Ferma demonstrativa si centrul de consultanta agricola "AgroVision"

ferma Agrovision 4World Vision Romania propune un model de ferma demonstrativa pentru reforma invatamantului agricol si pentru oportunitatile din agricultura oferite de UE.

 

 

 

 

Aceasta actiune continua dezbaterea initiata de WVR la inceputul acestui an prin care promoveaza imbunatatirea invatamantului profesional si tehnic cu profil agricol pentru ca tinerii sa fie atrasi catre acest domeniu, iar Romania sa isi valorifice propriul potential, precum si fondurile disponibile in urmatorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene.

Pentru a oferi un model de agricultura moderna si sustenabila, WVR a creat la Crit, in judetul Brasov, Agrovision – ferma demonstrativa si centrul de pregatire si consultanta pentru fermieri. Proiectul a inceput in anul 2004 cu scopul de a-i ajuta pe micii fermieri sa faca tranzitia de la ferma de subzistenta la ferma comerciala. Strategia proiectului s-a axat pe doua directii: dezvoltarea unui model educational – Centrul de pregatire si consultanta agricola – si a unui model de afaceri - Ferma demonstrativa Agrovision.

ferma Agrovision 1Astfel la Agrovision mii de oameni au invatat o meserie si si-au imbunatatit cunostintele despre cresterea animalelor si cultivarea pamantului. Aici au avut loc programe de dezvoltare profesionala, agricola si de afaceri care au inclus sesiuni practice variate – organizare de loturi demonstrative pentru diverse culturi, de demonstratii concrete cu utilaje si echipamente agricole moderne. De asemenea, s-au predat cursuri de management, marketing si etica in afaceri, care au facilitat accesul fermierilor la oportunitatile de piata si de finantare aparute in perioada de pre si post aderare la Uniunea Europeana.

Proiectul AgroVision in cifre (2004 – 2013)

    • Ferma are un efectiv de 85 de animale, din care 44 de vaci cu lapte, si un teren de 112 ha in exploatare. Laptele este vandut catre Hochland.
    • 2.520 de participanti la programe de instruire, stagii de practica, ateliere si demonstratii practice
    • 705 de absolventi ai cursurilor de calificare CNFPA in meseriile mecanic in ferma agrozootehnica si lucrator in agroturism
    • 700 de fermieri participanti la cursul de etica in afaceri
    • 2.000 de copii si tineri participanti la proiecte de educatie, scoli de vara, tabere
    • 300 de parinti participanti la cursurile de parenting
    • 40 de femei au invatat arta tesutului si a broderiei in cadrul atelierului de tesatorie

 

Evolutia participantilor la cursuri este remarcabila - unii si-au dublat numarul de animale, altii si-au diversificat activitatea si au azi mici afaceri de succes. “Am invatat cum sa accesam fonduri europene, unii dintre noi chiar au reusit. Pe langa asta am mai invatat cum sa fie cultura de grau, porumb, cum se lucreaza cu utilaje noi , cum se cresc modern animalele - vacile, oile. De aceea, azi sunt un tanar intreprinzator: am 200 de oi, 200 de familii de albine, lucrez 30 de hectare de pamant si sunt foarte multumit. Ma bucur foarte mult ca nu am plecat in tari straine si am ramas aici in Romania.” - spune Razvan Stanciu din Bunesti.

Valoarea totala a finantarii in perioada 2004 –2013 a fost de 3.650.000 USD. Investitia propriu-zisa in ferma si modernizarea ei se ridica la 1.100.000 USD, din care 170.000 USD prin finatare SAPARD.

“Educatia este esentiala pentru a profita de oportunitatile oferite de Uniunea Europeana: conform propunerii de buget, agricultura si dezvoltarea rurala vor beneficia, prin Politica Agricola Comuna, de o finantare de 17,5 de miliarde de euro in perioada 2014-2020. Aceste fonduri vor fi insa irosite in lipsa unor generatii motivate si active de tineri” declara Crenguta Barbosu – Manager Program Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul fundatiei WVR. “In momentul de fata tinerii nu sunt atrasi de invatamantul agricol si considera statutul de agricultor sau fermier ca fiind inferior si, deci, indezirabil. Majoritatea elevilor de liceu sau scoala agricola ajung acolo in urma repartizarii nationale. In plus, tinerii si parintii au perceptia ca agricultura nu ofera locuri de munca, deci nu-si doresc o cariera in acest domeniu. Agricultura este o ocupatie frumoasa, dar grea, de aceea cei care o practica trebuie sa fie calificati si pasionati de domeniu. Masinile si echipamentele agricole sunt din ce in ce mai sofisticate si mai scumpe, deci trebuie folosite de oameni responsabili si cu cunostinte solide. Pe de alta parte, liceele se confrunta cu lipsa facilitatilor si a partenerilor pentru practica. Practica trebuie facuta in ferme reale, viabile din punct de vedere economic astfel incat elevii sa aiba o intelegere holistica asupra functionarii unei ferme.” adauga managerul Programului de Agricultura si Dezvoltare Rurala din WVR.


Viitorul

Planul World Vision Romania pentru viitorul apropiat este de a dezvolta la ferma Agrovision un model educational inovator adresat copiilor si tinerilor:

    1. Scoala de vara pentru copii “Secretele unei vaci” unde copiii isi vor dezvolta abilitati cognitive si practice prin metode originale, invatare activa si abordarea de tip lant valoric. Acest sistem de educatie va sadi in mintea si inima copiilor interesul si dragostea pentru agricultura si mediul rural si va demonta paradigma conform careia bunastarea se obtine numai la oras sau in strainatate. Totodata vom educa viitorii consumatori in spiritul preocuparii pentru o hrana sanatoasa, produsa local.
    2. Stagii de pregatire practica pentru elevi si studenti desfasurate in parteneriat cu licee, scoli si universitati agricole, precum si cu alte ferme, unde tinerii vor putea face practica intr-o ferma reala.


ferma Agrovision 2In urma experientei acumulate din proiectul AgroVision care releva schimbarea de mentalitate atunci cand copiii si tinerii participa la cursurile si activitatile de la ferma, al rezultatelor obtinute de fermierii instruiti dar si ca o consecinta a consultarilor din dezbaterile organizate in 2013 cu actorii principali din domeniu, fundatia World Vision Romania propune realizarea pilotului la ferma AgroVision care ulterior sa fie replicat si in alte ferme abilitate pentru practica agricola de catre liceele si facultatile de specialitate. Acest program inovativ presupune insa mobilizarea tuturor factorilor interesati, administratia si mediul de afaceri.

Persoana de contact:
Oana Serban – Manager Comunicare si PR, e-mail: oana_serban@wvi.org, 0736.444.822.
Anca Bejenaru – Manager Proiecte Speciale de Comunicare, e-mail: anca_bejenaru@wvi.org, 0736.444.815


Despre World Vision Romania

World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 23 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 350.000 de copii si adulti, in 394 de comunitati din 8 judete. World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteazã astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.

 

 

ferma Agrovision 3

 

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>