Finalul proiectului 'Elevul de azi, fermierul de maine'

Proiectul Elevul de azi fermierul de mainePeste 600 de elevi din centrul tarii stiu mai bine ce meserii vor urma aproape jumatate dintre ei au participat la stagii de practica si vizite de studiu. Fundatia World Vision Romania a sarbatorit astazi la Brasov finalul proiectului 'Elevul de azi, fermierul de maine', proiect desfasurat cu sprijinul partenerilor Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Tara Barsei si compania Ascendo, in perioada mai 2014 — decembrie 2015 cu obiectivul cresterii nivelului de instruire practica a elevilor din centrul tarii.


Evenimentul a avut loc in zilele de 9 si 10 decembrie 2015, prima zi a conferintei fiind dedicata unei dezbateri cu tema 'Instrumente de practica inovativa pentru colegiile agricole', la care au participat alaturi de organizatori, directori ai colegiilor agricole din tara si reprezentanti ai scolilor gimnaziale implicate in proiect.

In cadrul dezbaterii au fost prezentate metodele de practica si instrumentele de studiu dezvoltate in cadrul proiectului pentru a-i apropia pe elevii de la Colegiul Tara Barsei — principalii beneficiari ai activitatilor desfasurate — de meseriile pe care le studiaza. Au fost dezbatute in plen importanta consilierii profesionale timpurii a elevilor, precum si necesitatea unei mai bune colaborari institutionale intre scolile gimnaziale, liceele si universitatile cu profil agricol.

Concluziile dezbaterii vor fi cumulate intr-un memorandum de recomandari privind imbunatatirea instruirii practice a elevilor, document care va fi adresat in perioada urmatoare ministerelor de resort.

Cea de-a doua zi a conferintei i-a adus impreuna pe elevii participanti la proiect, profesorii care le-au fost indrumatori, dar si reprezentanti ai institutiilor scolare si inspectoratului scolar Brasov. Filmul de prezentare al proiectului si perspectiva personala a elevilor despre impactul activitatilor in care au fost implicati asupra viitorului lor au reprezentat momentele cele mai importante ale zilei.

'Faptul ca proiectul a implicat si scolile gimnaziale este un lucru deosebit, deoarece in felul acesta puteti aduce catre liceele agricole acei elevi care sunt pasionati de agricultura. Pentru ca atunci cand faci o meserie cu pasiune, exista o diferenta semnificativa in rezultatele pe care le obtii. Agricultura trebuie sa fie nu mijlocul nostru de subzistenta, ci mijlocul prin care putem dezvolta oamenii si comunitatile.', a declarat domnul Victor Vijoli, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Brasov.

'Consilierea reala, aplicata de specialisti, si stagiile de practica organizate corespunzator si-au atins scopul scontat. Este pentru prima oara anul acesta cand avem elevi noi din zona Rupea si aceasta se datoreaza faptului ca ei au beneficiat de sedintele de consiliere si vizitele de studiu organizate prin proiect. De asemenea, nu e lucru putin ceea ce colegii lor mari mari au trait pe parcursul acestor luni. Sa ai ocazia sa vizitezi deopotriva mari producatori de mezeluri, precum si mici afaceri locale, cum e fabrica de la Rupea, inseamna sa poti lua mai usor o decizie despre ce iti propui pentru viitorul tau.' a spus Maria Drinovan, director al Colegiului pentru Agricultura si Industrie Alimentara Tara Barsei.

'Elevul de azi, fermierul de maine' este un proiect — pilot care si-a propus sa creeze un model de bune practici pentru invatamantul de profil agricol, astfel incat sa sprijine parteneriatul intre actorii sociali implicati, scoli gimnaziale — colegii — universitati — mediul privat cu scopul imbunatatirii experientei practice a viitorilor specialisti in agricultura.

Peste 600 de elevi din judetele Brasov si Covasna, mai bine jumatate dintre ei liceeni care studiaza in domeniile veterinar, agroturism si industrie alimentara, au beneficiat de consiliere profesionala, sesiuni de practica inovativa, vizite de studiu in companii si practica virtuala pe platforma www.practica.fermierdeviitor.ro

Rezultatele obtinute, indeosebi impactul pozitiv pe care l-au avut activitatile asupra performantei scolare a elevilor, ne determina sa consideram ca initiativa poate fi aplicata cu succes si de catre alte scoli sau colegii agricole.


Despre World Vision Romania
World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de educatie, interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 24 de ani de prezenta in Romania am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in aproape 400 de comunitati din 8 judete.

Consideram educatia ca fiind solutia pentru a da sanse copiilor din mediul rural si familiilor lor. Ne preocupa reducerea abandonului scolar, educarea tinerilor si adultilor, astfel incat sa devina independenti financiar si sa poata oferi siguranta si bunastare propriilor copii.

Intervenim la nivelul scolilor si comunitatilor pentru a creste calitatea educatiei, cream noi oportunitati de educatie formala si non-formala, intarim parteneriatul parinti-scoala-comunitate pentru a crea un mediu incluziv in scopul atingerii potentialului maxim al copilului.

Suntem partenerii Bisericii Ortodoxe Romane in proiectul 'Alege Scoala!', dezvoltat cu finantare europeana si destinat reducerii abandonului scolar in randul copiilor de 6 — 16 ani. Concomitent, desfasuram alte doua programe, cofinantate prin fonduri structurale, pentru cresterea instruirii elevilor si alte trei proiecte de anvergura nationala cu obiectivul dezvoltarii capitalului uman din mediile urban si rural.

In fiecare an, oferim burse absolventilor de gimnaziu din meniul rural, in 5 judete. Proiectul initiat in 2008 se numeste 'Vreau in clasa a 9-a!' si este dedicat copiilor nevoiasi care isi doresc sa continue studiile la liceu. In 6 ani, 948 de elevi au beneficiat de burse.

Suntem promotorii programelor publice de tip afterschool pentru toti copiii ca metoda de prevenire a abandonului scolar si protectie a copilului.

logo World Vision Romania

 

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>