Invatarea la locul de munca – asa cum sunt de exemplu stagiile de practica si ucenicia elevilor la un angajator – reprezinta o componenta centrala a invatamantului profesional si tehnologic care are urgent nevoie de finantare, prevederile legii privind practica elevilor si studentilor nefiind aplicate nici la 15 ani de la promulgarea acesteia, arata un studiu realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), organizatie parte a consortiului Crestem prin Educatie Agricola (CEA), format dintr-un grup de organizatii care isi propun dezvoltarea invatamantului tehnologic cu profil agricol din Romania.
Potrivit raportului „De ce avem nevoie de invatare la locul de munca in invatamantul profesional si tehnic romanesc? Un model de practica pentru liceele agricole”, realizat de CRPE, Romania aloca cei mai putini bani pe cap de elev care studiaza in invatamantul profesional si tehnologic, de peste 10 ori mai putin decat media europeana alocata per capita, in cifre ajustate la paritatea puterii de cumparare. Aceasta, in conditiile in care 56% dintre elevii din invatamantul secundar superior (ciclul 2, nivel care corespunde liceului) sunt inscrisi la licee tehnologice sau scoli profesionale.
Mai mult, autoritatile nu au elaborat nici pana acum normele relevante de aplicare pentru Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor, care prevede o subventie financiara suplimentara echivalenta cu 5% din alocatia anuala per elev pentru unitatile si institutiile de invatamant care organizeaza educatie practica. Aceste sume pot fi utilizate exclusiv pentru organizarea si desfasurarea practicii. Desi exista aceste prevederi legale, o mare parte din liceele intervievate de catre CRPE au declarat ca nu au accesat astfel de fonduri.
De asemenea, pentru unele materii din curriculumul acestor institutii de invatamant nu exista resurse esentiale, cum ar fi manualele.
„Desi invatamantul profesional si tehnologic in ansamblul sau – de la liceele tehnologice la scolile profesionale si postliceale – reprezinta la nivel declarativ o prioritate a sistemului de invatamant din Romania, in realitate decizia politica merge in sens invers: pentru actualul an scolar, numarul locurilor disponibile in clasa a IX-a la liceele cu profil tehnologic a fost redus cu peste o treime (36%), subrezind si mai mult aceasta parte importanta a infrastructurii educationale nationale care sunt liceele tehnologice.
Efectul pe termen mediu si lung este periclitarea viitorului invatamantului secundar (de nivel liceal si postliceal) cu profil tehnic, cu impact asupra ratei somajului in randul generatiilor viitoare si a dezvoltarii economice a Romaniei, in contextul in care mai bine de jumatate din efectivul total de elevi din invatamantul secundar superior invata in licee tehnologice si scoli profesionale”, atrage atentia Alexandra Popa, director executiv CRPE.
Studiul CRPE arata ca desi formarea practica este obligatorie in invatamantul profesional si tehnic, in realitate aceasta este ignorata de aproape toti factorii care ar trebui sa ii asigure succesul.
O ancheta realizata in 2020 in randul liceelor agricole de CRPE pe un esantion de 49 de licee agricole, a aratat ca 37% dintre acestea evalueaza oportunitatile de practica de specialitate derulata de elevi la agentii economici ca fiind insuficiente sau aproape inexistente, cu mai putin de jumatate din necesarul de practica acoperit.
Conform datelor din noul raport CRPE, doar 10% dintre elevii romani au acces la experiente de invatare la locul de munca, prin comparatie cu media de 61% a elevilor din invatamantul tehnologic din statele Uniunii Europene. Conform unui raport din 2014 al Institutului Federal pentru Formare si Educatie Profesionala din Germania (Bundesinstitut für Berufsbildung, BiBB), in statul german, elevii inscrisi in invatamantul tehnic liceal invata in general o zi la scoala si patru in sistem dual, la angajator, fiind parte a Contractului colectiv de munca si platiti ca atare, remuneratia ridicandu-se la momentul respectiv la circa o treime din salariul unui muncitor calificat.
Educatia practica din cadrul invatamantului profesional si tehnologic contribuie la formarea adecvata a elevilor si, in acelasi timp, are un efect major asupra carierei acestora de dupa absolvirea scolii. Raportul CRPE arata ca elevii care au beneficiat de instruire practica in cursul unor stagii, perioade de ucenicie sau in alte forme de invatare la locul de munca isi gasesc mult mai usor un loc de munca, in medie intr-un interval de mai putin de doua luni, comparativ cu peste 20 de luni in cazul absolventilor care s-au pregatit exclusiv in scoala.
In 2020, 16% dintre acesti elevi nu au participat la stagii sau ore de formare practica, cu toate ca acestea sunt obligatorii pentru a promova in urmatorul an scolar. (In cazul liceelor cu profil preponderent agricol, sub 40% din elevi au participat la stagii de ucenicie la agenti economici din domeniu.) Dintre elevii care au participat, 42% au facut practica doar in cadrul scolii si 57% au ajuns si la agenti economici.
Din pacate, implicarea mediului economic in oferirea de oportunitati de educatie practica pentru elevii din invatamantul tehnologic este redusa. Situatia contrasteaza cu cea din Germania, de exemplu, unde, potrivit BiBB, 38% dintre intreprinderile mici ofera stagii de practica, ponderea urcand la 87% din firmele de dimensiuni mijlocii, in timp ce practic toate companiile mari formeaza elevi in stagii de practica sau ucenicie (invatamant dual).
Prin urmare, consortiul Crestem prin Educatie Agricola a elaborat o serie de recomandari pentru decidentii din sistemul de invatamant.
In rezumat, acestea sunt urmatoarele:
Despre consortiul Crestem prin Educatie Agricola (CEA)
Crestem prin Educatie Agricola (CEA) este un program finantat de Romanian-American Foundation (RAF) si derulat de un consortiu de organizatii din care fac parte Fundatia World Vision Romania, Junior Achievement Romania, Fundatia Civitas pentru Societatea Civila si Centrul Roman de Politici Europene. In ultimii 6 ani, eforturile CEA s-au concentrat pe sustinerea importantei invatamantului tehnic din domeniul agriculturii in pregatirea specialistilor. Campaniile CEA isi propun sa imbunatateasca performanta (metodele de predare, conectarea cu mediul de business, activitatile extrascolare, solutiile de e-learning), dar si promovarea liceelor agricole inscrise in program. Peste 50 de licee tehnologice cu profil agricol din intreaga tara beneficiaza azi de suportul si know-how-ul consortiului.
Despre Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)
A fost infiintat in 2009 de un grup de experti, avand ca obiectiv sprijinirea rolului Romaniei in Europa prin furnizarea de expertiza in domeniul politicilor publice. Misiunea CRPE este promovarea Romaniei drept un actor coerent si influent in stabilirea agendei publice si in formularea de politici in cadrul UE, si continuarea procesului de europenizare a Romaniei, prin buna guvernare, expertiza si dezbateri publice informate.
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
13-06-2025 Siguranta alimentara
Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>
06-06-2025 Cercetare agricola
Artesana, producătorul român de lactate artizanale, anunță un parteneriat strategic cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca), în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de Prof. dr. Dan Cristian Vodnar. Proiectul urmărește o evaluare aprofundată a caracteristicilor fizico-chimice, nutriționale și funcționale ale laptelui neomogenizat, în comparație cu cel omogenizat, cu implicații directe asupra percepției consumatorilor și biodisponibilității nutrienților. Mai multe>>
06-06-2025 Invatamant agricol
● 3 universități cu profil agronomic din România se vor deschide direct către fermieri, pentru a duce cunoștințele teoretice și rezultatele cercetării mai aproape de aceștia● Primele extensii ale universităților vor fi deschise în județele Cluj, Timiș și Brașov, în zona Făgărașului Mai multe>>
13-05-2025 Cercetare agricola
Privind la progresul tehnologic rapid din lume, observăm că impactul inovației asupra dezvoltării nu depinde doar de idei îndrăznețe, ci și de aplicarea lor în rezolvarea problemelor reale. Puține sectoare ilustrează acest lucru mai bine decât agricultura. Producția de alimente se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza schimbărilor climatice, resurselor naturale limitate și a creșterii populației globale. Mai multe>>
08-05-2025 Invatamant agricol
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>