Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Un start-up romanesc este printre cele mai bune din Europa Centrala si de Sud-Est la BASF Innovation HubStart-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare.

Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO).

Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentareIn fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an.

Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Rezultatele controalelor tematice ale ANSVSA pentru prevenirea propagarii Pestei Porcine Africane - PPAReprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket).

Mai multe>>

CE actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentare

CE actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentareComisia Europeana actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentare pentru a raspunde mai bine nevoilor consumatorilor si pentru a tine seama de sustenabilitate. Pe 21 aprilie, Comisia a propus revizuirea standardelor de comercializare existente aplicabile unei serii de produse agroalimentare, cum ar fi fructele si legumele, sucurile de fructe si gemurile, mierea, pasarile de curte sau ouale.

Mai multe>>

Astazi incepe INOVALIMENT 2022, singurul targ din Romania dedicat cercetarii alimentare

Astazi incepe INOVALIMENT 2022 singurul targ din Romania dedicat cercetarii alimentareAstazi incepe Targul International de Inventii si Inovatii din domeniul alimentar INOVALIMENT, primul si singurul targ din Romania dedicat cercetarii alimentare. Evenimentul a ajuns la cea de-a III-a editie si va avea loc online, in perioada 21-25 noiembrie. Ca si la editiile anterioare, participarea este gratuita. Tema editiei din acest an ii provoaca pe cercetatorii inscrisi la INOVALIMENT sa propuna ”Solutii inovatoare la provocarea mondiala de transformare a sistemului alimentar”.

Mai multe>>

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

Amenzi in valoarea de aproximativ 1000000 de lei in urma controalelor la depozitele de legume fructe si cerealeAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a desfasurat, in perioada 12-13.10.2022, o actiune tematica de control la depozitele de legume, fructe si cereale din municipiul Bucuresti si din judetele Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis.

Mai multe>>

S-a redus pragul de reziduuri in alimente si furaje pentru doua pesticide neonicotinoide

Statele membre UE sunt de acord cu propunerea Comisiei Europene de a reduce pragul de reziduuri de pesticide pentru a proteja mai bine albineleIn data de 27 septembrie, statele membre au sprijinit propunerea Comisiei Europene de a reduce limitele maxime de reziduuri (LMR) pentru doua pesticide neonicotinoide despre care se stie ca au efecte adverse asupra albinelor. Pentru importurile de alimente si furaje, noile norme vor reduce limitele maxime de reziduuri existente, pentru aceste substante, la cel mai scazut nivel care poate fi masurat cu ajutorul celor mai recente tehnologii.

Mai multe>>

Siguranta alimentara si pretul - principalele preocupari ale consumatorilor din Romania

Siguranta alimentara si pretul - principalele preocupari ale consumatorilor din RomaniaSiguranta alimentara este principalul factor care influenteaza alegerile consumatorilor din Romania, atunci cand acestia se afla in fata rafturilor din magazine. Astfel, 59% dintre romani (46% dintre cetatenii UE) declara ca se ghideaza in achizitionarea alimentelor dupa gradul de siguranta al acestora. Pe locul doi se afla pretul (48% dintre romani vs 54% dintre cetatenii UE), in timp ce gustul reprezinta doar al treilea citeriu in alegerea alimentelor (43% dintre romani vs. 51% dintre cetatenii UE).

Mai multe>>

„From Farm To Fork – Blockchain Food Traceability” – Cel mai inovativ eveniment dedicat sectorului Agroalimentar din Romania

Miercuri 21 Septembrie 2022 a avut loc cel mai inovativ eveniment dedicat sectorului Agroalimentar din Romania organizat de catre Green Digital Innovation HUB  lider de proiectEvenimentul „From Farm To Fork – Blockchain Food Traceability”, a avut loc in data de 21 Septembrie 2022, la Teatrul Elisabeta din Bucuresti si a fost organizat de catre Green Digital Innovation HUB (Green eDIH), in calitate de lider al proiectului DFTB (Developing services on digital Food quality and Traceability using Blockchain), proiect ce a reunit organizatii din patru tari: Romania, Croatia, Bosnia si Hertegovina si Israel. In cadrul evenimentului, principalul subiect abordat a fost trasabilitatea produselor agroalimentare in concordanta cu Strategia „De la ferma la consumatorul final” a Comisiei Europene.

Mai multe>>

Green Digital Innovation HUB (Green e DIH) impreuna cu partenerii de proiect, da startul celei mai inovative conferinte Agri-Tech din Romania

Green Digital Innovation HUB - Green e DIH - impreuna cu partenerii de proiect da startul celei mai inovative conferinte Agri-Tech din RomaniaGreen eDIH va invita sa participati la cel mai inovativ eveniment al anului, privind impactul tehnologiei verzi, de ultima generatie, in sectorul agroalimentar, avand ca tema „Sprijinirea comunitatilor si retelelor agroalimentare din SEE prin dezvoltarea de servicii privind calitatea si trasabilitatea alimentelor folosind tehnologia blockchain’’, care se va desfasura in data de 21 Septembrie 2022, in “Sala Regina Elisabeta a Teatrului Elisabeta’’ din Bucuresti, Bulevardul Regina Elisabeta Nr 45.

Mai multe>>

ANSVSA continua controalele in depozitele de legume si fructe

O noua actiune de control realizata de inspectorii ANSVSA in depozitele de legume si fructeANSVSA a continuat seria controalelor tematice la depozitele de legume si fructe si pietele agroalimentare. Astazi, 35 de echipe de inspectori ANSVSA au controlat unitati din Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi, Brasov, Buzau, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Prahova, Maramures si Timis. Au fost vizate legumele si fructele care fac obiectul importului din tari terte.

Mai multe>>

Discutii inaintate pentru exportul Salamului de Sibiu in SUA

Demersuri avansate pentru exportul de salam de Sibiu in Statele Unite ale AmericiiIeri a avut loc o intalnire tehnica la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), coordonata de vicepresedintele dr. Ioan Oleleu, cu reprezentantii ANSVSA, DSVSA Bacau si Prahova si reprezentantii managementului si managerii de calitate ai unitatilor producatoare de Salam de Sibiu SC SALBAC SA din Bacau si SC Recunostinta Prodcom Impex SRL din Prahova.

Mai multe>>

Profesionistii si antreprenorii din agrifood identifica solutii pentru provocarile sectorului in cadrul editiei a II-a a programului Challenge Labs

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea accesului la alimente din agricultura sustenabila doua provocari pentru care profesionistii si antreprenorii din agrifood identifica solutii la Challenge LabsUn procent semnificativ al emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) provine din sistemele alimentare, atat in mod direct, cat si in mod indirect. In acest context, EIT Food si Impact Hub Bucharest au dezvoltat Challenge Labs, programul de ideatie care identifica si gaseste posibile solutii pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, unde profesionistii si antreprenorii din domeniul agroalimentar se pot inscrie pana pe 31 mai 2022.

Mai multe>>

Rezultatele controalelor privind produsele agroalimentare specifice sarbatorilor pascale

Rezultatele controalelor mixte privind comercializarea produselor agroalimentareInspectorii din cadrul MADR, ANPC si ANAF au aplicat amenzi in valoare de aproximativ 50.000 lei, in cadrul actiunilor de control mixte, desfasurate in perioada 14-17 aprilie, ce au vizat verificarea operatorilor economici care comercializeaza produse agroalimentare specifice sarbatorilor pascale.

Mai multe>>

Carmen Avram: 'Hrana cu niveluri crescute de pesticide gaseste o portita de intrare in Europa'

Hrana cu niveluri crescute de pesticide gaseste o portita de intrare in Europa - Europarlamentarul Carmen Avram critica propunerea Comisiei EuropeneComisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Stella Kyriakides, a lasat sa se inteleaga ca Uniunea Europeana ar putea permite accesul pe teritoriul ei a unor produse alimentare cu niveluri de pesticide mai mari decat cele admise in prezent.

Mai multe>>

Comisia Europeana: actiuni pentru securitatea alimentara mondiala si sprijinul fermierilor si consumatorilor din UE

Comisia Europeana actioneaza in directia securitatii alimentare mondiale si pentru a sprijini fermierii si consumatorii din UEComisia Europeana a prezentat ieri o serie de actiuni pe termen scurt si mediu menite sa consolideze securitatea alimentara mondiala si sa sprijine fermierii si consumatorii din UE, avand in vedere cresterea preturilor la alimente si a costurilor factorilor de productie, cum ar fi energia si ingrasamintele.

Mai multe>>

AAC lupta pentru fermierii din Romania si siguranta alimentara a tarii noastre

Alianta pentru Agricultura si Cooperare lupta pentru fermierii din Romania siguranta alimentara europeana si ajustarea cerintelor Pactului Verde in contexul actualIn ultimii ani, sectorul agricol romanesc a fost si continua sa fie sub un real asediu. Alinierea la noile conditii ale Politicii Agricole Comune si strategiile europene de implementare a Green Deal-ului au pus o presiune enorma pe fermierul roman, dar si pe cel european. In calitate de reprezentant al Romaniei la Copa – Cogeca, Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC) este in permanent contact cu realitatile agriculturii europene, dar si cu impactul pe care il au pachetele legislative emise de Comisie din dorinta de a trece la o agricultura verde pana in 2030.

Mai multe>>

InterFrig Group furnizeaza solutii inteligente “la cheie” pentru industria agro-alimentara

InterFrig Group - sisteme frigorifice si tehnologie pentru industria agro-alimentaraEvolutia pietei in domeniul tehnologiilor ofera acum posibilitatea celor care activeaza in domeniul agro-alimentar de a avea un acces facil la informatie, de a comunica cu usurinta cu potentialii furnizori de solutii, iar INTERFRIG GROUP Constanta se inscrie prin lansarea noului sau website pe traiectoria acestor tendinte.

Mai multe>>

ASBIS investeste intr-o companie biotehnologica, pentru a dezvolta solutiilor inovatoare, inclusiv in agricultura ecologica

ASBIS investeste intr-o companie biotehnologica pentru a ajuta la crearea solutiilor inovatoare de diagnostic inclusiv in domeniul agriculturii ecologiceASBISc Enterprises Plc, distribuitor cu valoare adaugata, dezvoltator si furnizor de produse, solutii si servicii IT si IoT pe pietele in crestere din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, a investit in EMBIO Diagnostics Ltd. care dezvolta B.EL.D. (Bio Electric Diagnostics), unul dintre putinele analizoare chimice multifunctionale bazate pe biosenzori, care poate detecta cu precizie bacteriile si alte substante chimice daunatoare din anumite categorii de alimente, cum ar fi lactatele si legumele cu frunze, in doar cateva minute.

Mai multe>>

MADR demareaza controale la comerciantii de fructe si legume

Ministrul Adrian CHESNOIU demareaza controale de conformitate la legume si fructeMinistrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dispus intensificarea actiunilor de control privind verificarea modului de respectare a legislatiei specifice din domeniul comercializarii legumelor si fructelor proaspete, provenite din productia autohtona, import si comert intraunional. Decizia tine cont de specificul lunii decembrie reprezentat de sarbatorile de iarna si trecerea in noul an, cand volumul vanzarilor de legume si fructe proaspete inregistreaza o crestere semnificativa. Vor fi supuse controalelor legume si fructe comercializate prin retelele en-detail /cash&carry, tip market-uri /supermarket-uri /hipermarket-uri.

Mai multe>>

16 Octombrie - Ziua Mondiala a Alimentatiei

16 Octombrie - ZIUA MONDIALA A ALIMENTATIEIIn fiecare an, la data de 16 octombrie, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) celebreaza doua evenimente deosebit de importante: Ziua Mondiala a Alimentatiei (ZMA) si ce-a de-a 76-a aniversare de la infiintarea FAO, in data de 16 Octombrie 1945. In acest an, Ziua Mondiala a Alimentatiei se va concentra pe agricultura familiala.

Mai multe>>

IBA Bucuresti a ajutat 25 de IMM-uri romanesti sa dezvolte alimente mai sanatoase

IBA Bucuresti a contribuit la imbunatatirea unor alimente sau a dezvoltat unele noi precum produse de patiserie produse apicole suc de fructe dulceata sau chiar uleiuri cu valoare nutritionala imbunatatitaIn ultimii cinci ani, Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA) a dezvoltat proiectul „Expertal”, prin intermediul caruia a ajutat 25 de IMM-uri din industria alimentara sa dezvolte produse noi sau sa le imbunatateasca pe cele existente, prin dezvoltarea de matrici alimentare sau tehnologii noi.

Mai multe>>

Recomandari privind producerea, procesarea si comercializarea carnii si a produselor derivate

Recomandari privind producerea procesarea si comercializarea carnii si a produselor derivateCarnea provenita de la diferite specii de animale, pasari, specii de acvacultura, etc. constituie un aliment cu importanta deosebita pentru buna functionare a organismului uman, mai ales in contextul unei vieti normale, datorita continutului crescut de proteine de calitate superioara si de substante minerale, insa trebuie sa se tina cont de calitatea si cantitatea consumata zilnic pentru a nu deveni un agent nociv pentru sanatatea consumatorilor.

Mai multe>>

Ordonanta fara plastic: Producatorii vor trebui sa acopere costurile pentru gestionarea deseurilor si pentru campaniile de responsabilizare a consumatorilor

Ordonanta fara plastic - Producatorii vor trebui sa acopere costurile pentru gestionarea deseurilor si pentru campaniile de responsabilizare a consumatorilorOrdonanta adoptata recent de Guvern prin care se interzice punerea pe piata a unor produse din plastic de unica folosinta extinde raspunderea producatorilor, care vor trebui sa acopere costurile pentru gestionarea si colectarea deseurilor si pentru masurile de sensibilizare a comportamentului responsabil al consumatorului.

Mai multe>>

Recomandari privind activitatea unitatiilor din domeniul alimentatiei publice

Recomandari pentru operatorii din domeniul alimentatiei publiceAlimentatia publica reprezinta o ramura a comertului care are ca scop productia si distributia de mancare si bauturi, respectiv pregatirea preparatelor culinare si a produselor de cofetarie-patiserie, distributia lor si a altor produse alimentare precum si crearea unei ambiante favorabile pentru consumul produselor in cadrul unitatiilor de profil. In activitatea de alimentatie publica se incadreaza restaurantele, pensiunile, cantinele si alte unitati de alimentatie publica (cofetarii, patiserii, pizzerii, fast-food-uri) unitati in care se prepara si se servesc sau se comercializeaza alimente.

Mai multe>>

Strategia „De la ferma la consumator”: 65 de semnatari au aderat la codul de conduita pentru practici comerciale si de marketing responsabile

Strategia De la ferma la consumator - 65 de intreprinderi si asociatii semneaza codul de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile in sectorul alimentarAstazi, Comisia Europeana, alaturi de partile interesate din cadrul sectorului, a lansat oficial codul de conduita al UE pentru practici comerciale si de marketing responsabile in sectorul alimentar, un alt rezultat tangibil din cadrul strategiei „De la ferma la consumator” a Comisiei.

Mai multe>>

UE respinge cenzurarea produselor vegetale - lactatele alternative vegetale pot folosi in denumire termeni precum 'lapte', 'unt', 'branza' si 'iaurt'

Uniunea Europeana respinge cenzurarea produselor vegetale - Lactatele alternative vegetale pot folosi in denumire termeni precum lapte unt branza si iaurt - cresterea alimentatiei sustenabile prin produse vegetaleParlamentul European, Consiliul European si Comisia Europeana au respins Amendamentul 171, o reglementare alimentara ostila mediului, considerata ca fiind un atac asupra sustenabilitatii, de catre aproape jumatate de million de consumatori care au semnat o petitie lansata de ProVeg International. Demersurilor ProVeg s-au alaturat ONG-uri importante, inclusiv Greenpeace, WWF si Greta Thunberg, companii producatoare de alimente pe baza de plante precum Upfield, Oatly, Nestle si Alpro. Acestea s-au angajat intr-o lupta pentru sustenabilitate si impotriva cenzurii produselor alternative lactate pe baza de plante.

Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

Imbunatatirea productiei de lapte la ovine si valorificarea laptelui de oaieLa aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele:

Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Un lot de 265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta AlimentelorCa urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis.

Mai multe>>

Romanii sunt interesati de alimentele sustenabile, dar in practica nu le cumpara

Romanii se declara interesati de alimentele sustenabile dar in practica nu le cumparaRomanii se declara constienti de impactul pe care il are productia si consumul de alimente asupra mediului inconjurator si asupra sanatatii, dar sustenabilitatea produselor alimentare este ultimul criteriu in decizia de achizitie, arata un sondaj initiat de Upfield, lider mondial in produse vegetale si detinatorul brandurilor de margarina Rama, Delma si Becel. Cercetarea a avut drept obiectiv identificarea perceptiilor despre alimentatia sustenabila in randul romanilor si disponibilitatea de a deveni parte din procesul de schimbare a comportamentului de consum.

Mai multe>>

Recomandari privind achizitionarea si consumul de peste

Recomandari pentru consumatori privind achizitionarea si consumul de pesteAvand in vedere cresterea consumului de peste si produse din pescuit, in aceasta perioada a sarbatoririi Floriilor si Sfintelor Pasti, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) atentioneaza asupra riscurilor pentru sanatatea publica, care pot sa apara ca urmare a achizitionarii de peste si produse din pescuit provenite din surse necunoscute sau din locuri unde nu sunt respectate conditiile minime de igiena si recomanda tuturor consumatorilor sa ia in considerare urmatoarele:

Mai multe>>

Prima harta interactiva a fructelor si legumelor a fost lansata de EUFIC - Consiliul European pentru Informare Alimentara

Prima harta interactiva a fructelor si legumelor a fost lansata de EUFIC - Consiliul European pentru Informare AlimentaraConsiliul European pentru Informare Alimentara (EUFIC) a lansat prima harta interactiva sezoniera a frcutelor si legumelor la nivel european. In contextul Anului international al fructelor si legumelor proclamat de FAO, noua harta ofera informatii exacte pentru a ghida consumatorii in a face alegeri sanatoase si mai durabile.

Mai multe>>

Recomandari pentru consumatori: Alimentele specifice Sarbatorilor de Paste

Recomandari pentru consumatori privind aprovizionarea si consumul de alimente specifice Sarbatorilor de PasteIn mod traditional la masa de Pasti majoritatea populatiei consuma carne de miel sau de ied, oua, branzeturi, cozonac, legume si verdeturi de sezon si alte alimente specifice dupa zona geografica si obiceiuri locale. Pentru prevenirea aparitiei unui discomfort alimentar, sau toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale, cand in mod traditional, consumul acestor alimente de origine animala si vegetala creste in mod considerabil, populatia consumatoare trebuie sa cunoasca urmatoarele:

Mai multe>>

Reziduurile de pesticide care pot ramane pe culturi in momentul recoltei si standardele de siguranta

Reziduurile de pesticide care pot ramane pe culturi in momentul recoltei si standardele de sigurantaO mare parte a placerii de a manca se bazeaza pe increderea ca ceea ce mancam este sigur pentru consum. Guvernele si fermierii din intreaga lume contribuie la siguranta alimentara. Aceasta presupune reglementarea produselor de protectia plantelor (PPP) si asigurarea unei utilizarii responsabile in agricultura. Urmele de PPP care pot ramane pe culturi in momentul recoltei se numesc reziduuri si sunt strict reglementate.

Mai multe>>

De unde se poate cumpara carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum?

De unde se poate cumpara carne de miel controlata sanitar veterinar sigura pentru consumANSVSA vine in intampinarea consumatorilor care doresc sa isi achizitioneze carne de miel pentru prepararea bucatelor traditionale si informeaza despre masurile luate pentru a pune la dispozitie mai multe surse de unde se poate achizitiona carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum.

Mai multe>>

Controale oficiale pentru verificarea respectarii cerintelor privind acizii grasi trans din alimente

ANSVSA demareaza controale oficiale pentru verificarea respectarii cerintelor privind acizii grasi trans din alimenteIncepand cu data de 1 aprilie 2021 se aplica noi cerinte pentru operatorii din domeniul alimentar cu privire la continutul de acizi grasi trans din alimente, altii decat acizii grasi trans care se gasesc in mod natural in grasimile de origine animala, asa cum sunt prevazute in Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea continutului de acizi grasi trans in produsele alimentare destinate consumului uman si in Regulamentul Comisiei (UE) 2019/649.

Mai multe>>

Noi norme privind sporirea transparentei pentru produsele alimentare

Consolidarea increderii in studiile stiintifice privind produsele alimentare - noi norme pentru sporirea transparentei si independenteiLa 27 martie 2021 devine aplicabil Regulamentul privind transparenta si durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor in cadrul lantului alimentar. Propunerea de regulament a Comisiei Europene a fost adoptata in 2019, in urma unei initiative cetatenesti europene. Intrarea in vigoare a regulamentului nu marcheaza doar un important pas inainte in modernizarea politicii UE in domeniul sigurantei alimentare, ci este, de asemenea, un exemplu elocvent al impactului politic direct al unei initiative cetatenesti europene.

Mai multe>>

Arome de fum: ghid EFSA actualizat pentru solicitanti

Arome pentru fum -  ghid actualizat pentru solicitantiEFSA a publicat noi conditii pentru actualizarea ghidurilor cu privire la datele stiintifice pe care solicitantii trebuie sa le includa in dosarele lor pentru autorizarea unei substante destinate afumarii produselor alimentare, fie ca este vorba despre o substanta noua, fie ca este vorba de reinnoirea sau modificarea autorizatiilor existente.

Mai multe>>

Fermierii au fost aleși drept cel mai de încredere grup din sectorul alimentar de către consumatorii europeni

Fermierii aleși drept cel mai de încredere grup din sectorul alimentar de către consumatorii europeni - Fermierii dețin încrederea publicului dar guvernele și producătorii rămân în urmă19.800 de consumatori din 18 țări europene au fost incluși într-un studiu care urmărește să afle nivelul de încredere al acestora în sectorul alimentar. Încrederea consumatorilor în sectorul alimentar a crescut pe parcursul pandemiei COVID19, arată raportul EIT Food Trust. Dintre toți actorii care activează în sectorul alimentar, fermierii sunt cei mai de încredere, 67% dintre consumatorii europeni declarând acest lucru.

Mai multe>>

In 2020, Romania a ocupat pozitia 22 in Indexul Global al Securitatii Alimentare

Indexul Global al Securitatii Alimentare a fost actualizat - Raportul regional european dezvaluie liderul regiunii in materie de accesibilitate alimentara - In 2020 Romania detine pozitia 22 in IndexEIU (Divizia de Cercetare si Analiza a Grupului The Economist) a publicat cel de-al noualea Index Global de Securitate Alimentara (GFSI), sponsorizat de Corteva Agriscience. GFSI 2020 are in vedere securitatea alimentara in contextul inegalitatii economice si a veniturilor, a inegalitatii de sex si a inegalitatii resurselor naturale si de mediu. Indexul atrage atentia asupra decalajului sistemic si asupra modului in care COVID-19 a accentuat impactul asupra sistemelor alimentare.

Mai multe>>

„Greenwashing”: Jumatate din site-urile web folosesc mentiunea „ecologic” fara sa fie intemeiata pe dovezi

Greenwashing - In domeniul on-line in jumatate din cazuri folosirea mentiunii ecologic nu este intemeiata pe doveziIn data de 28 ianuarie 2021 Comisia Europeana si autoritatile nationale de protectie a consumatorilor au publicat rezultatele unei verificari minutioase a site-urilor web, un exercitiu care se efectueaza in fiecare an pentru a se identifica incalcari ale legislatiei UE in materie de protectie a consumatorilor pe pietele online. Anul acesta, pentru prima data, verificarea s-a axat pe dezinformarea ecologica, denumita si „greenwashing”, practica prin care intreprinderile sustin ca fac mai mult pentru mediu decat fac in realitate.

Mai multe>>

Comisia Europeana va desfasura o misiune de audit in cadrul ANSVSA

Misiune de audit a Comisiei Europene  evaluarea sistemului de control oficial privind siguranta microbiologica a alimentelor de origine nonanimalaComisia Europeana va desfasura in sistem de videoconferinta, in perioada 26 ianuarie – 04 februarie 2021, o misiune de audit in cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pentru evaluarea sistemului de control oficial privind siguranta microbiologica a alimentelor de origine nonanimala. Cele doua obiective generale ale misiunii de audit sunt evaluarea sistemului de control oficial in domeniul igienei alimentelor, pentru a preveni contaminarea microbiologica a alimentelor de origine nonanimala si verificarea sistemului de control oficial in domeniul trasabilitatii semintelor germinate si semintelor destinate germinarii.

Mai multe>>

MADR deruleaza un proiect pentru imbunatatirea sistemului strategic national de trasabilitate si integritate a produselor agroalimentare

Consolidarea capacitatii MADR de a elabora politici si reglementari specifice in vederea implementarii unui sistem strategic national pentru trasabilitatea si integritatea produselor agroalimentare - cod MySMIS 126983Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) gestioneaza si manageriaza Proiectul „Consolidarea capacitatii MADR de a elabora politici si reglementari specifice in vederea implementarii unui sistem strategic national pentru trasabilitatea si integritatea produselor agroalimentare”, cofinantat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA).

Mai multe>>

Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc

Cum se sacrifica porcul de craciun si ce trebuie sa stie gospodarii despre carnea de porcConform obiceiului traditional specific poporului roman, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, populatia care locuieste la tara sau in zonele marginase ale oraselor, sacrifica porcul crescut in gospodarie, sau achizitionat de la alti crescatori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare in familia respectiva. Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul in cadrul legal, atentionam crescatorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, ca au obligatia sa respecte normele sanitare veterinare prevazute in legislatia nationala.

Mai multe>>

Comercializarea si consumul de alimente specifice Postului de Craciun

Comercializarea si consumul de alimente specifice Postului de CraciunIn perioada “Postului de Craciun”, populatia care respecta aceasta traditie crestina, solicita pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morarit si panificatie, soia, fasole, mazare, alte sortimente de legume, fructe, produse de patiserie si zaharoase, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste, diferite sortimente de bauturi, alte sortimente alimentare cu origine vegetala, solicitare care determina operatorii din domeniul alimentar sa puna pe piata cantitati mai mari de astfel de alimente decat in mod obisnuit.

Mai multe>>

Evenimentul online AIPROM – ”Protectia plantelor si securitatea alimentara”

Evenimentul online AIPROM - Protectia plantelor si securitatea alimentaraMiercuri, 11 Noiembrie Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM a organizat online evenimentul - ”Protectia plantelor si securitatea alimentara”. Scopul declarat al evenimentului a fost acela de a vorbi despre alinierea la o noua paradigma de producere si consum a hranei si identificarea acelor intrebari ale caror raspunsuri, odata gasite, vor ghida activitatea industriei de protectia plantelor pentru a le oferi agricultorilor suportul necesar pentru a pune pe mesele romanilor suficienta hrana sanatoasa, sigura si accesibila.

Mai multe>>

Summitul Global al Sistemelor Alimentare: Jim Collins evidentiaza necesitatea unei preocupari intense pentru agricultura durabila

Declaratia lui Jim Collins CEO-ul Corteva Agriscience la Summitul Global al Sistemelor Alimentare evidentiaza necesitatea unei preocupari intense pentru agricultura durabila pentru un impact pozitiv asupra climeiRedresarea economica in urma pandemiei COVID-19 necesita angajamentul mai multor natiuni de a se dedica mai intens agriculturii durabile, a declarat Jim Collins, CEO Corteva Agriscience, in cadrul sesiunii Climate-Positive Agriculture in a Post-COVID World (Agricultura cu impact pozitiv asupra climei, intr-o lume post-COVID) de la summit-ul virtual Financial Times Global Food Systems Summit. „Pentru cei implicati in domeniul agricol, este clar ca am depasit perioada in care ne gandeam la sustenabilitate ca fiind doar o parte din afacerea noastra. Sustenabilitatea ESTE afacerea noastra. Ii putem servi mai eficient pe beneficiarii lantului alimentar global re-evalualand fiecare aspect al afacerii noastre prin prisma durabilitatii.”

Mai multe>>

InfoCons lanseaza numarul scurt 0219615 dedicat informarii in domeniul risipei alimenare

Numarul InfoCons 0219615 dedicat informarii in domeniul risipei alimenareCu ocazia sarbatoririi pentru prima data la nivel international a Zilei internationale de constientizare asupra risipei si pierderilor de alimente, InfoCons lanseaza numarul scurt 0219615 numar cu tarif normal in reteaua Telekom apelabil din toate retelele pentru informarea consumatorilor si mai ales a sesizarilor in domeniul risipei si pierderilor alimenare fiindca doar impreuna putem gasi solutii pentru cresterea calitatii vietii.

Mai multe>>

29 septembrie - Ziua Internationala de constientizare asupra risipei alimentare

29 septembrie - Ziua Internationala de constientizare asupra risipei alimentareIncepand din acest an, Adunarea Generala a Natiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie ”Ziua Internationala de constientizare asupra risipei alimentare”. in data de 29 septembrie, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in colaborare cu InfoCons va organiza la sediul institutiei evenimentul ”Stop deseurilor si risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planeta!”, in cadrul caruia va fi demarata campania de informare si constientizare asupra efectelor majore si pe termen lung ale risipei de alimente ”Si tu poti proteja planeta! Impreuna dam startul la reducerea risipei de alimente!”.

Mai multe>>

Etichetarea produselor alimentare - Tema videoconferintei MADR cu ministrul italian al agriculturii

Videoconferinta MADR cu ministrul italian al agriculturii pe tema etichetarii produselor alimentareMinistrul Agriculturii, Adrian Oros, a purtat o discutie, prin videoconferinta, in data de 28 iulie 2020, cu omologul sau italian, Teresa Bellanova, pe tema etichetarii nutritionale a produselor alimentare. Alaturi de ministrul Oros s-a aflat si secretarul de stat Aurel Simion. Pe perioada Presedintiei germane la Consiliul UE vor fi intensificate discutiile pe marginea adoptarii unei scheme armonizate la nivelul UE pe tema etichetarii nutritionale in campul vizual principal al ambalajelor alimentare.

Mai multe>>

Recomandari privind comercializarea si consumul de peste

Recomandari privind comercializarea si consumul de pesteCarnea de peste este importanta pentru sanatate, intrucat contine un lant lung de grasimi (omega-3), este bogata in substante nutritive, vitamina D si selenium si alte substante minerale reprezentate de Na, K, Ca, Cl, fosfati, sulfati, iod, are un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Pentru ca acest important produs sa nu cauzeze discomfort alimentar sau toxiinfectii alimentare consumatorilor, operatorii economici si populatia trebuie sa cunoasca urmatoarele:

Mai multe>>

Un start-up romanesc de biotehnologie dezvolta o bio-eticheta pentru igienizarea fructelor si legumelor

Startup-ul biotech Peelhy vrea sa revolutioneze piata globala a igienizarii fructelor si legumelor in contextul Covid-19 printr-o bio-eticheta antimicrobiana dezvoltata in RomaniaPeelhy, start-up romanesc de biotehnologie, dezvolta, ca raspuns la actualul context epidemiologic, o bio-eticheta care va imbunatati igienizarea suprafetei fructelor si legumelor cu coaja comestibila. Aflata in prezent in stadiul de dezvoltare de la prototip de laborator brevetat in Romania catre „Minimum Viable Product”, inovatia biotehnologica unica in lume le va oferi producatorilor si consumatorilor o solutie sigura si accesibila prin care sa obtina igienizarea fructelor si legumelor cu coaja comestibila, indepartand microbii si ceara prin expunere la jet de apa, inainte de consum.

Mai multe>>

Situatia sectorului alimentar, discutata de MADR cu reprezentantii industriei alimentare

MADR - Intalnire de lucru cu actorii din industria alimentaraMinistrul Adrian Oros a participat in data de 13 iulie 2020 la sedinta de lucru organizata la sediul MADR cu reprezentantii Federatiei Romalimenta, membrii Asociatiei Romane a Carnii – ACR si ai Asociatiei Patronale Romane din industria Laptelui – APRIL, precum si ai Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase. La intalnire au luat parte secretarii de stat Aurel Simion si Emil Dumitru, directori si experti ai directiilor de specialitate din cadrul MADR, precum si reprezentanti ai ANSVSA si ANPC.

Mai multe>>

Cel mai amplu studiu de evaluare a risipei alimentare la nivel regional

Studiu universitar regional despre risipa alimentara coordonat de USAMV Cluj-Napoca vizeaza un million de respondenti din Romania Macedonia de Nord si Republica MoldovaCercetatori din patru universitati din Romania, Macedonia de Nord si Republica Moldova au demarat cea mai ampla ancheta de evaluare a fenomenului risipei alimentare la nivel regional. Cercetarea cantitativa adresata consumatorilor va fi completata de o cercetare calitativa care va viza si alti actori implicati in filiera agro-alimentara: producatori, procesatori si comercianti.

Mai multe>>

Ziua Mondiala a Securitatii Alimentare, 7 iunie 2020

Ziua Mondiala a Securitatii Alimentare 7 iunie 2020Promovata sub sloganul „Siguranta alimentelor, preocuparea tuturor”, Ziua Mondiala a Securitatii Alimentare este sarbartorita pe 7 iunie 2020, cu scopul de a atrage atentia si a inspira actiuni pentru a preveni, detecta si gestiona riscurile transmise de alimente, contribuind la securitatea alimentara, sanatatea umana, prosperitatea economica, prosperitatea agriculturii, turismului precum si la dezvoltarea durabila.

Mai multe>>

Comisia Europeana a stabilit modul in care se produce mancare - Europa se pregateste sa-si hraneasca doar elitele

Comisia Europeana a stabilit modul in care se produce mancare - Europa se pregateste sa-si hraneasca doar eliteleComisia Europeana a lansat miercuri, 20 mai, primele doua strategii din Pactul Ecologic European, care vizeaza sectorul agroalimentar: Strategia „De la ferma la furculita” si Strategia pentru Biodiversitate. Ambele isi propun sa transforme agricultura in asa fel incat, pana in 2050, Europa sa devina primul continent neutru din punct de vedere climatic. Cu toate acestea, Comisia Europeana nu a efectuat, nici pana la aceasta ora, un studiu de impact al celor doua strategii asupra sectorului agricol.

Mai multe>>

Strategia „De la ferma la consumator” - crearea unui sistem alimentar sanatos si pe deplin durabil

Strategia De la ferma la consumator - crearea unui sistem alimentar sanatos si pe deplin durabilComisia Europeana a adoptat o noua strategie cuprinzatoare privind biodiversitatea pentru a readuce natura in viata noastra, precum si strategia „De la ferma la consumator” pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, sanatos si ecologic. Cele doua strategii se consolideaza reciproc, reunind natura, fermierii, intreprinderile si consumatorii pentru a crea impreuna un viitor durabil si competitiv.

Mai multe>>

Sisteme alimentare mai eficiente si mai durabile - Proiectul FoodSHIFT 2030 sprijina Strategia UE de la ferma la consumator

Sisteme alimentare mai eficiente si mai durabile - Proiectul FoodSHIFT 2030 sprijina Strategia UE de la ferma la consumatorSaptamana trecuta, proiectul FoodSHIFT 2030 din cadrul programului UE ”Actiune pentru inovare” finantat de H2020 in conformitate cu Cadrul de politici alimentare UE 2030 a anuntat ca se va concentra pe solutii post-COVID-19 ca parte din strategia continua a proiectului de transformare a sistemului alimentar. Proiectul a creat un Grup operational dedicat pentru COVID-19 axat pe sustinerea celor 9 Laboratoare de accelerare FoodSHIFT in implementarea de solutii la nivelul cetateanului pentru a aborda impactul pe termen scurt, mediu si lung al pandemiei de COVID-19.

Mai multe>>

Carne de pasare provenita din Polonia depistata cu Salmonella

Controale ANSVSA privind carnea de pasare si ouale provenite din import si comert intracomunitarIn perioada 31.03 – 30.04.2020, inspectorii ANSVSA au efectuate la nivel national o serie de controale tematice pentru verificarea modului in care sunt respectate, de catre operatorii din sectorul alimentar, conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor referitoare la producerea, depozitarea si comercializarea carnii de pasare si oualor de consum provenite din comertul intracomunitar (cu precadere Polonia si Ungaria), dar si din tari terte (in special Ucraina).

Mai multe>>

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>