Prevenirea si combaterea efectelor infestatiei cu tantari

Prevenirea si combaterea tantarilorTantarii, fac parte din categoria de insecte care sunt considerate de departe cele mai periculoase, constituind o mare problema la nivel global, deoarece au un areal de raspandire foarte vast, sunt intalniti aproape peste tot, mai ales acolo unde exista si balti, lacuri, etc, fiind specii care traiesc din suptul sangelui oricarei vietate care misca in jurul lor, inclusiv oamenii.


In plan global exista mai mult de 3.000 de specii de tantari, fiecare avand particularitatile sale, respectiv sunt specii care nu consuma sange deloc, altii nu prefera sange uman, unele specii prefera sa se hraneasca seara, iar altele ziua.

Avand sange rece, tantarilor in general le este greu sa traiasca la temperaturi scazute, doar daca iarna este blanda cand unele femele reusesc sa o petreaca fara probleme, insa activitatea cea mai intensa o desfasoara in perioada calduroasa a anului.

Un tantar cantareste in medie 2,5 miligrame, lungimea corpului este intre 3, 5 – 5 mm, corpul are o constitutie fragila de culoare gri maronie, in torace sunt inserate trei perechi de picioare subtiri, acoperite de peri fini, o pereche de aripi inguste si lungi, precum si o pereche de aripi posterioare, mai reduse ca dimensiune, care servesc la stabilizarea acestuia.

Masculii prezinta niste antene lungi, acoperite de peri aspri, trompa lor nu este facuta pentru a intepa, iar femelele au antene mai scurte si o trompa folosita la intepat.

Femela tantar, dupa ce se hraneste cu sange depune 150 -300 de oua infasurate intr-un invelis special, lipicios, pe suprafata apei cu predilectie apa statatoare, baltoace, mocirle, iazuri sau jgheaburile acoperisurilor.

Intregul ciclu evolutiv, cu durata de 2 – 3 saptamani, de la faza embrionara, faza larvara pana la pupa se desfasoara exclusiv in apa, tantarii adulti eclozeaza la suprafata apei si incep imediat sa zboare. In conditii favorabile aceasta specie tinde catre o inmultire in masa, populatia lor cuprinzand un numar deosebit de mare de indivizi.

Tantarii nu provoaca pagube alimentelor sau materialelor, sunt suparatori datorita zgomotului pe care il fac in timpul zborului, insa se regasesc in categoria agentilor daunatorilor pentru igiena si agenti importanti in transmiterea unor boli, unele extrem, de grave.

Femelele se hranesc cu sange odata la 2 -3 zile, intepaturile lor avand efecte neplacute, prin aparitia in zona de contact de eriteme, pustii rosii si urticarie.

Intensitatea intepaturilor la om depind de genele fiecaruia, de faptul ca imbracamintea mai inchisa la culoare, temperatura corpului si miscarea sunt lucruri care atrag tantarii.

De asemenea exista o multime de compusi emanati de corpul uman, din care unii au capacitatea de a respinge tantarii, altii atragandu-i, in functie de secretiile si mirosul fiecarei persoane in parte, tantarii avand preferinte diferite, de la specie la specie.

In general, intepaturile de tantar nu pun sanatatea in pericol, insa sunt extrem de deranjante, in unele cazuri se poate ajunge la situatii delicate prin provocarea de alergii prin iritarea zonei intepate care provoaca dureri.

Cu toate acestea, tantarii sunt responsabili pentru un numar insemnat de decese inregistrate anual in intreaga lume, datorita bolilor raspandite de ei, cu predilectie in zona tropicala, cum este malaria, encefalita sau febra galbena si virusul West Nile (pe care il iau de la pasari si il transmit oamenilor scazand dramatic eficienta sistemului imunitar).

Exista insa pericolul datorita incalzirii globale a climei, ca speciile care transmit aceste boli sa se raspandeasca tot mai mult din zona tropicala spre nord.

La animale anumite specii de tantari sunt vectori pentru transmiterea, la rumegatoare, a Bolii limbii albastre, sau a Dermatozei nodulare contagioase, la caine Dirofilarioza, dar si alte boli care produc morbiditate si mortalitate ridicata la animale, precum si insemnate pierderi economice.

Pentru limitarea actiunii nocive a acestor insecte asupra starii de sanatate a populatiei umane si animale, se impun aplicarea unor masuri de prevenire si combatere de ordin general si specifice prin care sa se limiteze posibilitatea de dezvoltare si raspandire a tantarilor, precum si lichidarea lor in zonele in care habiteaza.

Recomandarile in acest context se refera la:

    • Identificarea zonelor favorabile dezvoltarii si inmultirii speciilor de tantari.
    • Responsabilitatea autoritatiilor locale si a unitatiilor specializate privind efectuarea lucrarilor de amenajare si intretinere a raurilor, a lacurilor si a zonelor limitrofe acestora pentru a impiedeca baltirea apelor.
    • Efectuarea lucrarilor de defrisare a resturilor vegetale excesive din parcuri, zone de agrement cu luciu de apa, gradinile din spatiile intravilane, de pe suprafetele de pajisti naturale, etc.
    • Solicitarea de catre autoritatiile locale implicate, sau de catre populatia interesata, pentru efectuarea dezinsectiilor in zone si spatii unde prezenta tantarilor este evidenta, prin unitati cu activitate in domeniu, dar si pentru asigurarea asistentei de specialitate prin ingineri agronomi, medici umani, medicii veterinari.
    • Respectarea procedurilor de dezinsectie prin:
          • folosirea de substante omologate din grupa de toxicitate II si IV, care nu sunt daunatoare omului si animalelor si care sunt verificate ca eficienta;
          • efectuarea dezinsectiei in doua etape, in prima etapa se urmareste exterminarea insectelor vii, urmarind ca la 18 – 21 de zile sa fie exterminate ouale si larvele de insecte.
    • Colaborarea cu medicii veterinari pentru efectuarea actiunilor sanitare veterinare, in special a tratamentelor antipartazitare si a dezinfectiilor, dezinsectiilor si a deratizariilor, in situatile in care aceste actiuni se impun.
    • Protejarea spatiilor prin plase de protectie si dupa caz folosirea unor aparate care emit ultrasunete pentru alungarea tantarilor.
    • Populatia sa se protejeze purtand imbracaminte adecvata, sa evite zonele cu baltiri, impadurite sau cu vegetatie inalta in special in perioada calda a anului.
    • Colaborarea permanenta cu alte autoritati judetene, responsabile, prin informari reciproce si actiuni comune pentru realizarea masurilor de prevenire si combatere a daunatorilor.
    • In situatii deosebite de infestatie masiva, de intepaturi cu reactii locale evidente, in special in zona globului ocular, in stari alergice, se recomanda apelarea la medici pentru interventii de specialitate.

Dr. Pentea Ioan
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>