Doar 10% dintre elevii romani au acces la experiente de invatare practica, prin comparatie cu media de 61% din UE

Practica ne omoara in invatamantul profesional si tehnologic din RomaniaInvatarea la locul de munca – asa cum sunt de exemplu stagiile de practica si ucenicia elevilor la un angajator – reprezinta o componenta centrala a invatamantului profesional si tehnologic care are urgent nevoie de finantare, prevederile legii privind practica elevilor si studentilor nefiind aplicate nici la 15 ani de la promulgarea acesteia, arata un studiu realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), organizatie parte a consortiului Crestem prin Educatie Agricola (CEA), format dintr-un grup de organizatii care isi propun dezvoltarea invatamantului tehnologic cu profil agricol din Romania.

 

 

Invatamantul profesional si tehnologic, ignorat si masiv subfinantat

Potrivit raportului „De ce avem nevoie de invatare la locul de munca in invatamantul profesional si tehnic romanesc? Un model de practica pentru liceele agricole”, realizat de CRPE, Romania aloca cei mai putini bani pe cap de elev care studiaza in invatamantul profesional si tehnologic, de peste 10 ori mai putin decat media europeana alocata per capita, in cifre ajustate la paritatea puterii de cumparare. Aceasta, in conditiile in care 56% dintre elevii din invatamantul secundar superior (ciclul 2, nivel care corespunde liceului) sunt inscrisi la licee tehnologice sau scoli profesionale.

Mai mult, autoritatile nu au elaborat nici pana acum normele relevante de aplicare pentru Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor, care prevede o subventie financiara suplimentara echivalenta cu 5% din alocatia anuala per elev pentru unitatile si institutiile de invatamant care organizeaza educatie practica. Aceste sume pot fi utilizate exclusiv pentru organizarea si desfasurarea practicii. Desi exista aceste prevederi legale, o mare parte din liceele intervievate de catre CRPE au declarat ca nu au accesat astfel de fonduri.

De asemenea, pentru unele materii din curriculumul acestor institutii de invatamant nu exista resurse esentiale, cum ar fi manualele.

„Desi invatamantul profesional si tehnologic in ansamblul sau – de la liceele tehnologice la scolile profesionale si postliceale – reprezinta la nivel declarativ o prioritate a sistemului de invatamant din Romania, in realitate decizia politica merge in sens invers: pentru actualul an scolar, numarul locurilor disponibile in clasa a IX-a la liceele cu profil tehnologic a fost redus cu peste o treime (36%), subrezind si mai mult aceasta parte importanta a infrastructurii educationale nationale care sunt liceele tehnologice.

Efectul pe termen mediu si lung este periclitarea viitorului invatamantului secundar (de nivel liceal si postliceal) cu profil tehnic, cu impact asupra ratei somajului in randul generatiilor viitoare si a dezvoltarii economice a Romaniei, in contextul in care mai bine de jumatate din efectivul total de elevi din invatamantul secundar superior invata in licee tehnologice si scoli profesionale”, atrage atentia Alexandra Popa, director executiv CRPE.

 

Educatia practica, in parte doar pe hartie. In Germania, se face timp de patru zile pe saptamana

Practica agricola 2

 

Studiul CRPE arata ca desi formarea practica este obligatorie in invatamantul profesional si tehnic, in realitate aceasta este ignorata de aproape toti factorii care ar trebui sa ii asigure succesul.

O ancheta realizata in 2020 in randul liceelor agricole de CRPE pe un esantion de 49 de licee agricole, a aratat ca 37% dintre acestea evalueaza oportunitatile de practica de specialitate derulata de elevi la agentii economici ca fiind insuficiente sau aproape inexistente, cu mai putin de jumatate din necesarul de practica acoperit.

Conform datelor din noul raport CRPE, doar 10% dintre elevii romani au acces la experiente de invatare la locul de munca, prin comparatie cu media de 61% a elevilor din invatamantul tehnologic din statele Uniunii Europene. Conform unui raport din 2014 al Institutului Federal pentru Formare si Educatie Profesionala din Germania (Bundesinstitut für Berufsbildung, BiBB), in statul german, elevii inscrisi in invatamantul tehnic liceal invata in general o zi la scoala si patru in sistem dual, la angajator, fiind parte a Contractului colectiv de munca si platiti ca atare, remuneratia ridicandu-se la momentul respectiv la circa o treime din salariul unui muncitor calificat.

 

Implicarea slaba a firmelor, o alta problema

Educatia practica din cadrul invatamantului profesional si tehnologic contribuie la formarea adecvata a elevilor si, in acelasi timp, are un efect major asupra carierei acestora de dupa absolvirea scolii. Raportul CRPE arata ca elevii care au beneficiat de instruire practica in cursul unor stagii, perioade de ucenicie sau in alte forme de invatare la locul de munca isi gasesc mult mai usor un loc de munca, in medie intr-un interval de mai putin de doua luni, comparativ cu peste 20 de luni in cazul absolventilor care s-au pregatit exclusiv in scoala.

In 2020, 16% dintre acesti elevi nu au participat la stagii sau ore de formare practica, cu toate ca acestea sunt obligatorii pentru a promova in urmatorul an scolar. (In cazul liceelor cu profil preponderent agricol, sub 40% din elevi au participat la stagii de ucenicie la agenti economici din domeniu.) Dintre elevii care au participat, 42% au facut practica doar in cadrul scolii si 57% au ajuns si la agenti economici.

Din pacate, implicarea mediului economic in oferirea de oportunitati de educatie practica pentru elevii din invatamantul tehnologic este redusa. Situatia contrasteaza cu cea din Germania, de exemplu, unde, potrivit BiBB, 38% dintre intreprinderile mici ofera stagii de practica, ponderea urcand la 87% din firmele de dimensiuni mijlocii, in timp ce practic toate companiile mari formeaza elevi in stagii de practica sau ucenicie (invatamant dual).

 

Ce ar trebui facut

Prin urmare, consortiul Crestem prin Educatie Agricola a elaborat o serie de recomandari pentru decidentii din sistemul de invatamant.

In rezumat, acestea sunt urmatoarele:

    • Scolile trebuie sa dezvolte o viziune unitara asupra practicii, la nivel de scoala.
    • Este necesara dezvoltarea de materiale-suport pentru organizarea, monitorizarea si evaluarea stagiilor de practica: caiete de practica, ghiduri metodologice etc.
    • Practica de specialitate are nevoie de o finantare corespunzatoare, dedicata. Trebuie elaborate normele de aplicare pentru subventia suplimentara, conform prevederilor existente in lege.
    • Scolile din invatamantul profesional si tehnologic trebuie sustinute de autoritati pentru a dezvolta parteneriate cu agentii economici.
    • Este necesara formarea corespunzatoare de tutorilor de practica, a profesorilor coordonatori de practica, a evaluatorilor de competente, a inspectorilor scolari pentru invatamantul profesional si tehnic.

 

practica agricola - Infografic WBL in Ro versus UE

 

practica agricola - Infografic 2 - Evolutia in IPT

 

practica agricola logo-uri

 

Despre consortiul Crestem prin Educatie Agricola (CEA)

Crestem prin Educatie Agricola (CEA) este un program finantat de Romanian-American Foundation (RAF) si derulat de un consortiu de organizatii din care fac parte Fundatia World Vision Romania, Junior Achievement Romania, Fundatia Civitas pentru Societatea Civila si Centrul Roman de Politici Europene. In ultimii 6 ani, eforturile CEA s-au concentrat pe sustinerea importantei invatamantului tehnic din domeniul agriculturii in pregatirea specialistilor. Campaniile CEA isi propun sa imbunatateasca performanta (metodele de predare, conectarea cu mediul de business, activitatile extrascolare, solutiile de e-learning), dar si promovarea liceelor agricole inscrise in program. Peste 50 de licee tehnologice cu profil agricol din intreaga tara beneficiaza azi de suportul si know-how-ul consortiului.

 

Despre Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)

A fost infiintat in 2009 de un grup de experti, avand ca obiectiv sprijinirea rolului Romaniei in Europa prin furnizarea de expertiza in domeniul politicilor publice. Misiunea CRPE este promovarea Romaniei drept un actor coerent si influent in stabilirea agendei publice si in formularea de politici in cadrul UE, si continuarea procesului de europenizare a Romaniei, prin buna guvernare, expertiza si dezbateri publice informate.

  

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>