În data de 6 august 2024, în cadrul conferinței de presă intitulată „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”, desfășurată la Crowne Plaza București, experți din domeniul agriculturii și securității alimentare au discutat impactul grav al schimbărilor climatice asupra agriculturii din România și au prezentat tehnologii inovatoare de adaptare la aceste schimbări.
Directia pentru Agricultura a judetului Bistrita-Nasaud organizeaza urmatoarele cursuri pentru fermieri: Lucrator in cresterea animalelor; Lucrator in cultura plantelor; Cursuri de initiere masura 10-Agromediu, si clima, masura 11 Agricultura ecologica.
Vineri, 14 iunie 2019, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS), prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu TABARA, a primit vizita unei delegatii din Suzhou - China.
Miercuri, 27 martie 2019, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS), prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu TABARA, a primit vizita unei delegatii din Turkmenistan.
Inchiderea oficiala a doua dintre proiectele bilaterale in domeniul sanatatii animalelor si al sigurantei alimentelor intre Romania si Republica Moldova, derulate intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Agentia pentru Siguranta Alimentelor si Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului din Republica Moldova a avut loc la Chisinau, in data de 12 decembrie 2017.
Agentia Nationala a Functionarilor Publici a organizat in data de 16 noiembrie 2017 la Bucuresti cea de-a X-a editie a conferintei internationale Inovatie si calitate in sectorul public. In cadrul conferintei au fost prezentate si premiate cele mai bune exemple de buna practica inscrise in Competitia celor mai bune practici din administratia publica din Romania.
Dupa cum se arata intr-un nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeana, noul rol al organismelor de audit nationale de a verifica legalitatea si regularitatea cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC) prin agentiile de plati reprezinta un pas inainte, insa cadrul actual creat de Comisia Europeana in acest sens prezinta deficiente semnificative de conceptie.
Pentru buna desfasurare a procesului de depunere a cererilor de plata la nivelul intregii tari, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a dispus masuri de sprijin din partea Directiilor Agricole Judetene (DAJ-uri), in vederea asigurarii prezentei potentialilor beneficiari la centrele locale/judetene ale APIA.
Directia pentru Agricultura a Judetului Arges organizeaza in anul 2017 cursuri de calificare autorizate a producatorilor agricoli pentru ocupatiile de lucrator in cultura plantelor, cresterea animalelor, pomicultor, apicultor, precum si cursuri de instruire a producatorilor agricoli beneficiari ai masurilor din PNDR 2020 (M10 - Agromediu si clima, M11 - Agricultura ecologica, sM.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri si sM6.3 - Sprijin pentru dezvoltare fermelor mici).
In data de 2 martie 2017 a avut loc Adunarea Generala a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” (ASAS), unde ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este membru cu drepturi depline. La aceasta manifestare ministrul Agriculturii, Petre Daea l-a mandatat sa participe pe secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a obtinut certificarea internationala pentru standardul de securitate ISO 27001:2013, aplicabila sistemului de management al securitatii informatiilor.
Sambata, 12.11.2016, presedintele ASAS, prof. Gheorghe Sin a primit vizita unei delegatii din cadrul Departamentului de Resurse Umane si Securitate Sociala din Provincia Hebei, formata din 5 inalti functionari publici. Membrii delegatiei chineze si-au manifestat interesul pentru ca un numar cat mai mare de specialisti din Romania sa vina sa lucreze in China, pe durate de cel putin 90 de zile sau pe lunga durata.
Pentru a veni in sprijinul solicitantilor de fonduri europene nerambursabile, derulate in tara noastra prin PNDR 2014 – 2020, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a realizat in acest an o serie de simplificari si modificari procedurale, dar si legislative in accesarea submasurilor de finantare. „Prin acest pachet de masuri privind simplificarile procedurale si metodologice, AFIR si-a propus sa mute povara birocratica a obtinerii de avize si aprobari de la beneficiar la Agentie, prin solicitarea acestora direct de la insitutiile care le elibereaza” a precizat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor — Palas din Constanta se reorganizeaza ca institutie publica, cu personalitate juridica, in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice 'Gheorghe Ionescu—Sisesti', stabileste o hotarare adoptata astazi de Executiv. Activitatea de cercetare a institutului se desfasoara in cadrul a patru domenii principale si anume: genetica si ameliorare, reproductie, nutritie si tehnologii de crestere si exploatare a ovinelor.
Marti, 9 august 2016, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrul Achim IRIMESCU a prezidat dezbaterile referitoare la problemele actuale din cercetarea agricola romaneasca. S-au prezentat principalele probleme si solutii de redresare, dupa cum urmeaza:
Joi, 26 mai 2016, a fost reinnoit Protocolul de colaborare tripartit intre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Agentia pentru Servicii si Plati (ASP) si FranceAgriMer din Franta. Protocolul are ca scop realizarea unui program de schimburi tehnice in domeniul ajutoarelor directe catre agricultori, administrarii pietelor de produse agricole, al masurilor de interventie, precum si al masurilor de comert exterior.
La sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a avut loc in data de 24 martie 2016, o intalnire intre domnul ministru Achim Irimescu si presedintele Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei, in vederea realizarii unui Plan de masuri vizand imbunatatirea colaborarii dintre cele doua institutii.
In perioada 11 – 14 ianuarie 2016, la invitatia Presedintelui ASAS, Dl. Prof. Dr. Gheorghe SIN, a avut loc vizita unei delegatii a Academiei Chineze de Stiinte Agricole. Actiunea este urmarea intalnirii din 21 octombrie 2015 dintre domnul Daniel Botanoiu, secretar de stat MADR, si omologul chinez, domnul Qu Dongyu, ministru adjunct al agriculturii, care au convenit sa actioneze pentru intensificarea colaborarii in domeniul schimburilor stiintifice in sectorul agricol.
FACCE-JPI (Initiativa de programare in comun pentru agricultura, securitatea alimentara si schimbarile climatice) isi revizuieste Agenda Strategica de Cercetare pentru a stabili prioritati clare ale politicilor de cercetare privind agricultura, securitatea alimentara si schimbarile climatice in Europa.
In perioada 19-28 octombrie 2015 a fost efectuata de prof. dr. Gheorghe Sin, presedintele ASAS, o vizita in R.P. Chineza, la invitatia organismelor guvernamentale ale provinciilor Hebei si Shandong. Discutii purtate au avut drept scop realizarea unui nou protocol de colaborare romano-chinez in domeniul cercetarii agricole precum si oportunitatile de colaborare si noutatile tehnologice in domeniul productiei de bovine, culturilor de camp, ciupercilor si biogazului pe care cele doua provincii le pot oferi producatorilor agricoli din Romania.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat in 20 noiembrie 2015 la cea de a VI-a editie a Simpozionului Stiintific International "Economia Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Realitati si perspective pentru Romania". Manifestarea a avut drept scop principal mijlocirea schimbului de idei si informatii, prezentarea celor mai noi rezultate generatoare de solutii la problemele economiei agrare si ale dezvoltarii rurale, promovarea si incurajarea crearii de parteneriate in domeniul cercetarii la nivel national si european.
Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice a organizat marti, 25 august, o ampla dezbatere dedicata situatiei actuale a sectorului agricol romanesc. La eveniment au luat parte atat ministrul Agriculturii, domnul Daniel Constantin, cat si cei mai importanti lideri ai fermierilor, presedintii principalelor organizatii din sectorul vegetal si cel zootehnic, precum si directori generali ai APIA, AFIR, ANIF sau AM PNDR. Principalul punct de pe ordinea de zi a dezbaterii din Parlament a fost reprezentat de pierderile suferite de catre fermierii loviti de seceta.
Medicina veterinara ca profesie, indiferent de tara, este pusa in slujba asigurarii sanatatii publice prin intarirea rolului si aportului serviciilor sanitare veterinare de stat si private pentru cresterea responsabilitatii, eficientei si contributiei privind promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor, asigurarea sigurantei lantului alimentar de la producere la consumator, protectia, bunastarea animalelor si protectia mediului.
Agentia Nationala pentru Zootehnie„Prof. d r. G . K . Constantinescu” (ANZ) este o unitate bugetara, cu personalitate juridica, care functioneaza in baza H.G. nr. 1188/2014, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Aceasta Agentie reprezinta autoritatea nationala competenta in domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea si reproductia animalelor, inspectia de stat in zootehnie, controlul la producatorii si prim-cumparatorii de lapte, conservarea si managementul durabil al resurselor genetice animale.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a anuntat astazi ca intentioneaza sa infiinteze o Agentie de promovare a produselor romanesti. “Romania are nevoie sa gaseasca noi piete de desfacere pentru noi. In primul rand, este o provocare pentru noi sa recastigam piata interna, in primul rand, dar, odata cu relansarea consumului, cresterea puterii de cumparare, avem nevoie si de extinderea pietelor.”
Masurile de reorganizare presupun, printre altele, preluarea activitatilor de inspectie, verificare si control de catre noi structuri MADR, inspectorii din domeniul zootehniei vor fi preluati de catre nou infiintata Agentie Nationala de Zootehnie, iar unitatile fitosanitare din cadrul directiilor agricole vor fi desfiintate, activitatea acestora fiind preluata de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara, structura nou infiintata, in subordinea MADR.
Autoritatea Nationala Fitosanitara este autoritatea competenta de reglementare si control in domeniul fitosanitar, respectiv, al organizarii si functionarii sistemelor de protectie a plantelor, de omologare, comercializare, utilizare, si control al calitatii produselor de protectie a plantelor, al reziduurilor de pesticide in plante si produse vegetale precum si al utilizarii durabile a pesticidelor.
Guvernul Romaniei a adoptat infiintarea Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor. Autoritatea va avea ca obiect de activitate managementul activitatilor de interventii active in atmosfera si asigura implementarea Programului de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor.
Agentia Nationala de Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu” este autoritatea nationala competenta in domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea si reproductia animalelor, conservarea si managementul durabil al resurselor genetice la animale. Agentia va prelua activitatea si personalul ANARZ, precum si inspectorii zootehnici din cadrul directiilor pentru agricultura.
In perioada 19-20 noiembrie la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a avut loc vizita unei delegatii din Republica Moldova, formata din reprezentanti ai Departamentului Audit Intern al Agentiei de Interventie si Plati pentru Agricultura (AIPA).
Conform Regulamentului de Organizare si Functionare a D.S.V.S.A. judetene, noua conducere a D.S.V.S.A. Sibiu, reprezentata de dr. Farcas Lazar Dan Mario, director executiv si dr. Rad Nutu director executiv adjunct, au stabilit o structura organizatorica care cuprinde servicii si compartimente clar definite.
Plantele produc un produs chimic neatragator pentru daunatori si simt vibratiile provocate de omizi cand acestea musca din frunze.
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
12-01-2024 Asociatii agricole
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>
07-12-2023 Cercetare agricola
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>
30-11-2023 Siguranta alimentara
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>
24-10-2023 Invatamant agricol
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>
20-10-2023 Invatamant agricol
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>