Plantare pomi fructiferi

Oferta de pomi fructiferi pentru toamna anului 2023 | SDCDVP Pietroasa-Istrita

Oferta de pomi fructiferi SDCDVP Pietroasa-IstritaUniversitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, prin Statiunea Didactica de Cercetare-Dezvoltare Pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa – Istrita pune la dispozitia celor interesati oferta de pomi fructiferi pentru toamna anului 2023.

Mai multe>>

Submasura 4.1a - Investitii in exploatatii pomicole | Noua sesiune de depunere a cererilor de finantare

Se deschide o noua sesiune de depunere a cererilor de finantare pentru submasura 4-1a - Investitii in exploatatii pomicoleIncepand cu data de 15 februarie 2019, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) deschide sesiunea de primire a proiectelor de investitii aferente submasurii 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole”, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Alocarea financiara pentru sesiunea continua anuala de depunere proiecte este de 65.413.105 Euro, din care 3.500.000 Euro pentru obtinerea de material de inmultire si plantare fructifer.

Mai multe>>

Infiintarea unei perdele forestiere | Importanta perdelelor forestiere pentru fermieri

Perdele forestiere - Infiintarea unei plantatii si  importanta acestora pentru agriculturaAdesea folosit in permacultura, agricultura ecologica, sau conventionala, sistemul agroforestier integreaza pomii fructiferi, arbustii sau arborii in culturi anuale sau perene, cu multiple beneficii. In continuare va prezentam cum se conserva fertilitatea solului, apoi cum sa ferim terenurile de seceta si baltiri, controlul ecologic al bolilor si daunatorilor, programe de pasunat.

Mai multe>>

Ce fel de pomi sa plantam in gradina?

Specii de pomi fructiferi cultivate in gradinaPentru ca pomii plantati in gradina sa rodeasca bine este necesar sa fie indeplinite cateva conditii legate de alegerea speciilor pomicole. Este bine sa cultivam in gradina mai multe specii pentru asigurarea unui consum variat de fructe si pe o perioada indelungata. De asemenea, este indicat sa alegem specii pomicole care reusesc in conditiile de clima si sol din regiunea respectiva.

Mai multe>>

Crowdfarming® sau cum adaptezi tehnologia la agricultura

Crowdfarming - platforma online de agricultura - utilizatorii pot sa planteze pomi fructiferi sau sa adopte un stup de albineUn grup de fermieri spanioli a infiintat o platforma de agricultura prin care utilizatorii sunt invitati sa planteze arbusti sau sa adopte stupi. In plus, acestia comercializeaza produsele prin intermediul siteului, doar conform cererii, pentru a evita risipa alimentara; comenzile ajung la consumatori in 2 zile.

Mai multe>>

Oferta de pomi/arbusti fructiferi si decorativi pentru toamna 2016 - primavara 2017

Vanzare material saditor - Oferta de specii si soiuri de pomi si arbusti fructiferi si decorativi pentru sezonul de plantare toamna 2016 - primavara 2017Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta si Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti - Maracineni vinde material saditor (specii si soiuri de pomi si arbusti fructiferi/decorativi) pentru sezonul de plantare toamna 2016 - primavara 2017.

Mai multe>>

9 sfaturi pentru incepatorii in cultivarea pomilor fructiferi

9 sfaturi pentru cultivarea pomilor fructiferiDaca esti la inceput de drum in gradinarit si te-ai decis sa cultivi pomi fructiferi, trebuie sa determini cat spatiu aloci acestora. Astfel, te vei putea decide asupra soiurilor pe care sa le alegi. Cand spatiul este generos, poti alege dintre meri, piersici, peri, ciresi, nuci pe care sa ii plantezi la minim 2,5m intre ei.

Mai multe>>

Tehnologii moderne de infiintare a livezilor

Tehnologii moderne de infiintare a livezilor de pomi fructiferiRecent a avut loc un eveniment de prezentare a unor tehnologii moderne de infiintare a livezilor la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura (ICDP) Pitesti-Maracineni. La acest eveniment au participat fermieri, asociatii de producatori, consultanti si reprezentanti ai sectorului educatie si cercetare, reprezentanti ai MADR, RNDR, precum si reprezentanti ai unor GAL-uri din judetul Arges. Va invitam sa urmariti in continuare o prezentare utila privind etapele infiintarii unei livezi!

Mai multe>>

Plantarile de primavara la murul fara spini

Plantarea butasilor de mur fara spiniMurul fara spini se numara printre arbustii fructiferi prezenti aproape oriunde pe teritoriul tarii noastre. Dar, pentru a creste si a se dezvolta, are nevoie de conditii pedoclimatice favorabile.

Mai multe>>

Plantatul pomilor toamna si primavara

Plantatul pomilor - Cum si cand se planteaza pomii in livadaPlantarea pomilor se poate face toamna, in tot timpul iernii cand temperatura in sol este pozitiva, sau primavara cand terenul s-a zvantat. Plantatiile care se infiinteaza primavara sunt afectate de perioada lunga de seceta si de vanturile uscate care bat pe terenuri plane, mai ales cele de campie.

Mai multe>>

Material saditor: Oferta de pomi fructiferi si vita de vie altoite 2016

material saditor - soiuri vita-de-vie si pomi fructiferi 2016Institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare agricola, ofera spre vanzare, pentru primavara anului 2016, pomi fructiferi si vita de vie altoite, certificate de calitate si fitosanitar, cu o gama variata de soiuri performante, adaptate la conditiile pedoclimatice din Romania, obtinute in pepinierele proprii autorizate, pentru infiintarea de plantatii comerciale si gospodaresti.

Mai multe>>

Experimenteaza o forare eficienta cu Stihl, Efco sau Makita

foreza de pamant constructii, plantare pomi, gospodariiForezele de pamant sunt utilizate cu precadere pe santier, insa ocazional si in gospodarii, pentru diverse aplicatii casnice. Acestea pot fi manevrate de catre unul sau doi operatori si pot fi folosite pentru diverse activitati: constructia de garduri, fixarea stalpilor in pamant, plantarea pomilor, extragerea de probe din sol etc. Cei mai importanti producatori in materie de foreze de pamant sunt Stihl, Makita si Efco. Acestia dispun de unelte eficiente si calitative, ce se diferentiaza intre ele prin prisma echiparilor de care dispun.

Mai multe>>

Livada - proiectare si ingrijire

Livada - proiectare si ingrijireAceasta carte se adreseaza celor care doresc sa infiinteze o livada in propria gradina, constituind un ghid atat pentru incepatorii in ale gradinaritului cat si pentru cei mai experimentati in acest gen de cultura. Pas cu pas, cei interesati sunt instruiti cum sa aleaga locul de cultivare cel mai potrivit pentru livada, care sunt cerintele referitoare la tipul de sol, pe ce criterii se bazeaza proiectarea unei livezi, in ce consta asocierea soiurilor de pomi fructiferi.

Mai multe>>

Oferta de primavara 2015: Seminte si material saditor pomicol/viticol de la institutele si statiunile romanesti

Material saditor seminte pomi fructiferi vita-de-vieInstitutele si statiunile de cercetare–dezvoltare agricola, din cadrul ASAS Bucuresti, ofera spre vanzare pentru primavara anului 2015 atat seminte de cereale, plante tehnice si furajere, din categorii biologice superioare, din soiuri si hibrizi romanesti, cu indici superiori de calitate, cat si pomi fructiferi, vita de vie si arbusti fructiferi altoiti, certificati de calitate si fitosanitar, cu o gama variata de soiuri performante, adaptate la conditiile pedoclimatice din Romania, obtinute in pepinierele proprii autorizate, pentru infiintarea de plantatii comerciale si gospodaresti.

Mai multe>>

Coroana de pomi Tatura Trellis destinata culturilor intensive

Johnson.03Pentru intensivizarea culturilor pomicole se folosesc coroanele Tatura Trellis, dirijate pe suporti metalici, de beton sau lemn, care la unele specii, precum cele de mar, in conditiile aplicarii unor tehnologii performante asigura recolte de pana la 80-100 tone fructe/ha.

Mai multe>>

Ajutoare pentru culturile si plantatiile afectate de fenomenele meteo din ianuarie-august 2014

Ajutor culturi plantatii pagube ianuarie-august 2014Ajutorul de aproape 54 milioane de lei urmareste urmareste sa compenseze pierderile suferite de catre producatorii agricoli din zonele calamitate de grindina, ploi torentiale, viituri, inundatii, infiltratii, vant puternic, caderi masive de zapada si inghet manifestate in perioada ianuarie – august 2014. Suprafata agricola totala calamitata s-a ridicat la peste 140.000 ha.

Mai multe>>

S-au stabilit masurile de autorizare a importului de butasi si puieti fructiferi din Moldova

Pepiniere butasi si puietiIn vederea acordarii suportului institutional pentru stabilirea conditiilor de introducere pe teritoriul Romaniei si Uniunii Europene a materialului de plantare fructifer, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania impreuna cu Ministerul Agriculturii din Republica Moldova au elaborat un Program Tehnic prin care se stabileste procedura de autorizare a furnizorilor de material de plantare fructifer din Republica Moldova pentru Romania.

Mai multe>>

Care sunt avantajele plantarii pomilor toamna?

TreePlanting resizeExista mai multe avantaje daca facem plantatul pomilor fructiferi toamna.

Mai multe>>

Din 2014 vom avea un program de reconversie-replantare in pomicultura

maracineniDaniel Constantin a vizitat Institutul de Pomicultura Maracineni, Arges, afirmand, despre acesta, ca reprezinta elita pomiculturii romanesti.

Mai multe>>

Reconversia in pomicultura

Reconversia in pomiculturaIncercam in randurile ce urmeaza sa cream o imagine de ansamblu asupra a ceea ce ar putea insemna o eventuala reconversie pomicola, una similara cu reconversia din viticultura, insa fara prea multe importuri a materialului saditor care, in cele mai multe cazuri, este nepretabil zonelor de cultura de la noi. Reconversia trebuie sa constituie un program comun, desfasurat cu multa grija, reprezentand o investitie de lunga durata. Orice greseala de folosire a materialului saditor (ex.: ce portaltoi asezat fara zonare la nivel de ecosistem sau la nivel de trup), poate genera probleme pentru o perioada de 15 -20 de ani de exploatare a plantatiilor.

Mai multe>>

Avantajele plantarii pomilor toamna

plantat pomiCea mai buna epoca pentru pomii fructiferi este plantarea din toamna, incepand cu 15 octombrie si pana la venirea primului inghet.

Mai multe>>

Zonarea soiurilor de prun

 

silvia11-info832Pentru obtinerea unor rezultate economice favorabile, soiurile de prun trebuie sa fie amplasate mai ales in localitatile consacrate, din regiunile intai si a doua pomicola.

 

Mai multe>>

Plantatii inierbate de cires si visin

Toate plantatiile de cires si visin moderne sunt inierbate pe interval si erbicidate pe rand sau lucrate mecanic mai ales in situatiile in care distantele intre pomi pe rand sunt mari.

Mai multe>>

Regiunile favorabile culturilor de visin si cires

Sunt multe regiuni colinare foarte favorabile pentru infiintarea culturile de visin si cires, care pot devenii adevarate bazine pomicole in tara noastra.

Mai multe>>

Pomii fructiferi - lucrarile de infiintare si intretinere a plantatiilor

Conditii pedoclimatice favorizante, specii si soiuri, organizarea livezii si lucrarile de plantare, metodele de altoire si multe altele.

 

Mai multe>>

Plantatii de mar

 

 Marul se planteaza in sistem clasic, intensiv si superintensiv realizand densitati  de 200-2500 de pomi/ha.

.

Mai multe>>

Conditii pentru plantarea pomilor fructiferi

Astazi prezentam conditiile de care trebuie sa tinem cont pentru a avea o plantare reusita la pomii fructiferi. Pomii fructiferi se pot planta până la altitudinea de 1.500 m. De la aceasta altitudine se adaptează bine arbuştii fructiferi de care ne vom ocupa in zile urmatoare.

.

Mai multe>>

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>