Gradina urbana de fructe si legume - proiectul castigator la finala concursului The Circular Agriculture Challenge

The Circular Agriculture Challenge - Olanda a premiat proiectul - cel mai tare din parcare - ȋn finala concursuluiTrei studenti de la Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului, din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, vor sa construiasca o gradina urbana de fructe si legume, ȋn campusul universitar Moxa, din care sa aprovizioneze cantina studenteasca. Ȋn acelasi timp, ei vor sa foloseasca resturile alimentare de la cantina, ca ȋngrasamant organic pentru gradina nou construita.


Cu acest proiect de economie circulara, Marius Constantin, Georgiana Strat si Madalina Deaconu au fost “cei mai tari din parcare” si au castigat marele premiu de 20.000 de lei, oferit de Ambasada Olandei ȋn Romania si Mega Image, ȋn cadrul concursului The Circular Agriculture Challenge. 

“Multumim frumos, e un moment coplesitor pentru noi, multumim Ambasadei pentru aceasta initiativa superba, multumim organizatorilor pentru un eveniment perfect si, ȋn mod special, multumim profesorilor nostri. Speram ca proiectul nostru sa fie implementat cu succes, sa fie replicat si ȋn universitatile partenere, inclusiv ȋn cele din Olanda. Sper ca si celelalte proiecte sa devina realitate si sa oferim un exemplu pozitiv, ca agricultura trebuie sa devina circulara”, a declarat Marius CONSTANTIN.

The Circular Agriculture Challenge - Premiere-castigatori


Evenimentul de premiere a avut loc ȋn parcarea Mega Image Baneasa, “sub bagheta maestrului de ceremonii” Arie Veldhuizen, Consilierul Agricol al Ambasadei, iar juriul a fost format din profesionisti de top din cadrul unor organizatii din Romania si Olanda, activi in sectorul de agricultura/economie circulara. Presedintele onorific al juriului a fost E.S. dl. Roelof van Ees, Ambasadorul Regatului Tarilor de Jos.

The Circular Agriculture Challenge - Roelof van Ees Ambasadorul Olandei


„Acest concurs de idei reprezinta un nou pas in excelenta colaborare romano-olandeza din domeniul agricol si cel al educatiei. Am lansat o provocare tinerilor si acestia au acceptat-o cu mult curaj. Felicitari lor si profesorilor lor! Sunt convins ca tanara generatie poate si chiar trebuie sa isi aduca propria contributie la durabilitatea sistemelor noastre agroalimentare. Ar trebui sa apreciem fiecare pas mic, dar practic, care poate contribui la implementarea politicilor nationale si internationale, care adesea sunt destul de abstracte. Acesta este si cazul proiectelor participante la concursul nostru de idei”, a spus E.S. dl. Roelof van Ees, Ambasadorul Regatului Tarilor de Jos. 

Surpriza evenimentului a venit de la reprezentantul Guvernului Romaniei, care s-a oferit sa sprijine implementarea tuturor proiectelor finaliste. 

“Esenta dezvoltarii durabile este, practic, construirea unui viitor mai bun pentru generatiile care vin. Multumesc Ambasadei Regatului Tarilor de Jos si tuturor celor care au contribuit la acest concurs. Felicit studentii pentru curajul si proiectele valoroase. Lansez si eu o provocare celor “6 magnifici” finalisti. Haideti sa vedem care ar fi posibilitatea ca Guvernul sa va ajute ca toate proiectele voastre sa devina realitate. Va propun sa avem o ȋntalnire cat de curand si sa punem ȋn practica ceea ce ati conceput”, a declarat László BORBÉLY, Consilier de Stat, Coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, Guvernul Romaniei. 

Toate cele sase echipe care au ajuns ȋn finala The Circular Agriculture Challenge au fost apreciate si premiate de juriu, organizatori si parteneri. Categoriile au fost: cel mai urban-smart proiect, cel mai complex proiect, cel mai educativ proiect, cel mai inspirational proiect, cel mai deschis pentru comunitate proiect si premiul special al juriului.

The Circular Agriculture Challenge - prezentare-proiecte


“Felicitari tuturor! Acum 9 ani aveam la noi ȋn echipa o idee, care astazi se numeste „Gusturi Romanesti”. Totul a pornit de la o idee simpla, cu mult entuziasm, asa cum pleaca si azi de la voi. Ca fost student care a stat ȋn Moxa si actual membru al echipei Mega Image, pot sa va spun ca primul workshop ȋl facem noi la voi, cand dati drumul la gradina urbana”, a marturisit Adrian NICOLAESCU, reprezentantul retailer-ului Mega Image

Concursul The Circular Agriculture Challenge a fost demarat anul trecut, ȋn cadrul Targului Indagra, ȋn contextul lansarii parteneriatului romano-olandez pentru educatia agricola - un proiect pe cinci ani care isi propune sa contribuie la modernizarea liceelor de profil din tara noastra, cu sprijinul institutiilor de invatamant olandeze. Tot atunci, cele doua state si-au anuntat cooperarea pentru dezvoltarea agriculturii circulare.

“Ȋn Olanda, avem un obiectiv ambitios de a construi un sector agricol circular 100%, iar pentru asta, colaboram cu alte tari de peste tot din lume, inclusiv cu Romania. Ca o parte pozitiva a ceea ce s-a ȋntamplat anul acesta, criza provocata de coronavirus a grabit procesul de schimbare a sistemului agricol si alimentar. Noi si Romania am cooperat ȋn acest proces, ȋn ultimii ani si vom continua sa o facem, pana vom reusi crearea unor sisteme sustenabile. Concursul de azi este o oportunitate fantastica sa vedem ideile bune ale tinerilor participanti, care ne ajuta pe noi, la nivel de Guverne, sa ne atingem telul. Le multumesc studentilor curajosi care au acceptat aceasta provocare a agriculturii circulare”, a fost mesajul lui Guido LANDHEER, Director General Adjunct, Ministerul Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor din Olanda.

Atat Olanda, cat si Romania si-au propus crearea unor sisteme agricole durabile, care sa protejeze natura, dar care sa fie si competitive din punct de vedere economic. 

“Schimbarea modului ȋn care producem si consumam este singura cale de a ajunge la o economie competitiva, adaptata anului 2020. O economie care sa fie neutra din punct de vedere al impactului asupra climei si mediului. Ministerul Agriculturii saluta acest concurs de proiecte de agricultura circulara lansat de Ambasada Olandei la Bucuresti. Provocarea lansata si proiectele tinerilor ne pot aduce mai aproape de obiectivul nostru. Romania sustine continuu eforturile de tranzit spre o economie circulara, durabila, ȋn sectorul agro-alimentar, pentru a ne conserva mediul natural si pentru a ne consolida competitivitatea economica”, a transmis Aurel SIMION, Secretar de Stat ȋn Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Agricultura circulara are la baza optimizarea procesului de productie, astfel incat acesta sa devina sustenabil, prietenos cu mediul inconjurator si sa minimizeze risipa de materie prima. Rezultatul este un sistem care produce mai mult, folosind mai putine resurse, datorita reciclarii si refolosirii lor.

The Circular Agriculture Challenge - premiere1

 

The Circular Agriculture Challenge - premiere2

 

  

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>