Boli transmise de capuse

Boli transmise de capuseAparent inofensive, din punctul de vedere al unor proprietari de animale, dar totodata periculoase din perspectiva altor crescatori cu simt de raspundere, capusele constituie o adevarata problema atat pentru animalele de companie, cat si pentru om.


Odata cu incalzirea timpului, ie
sirile la aer liber devin tot mai frecvente. Putini cunosc insa despre pericolele la care se pot expune in urma contactului cu capusele. Acestea servesc ca sursa de infectie si/sau vector de transmitere a mai multor maladii, agentii cauzali ai carora, sunt diferite bacterii, virusi si alte microorganisme.

Capusele fac parte din familia Ixodidae, fiind acarieni ectoparaziti (ce traiesc pe corpul animalelor) si se hranesc cu sangele mamiferelor, dar in conditii deosebite (lipsa hranei) pot supravietui fara hrana cateva luni de zile.

Rolul sanitar-veterinar al capuselor ixodide de a retine si transmite diversi agenti patogeni de natura parazitara (babesii), bacteriana, virala si micotica la animalele domestice si om face ca acesti acarieni sa devina periculosi pentru sanatatea noastra, cat si a animalelor pe care le avem in grija.

Femelele ixodide se hranesc cu sangele mamiferelor inaintea acuplarii cu masculul si ulterior ponta este depusa pe sol, in locuri ferite de razele soarelui. Infestarea animalelor de companie se realizeaza, cu precadere, in zonele cu vegetatie abundenta (parcuri, zone cu tufisuri) sau pe terenuri necultivate. In marile orase, infestatia cu aceste capuse a inceput sa capete o proportie alarmanta, animalele putand intra in contact cu acarienii chiar si in jurul blocurilor, unde vegetatia nu este abundenta, sursa naturala a capuselor fiind reprezentata chiar de cainii fara stapan.

Capusele ixodide provoaca animalului dumneavostra o actiune mecanico-iritativa prin fixarea pe piele si totodata prin sectionarea acesteia, prilej cu care creeaza o stare de discomfort si de grataj (scarpinare) in zona respectiva. Actiunea mecanico-iritativa este completata si de o actiune toxica, prin componentele salivare ale capuselor, care sunt inoculate in leziunea creata anterior si care vor conduce la o reactie inflamatorie locala. Totodata, discutand despre agresiunile provocate organismului animal prin prezenta capuselor nu putem omite spolierea organismului de sange, fiind atribuita in principal femelelor ixodide adulte care pot ingurgita cantitati apreciabile de sange. La animalele de talie mica, parazitismul cu cateva sute de capuse adulte induce o stare grava de anemie sau chiar poate provoca moartea animalului parazitat.

Pe langa toate actiunile amintite anterior si rolul inoculator al capuselor ixodide este extrem de important tocmai prin faptul ca urmatorii agenti patogeni pot fi transmisi prin intermediul capuselor: protozoare (Babesia spp., Theileria spp.), rickettsii (Cowdria spp., Ehrlichia spp., Coxiella spp.), alte bacterii (Brucella, Salmonella), virusuri (virusul encefalitei de capuse, virusul bolii de Nairobi) si helminti (Dirofilaria spp., Dipetalonema spp.).

Zonele corporale preferate de capuse sunt: regiunea abdominala inferioara, fata interna a coapselor, stern, partile laterale ale gatului, urechi. O examinare atenta a cainelui sau pisicii dumneavoastra, cu precadere in zonele corporale preferate de capuse, va pot conduce spre identificarea cu usurinta a acestor acarieni si ulterior spre medicul veterinar care poate administra tratamentul adecvat.

Cele mai frecvente si totodata cele mai grave boli transmise de capuse animalelor de companie sunt:

 

  • Babesioza

  • Hepatozoonoza

  • Ehrlichioza

  • Boala Lyme (Borelioza)

 

 

Animalele dumneavoastra de companie trebuie protejate de ectoparazitismul cu capuse tocmai pentru a evita un posibil contact cu agentii infectiosi transmisi de acarieni. Cel mai important aspect, cu privire la capuse este faptul ca acestea vehiculeaza zoonoze (boli care afecteaza si omul).

 

Boli transmise de capuse2Babezioza

Babesioza este o piroplasmoza produsa de protozoare din genul Babesia. Parazitul prezinta mai multe specii, in functie de mamiferul afectat: de exemplu, Babesia caballi, Nuttallia equi  specii parazite pentru cai, Babesia canis, Babesia vogeli, Babesia gibsoni  paraziti ai cainelui, sau la om - Babesia gibsoni, Babesia bovis, Babesia hodaini.

La caine 2 specii sunt incriminate pentru producerea acestei afectiuni: Babesia canis (de dimensiuni mai mari) si Babesia gibsoni (specia mai mica).

Mai receptive la aceasta boala sunt animalele tinere, cele malnutrite si bolnave si cele cu imunitate slaba (imunosupresie). Dupa cum am mentionat mai sus, agentii etiologici sunt babesiile, paraziti unicelulari, ce paraziteaza globulele rosii (hematiile).


Contaminarea animalelor se realizeaza transcutanat, in timpul hranirii capuselor infestate, care odata cu saliva, inoculeaza parazitii. Parazitii inoculati trec din plasma pe suprafata eritrocitelor apoi in interiorul acestora unde se hranesc, se multiplica si le distrug trecand apoi la alte hematii.


Ca urmare a proceselor de nutritie si multiplicare a babesiilor rezulta hematii distruse, toxine metabolice si paraziti morti, astfel instalandu-se anemia si o stare toxica grava.


Datorita acestor fenomene intreaga functionare a organismului este perturbata aparand tulburari hepatice si renale grave, tulburari nervoase, tulburari respiratorii si cardiace s.a.


Focarele de infectie in cazul acestei boli sunt animalele infectate, sau cele nediagnosticate, care prezinta infectii latente, si capusele ixodidae, care sunt considerate de fapt rezervorul acestui parazit. Contaminarea si trecerea parazitului de la capusa la animal se produce in momentul hranirii capuselor infectate, prin saliva inoculata transcutanat.

Hematiile
infectate sunt atacate de sistemul imunitar, deoarece sunt considerate agenti patogeni din cauza prezentei parazitilor. Astfel se produce o dubla distrugere a hematiilor: auto-imun si produsa de Babesia, care duce la anemie masiva. Majoritatea cainilor aflati in faza acuta necesita transfuzie de sange datorita anemiei severe.


Boli transmise de capuse3Borelioza

Muscatura capusei este agentul cauzal al boreliozei, antigenul virusului encefalitei acariene si a febrei hemoragice Crimeea – Congo.

Parazitismul cu capuse este mai greu de depistat si pentru ca muscatura este insotita de anestezia zonei afectate. In scurt timp insa se dezvolta o reactie inflamatorie locala. La caine, in functie de cat timp sta capusa prinsa de piele, putem sa stim si cam ce boli ar fi putut sa fie transmise. Astfel, chiar si o simpla muscatura poate duce la transmiterea Bolii Lyme insa pentru a transmite Babesioza este nevoie de 24-48 de ore.

Boala Lyme, boala cu o mie de fete, borelioza dar si alte denumiri sunt specifice unei afectiuni foarte grave transmise de capuse. In caz de borelioza sunt afectate mai multe sisteme ale organismului: pielea, aparatul loco-motor, sistemul nervos, sistemul cardio-vascular. In natura, drept sursa a boreliilor, servesc diferite animale salbatice, inclusiv rozatoarele, de la care agentul cauzal este transmis omului, dar si animalelor domestice, de catre capuse prin muscatura sau excrementele acestora. Insa nu toate capusele sunt infectate si nu fiecare muscatura de insecta neaparat se va solda cu imbolnavire.

Microorganismul ce cauzeaza boala este de forma alungita si spiralata si pana sa ajunga in organism traieste in capusele ce au parazitat si s-au alimentat cu sange de la un animal bolnav. Afectiunea poarta denumirea de Boala Lyme dupa orasul american in care in anii 70 a fost identificat un numar mare de cazuri. Afectiunea este deosebit de greu de diagnosticat mai ales din cauza modului de a actiona.

Imediat dupa contactare boala produce febra, apatie, dureri musculare si leziuni cutanate specifice numite eritem migrator, vizibil in cazul oamenilor. Este o zoonoza ce poate afecta si oamenii. De aceea iesitul la iarba verde ar trebui sa fie o placere dar in acelasi timp oamenii ar trebui sa fie atenti la muscaturile de capusa atat asupra lor cat si asupra cainelui. Medicul veterinar profesionist stie de aceasta boala de foarte mult timp si a contribuit la limitarea raspandirii bolii in randul animalelor, protejand in acest fel si omul.

Rezervorul pentru aceasta boala este reprezentat de rozatoare si alte animale bolnave ce servesc drept gazda pentru parazitismul cu capuse mai ales din genul Ixodes, niste capuse de dimensiuni mici, de culoare rosie. In faza initiala, daca am ajuns la specialist, tratamentul da rezultate bune daca se folosesc antibiotice precum cefalosporinele, doxiciclina, amoxicilina. In cazurile in care boala trece neobservata datorita semnelor nespecifice de tip reumatoid sau de tip gripal se poate ajunge la forma cronica in care se constata dureri musculare, semne de afectare a sistemului nervos precum diferite tipuri de paralizii sau chiar si encefalite. In aceasta faza tratamentul este greoi si lipsit de succesele scontate. In cazul oamenilor se poate ajunge pana la dereglari de comportament severe ce mimeaza schizofrenia. In anumite cazuri chiar dupa efectuarea unui tratament corespunzator semnele de imbunatatire relativa se pot observa chiar si dupa 6 luni.


Boli transmise de capuse4Hepatozoonoza

Hepatozoonoza este o alta boala transmisa la caine de catre capusele Rhipicephalus sanguineus, iar agentul etiologic al bolii este reprezentat de Hepatozoon canis, un parazit intracelular.

Afectiunea se manifesta prin: febra, anorexie, slabire progresiva, diaree cu sange, dificultate locomotorie (mai ales la membrele posterioare) tuse si secretie nazala. Spre deosebire de babesioza, in cazul careia transmiterea afectiunii se realizeaza prin intepatura capusei (deoarece babesiile ajung in glandele salivare ale capuselor), in cazul hepatozoonozei, boala este transmisa prin ingerarea capusei de catre caine. Odata patrunsa in tubul digestiv, capusa elibereaza parazitul, Hepatozoon canis, care migreaza spre organele interne (splina, ficat, limfonoduri, muschi, cord), se multiplica in interiorul celulelor, pe care ulterior le distruge prin ruperea membranei, continuand a patrunde si in alte celule. Forma adulta a parazitului
Hepatozoon canis este intalnita in neutrofile (celule albe din sange), iar atunci cand animalul dumneavoastra este intepat de catre o capusa, aceasta preia odata cu sangele si leucocitele infestate cu H. canis, urmand ca apoi sa poata infesta un alt caine ca va ingera respectiva capusa. Ca si in cazul babesiozei, diagnosticul se bazeaza pe examinarea sangelui la microscop, numai ca babesiile se pun in evidenta in eritrocite, iar in hepatozoonoza parazitul se pune in evidenta in neutrofile. Tratamentul in hepatozoonoza nu este unul specific, iar prognosticul este de cele mai multe ori unul grav.


Boli transmise de capuse5Ehrlichioza 

Ehrlichioza (pancitopenia tropicala canina, rickettsioza canina) este o boala infectioasa produsa de bacterii (rickettsii) din genul Ehrlichia (bacili intracelulari gram negativi) si transmisa prin intepatura capuselor Rhipicephalus sanguineus.

La caine, boala este produsa de
Ehrlichia canis, care se localizeaza in leucocite si totodata face ca recuperarea sa fie ingreunata tocmai din cauza faptului ca antibioticele patrund mai greu intracelular. La fel ca si afectiunile anterioare si ehrlichioza este zoonoza, iar bacteria este transmisa prin intermediul intepaturii de capusa. Sursa de infectie o constituie animalele bolnave si cele cu infectii inaparente. Bacteriile pot rezista in organismul cainelui pana la 5 ani, fara manifestari clinice. Perioada de incubatie este cuprinsa intre 5-15 zile si primele simptome sunt: febra, anorexia (disparitia poftei de mancare), astenia si slabirea. Ulterior pot aparea limforeticulite, opacifieri ale corneei, uveita (inflamatia unor structuri oculare- iris, corpi ciliari, coroida), epistaxis (hemoragie nazala, in picatura), hemoragii intestinale si cutanate, meningita, edeme ale membrelor posterioare, rinita, pneumonie. Examenele hematologice releva anemie, leucopenie si trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite de aproximativ 10 ori). Diagnosticul se stabileste prin test rapid (disponibil si in cadrul clinicii noastre), dar si prin evidentierea incluziilor in citoplasma leucocitelor (monocite, limfocite si neutrofile). De la caini au fost izolate si alte specii de Ehrlichia (chaffeensis, ewingii), dar cainele joaca numai rol de rezervor de germeni pentru om. Profilaxia se realizeaza prin protectia fata de atacul capuselor.

 

Medic veterinar,
Dr. Diana Galatanu

 

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>