Finalul proiectului 'Elevul de azi, fermierul de maine'

Proiectul Elevul de azi fermierul de mainePeste 600 de elevi din centrul tarii stiu mai bine ce meserii vor urma aproape jumatate dintre ei au participat la stagii de practica si vizite de studiu. Fundatia World Vision Romania a sarbatorit astazi la Brasov finalul proiectului 'Elevul de azi, fermierul de maine', proiect desfasurat cu sprijinul partenerilor Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Tara Barsei si compania Ascendo, in perioada mai 2014 — decembrie 2015 cu obiectivul cresterii nivelului de instruire practica a elevilor din centrul tarii.


Evenimentul a avut loc in zilele de 9 si 10 decembrie 2015, prima zi a conferintei fiind dedicata unei dezbateri cu tema 'Instrumente de practica inovativa pentru colegiile agricole', la care au participat alaturi de organizatori, directori ai colegiilor agricole din tara si reprezentanti ai scolilor gimnaziale implicate in proiect.

In cadrul dezbaterii au fost prezentate metodele de practica si instrumentele de studiu dezvoltate in cadrul proiectului pentru a-i apropia pe elevii de la Colegiul Tara Barsei — principalii beneficiari ai activitatilor desfasurate — de meseriile pe care le studiaza. Au fost dezbatute in plen importanta consilierii profesionale timpurii a elevilor, precum si necesitatea unei mai bune colaborari institutionale intre scolile gimnaziale, liceele si universitatile cu profil agricol.

Concluziile dezbaterii vor fi cumulate intr-un memorandum de recomandari privind imbunatatirea instruirii practice a elevilor, document care va fi adresat in perioada urmatoare ministerelor de resort.

Cea de-a doua zi a conferintei i-a adus impreuna pe elevii participanti la proiect, profesorii care le-au fost indrumatori, dar si reprezentanti ai institutiilor scolare si inspectoratului scolar Brasov. Filmul de prezentare al proiectului si perspectiva personala a elevilor despre impactul activitatilor in care au fost implicati asupra viitorului lor au reprezentat momentele cele mai importante ale zilei.

'Faptul ca proiectul a implicat si scolile gimnaziale este un lucru deosebit, deoarece in felul acesta puteti aduce catre liceele agricole acei elevi care sunt pasionati de agricultura. Pentru ca atunci cand faci o meserie cu pasiune, exista o diferenta semnificativa in rezultatele pe care le obtii. Agricultura trebuie sa fie nu mijlocul nostru de subzistenta, ci mijlocul prin care putem dezvolta oamenii si comunitatile.', a declarat domnul Victor Vijoli, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Brasov.

'Consilierea reala, aplicata de specialisti, si stagiile de practica organizate corespunzator si-au atins scopul scontat. Este pentru prima oara anul acesta cand avem elevi noi din zona Rupea si aceasta se datoreaza faptului ca ei au beneficiat de sedintele de consiliere si vizitele de studiu organizate prin proiect. De asemenea, nu e lucru putin ceea ce colegii lor mari mari au trait pe parcursul acestor luni. Sa ai ocazia sa vizitezi deopotriva mari producatori de mezeluri, precum si mici afaceri locale, cum e fabrica de la Rupea, inseamna sa poti lua mai usor o decizie despre ce iti propui pentru viitorul tau.' a spus Maria Drinovan, director al Colegiului pentru Agricultura si Industrie Alimentara Tara Barsei.

'Elevul de azi, fermierul de maine' este un proiect — pilot care si-a propus sa creeze un model de bune practici pentru invatamantul de profil agricol, astfel incat sa sprijine parteneriatul intre actorii sociali implicati, scoli gimnaziale — colegii — universitati — mediul privat cu scopul imbunatatirii experientei practice a viitorilor specialisti in agricultura.

Peste 600 de elevi din judetele Brasov si Covasna, mai bine jumatate dintre ei liceeni care studiaza in domeniile veterinar, agroturism si industrie alimentara, au beneficiat de consiliere profesionala, sesiuni de practica inovativa, vizite de studiu in companii si practica virtuala pe platforma www.practica.fermierdeviitor.ro

Rezultatele obtinute, indeosebi impactul pozitiv pe care l-au avut activitatile asupra performantei scolare a elevilor, ne determina sa consideram ca initiativa poate fi aplicata cu succes si de catre alte scoli sau colegii agricole.


Despre World Vision Romania
World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de educatie, interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 24 de ani de prezenta in Romania am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in aproape 400 de comunitati din 8 judete.

Consideram educatia ca fiind solutia pentru a da sanse copiilor din mediul rural si familiilor lor. Ne preocupa reducerea abandonului scolar, educarea tinerilor si adultilor, astfel incat sa devina independenti financiar si sa poata oferi siguranta si bunastare propriilor copii.

Intervenim la nivelul scolilor si comunitatilor pentru a creste calitatea educatiei, cream noi oportunitati de educatie formala si non-formala, intarim parteneriatul parinti-scoala-comunitate pentru a crea un mediu incluziv in scopul atingerii potentialului maxim al copilului.

Suntem partenerii Bisericii Ortodoxe Romane in proiectul 'Alege Scoala!', dezvoltat cu finantare europeana si destinat reducerii abandonului scolar in randul copiilor de 6 — 16 ani. Concomitent, desfasuram alte doua programe, cofinantate prin fonduri structurale, pentru cresterea instruirii elevilor si alte trei proiecte de anvergura nationala cu obiectivul dezvoltarii capitalului uman din mediile urban si rural.

In fiecare an, oferim burse absolventilor de gimnaziu din meniul rural, in 5 judete. Proiectul initiat in 2008 se numeste 'Vreau in clasa a 9-a!' si este dedicat copiilor nevoiasi care isi doresc sa continue studiile la liceu. In 6 ani, 948 de elevi au beneficiat de burse.

Suntem promotorii programelor publice de tip afterschool pentru toti copiii ca metoda de prevenire a abandonului scolar si protectie a copilului.

logo World Vision Romania

 

 

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la curent, este important ca fiecare consumator sa ceară oferte de la mai mulți furnizori, să le compare, să o aleagă pe cea favorabilă tipului propriu de consum și să semneze un nou contract. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

13-06-2025 Siguranta alimentara

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>

Cercetare aplicată în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca: Artesana explorează științific diferențele dintre laptele neomogenizat și cel omogenizat

06-06-2025 Cercetare agricola

Cercetare aplicată în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca: Artesana explorează științific diferențele dintre laptele neomogenizat și cel omogenizat

Artesana, producătorul român de lactate artizanale, anunță un parteneriat strategic cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca), în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de Prof. dr. Dan Cristian Vodnar. Proiectul urmărește o evaluare aprofundată a caracteristicilor fizico-chimice, nutriționale și funcționale ale laptelui neomogenizat, în comparație cu cel omogenizat, cu implicații directe asupra percepției consumatorilor și biodisponibilității nutrienților. Mai multe>>

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

06-06-2025 Invatamant agricol

Servicii de extensie agricolă în universitățile din România, după modelul american

●  3 universități cu profil agronomic din România se vor deschide direct către fermieri, pentru a duce cunoștințele teoretice și rezultatele cercetării mai aproape de aceștia●  Primele extensii ale universităților vor fi deschise în județele Cluj, Timiș și Brașov, în zona Făgărașului Mai multe>>

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

13-05-2025 Cercetare agricola

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

Privind la progresul tehnologic rapid din lume, observăm că impactul inovației asupra dezvoltării nu depinde doar de idei îndrăznețe, ci și de aplicarea lor în rezolvarea problemelor reale. Puține sectoare ilustrează acest lucru mai bine decât agricultura. Producția de alimente se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza schimbărilor climatice, resurselor naturale limitate și a creșterii populației globale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>