Cum te ajuta un profil agricol sa fii printre primii la Stiinte Agricole

Bagaj de liceu - cum te ajuta un profil agricol sa fii printre primii la Facultatea de Stiinte AgricoleAtras de animale si de lucrul pe teren, a venit firesc pentru Ciprian sa se inscrie la Liceul Agricol din Ciumbrud si sa urmeze un profil agricol. A fost de mic in mijlocul animalelor, petrecandu-si cea mai mare parte din timp la ferma familiei, fapt ce i-a insuflat placerea de a fi in mijlocul lucrurilor si de a diagnostica animale. Mai tarziu, patologia si diagnosticarea au devenit materiile preferate, iar directia a devenit din ce in ce mai clara: voia sa-si continue studiile si sa aprofundeze medicina veterinara sau zootehnia.


A ramas la cea din urma pentru ca si aici sunt multe oportunitati de dezvoltare - poate sa lucreze la APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura), sa extinda ferma familiei sau chiar sa-si deschida propria ferma. O alta varianta ar fi sa se intoarca acasa si sa predea la liceul pe care el l-a absolvit. Pentru ca e mai aproape de nevoile pe care le au astazi elevii - a fost nu de mult in situatia lor - ar aborda altfel orele si ar insista mai mult pe partea practica. Ar vrea sa le ofere elevilor un context real de invatare, dincolo de teorie si cuvinte complicate. I-ar duce mai des in mijlocul lucrurilor pentru ca i se pare ca e metoda foarte buna de invatare - pe el l-au ajutat foarte mult in ultimul an de liceu vizitele de studiu organizate de Fundatia Civitas si stie ca si ceilalti elevi ar invata mai bine prin metode interactive si practice. Pe moment, pana face alegerea potrivita, e sigur ca vrea sa se intoarca de unde a plecat si sa dea ceva inapoi comunitatii care l-a format.

 

Liceul agricol te familiarizeaza cu terminologia specifica din agricultura

Din pacate, majoritatea elevilor nu sunt atrasi de agricultura sau de cresterea animalelor pentru ca domeniul presupune multa munca fizica si exista astfel posibilitatea sa te murdaresti - de aici si conceptia ca agricultura e o meserie murdara. Liceele agricole se lupta cu schimbarea acestei perceptii - in fond, agricultura reprezinta sursa de hrana a oamenilor si deci un factor esential in rutina zilnica. E un domeniu care nu se va altera si care va avea de fiecare data loc de imbunatatiri. De obicei, elevii liceelor agricole sunt cei care au tangente in familie cu domeniul si care vor sa duca mai departe ferma familiei, sa o modernizeze si sa-i imbunatateasca facilitatile. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Daniel Cheta, tanarul care a ajuns la 25 de ani sa fie manager de cooperativa. Povestea lui a pornit dinainte sa termine facultatea, atunci cand a inceput sa arendeze cateva suprafete de teren. Cum a ajuns sa practice agricultura din necesitate si cum s-a transformat in placere, am scris mai multe aici.

Pe Ciprian Oglavie l-a ajutat foarte mult in facultate experienta liceului agricol - toate materiile de specialitate i-au usurat munca pentru ca era deja familiarizat cu termenii de specialitate si nu a fost totul o noutate. „E un avantaj foarte mare pentru absolventii de licee agricole care vor sa isi continue studiile la o universitate de profil - sunt mult mai pregatiti decat cei care termina un profil real sau unul uman, iar diferentele se vad inclusiv la examene”.

Pe de alta parte, Ciprian nu a facut prea multa practica si crede ca asta e marea problema a liceelor agricole. „Ar fi mult mai bine daca ar fi mai multe animale sau daca ar exista macar o suprafata de teren pentru a intra in contact direct cu acest gen de munca, mai ales cei care nu au acasa ferme sau parcele de pamant. Cei mai multi elevi de la liceele agricole nu sunt interesati sa isi continue studiile - isi iau diploma de calificare profesionala si cam atat. Daca iti dai interesul si vrei sa inveti, profesorii te ajuta foarte mult in pregatirea pentru examenul de bacalaureat, insa depinde foarte mult si de atitudinea ta. E nevoie sa ajungi pana in prima sesiune de examene de la facultate ca sa iti dai seama de fapt cat de usor e bacalaureatul. Chiar e cel mai usor examen”.

Examenul de bacalaureat la un liceu agricol nu este asa de diferit de restul, ba chiar e similar cu cel de la stiinte ale naturii. Ciprian s-a pregatit singur pentru examen - facea variante pe care le corecta mai apoi in clasa alaturi de profesori. Cand a realizat ca are nevoie de ajutor si ca s-ar putea sa fie o problema la matematica, a vorbit cu unul dintre profesorii sai si i-a cerut ajutorul. Asa a inteles mai bine si s-a tinut constant de treaba, reusind sa ia examenul si sa intre la facultatea de zootehnie din Cluj, la USAMV. Cei care termina un liceu agricol sunt de obicei printre primii la o facultate de profil, iar asta s-a intamplat inclusiv in cazul lui Ciprian - a fost printre putinii din an care avea un background de profil si astfel i-a fost mai usor sa se integreze si sa tina pasul cu materiile predate.

 

„Mi-ar placea sa vina specialisti sa explice elevilor cum functioneaza agricultura”

Una dintre cele mai importante resurse pe care le-a avut Ciprian ca elev la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud a fost accesul la parcul dendrologic, unde putea sa faca lucruri de intretinere a trandafirilor. Putini stiu ca Ciumbrud e o zona renumita pentru agricultura - este localitatea cu cei mai multi altoitori de pomi fructiferi si vita de vie din Romania. Chiar dupa ce Ciprian a absolvit, la liceu s-a mai deschis o sera unde elevii pot sa faca lucruri practice si sa coreleze mai bine teoria - sa o sedimenteze si sa o inteleaga mai bine, mai ales daca urmeaza specializarea horticultura.

Si atunci de ce fug elevii de liceele agricole? Multi pornesc cu o mentalitate gresita. Cred ca daca merg acolo automat nu au nicio sansa sa ia bacalaureatul si sa isi continue studiile. E o prejudecata despre liceele agricole des intalnita - elevii cred de la bun inceput ca liceul e mai slab decat restul si nu au prea multe oportunitati. „Profesorii sunt foarte bine pregatiti. Daca treci peste asta, ajungi sa realizezi ca ai numeroase beneficii dupa terminarea unui profil agricol, asa cum e calificarea profesionala, care iti ofera o siguranta in ceea ce priveste meseria pe care o poti practica imediat dupa terminarea liceului”.

Ciprian s-a implicat foarte mult si in afara orelor de la scoala. A participat la faza nationala de la olimpiada de crestere si dezvoltare a animalelor, unde crede ca a fost o experienta care l-a scos mult din zona lui de confort. A intrat in contact cu elevi foarte buni si a putut sa faca schimb de idei, sa viziteze ferme si sa afle cum sunt organizate si cum functioneaza. L-a ajutat mult acest schimb de experienta pentru ca a putut sa vada si alte mecanisme si sa inteleaga cum functioneaza. A fost o experienta de invatare benefica, iar asta l-a adus pe locul 15 din 30 in clasamentul final pe tara.

Proiectul initiat de Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, Licee agricole - hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici si mijlocii, l-a ajutat foarte mult pe Ciprian, dar si pe profesorii lui. Au realizat cat de mult conteaza practica si cat de important e ca elevii sa vada si sa intre in contact cu lucrurile din viata reala, sa experimenteze intregul proces, sa stie la ce sa se astepte ca sa nu fie rupti complet de realitate. „Pe mine m-a ajutat mult ca am dezbatut probleme de agricultura si chiar mi-ar placea sa fie incurajat mai mult genul acesta de dezbateri si discutii. Ar fi foarte util ca in fiecare luna sau macar in fiecare semestru sa vina specialisti din domeniu sa explice elevilor cum functioneaza agricultura sau anumite aspecte din intregul proces. Te ajuta sa vezi si din alta perspectiva lucrurile, sa iti dai seama daca vrei sa continui pe drumul pe care l-ai inceput sau daca vrei sa experimentezi altceva. Mi-a placut foarte mult programul implementat de Fundatia Civitas, iar asta pentru ca am trecut prin toate etapele, m-a ajutat sa constientizez mai bine, spre exemplu, care sunt etapele din lantul valoric din agricultura. Mi-a deschis ochii sa fiu mai aproape de ce se intampla in realitate”.

Liceele agricole pregatesc fermierii de maine este un program care ofera elevilor contextul potrivit pentru a-si dezvolta abilitati de antreprenoriat si pentru a fi la curent cu ce se intampla in agricultura, dincolo de cursuri si studii de specialitate. O componenta importanta a acestui program sunt vizitele de studiu, prezentarile reprezentantilor fermelor si unitatilor de procesare, dar si exercitiile practice, care ofera tinerilor oportunitatea de a explora si alte tehnici de invatare in agricultura.

Programul este initiat de Fundatia Civitas in parteneriat cu World Vision Romania, Junior Achievement Romania, Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania si Centrul Roman pentru Politici Europene. Programul este finantat de Romanian-American Foundation.

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>