Trichineloza

Masuri pentru prevenirea si combaterea zoonozelor

Masuri pentru prevenirea si combaterea zoonozelorZoonozele sunt boli produse de numerosi agenti patogeni ai animalelor, ce se pot transmite de la animale la om, dar si invers. Un rol important pentru prevenirea si combaterea zoonozelor le revine medicilor veterinari, autoritatilor, crescatorilor de animale si nu in ultimul rand populatiei, prin implementarea masurilor de profilaxie, de proceduri si mecanisme tehnologice specifice care sa asigure ca riscul contaminarii este redus la minim.

Mai multe>>

Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc

Cum se sacrifica porcul de craciun si ce trebuie sa stie gospodarii despre carnea de porcConform obiceiului traditional specific poporului roman, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, populatia care locuieste la tara sau in zonele marginase ale oraselor, sacrifica porcul crescut in gospodarie, sau achizitionat de la alti crescatori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare in familia respectiva. Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul in cadrul legal, atentionam crescatorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, ca au obligatia sa respecte normele sanitare veterinare prevazute in legislatia nationala.

Mai multe>>

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

Combaterea soarecilor si sobolanilor din gospodarii, ferme si culturile agricoleTransmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic).

Mai multe>>

A 15-a Conferinta Internationala de Trichineloza, gazduita la USAMV Cluj-Napoca

USAMV Cluj-Napoca gazda celei de 15-a Conferinte Internationale de TrichinelozaUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Medicina Veterinara, si in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Cluj-Napoca organizeaza, intre 26-30 august 2019, cea de-a 15 Conferinta Internationala de Trichineloza. Romania a devenit gazda a conferintei, care se desfasoara din patru in patru ani, dupa o competitie de dosare cu Polonia si Argentina.

Mai multe>>

Conditii pentru acordarea de despagubiri la animale

Conditii pentru acordarea de despagubiri la animale si pasari catre fermieri din fondurile autoritatiilor guvernamentaleProprietarii de animale si pasari, pot beneficia de despagubiri de la autoritatile guvernamentale, in vederea lichidarii rapide a bolilor transmisibile la animale, inclusiv pentru cazurile de suspiciuni de boala, situatie care implica taierea sau uciderea acestora, cu exceptia sumelor recuperate prin valorificarea produselor si a subproduselor de la animalele taiate, ucise sau altfel afectate.

Mai multe>>

Trichineloza

TrichinelozaTrichineloza, parazitozoonoza cosmopolita, determinata de nematozi din genul Trichinella cu dezvoltare intestinala in forma adulta si musculara in stadiul larval, in organismul aceleiasi gazde, produce manifestari clinice grave la om, in urma ingestiei de carne parazitara exteriorizata prin tulburari digestive, dureri difuze, stari febrile si manifestari alergice, putand sfarsi prin moarte.

Mai multe>>

Parazitozele intestinale la porci

Parazitoze intestinale porciAceasta categorie de maladii are ca agenti cauzali endoparazitii, simptomele si gravitatea bolilor fiind in functie de natura parazitului, de organele de electie si gradul de infestare. Din punct de vedere zoologic acest tip de paraziti este divers mergand de la organisme unicelulare din increngatura Protozoa pana la viermii din increngaturile Nematoda, Trematoda si Cestoda. Intre acesti paraziti regasim limbricii (limbricii de plamani, viermii nodulari, libricii stomacali, Trichinella spiralis), teniile, etc.

Mai multe>>

Deratizarea in fermele de animale

Deratizare ferme animaleActiunile de deratizare cuprind ansamblul de masuri care au drept scop combaterea rozatoarelor daunatoare. Soarecii si sobolanii sunt rezervoare de infectie si vectorii raspandirii trichinelozei, leptospirozei, brucelozei, febrei aftoase, gastroenteritei virotice, antraxului, rujetului rickettsiozelor, pestei porcine, turbarii, cestodozelor, toxiinfectiilor alimentare, etc.

Mai multe>>

Informatii utile despre trichineloza

PURCEI resizeTrichineloza, parazitozoonoza cosmopolita determinata de nematozi din genul Trichinella, cu dezvoltare intestinala in forma adulta si musculară in stadiul larvar, in organismul aceleiasi gazde produc manifestari clinice grave la om (in urma ingestiei de carne parazitata) exteriorizata prin tulburari digestive, dureri difuze, stari febrile si manifestari alergice putand sfarsi prin moarte.

Mai multe>>

Totul despre trichineloza

Daca inainte cu putin de jumatatea secolului al XlX-lea a fost identificat parazitul ce avea sa primeasca numele Trichinella spiralis, inceputul secolului XX gaseste omenirea in posesia unor mijloace temeinice de lupta impotriva acestui flagel. Aceste mijloace au fost mereu completate si perfectionate ca urmare a cercetarilor intreprinse in intreaga lume si, nu in ultimul rand, in Romania unde, incepand din 1956, se pun bazele unei cercetari sistematice in acest domeniu, paralel cu scolarizarea unui numar impresionant de cadre, in vederea activitatii in teritoriu. Cartea aceasta reprezinta un omagiu adus tuturor acestora care, printr-o munca intensa si responsabila, au dorit sa participe la asigurarea sanatatii semenilor lor.

 

Mai multe>>

Trichineloza

SPIRALIS resizeTrichineloza este o boala parazitara, ce se transmita de la animale la om, fiind produsa de un vierme numit Trichinella spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor umane: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica) si porcii.

.

Mai multe>>