13 fermieri moldoveni premiati in cadrul Serii de Excelenta in Agricultura

Macheta seara resizeSambata, 28 septembrie 2013, la Targul pentru fermieri AGRALIM, a avut loc prima Gala de Premiere a Excelentei in Agricultura pentru Regiunea de Nord-Est, la care au fost prezenti 300 de fermieri din zona Moldovei.

Evenimentul a fost organizat in cadrul Serii de Excelenta in Agricultura, un moment special dedicat fermierilor cu reale performante in agricultura din Regiunea de Nord-Est si recunoasterii meritelor acestora. Astfel, in cadrul unei receptii oficiale a avut loc decernarea celor 13 premii AGRALIM 2013.

lungu resizeVasile Lungu, Astra Trifesti, Iasi - Premiul De Excelenta Specialistul Anului in Regiunea de Nord-Est. Povestea Astra Trifesti a inceput in 2001, cand inginerul Vasile Lungu s-a decis sa investeasca in domeniul in care se specializase si a arendat 150 de hectare de teren. In ceea ce priveste profesionalismul cu care si-a condus afacerea, fermierul iesean, pe langa pregatirea pe care a acumulat-o ca inginer agronom, are alaturi o echipa de 135 de salariati, printre care ingineri agronomi, horticultori si zootehnisti, economisti si consultanti financiari.

tractor-Cristian-Andrici resizeCristian Andrici, Nordagrotehnik, Botosani - Premiul Fermierul Anului in Regiunea de Nord-Est. Cristian Andrici este administrator la SC Nordagrotehnik SRL, societate axata pe activitati auxiliare pentru productia vegetala. In anul 2009 a dorit sa isi infiinteze propria ferma, la inceput cu teren arendat, apoi mare parte a fost cumparat, astfel incat, in momentul de fata lucreaza efectiv suprafata de 220 ha pe care cultiva grau, porumb, orz si floarea soarelui.

Catalin Moraru, Morandi-Com, Vaslui - Premiul Tanar Fermier de Succes. Catalin Moraru este administrator la SC Morandi-Com, ferma crestere la sol pui de carne,  450 000/serie in cele trei ferme si 30 000 de gaini ouatoare in cea de-a patra ferma.

forum 1  resizeSilvia Ambarus, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura, Bacau - Premiul Managerul Anului in Ferma Ecologica in Regiunea de Nord-Est. Silvia Ambarus este Director la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau, care desfasoara: Cercetari interdisciplinare in domeniile ameliorarii, fiziologiei, producerii de seminte si material biologic din categorii biologice superioare la legume si flori, combaterea integrata a agentilor patogeni, culturi in vitro; Cercetare si productie in conditii de agricultura biologica.

Castigatorii-si-o-parte-din-membrii-juriului 2 resizeOvidiu Prodaniuc, Lucos Diov, Suceava - Premiul Pentru Inovatii in Agricultura in Regiunea de Nord-Est. Ovidiu Prodaniuc, administrator al SC Lucos Diov din localitatea Moara, judetul Suceava, detine o ferma zootehnica cu 115 capete bovine din rasa Charolaise in care utilizeaza o instalatie de biogaz.

Alexandru Voinea, Agraria Nord, Botosani - Premiul Culturi Noi pe Pamant Romanesc. SC Agraria Nord SRL, reprezentata prin Alexandru Voinea, este o firma cu capital austriac, care detine in prezent o suprafata de aproximativ 4 500 ha teren, in cea mai mare parte proprietate. Cultiva anual grau, porumb, floarea soarelui, soia, dar si armurariu. Alaturi de aceasta cultura "noua”, societatea are in experiment pe o suprafata de 5 ha atat Paulownia cat si salcie energetica, culturi exotice care deschid calea spre export in Europa, spre profit, culturi indraznete care sparg traditionalul zonei.

35038 resizeConstantin Deleanu, Cotnari - Premiul Fermierul Anului in Judetul Iasi. Compania Cotnari detine peste 1 700 de ha cu plantatii de vie prin lucrari agricole performante. Casa de Vinuri Cotnari este un proiect inceput in anul 2007, prin infiintarea de noi plantatii, cu soiuri noi precum Busuioaca de Bohotin si Feteasca Neagra. In prezent, la Casa de Vinuri Cotnari, sunt in exploatare urmatoarele suprafete plantate cu vie: Feteasca Neagra - 100 ha, Busuioaca de Bohotin - 75 ha, Tamaioasa Romaneasca - 75 ha, Grasa de Cotnari - 50 ha, Feteasca Alba - 50 ha.

Gheorghe Niculaes, Agroind Com - Premiul Fermierul Anului in Judetul Botosani. Agroind Com Botosani, administrata de Niculaes Gheorghe si Toader Radu, lucreaza 1 300 ha teren arabil, din care 300 ha in proprietate, iar 1 000 ha in arenda pe raza Comunei Rachiti, a Comunei Mihai Eminescu si a Municipiului Botosani. Pentru utilizarea subproduselor si a produselor secundare, unitatea detine si un sector de crestere a animalelor cu un efectiv de 150 capete taurine (din care 30 capete vaci lapte) si 150 capete ovine.

313de850e06d6e34eaf897f15faf92c2 resizeGrigore Horoi, Agricola International - Premiul Fermierul Anului in Judetul Bacau. Grigore Horoi este presedinte Agricola International Bacau. De peste 50 de ani, la Agricola se produc cele mai proaspete carnuri si cele mai diversificate preparate din carne si oua din Romania. Primul si singurul grup de firme din Romania care ofera carne de pasare, salamuri crud-uscate si preparate din carne fiert-afumate, produse ready-meals si semipreparate, oua si praf de oua la cele mai ridicate standarde de siguranta si neintrecuta prospetime.

Vasile Iacob, J&S Impex - Premiul Fermierul Anului in Judetul Neamt. Vasile Iacob detine o ferma vegetala in comuna Zarnesti, din judetul Neamt, unde exploateaza 9 500 de ha pe care cultiva grau, orz, rapita, sfecla de zahar, cartofi.

1-safir-george resizeGeorge Safir, SC Safir SRL - Premiul Fermierul Anului in Judetul Vaslui. George Safir este directorul Executiv al SC Safir SRL, o afacere de familie care se poate lauda cu: un brand de produs puternic, cunoscut la nivel national - Deliciosul de Vaslui; un abator cu o capacitate de 4 000 capete/h; doua ferme de crestere a puilor; prima fabrica comerciala de fainuri proteice din Romania; fabrica de nutreturi combinate Nutriva, ce reprezinta o investitie de aproximativ 6 000 000 de euro.

Sorin Popescu, Ferma Sorin - Premiul Fermierul Anului in Judetul Suceava. Sorin Popescu detine o ferma de 100 capete bovine si 80 capete oi de carne rasa Dorper, in localitatea Dragoiesti, judetul Suceava.

Tina Condrea, Ceahlaul, Neamt - Premiul De Excelenta pentru Jurnalism Agricol in Regiunea de Nord-Est. Tina Condrea este jurnalist la Ziarul Ceahlaul.

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>