Cotete, amenajari si hale pentru gaini

Amenajarea si organizarea adaposturilor cu baterii in microferme

Amenajarea si organizarea adaposturilor cu baterii in microfermeDe obicei, cea mai mica unitate functionala pentru cresterea in baterie trebuie sa fie modulul de 18 custi (72 de gaini). Exista insa, crescatori care utilizeaza un numar mai mic de custi (de exemplu 3 custi cu 12 gaini), pe care le amplaseaza in diferite spatii din gospodarie. Este evident ca bine hranite si ingrijite, cele 12 gaini pot da o productie anuala de peste 2000 de oua, care asigura necesarul unei familii destul de numerose.

Mai multe>>

Cuibarele, iluminatul si incalzitul halelor de ouat

Cuibarele iluminatul si incalzitul halelor de ouatCuibarele de ouat sunt constituite in baterii de cuiburi de ouat avand pe vertical doua nivele (al treilea nivel s-a constatat a fi utilizat mai putin de ouatoare), iar pe orizontala 5-7 cuibare. In partea anterioara, bateria de cuibare are o scarita dispusa orizontal in dreptul usitelor de acces a gainilor in cuibar, cu 2-3 trepte la nivelul inferior si 1-2 trepte la cel superior, gainile zburand pe aceste scarite inainte de a patrunde in cuibar pentru ouat.

Mai multe>>

Cresterea Gainilor Ouatoare in sistem Ecologic, Extensiv, la Sol si in Baterii

Exploatarea gainilor ouatoare in diferitele sisteme de crestere - ecologic - extensiv - la sol - in bateriiMetodele de crestere ale gainilor ouatoare pot fi in sistem ecologic, in sistem extensiv, la sol si in baterii. In functie de sistemul de crestere, fiecare exploatatie are un numar distinctiv, care are urmatoarea alcatuire:

Mai multe>>

Sistemul traditional de crestere a pasarilor in gospodarie

Crestere pasari in sistem gospodaresc - Totul despre cresterea traditionala a gainilor ouatoare in gospodarieCresterea traditionala a pasarilor in gospodaria taraneasca asigura oua si carne de pasare numai pentru autoconsum. Gainile se cresc in mod natural, in curtile fiecarui gospodar, cu posibilitatea de miscare libera in curtile, gradinile sau terenurile din jurul casei, cu adapostire in cotete sau puiernite improvizate, in care pasarile, din una sau mai multe specii, stau singure sau impreuna cu alte animale (grajduri, saivane, etc).

Mai multe>>

Climatizarea de iarna la gainile ouatoare

Climatizarea de iarna la gainile ouatoareDesigur, canicula este o piedica importanta pentru crescator in calea obtinerii unor productii ridicate de oua la gaini. Mult mai dificil este lupta care trebuie purtata impotriva temperaturilor scazute din timpul iernii. Daca intr-un an, in cel mult 60 de zile se inregistreaza temperaturi de peste 24°C si aceasta in medie cateva ore pe zi, in schimb exista un numar cel putin dublu de zile in care temperatura exterioara scade sub +10°C, temperatura care de cele mai multe ori dureaza intreaga zi, cu minime care in tara noastra, cu climat excesiv continental, pot sa coboare pana la -30/40°C.

Mai multe>>

Climatizarea de vara la gainile ouatoare

Combaterea temperaturilor ridicate si caniculei in fermele de crestere a gainilor ouatoareCrescand pasari intr-un spatiu inchis, in sistem intensiv, trebuie sa stim sa dirijam microclimatul astfel incat sa introducem cat mai putin din arsita exterioara in adapost si in schimb sa eliminam cantitatile enorme de caldura pe care organismul pasarilor il radiaza in permanenta in mediul ambiant. Sarcina pare dificila si chiar este, insa prin masuri tehnologice precise ea nu este imposibil de realizat.

Mai multe>>

Ventilatia si climatizarea la gainile ouatoare

Ventilatia si climatizarea la gainile ouatoareEste necesar sa facem o distinctie intre ventilatie, care presupune eliminarea aerului viciat din adapost si inlocuirea lui cu un aer atmosferic proaspat, iar climatizarea presupune controlul microclimatului in special al temperaturii si umiditatii relative optime. Sunt cazuri in care climatizarea optima poate fi realizata numai prin ventilatie, dar si cazuri (vara in timpul caldurilor toride sau iarna la temperaturi exterioare foarte scazute) in care trabuie sa intervenim cu alte masuri pentru a realiza o climatizare corecta, in masura sa favorizeze valorificarea cat mai deplina a potentialului bio-productiv al gainilor.

Mai multe>>

Asigurarea confortului la gainile ouatoare

Ingrijirea gainilor ouatoare in perioada de iarna si de varaMetabolismul pasarilor este foarte ridicat. Furajul ingerat este repede asimilat de organism si transformat fie in substante nutritive necesare vietii, cresterii in greutate, activitatii zilnice cat si in materii necesare productiilor pe care le asteptam de la ele, in cazul de fata - oua. Acest avantaj are, insa, un inconvenient...

Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Optilit - prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de bovine ovine caprine porcine si pasariGrajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii.

Mai multe>>

Gaini ouatoare: Un nou sistem de adaposturi pentru o productie durabila de oua

Model Adaposturi Gaini OuatoareSectorul galinaceelor a trebuit sa se confrunte cu multe provocari in ultimii zece ani, inclusiv focarele de boli si preocuparile peste bunastarea acestor animale. In colaborare cu Universitatea din Wageningen si cu alti parteneri, compania olandeza Rondeel, a creat un nou sistem de adaposturi pentru gainile ouatoare care ar fi in masura sa ofere solutii pentru aceste provocari, mai ales din punct de vedere economic. Design-ul lor de constructie patentat seamana cu un habitat natural al pasarilor si indeplineste normele de productie ecologica si bunastare a animalelor.

Mai multe>>

Controlul temperaturii si iluminatul la gainile ouatoare

temperatura si iluminatul halei la gainile ouatoareTemperatura ambientala influenteaza necesarul de energie al gainii ouatoare si prin urmare ingestia si conversia hranei. Temperatura ideala pentru o eficienta sporita este influentata de tipul halei, varsta pasarii, rasa pasarii, localizarea geografica si conditiile climaterice. Conditiile de pe piata pot, de asemenea, influenta temperaturile interioare optime.

Mai multe>>

Adaposturile pentru gainile ouatoare in cresterea traditionala

Adaposturi si cotete pentru gaini ouatoareIn acest articol vom vorbi despre echipamentele avicole si apoi despre constructii. Trebuie sa ne dimensionam adapostul pentru pasari in functie de sistemul de crestere si de echipamentele pe care le alegem. In plus, adapostul, mai ales cel cu caracteristici de crestere industriala, este locul in care pasarea isi petrece intreaga ei viata. De aceea vom prezenta cateva notiuni cu privire la adaposturile de pasari pentru gaini ouatoare in crestere traditionala.

Mai multe>>

Ingrijirea pasarilor de curte iarna

Atunci cand vine iarna pasarile de curte au nevoie de un pic de ajutor pentru a trece peste conditiile mai vitrege din aceasta perioada. Poate cea mai delicata problema este lupta nesfarsita cu apa inghetata. Daca cotetul sau hambarul are o sursa de curent electric atunci va puteti cumpara o adapatoare cu incalzitor electric. Daca nu aveti curent electric atunci ar fi indicat sa aprovizionati pasarile cu apa fierbinte in care puneti cateva cuburi de gheata ca sa se raceasca incet in jos pe parcursul a cateva ore.

Mai multe>>

Cum influenteaza lumina productia de oua la gainile ouatoare

Lumina si gainile ouatoareProductia de oua la gainile ouatoare crescute in sistem intensiv este in strinsa corelatie cu programul de lumina. Numarul de oua, greutatea oului si profitul pot fi influentate de programul de lumina.

Mai multe>>

Proiect ferma de gaini ouatoare

chickens-out-of-cages resizePROIECT MODEL: Ferma pentru cresterea pasarilor – 4000 gaini ouatoare

Mai multe>>

Cotete standard de gaini

Persoanele care cresc pasari in gospodarii trebuie sa transforme adaposturile de pasari in spatii de crestere si hrana adecvate, conform standardelor europene.

.

Mai multe>>

Noi amenajari si constructii de crestere a pasarilor

logbarn-kiltrun-coop344Exista tendinta cresterii si exploatarii pasarilor in diferite sisteme alternative de adaposturi.

Mai multe>>

Interzicerea cresterii gainilor in custi neimbunatatite

Interzicerea cresterii gainilor in custi neimbunatatite si comercializarea oualor de consum in Romania, in anul 2012

Mai multe>>

Cotet portabil pentru pasarile de curte

O firma din Anglia proiecteaza orice tip de cotet si de orice lungime dorita.

Mai multe>>

Ghid de mecanizare si automatizare a adaposturilor de pasari

"Ghid de mecanizare si automatizare a adaposturilor de pasari" vine in completarea celor doua ghiduri, publicate anterior,"Ghid de crestere a puilor de carne" si "Ghid de crestere a gainilor ouatoare", din punct de vedere al dimensionarii adaposturilor de pasari si echipamente folosite de pasari si echipamentelor folosite in cresterea si exploatarea pasarilor.

 

Mai multe>>

Sisteme si tehnologii de crestere a puilor de carne

Lucrarea are in atentie: hibrizi, alimentatie, crestere, inginerie tehnologica in activitatea de crestere a pasarilor domestice. Cunoasterea si dirijarea factorilor care influenteaza productiile la pasari constituie o garantie a sporirii acestor productii, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ pentru puii de carne si a gainilor din rasele grele.

 

Mai multe>>

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>