Transportul plantelor, animalelor si produselor animaliere in UE

Transportul plantelor animalelor si produselor animaliere in UECa cetatean al UE, puteti calatori cu pisica, dihorul domestic sau cainele, atat timp cat acesta are un pasaport european pentru animale de companie. Cand calatoriti in alte tari ale UE puteti lua cu dumneavoastra animale, plante sau parti din acestea. Atentie, totusi! In majoritatea tarilor din UE, exista reguli stricte referitoare la transportarea speciilor pe cale de disparitie.


 

 

 

Transportul animalelor de companie (caini, pisici si dihori domestici)

Ca cetatean al UE, puteti calatori cu pisica, dihorul domestic sau cainele, atat timp cat acesta are un pasaport european pentru animale de companie. Documentul poate fi emis de orice medic veterinar si trebuie sa ateste ca animalul a fost vaccinat impotriva rabiei.

Daca animalul dumneavoastra de companie nu a implinit inca 3 luni si nu este vaccinat impotriva rabiei, consultati legislatia din tara de destinatie.

Pasaportul european este valabil numai pentru caini, pisici si dihori domestici. Pentru alte animale de companie (ex. iepuri, canari), verificati prevederile legale din tarile in care va deplasati.

Daca transportati un animal de companie in Finlanda, Irlanda, Malta sau Regatul Unit, acesta trebuie tratat impotriva teniei Echinococcus. Tratamentul trebuie:

    • sa fi fost aplicat de catre un medic veterinar cu 24 pana la 120 de ore inainte de momentul intrarii pe teritoriul Finlandei, Irlandei, Maltei sau Regatului Unit
    • sa fie certificat de catre medicul veterinar respectiv, in sectiunea corespunzatoare a pasaportului.

Identificare: Animalul dumneavoastra de companie trebuie sa aiba un microcip electronic (sau un tatuaj lizibil realizat inainte de 3 iulie 2011), care sa aiba acelasi cod cu cel indicat pe pasaport.

 

Transportul plantelor si a altor animale in interiorul UE

Cand calatoriti in alte tari ale UE puteti lua cu dumneavoastra animale, plante sau parti din acestea. Atentie, totusi! In majoritatea tarilor din UE, exista reguli stricte referitoare la transportarea speciilor pe cale de disparitie sau a produselor derivate din acestea. In cazul anumitor specii, veti avea nevoie de o autorizatie de transport.

In cazul in care apar focare de boli ale animalelor, se pot aplica restrictii la nivel local cu privire la transportul animalelor vii si al produselor de origine animala. Pentru a obtine informatiile necesare, contactati autoritatile veterinare.

 

Transportul produselor de origine animala in interiorul UE

Nu exista restrictii privind transportul produselor de origine animala in cazul in care calatoriti in interiorul UE, avand in vedere ca toate statele membre ale Uniunii trebuie sa respecte norme veterinare foarte stricte. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care calatoriti din Andorra, Elvetia, Liechtenstein, Norvegia si San Marino.

Anumite restrictii se pot aplica in situatia in care apar focare localizate de boli la animale.

Daca intrati pe teritoriul UE din tari aflate in afara spatiului comunitar, altele decat cele mentionate mai sus, nu puteti transporta in bagaje carne sau produse lactate daca acestea nu sunt insotite de documente veterinare oficiale. Aceste masuri sunt menite sa previna raspandirea in UE a unor boli grave in randul animalelor.

Totusi, vi se permite sa transportati lapte praf si alimente pentru copii, precum si alimente necesare din motive medicale - insa trebuie respectate anumite conditii. De asemenea, puteti transporta si alte produse de origine animala pentru consum propriu, in cantitati limitate - de exemplu produse din pescuit, melci si miere.

Cetatenii venind din Insulele Feroe, Groenlanda si Islanda pot transporta cantitati reduse de carne si produse lactate pentru consum personal.

 

Intrebari si raspunsuri - Transportul plantelor si al animalelor

Pasaportul european pentru animale de companie este valabil pentru porcusorul de Guineea?

NU. Pasaportul european pentru animale de companie este valabil numai pentru caini, pisici si dihori domestici. In cazul altor animale de companie, se aplica legislatia nationala.

 

Am nevoie de un certificat special pentru a transporta un exemplar de Ornithoptera chimaera (o specie de fluture) dintr-o tara a UE in alta?

DA. Transportul speciilor pe cale de disparitie, printre care se numara si Ornithoptera chimaera, este supus unui control strict. Daca doriti sa transportati un exemplar din aceasta specie, aveti nevoie de un certificat. Pentru a afla daca aveti nevoie de autorizatie cand transportati anumite specii, consultati baza de date a UE privind comertul cu specii ale florei si faunei salbatice sau contactati autoritatea CITES din tara dumneavoastra.

 

Urmeaza sa ma stabilesc in Irlanda si vreau sa imi iau si cainele cu mine. Ce se intampla daca acesta nu indeplineste conditiile de intrare in Irlanda?

Cainele poate fi returnat in tara de origine sau plasat in carantina (pe cheltuiala dumneavoastra) pana in momentul in care indeplineste conditiile sanitare (maxim 21 de zile). In ultima instanta, cainele ar putea fi eutanasiat.

 

Am deficiente de vedere si vreau sa calatoresc cu avionul de la Paris la Londra. Pot sa imi iau cainele insotitor?

DA. Compania aeriana trebuie sa transporte cainii insotitori recunoscuti in cabina aeronavei.

 

Exista restrictii cu privire la importul in UE al unor animale sau plante protejate?

DA. Anumite specii pe cale de disparitie si parti din acestea sunt protejate prin Conventia de la Washington (CITES). Exista norme stricte cu privire la importul acestora in UE. (Sursa : Europa.eu)

 

Legislatia UE

  

Noutati

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

11-01-2017 Asociatii agricole

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director. Mai multe>>

Lansare concurs de grant-uri pentru liceele agricole

16-12-2016 Invatamant agricol

Lansare concurs de grant-uri pentru liceele agricole

Fundatia Civitas pentru Societatea Civila - Filiala Cluj-Napoca, in cadrul programului Liceele Agricole - “Hub”- uri Locale pentru Dezvoltarea Fermelor Mici si Mijlocii (denumit in continuare Programul), finantat de Romanian-American Foundation si implementat in parteneriat cu: World Vision Romania, JuniorAchievement Romania, Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania si Centrul Roman pentru Politici Europene, lanseaza un concurs de grant-uri dedicate liceelor participante la Program. Mai multe>>

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

07-12-2016 Siguranta alimentara

Producerea si comercializarea alimentelor specifice Sarbatorilor de Iarna

Cu ocazia Sarbatorilor de Iarna si a diferitelor manifestari traditionale organizate la nivel de localitati, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si vegetala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica. Mai multe>>

Curs de pomicultura in perioada ianuarie-aprilie

05-12-2016 Asociatii agricole

Curs de pomicultura in perioada ianuarie-aprilie

Avand in vedere interesul manifestat, Fundatia Civitas, impreuna cu Asociatia Székelygyümölcs organizeaza un nou curs de Pomicultura in perioada ianuarie-aprilie. Mai multe>>

ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

29-11-2016 Siguranta alimentara

ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

In apropierea sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda: Mai multe>>

Amenzi de 872.000 lei pentru nerespectarea a prevederilor referitoare la lapte si produse lactate

25-11-2016 Siguranta alimentara

Amenzi de 872.000 lei pentru nerespectarea a prevederilor referitoare la lapte si produse lactate

In perioada 10 - 21.10.2016 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare si publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, partial sau integral deshidratat, a laptelui pentru cafea. Mai multe>>

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina cele mai inalte standarde internationale de calitate

24-11-2016 Certificare si atestare

Kaufland sprijina producatorii romani sa obtina cele mai inalte standarde internationale de calitate

Kaufland Romania anunta inceperea primului program national care sprijina producatorii locali de legume-fructe sa obtina cea mai prestigioasa certificare internationala de calitate si siguranta alimentara, GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta le permite agricultorilor inclusiv exportul produselor romanesti oriunde in lume. Programul se adreseaza tuturor producatorilor romani de fructe si legume parteneri ai Kaufland Romania si va demara efectiv in ianuarie 2017. Mai multe>>

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

17-11-2016 Institutii agricole

Specialistii agricoli din Romania sunt invitati sa lucreze in China

Sambata, 12.11.2016, presedintele ASAS, prof. Gheorghe Sin a primit vizita unei delegatii din cadrul Departamentului de Resurse Umane si Securitate Sociala din Provincia Hebei, formata din 5 inalti functionari publici. Membrii delegatiei chineze si-au manifestat interesul pentru ca un numar cat mai mare de specialisti din Romania sa vina sa lucreze in China, pe durate de cel putin 90 de zile sau pe lunga durata. Mai multe>>

Agrostar va deschide doua birouri in Italia pentru a sprijini romanii care lucreaza in agricultura

15-11-2016 Asociatii agricole

Agrostar va deschide doua birouri in Italia pentru a sprijini romanii care lucreaza in agricultura

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar urmeaza sa deschida doua birouri in Italia pentru a veni in sprijinul romanilor care lucreaza in agricultura in aceasta tara. Mai multe>>

USAMV Cluj Napoca inaugureaza Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei

27-10-2016 Invatamant agricol

USAMV Cluj Napoca inaugureaza Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca inaugureaza luni, 31 octombrie 2016, Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei, cu o suprafata desfasurata de 9.732,70 mp, fiind cel mai mare institut de acest profil din tara. Structura sa cuprinde laboratoare de cercetare, birouri de cercetatare, o sala de conferinte, biblioteca si baza de date, un centru de valorificare a cercetarii, precum si sere interioare pentru cercetare aplicata. Mai multe>>

Ce trebuie sa stiti despre acizii grasi trans

25-10-2016 Siguranta alimentara

Ce trebuie sa stiti despre acizii grasi trans

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial. Mai multe>>