Atelier regional Iasi si Craiova - Finantari disponibile prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”

Finantari disponibile prin Proiectul Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti - IasiMinisterul Mediului, Apelor si Padurilor organizeaza joi, 15 decembrie 2016, la Iasi si la Craiova un atelier regional in cadrul caravanei pentru promovarea finantarilor disponibile prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”. Incepand din anul 2017, vor fi lansate apelurile de proiecte pentru aceste investitii, care vizeaza finantari pentru infrastructura de management al gunoiului de grajd, precum si plantari de perdele de protectie vegetala intre terenurile agricole si cursurile de apa.

Mai multe>>

Inaugurarea instalatiei pilot de producere a biogazului de la Seini, proiect unic in Romania

Instalatie pilot de producere a biogazului de la Seini - Energie verde din gunoi de grajdJoi, 10 noiembrie 2016, la Seini a avut loc inaugurarea instalatiei pilot de produce a biogazului. Proiectul 'Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti' este implementat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Statia transforma gunoiul animalier de la fermele zootehnice din zona orasului Seini in curent electric.

Mai multe>>

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>